MENU

Σε Κέρκυρα και Τρίπολη ο ΠΑΟΚ έδειξε το χειρότερο του πρόσωπο και το πλήρωσε ακριβά. Το παρατεταμένο αγωνιστικό ντεφορμάρισμα, η απουσία βάθους στο ρόστερ, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταγραφικών κινήσεων που θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις στα παιχνίδια με Κέρκυρα και Τρίπολη, η κακή στρατηγική της τεχνικής ηγεσίας σε θέματα τακτικής και διαχείρισης παικτών, όπως για παράδειγμα η απουσία του Κάτσε από το παιχνίδι με τον Αστέρα και η "μετάθεση" του Κλάους από σέντερ φορ σε αριστερό χαφ, η απουσία του Τζιόλη (δεν τιμά τον ΠΑΟΚ το γεγονός ότι η έλλειψη ενεός παίκτη επηρεάζει την απόδοση της ομάδας, αλλά είναι η αλήθεια) είναι οι βασικοί λόγοι που το +4 από τον Ολυμπιακό έγινε -2.

Οι κακές εμφανίσεις και η προσωρινή (θέλω να πιστεύω) απώλεια της 1ης θέσης, χάλασαν την ψυχολογία του κόσμου που ζητά ευθύνες. Σε τέτοιες καταστάσεις η λογική δίνει τη θέση της στα έντονα συναισθήματα που διακατέχουν τους φιλάθλους μιας ομάδας που μετρά 30 χρόνια από την τελευταία κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. 

Δεν δικαιολογώ τη φασαρία και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τα δυο τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους. Το μέγεθος της προσμονής για μια διάκριση μετά από τόσα χρόνια, είναι λογικό να προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα. Έναν ολόκληρο γύρο για την ακρίβεια. Δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα ο καταλογισμός ευθυνών. Είναι εντελώς παράλογο να γίνεται οποιαδήποτε τέτοιου είδους συζήτηση ενώ η ομάδα θεωρητικά και πρακτικά έχει να διανύσει έναν αγώνα δρόμου μέχρι το τέλος της σεζόν και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τέτοια εποχή είναι μόλις 2 βαθμούς πίσω από την κορυφή στην οποία στρογγυλοκαθόταν μέχρι το Σάββατο και για πολλές εβδομάδες.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι να αποδοθούν ευθύνες αλλά να διαχειριστούν όλοι (ο καθένας από τη δική τους πλευρά) την κατάσταση. Αρχικά παίκτες και τεχνική ηγεσία (κυρίως ο προπονητής) θα δώσουν εξετάσεις στη διαχείριση της αγωνιστικής κρίσης. Η αλλαγή της αγωνιστικής εικόνας της ομάδας είναι δική τους δουλειά. Αν μάλιστα υποθέσουμε ότι εκτός από τον Νομπόα θα προστεθούν στο ρόστερ της ομάδας και άλλοι παίκτες που θα προσφέρουν ποιότητα στην ομάδα. Παράλληλα δουλειά της διοίκησης είναι να διαχειριστεί (εκτός από τον εαυτό της) και τον κόσμο. Στο βαθμό που μπορεί και της επιτρέπεται. 

Εν κατακλείδι, αν η κρίση στον ΠΑΟΚ διαχειριστούν την κρίση με το μυαλό και όχι με τα συναισθήματα, υπάρχει ελπίδα. Αν από τον Ιανουάριο επιδοθούν στο αγαπημένο... σπορ -όλων των προηγούμενων ετών- του καταλογισμού ευθυνών, απλά θα βγάλουν τα μάτια τους, μόνοι τους!

Υ. Γ. 1 Δεν μπορώ να μην επισημάνω τη στάση της διαιτησίας απέναντι στον ΠΑΟΚ. Στην Κέρκυρα ο Δημητρόπουλος αρνήθηκε καθαρό πέναλτι στον Δικέφαλο στο α΄ ημίχρονο. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα το είχε πάρει το πέναλτι, και πιθανότατα θα έπαιρνε και την πρόκριση. Όχι, όμως και ο ΠΑΟΚ. Ακόμα χειρότερα συμπεριφέρθηκε στον Δικέφαλο ο Καλογερόπουλος στην Τρίπολη. Ανύπαρκτο πέναλτι με το καλημέρα στην Τρίπολη και αμέσως μετά γκολ του Γιαννιώτα που έστρωσε τη μπάλα στο αριστερό του πόδι χρησιμοποιώντας και τα δυο του χέρια (μανσέτα το λένε στο βόλεϊ) για να κοντρολάρει τη μπάλα. Μπορεί ο Δικέφαλος να έχανε στην Τρίπολη ακόμα και αν η διαιτησία ήταν άψογη. Δεν ήταν όμως, και το συνεχές... κυνήγι (θυμίζω ότι στο πρώτο παιχνίδι του 2015 δόθηκε πέναλτι στον Πανιώνιο στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης) παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία των παικτών.

Υ. Γ. 2 Μια δεύτερη επισήμανση που οφείλω να κάνω, αφορά την... άνεση με την οποία κερδίζει παιχνίδια ο Ολυμπιακός. Αντίπαλοι που με τον ΠΑΟΚ δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα (και καλά κάνουν) κόντρα τον Ολυμπιακό εμφανίζονται... χαλαροί (δικαίωμα τους). Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Στραβά πορευόμαστε σ΄ αυτό το πρωτάθλημα μέχρι την ημέρα που θα βγούμε από το τούνελ και θα ανασάνουν ελεύθερα όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο σ΄ αυτή τη χώρα.

Ψυχραιμία, λογική και διαχείριση
EVENTS