MENU

Είναι πιο παλιός από τα… πάντα στον σύλλογο. Όταν έπιασε δουλειά στην Μπάγερν στο μακρινό 1977 οι περισσότεροι από τους παίκτες που απαρτίζουν το ρόστερ της δεν είχαν καν γεννηθεί. Δούλεψε με πάνω από 25 διαφορετικούς προπονητές κι αμέτρητους ποδοσφαιριστές. Ο μόνος που κατάφερε να τον στείλει σε διαθεσιμότητα για περίπου δύο χρόνια ήταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο μοναδικός εχθρός που έκανε τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο. Ο νυν πρόεδρος Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, πιτσιρικάς τότε στους Βαυαρούς, ήταν από τους πρώτους του πελάτες.

Πάντα με το ίδιο ατημέλητο καρέ μαλλί, το οποίο αρνείται να γκριζάρει -ορκίζεται ότι δεν τα βάφει- σαν κι αυτό του Ότο Ρεχάγκελ. Λες και έχουν πιει από το ίδιο μαγικό φίλτρο της αιώνιας νιότης. Ο 76χρονος ορθοπαιδικός είναι πιο παλιός από τα πάντα στο Μόναχο. Ακόμα κι από το παλιό Ολυμπιακό Στάδιο, την ιστορική έδρα της Μπάγερν. Τα μάτια του έχουν δει τα πάντα, είναι η ίδια η Μπάγερν. Με αφορμή τον αγώνα απέναντι στην ΑΕΚ έρχεται στην Αθήνα για μία έκτακτη και μοναδική εμφάνιση, ψάχνοντας κι ο ίδιος γιατρικό στις πρόσφατες αγωνιστικές πληγές των αιώνιων πρωταθλητών Γερμανίας.

Ο γιατρός των VIP

Δεν είναι ένας απλός γιατρός που ασχολείται ολημερίς με την μπάλα. Είναι ο γιατρός των διασημοτήτων. Στα μαγικά του χέρια αφέθηκαν αμέτρητοι VIP από τον Λουτσιάνο Παβαρότι και τον Μπόνο, μέχρι τον Έρικ Κλάπτον, τον Μπρους Σπρίνγκστιν και τον Μπόρις Μπέκερ. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ τον αποκαλεί διάνοια, υποστηρίζει ότι έχει βοηθήσει πάνω από 35.000 ασθενείς, μα ο αγαπημένος του ήταν, είναι και θα είναι ο Γιουσέιν Μπολτ.

Την πρώτη φορά που τον είδε ήταν ένας 16χρονος ψηλόλιγνος άσημος και τρομαγεμένος πιτσιρικάς, που τον επισκέφτηκε στο Μόναχο μαζί με τον υποψήφιο προπονητή του: «Γιατρέ, πες μου ειλικρινά. Αξίζει να τον προπονήσω; Μπορεί το μυϊκό του σύστημα να αντέξει σε εντατική προπόνηση». Ο κύριος μαγικά χέρια αφού πρώτα σκάναρε ολόκληρο το μυϊκό του σύστημα έδωσε την ετυμηγορία: «Αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, θα ακολουθείτε κατά γράμμα το δικό μου ασκησιολόγιο».

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του 2009, οι 5 από τους 8 φιναλίστ στον τελικό των 100 μέτρων ήταν δικοί του πελάτες. Ωστόσο, ο Μπολτ ήταν ο ένας. Ο απόλυτος. Ο αγαπημένος του. Λίγο μετά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 100 μέτρα στους αγώνες του 2012, ο Τζαμαϊκανός δεν αφιέρωσε το μετάλλιο στην οικογένεια του, στην χώρα του, στους φίλους ή τους γνωστούς του, αλλά «στον καλύτερο γιατρό του κόσμου. Τον Δρ. Μίλερ-Βόλφαρθ». Το ζευγάρι με τα χρυσά spikes της Puma με ειδική αφιέρωση που κοσμούν την βιβλιοθήκη του γραφείου του είναι ένα από τα πιο τιμητικά «τρόπαια» που έχει πάρει στην 50χρονη καριέρα του.

Μαγικά δάχτυλα

Μεγάλωσε στην πόλη Λέερχαφε της Βόρειας Γερμανίας στα σύνορα με την Βαλτική και ασχολήθηκε ενεργά με τον στίβο. Ωστόσο, οι σπουδές τον κέρδισαν και το 1971 πήρε στα χέρια το διδακτορικό από την Ορθοπαιδική κλινική του Βερολίνου. Η πρώτη του ενεργή δουλειά στο ποδόσφαιρο ήρθε στην τοπική Χέρτα Βερολίνου, όμως μετά από μία διετία η φήμη του εξαπλώθηκε και όπως γίνεται σε κάθε τι ποδοσφαιρικό, η Μπάγερν τον άρπαξε στο Μόναχο εν έτει 1977: «Η Μπάγερν εκείνη την περίοδο ήταν το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ήμουν ακόμα ένας νεαρός γιατρός και είχα την ευθύνη του Μπεκενμπάουερ, του Γκερντ Μίλερ, του Σεπ Μάιερ. Ένας κόσμος γεμάτος από σούπερ-σταρ. Έπρεπε λοιπόν να είμαι προσεκτικός, αλλά συνάμα και καινοτόμος. Γι’ αυτό και άρχισα να εισάγω σιγά - σιγά θεραπείες που δεν υπήρχαν μέχρι εκείνη την εποχή. Άρχισα να δοκιμάζω την ομοιοπαθητική. Αρχικά μία βελόνα, μετά δύο, τρεις. Έπρεπε να μελετάω κάθε αντίδραση. Να ακούω καλά τους ασθενείς μου. Σταδιακά, άρχισα να εξελίσσω την μεθοδολογία μου, μέχρι να φτάσω στο σημερινό αποτέλεσμα».

Υπάρχει ένας λόγος που τον φωνάζουν Δρ. «μαγικά χέρια». Υποστηρίζει ότι μπορεί να κάνει διάγνωση για κάθε μυϊκό τραυματισμό μόνο με τα χέρια του! Υποστηρίζει ότι τα δάχτυλα του μπορούν να πιάσουν κάθε μυϊκό πρόβλημα με την ίδια ακρίβεια (αλλά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα) που το κάνει κι ένα μηχάνημα! Του αρέσει να χρησιμοποιεί φράσεις όπως: «βλέπω τα πάντα με τα δάχτυλα μου», «βουτάω στους μύες», «πιάνω το πρόβλημα».

Και κάπου εδώ, ξεκινάει η αμφισβήτηση. Διότι, όπου υπάρχουν «μάγοι», «θαύματα», «μυστικές μέθοδοι θεραπείας» υπάρχει και αντίλογος. Παρότι το όνομα του Δρ. Μίλερ-Βόλφαρθ είναι ένας θρύλος σε ολόκληρη την Γερμανία, ολόκληρη η ιατρική κοινότητα παίρνει ανοιχτά αποστάσεις για τις μεθόδους του, για τις οποίες ο θεράπων ιατρός δεν έχει τοποθετηθεί ούτε σε ένα ιατρικό σύγγραμα: «Δουλεύω καθημερινά από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ. Δουλειά μου είναι να θεραπεύω, όχι να γράφω. Μιλάνε για μένα οι ασθενείς μου, όχι τα βιβλία».

Υποστηρίζει ότι τελειοποίησε την πρακτική του, κάνοντας πειράματα πρώτα στον ίδιο. Βάση σχεδόν κάθε θεραπείας του είναι η το προϊόν Actovegin, μία ουσία που έχει ως βασικό συστατικό το αίμα αγέννητων μοσχαριών! Σε ορισμένες χώρες (όπως οι Η.Π.Α.) είναι μία ουσία απαγορευμένη και παρότι δεν βρίσκεται στην λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες της WADA, εντούτοις παραμένει μία ανεξερεύνητη ουσία, που δεν είναι ντόπινγκ, δεν προκαλεί αύξηση της απόδοσης ενός αθλητή, αλλά παραμένει σκοτεινή σε ότι αφορά τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει σε βάθος χρόνου.

Ο Δρ. Βόλφαρθ σε συνέντευξη του υποστηρίζει ότι έχει κάνει πάνω από ένα εκατομμύριο τέτοιες ενέσεις που εκχέονται στους μύες του εκάστοτε ασθενή μαζί με διάφορα τζελ δικής του ανακάλυψης, ένα εκ των οποίων έχει ως κύριο συστατικό το μέλι, αλλά και το πολτοποιημένο λειρί κόκορα!

Κάποιοι υποστηρίζουν πως πίσω από την φήμη του Γερμανού γιατρού κρύβεται το φαινόμενο πλασίμπο. Πως ένα μεγάλο μέρος των ασθενών του νιώθουν ότι η κατάσταση τους βελτιώνεται, μόνο και μόνο λόγω της αυθυποβολής σε μία εικονική ιατρική παρέμβαση. Ο Δρ. Μίλερ-Βόλφαρθ ποτέ δεν αρνήθηκε ότι η ψυχολογία του ασθενή παίζει μεγάλο ρόλο στην αποκατάσταση, αλλά ξεκαθαρίζει: «δεν υπάρχει κανένα μυστικό στην μεθοδολογία μου. Συνεργάζομαι τακτικά με την WADA που είναι ενήμερη για τα πάντα. Δεν γίνεται να ρισκάρω μία καριέρα τόσων ετών».

Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει μία εταιρία με έδρα την Αυστρία που παράγει συμπληρώματα διατροφής και η οποία διαφημίζεται δωρεάν από το τεράστιο brand-name που λέγεται Μπάγερν Μονάχου. Ότι αγγίζει γίνεται χρυσός, η επίδραση του στην γερμανική κοινωνία ξεπερνά κατά πολύ αυτήν ενός απλού ορθοπαιδικού.

Δεν ταυτίστηκε μόνο με την Μπάγερν Μονάχου, αλλά και με την Εθνική Γερμανίας στην οποία διετέλεσε αρχηγός του ιατρικού τιμ από το 1995 ως το 2018, συνδέοντας το όνομα του με την αναβάθμιση της «νασιονάλμανσαφτ». Μόνο που η οικουμενικότητα δεν σταματά εδώ. Η τεράστια κλινική 1.600 τ.μ. που διευθύνει στο κέντρο του Μονάχου χρηματοδοτήθηκε από τον Ντίτμαρ Χοπ που τυγχάνει να είναι μεταξύ άλλων και ιδιοκτήτης της Χόφενχαϊμ.

Δεν είχε πρόβλημα να συγχρωτιστεί με τα τεράστια «εγώ» του Φέλιξ Μάγκατ, του Ότμαρ Χίτσεφελντ, του Γιούπ Χάινκες. Με τον μόνο που δεν ταίριαξε ποτέ ήταν με τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Οι τεχνικές του δεν άρεσαν από το ξεκίνημα στον Καταλανό που εμπιστεύεται τυφλά μόνο τον δικό του στενό κύκλο. Από την τρίτη μέρα κιόλας μέρα στο Μόναχο, ο Πεπ αμφισβήτησε την αυθεντία του: «Διευθύνεις το καλύτερο ιατρικό τιμ και έχουμε τόσους τραυματισμούς. Θέλω να μπορείς να προβλέπεις κάθε μυϊκό πρόβλημα και να μου δίνεις ακριβή ημερομηνία επιστροφής», ήταν η απαίτηση του Πεπ. «Αυτό που μου ζητάς είναι αδύνατον», απάντησε ο γιατρός. Έκτοτε, ο ένας δεν υπήρχε για τον άλλον. Ο Γκουαρντιόλα αγνοούσε τις ιατρικές συμβουλές του Μίλερ-Βόλφαρθ και ο γιατρός δεν ήθελε καν να ακούσει για τις διαφορετικές τεχνικές που ζητούσε ο Καταλανός. Μετά από ένα ακόμα θερμό επεισόδιο, ο γιατρός υπέβαλε την παραίτηση του μετά από έναν αγώνα Champions League απέναντι στην Πόρτο στις 16 Απριλίου του 2015, σε μία είδηση που προκάλεσε σάλο στο Μόναχο και ουσιαστικά αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον Πεπ στην Γερμανία.

Η επιστροφή του Γιούπ Χάινκες τον περασμένο Νοέμβριο σήμανε και την επιστροφή ολόκληρου του ιατρικού επιτελείου. Μία νίκη της «παλιάς Μπάγερν» που είναι κράτος εν κράτει στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Στα 76 του ο Δρ. Μίλερ-Βόλφαρθ έρχεται στην Αθήνα για μία έκτακτη ιατρική επίσκεψη. Ο κόσμος πιστεύει ότι οι αληθινές φίρμες της Μπάγερν είναι ο Λεβαντόφσκι, ο Ρόμπεν, ο Μίλερ και ο Νόιερ. Λάθος. Όλοι αυτοί έχουν ημερομηνία λήξης στην καριέρα τους. Ο Δρ. Μπάγερν είναι αιώνιος…

Ο Δρ. «μαγικά χέρια» για μία και μοναδική επίσκεψη στο «ΟΑΚΑ»