MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
CHAMPIONS LEAGUE
Στάδιο: Ντα Λουζ, Cosmote Sport 1HD
Benfica
BENFICA
1 1
ΠΑΟΚ
ΠΑΟΚ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Αυτός ο ΠΑΟΚ δεν «λυγίζει» πουθενά! Μπορεί η Μπενφίκα να είχε σωρεία ευκαιριών στο α΄ημίχρονο απέναντι στον Δικέφαλο, ωστόσο, πήρε με «ανορθόδοξο» τρόπο το προβάδισμα στις καθυστερήσεις του πρώτου 45λεπτου, με τον Σέρβο ρέφερι να... βλέπει πέναλτι στον Ζένσον, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα, ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας, Πίτσι.

Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε ωστόσο πολύ... σκληρός για να παραδοθεί στις όποιες «ορέξεις» της Μπενφίκα, έχοντας σε εξαιρετική ημέρα τον Πασχαλάκη και με υπομονή και αποτελεσματικότητα, «χτύπησε» όταν βρήκε την ευκαιρία! Ένα... ανέβασμα του Μάτος, έφερε τον Δικέφαλο στην περιοχή της Μπενφίκα και από την εκτέλεση φάουλ του Πέλκα, προήλθε το γκολ του Ουάρντα στο 76' που «πάγωσε» τους Πορτογάλους.

Το 1-1 αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για τις δύο ομάδες με φόντο την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, αλλά αυτήν την φορά και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη, τον πρώτο λόγο έχει η Τούμπα!

Το πρώτο «καρδιοχτύπι»

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, το παιχνίδι είχε εξαιρετικό ρυθμό με τους γηπεδούχους να έχουν την κατοχή και τον πρώτο λόγο στο γήπεδο, ωστόσο, ο ΠΑΟΚ στεκόταν στο ύψος του, προσπαθώντας να «χτυπήσει» στην κόντρα επίθεση. Οι ισορροπίες του παιχνιδιού λίγο έλειψαν να ανατραπούν στο 5' αλλά το γκολ του Ζένσον Φερνάντες ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Στη βαθιά μπαλιά του Φερέιρα για τον Ζένσον, φάνηκε πως ο άσος της Μπενφίκα είχε επαφή με την μπάλα και συνεπώς σωστά υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ από τον επόπτη.

Ο ΠΑΟΚ αναθάρρησε προσωρινά, έμοιαζε τακτικά άψογος και φάνηκε... επιθετικά στο γήπεδο σε δύο φάσεις, αρχικά στο 8΄όταν μετά την εξαιρετική προσπάθεια του Πέλκα, που κουβάλησε τη μπάλα, βρήκε τον Πρίγιοβιτς, ο οποίος πλάσαρε μέσα από την περιοχή αλλά αστόχησε. Στο 14΄ακολούθησε μια προσωπική έμπνευση του Κάνιας, με τον Ισπανό να επιχειρεί ένα σουτ αρκετά μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

«Καταιγίδα»... Πίτσι

Μετά το 20λεπτο, η Μπενφίκα ανέβασε στροφές, θέλοντας να επιβάλλει απόλυτα τον ρυθμό της, με τον Πίτσι να εξελίσσεται στον μεγάλο πρωταγωνιστή των γηπεδούχων, όντας... ασταμάτητος από τους «ασπρόμαυρους». Ο Πορτογάλος έκανε την πρώτη αίσθηση στο 23', όταν μετά από συρτή σέντρα από τα αριστερά, βρέθηκε μόνος στη μικρή περιοχή αλλά κατάφερε να αστοχήσει από καλή θέση. Τέσσερα λεπτά αργότερα, έδειξε και πάλι τις άγριες διαθέσεις του, καθώς με ένα... σκαφτό εκτός της μεγάλης περιοχής, σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Πασχαλάκη.

Οι «ασπρόμαυροι» έδειχναν ιδιαίτερα νευρικοί και ανήμποροι να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους, έχοντας παρασυρθεί στο ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών της Μπενφίκα. Στο 27΄και στο 28΄ οι Πορτογάλοι δημιούργησαν δύο ακόμη κλασσικές ευκαιρίες για γκολ με τον... συνήθη ύποπτο, Πίτσι, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Στο 33', μάλιστα, χρειάστηκε η διπλή επέμβαση του Πασχαλάκη σε σουτ του Ζένσον Φερνάντες, με τον Έλληνα πορτιέρε να κρατάει ανέπαφη την εστία του.

Και... ξαφνικά πέναλτι

Ότι δεν μπόρεσε μέσα από το δημιουργικό της παιχνίδι, η Μπενφίκα το πέτυχε μέσα από μια εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Στο 44ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Γκριμάλδο έκανε το γύρισμα από τα αριστερά και ο Σέρβος ρέφερι, Μάζιτς, «είδε» πέναλτι - φάντασμα σε μαρκάρισμα του Μαουρίσιο στον Ζένσον! Από τα έντεκα βήματα, ο Πίτσι νίκησε τον Πασχαλάκη, άνοιξε το σκορ για την Μπενφίκα και οδήγησε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια του Ντα Λουζ με το 1-0.

«Γκάζια» από την Μπενφίκα

Με τους γηπεδούχους να πιέζουν ψηλά, θέλοντας να περιορίσουν και να βγάλουν εκτός... παιχνιδιού τον ΠΑΟΚ, ξεκίνησε το β΄μέρος της αναμέτρησης, με τον Φερέιρα να προσπαθεί να κερδίσει δις τον Πασχαλάκη στο 50' και στο 51' αντίστοιχα. Ο τερματοφύλακας του Δικεφάλου κατέγραψε μια ακόμη εξαιρετική απόκρουση στο 56΄ σε ένα καλοζυγισμένο σουτ του Γκριμάλδο.

Ενδεικτικό της αδυναμίας του ΠΑΟΚ στο να... κλέψει και να κρατήσει μπάλα στα πόδια του αποτελεί το γεγονός πως στο 61΄του παιχνιδιού, η στατιστική ανάλυση κατέγραψε 402 πάσες για την Μπενφίκα έναντι των 190 του Δικεφάλου. Κάτι παραπάνω από τις διπλάσιες!

Οι πρώτες κινήσεις από τον πάγκο

Στο 52΄ ο Ραζβάν Λουτσέσκου προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή, επιλέγοντας τον Ουάρντα αντί του Λημνιού ενώ ο Ρούι Βιτόρια, με την σειρά του, απέσυρε τον Ζίφκοβιτς, ο οποίος κλήθηκε να καλύψει το κενό του Σάλβιο, για τον Ράφα Σίλβα.

Αυτό είναι το σωστό! Και 1-1 ο ΠΑΟΚ με τον Ουάρντα!

Όσο περνούσε η ώρα, γινόταν εύκολα αντιληπτό πως η Μπενφίκα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει στα... κόκκινα μέχρι την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, με τον ΠΑΟΚ σταδιακά να παίρνει κάποια «ανεβάσματα» από τους μπακ του και κυρίως από τον Μάτος. Στο 75΄ο Βραζιλιάνος κέρδισε φάουλ σε καλό σημείο, ο Πέλκας ανέλαβε την εκτέλεση, με τον Μάτος να σημαδεύει με κεφαλιά το δοκάρι και στην συνέχεια ο Ουάρντα με σουτ στην κίνηση έγραψε το 1-1. Αμέσως όλοι οι παίκτες έγιναν ένα... κουβάρι στην αγκαλιά του Ραζβάν Λουτσέσκου!

Μέσα ο Σάκχοφ, έξω ο Ζαμπά

Η επίτευξη του πολυπόθητου γκολ έφερε μια ακόμη κίνηση λογικής από τον Λουτσέσκου, ο οποίος απέσυρε στο 81΄ τον Ζαμπά και έριξε τον Σάκχοφ, ενισχύοντας τον άξονα του Δικεφάλου! Ντεμπούτο και για τον Ακπόμ στο 88'΄στην θέση του Πρίγιοβιτς!

Ραντεβού στην Τούμπα!

Μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, ο ΠΑΟΚ έμεινε όρθιος, ο Πασχαλάκης δεν «μάσησε» σε καμία... επίδειξη ανωτερότητας, καταγράφοντας οχτώ αποκρούσεις και πλέον σε μια κατάμεστη Τούμπα περιμένει την Μπενφίκα για μια... σεντονάτη βραδιά!

Μπενφίκα (Ρούι Βιτόρια): Βλαχοδήμος, Γκριμάλντο, Φέισα, Ρούμπεν Ντίας, Ζίφκοβιτς (Ράφα Σίλβα 64΄), Σέρβι, Φερέιρα, Πίτσι, Ζαρντέλ, Αντρέ Αλμέιδα, Zένσον Φερνάντες.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Κάνιας, Πέλκας, Λημνιός (Ουάρντα 52'), Ζαμπά (Σάκχοφ 80' ), Πρίγιοβιτς (Ακπόμ 88' ).

Τα πλάνα των προπονητών:

Με 4-3-3 παρέταξε την Μπενφίκα ο Ρούι Βιτόρια, τοποθετώντας τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια και τους Αλμέιδα, Ζαρντέλ, Ντίας και Γκριμάλντο ως τετράδα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Ο Λιούμπομιρ Φέισα είχε τον ρόλο του αμυντικού χαφ, με τους Γκέντσον-Πίτσι σε ρόλο οκταριών, ενώ ο Φράνκο Κέρβι ήταν στο αριστερό άκρο της επίθεσης, με τον Άντριγια Ζίφκοβιτς στα δεξιά και τον Φακούντο Φερέιρα στην κορυφή της επίθεσης.

Από την πλευρά του, ο Ράζβαν Λουτσέσκου επέλεξε το… αγαπημένο του 4-2-3-1, με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια και τους Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια τετράδα στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά.

Ζοσέ Μαουρίσιο και Χοσέ Κάνιας, αποτέλεσαν το δίδυμο των αμυντικών χαφ, με τον Πέλκα μπροστά τους σε ρόλο οργανωτή και τους Λημνιό-Ζαμπά στα άκρα της μεσοεπιθετικής γραμμής, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, ενώ ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ήταν η επιθετική αιχμή του Δικεφάλου.

Αυτοί έκριναν το ματς:

O Πίτσι ήταν μια ομάδα… μόνος του, προκαλώντας ουκ ολίγα προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ, ενώ ήταν εκείνος που με την ψύχραιμη εκτέλεση πέναλτι, έβαλε μπροστά την ομάδα του στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος, ωστόσο, ήρθε η σειρά του Αμρ Ουάρντα να… μιλήσει, με τον Αιγύπτιο μεσοεπιθετικό να αποδεικνύεται η «χρυσή αλλαγή» του Ράζβαν Λουτσέσκου, ισοφαρίζοντας και δίνοντας σκορ πρόκρισης στον Δικέφαλο.

Το ταμείο του αγώνα:

Ο ΠΑΟΚ άντεξε στην πίεση που του άσκησαν οι παίκτες της Μπενφίκα, έδειξε ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία και κατάφερε να φύγει αλώβητος από ακόμη μια δύσκολη ευρωπαϊκή έδρα, κρατώντας την τύχη των αγώνων με τους Πορτογάλους και την πρόκριση στους... χρυσοφόρους ομίλους του Champions League στα χέρια του, ενόψει του επαναληπτικού στην Τούμπα.

Μπενφίκα - ΠΑΟΚ 1-1