MENU

Κοιτώ το γεγονός πίσω από τον καθρέφτη που ωραιοποιεί.

Και κάνω το παιχνίδι των αντικαταστάσεων.

Ας υποθέσουμε ότι στην θέση της Μπάγιερν ήταν ο Ολυμπιακός και στην θέση του Ολυμπιακού, η Καλλονή για παράδειγμα.

Η νίκη του Ολυμπιακού θα χαρακτηριζόταν «επαγγελματική» και την παρατήρηση για το τυχερό πρώτο γκολ, θα ακολουθούσε η συνηθισμένη διατύπωση για την τύχη των μεγάλων ομάδων.

Θα λέγαμε και θα γράφαμε πως η Καλλονή στάθηκε εξαιρετικά απέναντι σε μία ομάδα πολύ καλύτερη, ποιοτικότερη, ακριβότερη και αν ο «δικός» της Σαλίνο εκμεταλλευόταν την ευκαιρία του 84, θα μπορούσε να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας.

Δεν θα έλειπαν κάποιοι που θα εξέφραζαν την άποψη ότι ακόμη και αν ισοφαριζόταν ο Ολυμπιακός θα έβρισκε τρόπο να πάρει την νίκη ενώ δεν θα έλειπαν και εκείνοι που θα στέκονταν σε κάποιες διαιτητικές αποφάσεις, που ευνόησαν τους ερυθρόλευκους χωρίς να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Γενικά, θα κάναμε μία κουβέντα που θα παραγνώριζε το μέγεθος και τον τρόπο που επηρεάζει, θεατές, οπαδούς, αγωνιζόμενους, ομάδες και αποτέλεσμα.

Και το μέγεθος στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθορίζει τα πάντα.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο σύνολο των 32 ομάδων, περιλαμβάνονται τουλάχιστον οι 16 από τις 20 πλουσιότερες ομάδες της λίστας της Deloitte. Μάλιστα, σε ποσοστό 80% περνούν στην φάση των 16. Από εκεί και μετά, η διάκριση είναι ζήτημα των 10 πλουσιότερων ομάδων σε ποσοστό 90% και η τετράδα είναι υπόθεση μίας, της ίδιας πάντα, ομάδας 8 συλλόγων σε ποσοστό 97%.

Το Τσαμπιονς Λιγκ είναι μία μορφή διοργάνωσης που έχει στηθειί με κριτήρια της αγοράς. Οι πλουσιότεροι, παίρνουν τα καλύτερα και μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας. Είναι μια διοργάνωση που επιτρέπει την συμμετοχή κάποιων μικρομεσαίων συλλογων (που δεν βρίσκονται στην λίστα των 20 πλουσιότερων), που μπορούν να κερδίσουν κάποια χρήματα, να σημειώσουν κάποια νίκη γοήτρου απέναντι σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο και να ελπίσουν ότι μπορεί, καποια στιγμή στο απώτερο μέλλον, να πετύχουν ενα θαύμα. Να φθάσουν μέχρι τους 4 ίσως.

Το Τσάμπιονς Λιγκ, με τον τρόπο που έχει στηθεί, ταίζει τα όνειρα των μικρομεσαίων και διασφαλίζει τον αποκλεισμό της έκπληξης που θα τινάξει τα παντα στον αέρα. Και αυτό γιατί στόχος της διοργάνωσης είναι να παράγει πλουτο και χωρίς την συμμετοχή και τα όνειρα των ασθενέστερων, δεν θα μπορούσε να το πετύχει. Και το δέλεαρ είναι ένα μικρό κομμάτι της υπεραξίας που παράγεται.

Ας μην το ξεχνάμε.

Το παιχνίδι των πλουσίων...