MENU

Το πίστευε ο Λουίς Ενρίκε. Όταν στη συνέντευξη Τύπου πριν από το παιχνίδι της Τετάρτης είπε ότι η ομάδα του μπορεί να ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα και να προκριθεί στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν το έκανε μόνο για εντυπωσιασμό.

Το πίστευαν οι ποδοσφαιριστές του. Το έβλεπες στα μάτια τους από το πρώτο λεπτό. Από το πάθος, στα όρια της... μανίας που κυνήγησαν το γκολ από την έναρξη του αγώνα. Χωρίς υπερβολή... γυάλιζε το μάτι τους. Ήταν αποφασισμένοι να πετύχουν όσα γκολ ήταν απαραίτητα για να προκριθούν: πέντε, έξι, επτά, οκτώ; Θα τα έβαζαν, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Το πίστευαν οι οπαδοί. Γέμισαν ασφυκτικά το «Καμπ Νου». Κουνούσαν περήφανοι τις σημαίες και τα πανό, φώναζαν τρελαμένοι για να δώσουν ώθηση στους παίκτες της ομάδας.

Δεν το πίστευε ο Ουνάι Έμερι και οι ποδοσφαιριστές της Παρί. Βγήκαν στο γήπεδο δίνοντας την εντύπωση πως θεωρούσαν την πρόκριση τελειωμένη υπέρ τους. Νόμιζαν ότι αρκούσε το γεγονός ότι ταπείνωσαν τους «μπλαουγκράνα» στην πρώτη αναμέτρηση για να είναι αυτοί που θα συνεχίσουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση πετυχαίνοντας μια επική πρόκριση. Μπήκαν φοβισμένοι, διστακτικοί, κομπλαρισμένοι!

Ναι, οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα είναι θρύλοι. Μαζί με τον προπονητή τους έγραψαν τα ονόματά τους στην ποδοσφαιρική ιστορία πετυχαίνοντας ένα απίστευτο, ένα (πιθανότατα) ανεπανάληπτο θαύμα.

Ωστόσο, μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος ότι υπήρξαν στη διάρκεια της ρεβάνς αποφάσεις του διαιτητή και των βοηθών του που υπήρξαν καθοριστικές για την εξέλιξη της αναμέτρησης; Σπρώχτηκε ή όχι η Μπαρτσελόνα προς την πρόκριση; «Χτύπησε» ή όχι για άλλη μια φορά το φαινόμενο... Uefalona; Ναι, η Παρί ήταν άξια της μοίρας της, αλλά έπρεπε να αδικηθεί; Την τιμώρησε ο θεός του ποδοσφαίρου ή ο διαιτητής;

«Υπάρχουν δύο πέναλτι για την Μπαρτσελόνα τα οποία είναι αμφισβητούμενα. Οι αποφάσεις του διαιτητή ήταν συνήθως με το μέρος της Μπαρτσελόνα... Πέρα από αυτό, όμως, ο αντίπαλός μας έπαιξε με συγκέντρωση για τη νίκη, εμείς από την άλλη δεν αγωνίστηκαμε όπως θα θέλαμε. Μετά το ημίχρονο και το 2-0 βελτιωθήκαμε και ουσιαστικά στο 3-1 το παιχνίδι τελείωσε. Ωστόσο, μέσα σε 5-10 λεπτά γκρεμίσαμε ό,τι χτίζαμε σε όλο το δεύτερο μέρος. Είναι σκληρό αυτό που συνέβη, αλλά θα μας βοηθήσει να... μεγαλώσουμε. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι, οι παίκτες γνωρίζουν πως δεν έπαιξαν όπως μπορούσαν σε μία σημαντική στιγμή για το σύλλογο» ήταν τα λόγια του Έμερι, ο οποίος έβαλε τα κλάματα στον πάγκο μετά το γκολ του Σέρτζι Ρομπέρτο.

Ο προπονητής των Γάλλων δεν αρνήθηκε την ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα, αλλά στάθηκε και σε αποφάσεις του διαιτητή, οι οποίες ενδεχομένως να αλλοίωσαν το αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο Χαβιέρ Μαστσεράνο, μετά το τέλος του αγώνα, παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει δωθεί πένάλτι στη φάση του 85ου λεπτού, όταν ανέτρεψε τον Άνχελ Ντι Μαρία. «Ναι, ήταν πέναλτι. Ωστόσο δεν ήταν αυτό το λάθος, ο λόγος που αποκλείσαμε την Παρί» είπε ο Αργεντινός των Καταλανών.

Στο 48ο λεπτό ο Νεϊμάρ ανατρέπεται (;) από τον Μενιέ, ο Αϊτεκίν δεν δίνει άμεσα το πέναλτι, αλλά κατόπιν υπόδειξης του πρόσθετου βοηθού. Ο Μέσι ευστοχεί από την άσπρη βούλα και κάνει το 3-0. Ανατρέπει όντως ο ποδοσφαιριστός των Γάλλων των Βραζιλιάνων και... σέρνεται πραγματικά για να υποπέσει στην εσχάτη των ποινών;

http://www.youtube.com/embed/Q0s9LwIk7QA?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Στο 89ο λεπτό η Μπαρτσελόνα κερδίζει και άλλο πέναλτι, καθώς ο διαιτητής είδε ανατροπή του Λουίς Σουάρες από τον Μαρκίνιος. Ο Νεϊμάρ εκτέλεσε αυτή τη φορά, η μπάλα στα δίχτυα και η ανατροπή πλησιάζει. Ωστόσο, είναι μάλλον ξεκάθαρο πως ο Ουρουγουανός νοστάλγησε καλοκαιρινές βουτιές στη θάλασσα και με το... θέατρο έπεισε τον «άρχοντα» του αγώνα. Eίχε, επίσης, κίτρινη κάρτα και θα μπορούσε να τιμωρηθεί για θέατρο με δεύτερη.

Πάμε τώρα στη φάση που ο ίδιος ο Μαστσεράνο παραδέχθηκε ότι έκανε πέναλτι... Ο διαιτητής δεν έδωσε τίποτα! Ούτε πέναλτι ούτε κόκκινη στον παίκτη της Μπαρτσελόνα καθώς ο αντίπαλός του ήταν τετ - α τετ. Δείτε τη φάση στο 12:10 του βίντεο:

http://www.youtube.com/embed/0AWsX57IJoE?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Στο 10ο λεπτό του αγώνα, οι παίκτες της Παρί βγαίνουν στην αντεπίθεση, ο Ντράξλερ μπαίνει από τα πλάγια στην περιοχή και η μπάλα χτυπά πεντακάθαρα στο χέρι του Μαστσεράνο. Οι φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονται έντονα ζητώντας πέναλτι, το οποίο δεν υποδεικνύεται και στην επανάληψη της φάσης ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν το χέρι ήταν εκούσιο ή όχι.

To έπος του αιώνα ή η... UEFALONA «ξαναχτύπησε»; (vids)