MENU

 Η έρευνα του εισαγγελέα Αθηνών Χάρη Λακαφώση ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με αφορμή τις καταγγελίες του αείμνηστου προέδρου της Καλλιθέας Νίκου Σαλευρή και τη δημοσιογραφική έρευνα. Η ΕΠΟ έκανε ό,τι μπορούσε για να συγκαλύψει την υπόθεση, καθώς πολλές από τις ομάδες που εμπλέκονταν ήταν φίλα διακείμενες στη διοίκησή της. Όταν διαπίστωσε ότι ο δικαστικός κλοιός σφίγγει, αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει το εσωτερικό πειθαρχικό δίκαιο και να τιμωρήσει συλλόγους (όπως πάντα πρώτος την πλήρωσε ο δύσμοιρος Ηρακλής με υπερβολική αυστηρότητα και νομικούς ακροβατισμούς).

 Όμως ο εισαγγελέας συνέχισε να ερευνά σε βάθος την υπόθεση και διαπίστωσε ότι το πρόβλημα ξεκινούσε από το 2005. Με συντονισμένες κινήσεις "έκανε φύλλο και φτερό" τα αρχεία της ΕΠΟ, χρησιμοποίησε την τακτική του αιφνιδιασμού ("ντου" της Οικονομικής Αστυνομίας και εισαγγελέων στο Πάρκο Γουδή και στην οδό Φυλής) και έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα: 63 πλαστές ενημερότητες 25 ομάδων με ευθύνες τουλάχιστον 37 φυσικών προσώπων.

Ήδη κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι οι πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, Βασίλης Γκαγκάτσης, Σοφοκλής Πιλάβιος, οι πρώην πρόεδροι της Επιτροπής Ιδιότητας Μεταγραφών της Ομοσπονδίας Θόδωρος Κουρίδης, Αρης Σταθόπουλος και άλλα στελέχη του ποδοσφαίρου. Η έρευνα έφτασε στους προέδρους των ΠΑΕ και καλούνται για ανωμοτί κατάθεση ο Ντέμης Νικολαϊδης και ο Αντωνης Ρέμος.

Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και κακουργηματικού χαρακτήρα: Πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου και απάτη. Φαίνεται ότι η δικαστική έρευνα έχει πολύ δρόμο ακόμη, καθώς δεν είναι αρκετές ούτε οι 100 σελίδες του πορίσματος της Οικονομικής Αστυνομίας, αλλά ούτε και οι 15.000 σελίδες της δικογραφίας Λακαφώση. Εκείνο που εμφανίζεται στο βάθος του τούνελ είναι η απάτη κατά του Δημοσίου (χορηγίες του τότε κρατικού ΟΠΑΠ σε ΠΑΕ που είχαν πλαστές ενημερότητες) και η φοροαποφυγή. Ό,τι ψάχνει από το 2009 η τρόικα στην Ελλάδα και δεν το βρίσκει, το βρήκε ένας θαρραλέος και συγκροτημένος εισαγγελέας.

Πως ο εισαγγελέας Λακαφώσης βρήκε ό,τι δεν βρίσκει η τρόικα