MENU

Τι θα ισχύσει, λοιπόν, από τη νέα σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση;

Οι ομάδες που θα προκρίνονται πια απευθείας στους ομίλους θα είναι 26, βάσει της κατάταξης των χωρών στο τέλος της περιόδου 2016-17: 4 από τις Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, 2 από τις Γαλλία, Ρωσία και 1 από τις Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία. Σε αυτές προστίθενται η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ και η ομάδα που θα κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ.

Σημειώνεται ότι τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν βγάζουν άλλες ομάδες στη διοργάνωση, δεν υπάρχουν δηλαδή ομάδες τους που θα συμμετέχουν στα προκριματικά.

Αυτό σημαίνει ότι μέσω προκριματικών μπορούν να διεκδικηθούν πια μόλις έξι θέσεις για τους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης: από τις έξι ομάδες που θα προκύψουν από την προκριματική φάση, οι τέσσερις θα είναι από το γκρουπ των πρωταθλητών και οι δύο από το γκρουπ των μη πρωταθλητών

Ο προκριματικός γύρος των πρωταθλητών, στον οποίο θα συμμετέχουν οι πρώτοι των χωρών από τη θέση 11 και κάτω. Με τα τωρινά δεδομένα, η Ελλάδα εκκινεί από τον προτελευταίο γύρο τη δεδομένη στιγμή.

Ο προκριματικός γύρος των μη πρωταθλητών θα στέλνει πλέον μόλις δύο ομάδες στους ομίλους, μέσω τριών προκριματικών γύρων. Όσοι αποκλείονται στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (και αναλόγως σε ποιον γύρο), θα συνεχίζουν στο Γιουρόπα Λιγκ.

Γίνεται κατανοητό ότι πλέον οι πιθανότητες της Ελλάδας να βγάλει ξανά ομάδα στους ομίλους του Tσάμπιονς Λιγκ είναι σαφώς λιγότερες, καθώς μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να ανακτηθεί το δικαίωμα για απευθείας πρόκριση κι έτσι θα στηρίζεται στα προκριματικά, απ' όπου και μειώθηκαν οι θέσεις. Αυτό βέβαια έχει άμεσες συνέπειες και στο Γιουρόπα Λιγκ, καθώς όσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ, τόσο πιο δυνατοί αντίπαλοι ενδέχεται να βρεθούν στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις συγκεκριμένες αλλαγές η βαθμολογία κάθε συλλόγου είναι πιο αντιπροσωπευτική σχετικά με την κλήρωση που θα έχει κι έτσι δεν θα εξαρτάται κάθε ομάδα από την πορεία της άλλης μέσα από τη βαθμολογία της εκάστοτε χώρας.

Μάλιστα, θα υπάρχει διαβάθμιση δύο επιπέδων, ώστε να τοποθετούνται πιο δίκαια στα γκρουπ δυναμικότητας, αλλά και οι ομάδες να εισπράττουν τα χρήματα που δικαιούνται από το συνολικό πριμ.

Μέχρι στιγμής η βαθμολογία κάθε συλλόγου υπολογιζόταν κατά 80% από τα αποτελέσματά του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια και κατά 20% από τον συνολικό συντελεστή της ομοσπονδίας. Από εδώ και πέρα, θα υπολογίζονται μόνο τα αποτελέσματα κάθε συλλόγου, ώστε να μην ευνοούνται σύλλογοι ομοσπονδιών που βρίσκονται ψηλά στο ranking της UEFA ακόμα κι αν δεν κάνουν καλές ευρωπαϊκές πορείες, έναντι συλλόγων που κάνουν σπουδαίες πορείες, αλλά ανήκουν σε ομοσπονδία με μικρό συντελεστή.

Αν κάποιος, πάντως, θέλει να δει το... ποτήρι μισογεμάτο, μπορεί να σκεφτεί ότι μειώνονται μεν οι ομάδες που προκρίνονται, αλλά με δεδομένο ότι φεύγουν από τα προκριματικά οι τρίτοι και οι τέταρτοι των μεγάλων πρωταθλημάτων, μπορεί τα παιχνίδια να είναι πιο εύκολα.

Τι ισχύει για τις ελληνικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ

-Ο πρωταθλητής θα αρχίζει από τον τρίτο προκριματικό των πρωταθλητών έχοντας μπροστά του δύο προκριματικούς γύρους (τρίτο και πλέι οφ). Οι αγώνες του τρίτου προκριματικού γύρου είναι προγραμματισμένοι για τις 7-8 Αυγούστου και οι ρεβάνς μια εβδομάδα αργότερα. Αν συνεχίσει στη διοργάνωση, θα δώσει τους αγώνες των πλέι οφ στις 21-22 και 28-29 Αυγούστου. Αν αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό, συνεχίζει όπως και πέρυσι, στα πλει οφ του Γιουρόπα Λιγκ έχοντας, όμως, ως πιθανούς αντιπάλους μόνο αποκλεισμένους από το Γιουρόπα Λιγκ. Αν αποκλειστεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

-Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ συμμετέχει και ο δεύτερος του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτός εκκινεί από τον δεύτερο προκριματικό των μη πρωταθλητών και έχει μπροστά του τρεις γύρους μέχρι τους ομίλους (δεύτερο, τρίτο και πλέι οφ). Τα παιχνίδια του δεύτερου προκριματικού γύρου έχουν οριστεί για τις 24-25 Ιουλίου και 31 Ιουλίου-1 Αυγούστου. Αν ο δευτεραθλητής Ελλάδας προκριθεί στον τρίτο προκριματικό και αποκλειστεί εκεί πηγαίνει απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, δηλαδή ότι ισχύει και για τον αποκλεισμό στα πλέι οφ. Αν αποκλειστεί από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ συνεχίζει στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και έχει μπροστά του δύο γύρους για να μπει στους ομίλους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις ομάδες που μπαίνουν τώρα απευθείας στους ομίλους βάσει των βαθμολογιών των εθνικών πρωταθλημάτων, τα οποία φυσικά είναι σε εξέλιξη:

Ισπανία

Ατλέτικο Μαδρίτης

Ρεάλ Μαδρίτης

Βαλένθια

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Αγγλία

Μάντσεστερ Σίτι

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ιταλία

Ρόμα

Ίντερ

Γαλλία

Παρί Σεν Ζερμέν

Μονακό

Ρωσία

Λοκομοτίβ Μόσχας

Σπαρτάκ Μόσχας

Πορτογαλία

Ουκρανία

Σαχτάρ Ντόνετσκ

Βέλγιο

Εν αναμονή της έναρξης των πλέι οφ στο γκρουπ των πρωταθλητών

Τουρκία

Ελλάδα - 14η θέση

Πρωταθλητής - Γ' προκριματικός γύρος Τσάμπιονς Λιγκ

Δεύτερος - Β' προκριματικός γύρος Τσάμπιονς Λιγκ

O χάρτης του νέου Τσάμπιονς Λιγκ - Τα... παλούκια για τις ελληνικές ομάδες