MENU
Χρόνος ανάγνωσης 4’

Τζαβέλλας στο SDNA: «Δύσκολη η επιστροφή στην Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά την Εθνική»

0

Ξεκινάμε, λοιπόν, τον κύκλο των... ανακρίσεων με τον πιο παλιό. Τον άνθρωπο που υποδέχθηκε στην Αλάνιασπορ το φετινό καλοκαίρι τους άλλους δύο Έλληνες. Ο Γιώργος Τζαβέλλας έχει κάθε λόγο να αισθάνεται χαρούμενος που πλέον δεν είναι μόνος στην ομάδα. Από την άλλη οι Σιώπης και Μπακασέτας έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται χαρούμενοι που βρήκαν εκεί έναν άνθρωπο με τις παραστάσεις αλλά και με τον χαρακτήρα του Γιώργου Τζαβέλλα. Και πιστέψτε μας, αυτό ακριβώς για τον χαρακτήρα έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία καθώς ο Τζαβέλλας, όπως διαπιστώσαμε και εμείς οι ίδιοι, έχει τον τρόπο του να σε κάνει να αισθάνεσαι... σαν στο σπίτι σου.

Χαμογελαστός και με αρκετή διάθεση για χιούμορ έχει τη θέση, αλλά και την απαραίτητη ικανότητα, να μοιάζει με τον οδηγό. Με τον άνθρωπο εκείνο που μπορεί να πάρει από το χέρι τους νεότερους και να τους μάθει τα μονοπάτια του ποδοσφαίρου. Ο πολύπειρος παίκτης μιλά στο SDNA για την εμπειρία του στην Τουρκία αυτά τα 2.5 χρόνια της παρουσίας του στη γείτονα χώρα και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς την επιστροφή του στην Ελλάδα όταν μάθει να ζει εκεί. Παράλληλα, αναφέρεται στην Εθνική ομάδα και στη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί και πάλι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Άλλωστε, γνωρίζει τα αποδυτήρια της Εθνικής όσο λίγοι, έχοντας ζήσει σπουδαίες στιγμές με το εθνόσημο.

Ξεκινώντας, πως αισθάνεσαι τώρα που έχεις δύο ακόμα παιδιά από την Ελλάδα στην ομάδα;

«Έμεινα ένα εξάμηνο μόνος. Είναι σημαντικό το ότι υπάρχουν δύο Έλληνες στην ομάδα αλλά είναι ακόμα σημαντικότερο πως είμαστε καλά με τα παιδιά. Έχω συναντήσει καταστάσεις όπου υπήρχαν άνθρωποι από την ίδια χώρα σε μία ομάδα και δεν ταίριαζαν καθόλου μεταξύ τους. Γίνονται πολλά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι καλό που είμαστε μαζί και σίγουρα είναι βοήθεια και για μένα αλλά και για τα παιδιά που ήμουν εγώ από πριν εδώ. Ήταν ένα δύσκολο εξάμηνο πέρσι από όταν έφυγε ο Μανιάτης. Αλλά φαίνεται πως με ακολουθεί να έχω Έλληνα μαζί μου γιατί στην Άιντραχτ είχα Γκέκα και Αμανατίδη και στην Μονακό τον Τζιόλη».

«Στην Τουρκία μας αγαπάνε»

Εσύ που γνωρίζεις καλύτερα τους ανθρώπους εδώ στην ομάδα, πως το αντιμετωπίζουν που βρίσκεστε πια τρεις Έλληνες;

«Το σημαντικό είναι ότι μας αγαπάνε, όλα ξεκινάνε από εκεί. Στην Ελλάδα το έχουμε διαφορετικά στο μυαλό μας, ότι είναι δηλαδή η Τουρκία μία αφιλόξενη χώρα για εμάς. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μας αγαπάνε και το δείχνουν κιόλας. Προσπαθούν πάντα να παίρνουν παίκτες από την Ελλάδα και όχι μόνο Έλληνες, όπως για παράδειγμα τον Λούκας (Βιγιαφάνιες) πέρσι από τον Παναθηναϊκό».

«Δεν το βλέπω εύκολο να επιστρέψω στην Ελλάδα»

Έχεις συμπληρώσει πια εδώ στην Αλάνιασπορ 2.5 χρόνια. Μπορεί να ανανέωσες σχετικά πρόσφατα αλλά έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι την επιστροφή σου στην Ελλάδα;

«Δεν είναι εύκολο να την σκεφτώ. Όταν μπαίνεις στην Τουρκία, είναι δύσκολο να βγεις. Δεν είναι εύκολο ένα πρωτάθλημα να συνδυάσει τα γήπεδα και την οργάνωση που έχει το τούρκικο. Για μένα αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Από την άλλη είναι και το οικονομικό και έτσι δεν το βλέπω εύκολο στο άμεσο μέλλον να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Έχεις πλέον αποκτήσει μία συνολική εικόνα του τουρκικού πρωταθλήματος και φυσικά γνωρίζεις και το ελληνικό πολύ καλά. Ποιες είναι οι βασικές αγωνιστικές διαφορές των δύο;

«Όταν δεν υπάρχει υποδομή, υποβαθμίζεται και το πρωτάθλημα. Δεν θέλω να πω ότι εδώ είναι όλα εξαιρετικά και στην Ελλάδα όλα άσχημα αλλά σίγουρα υπάρχει μία τελείως διαφορετική προσέγγιση στο ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα λειτουργεί σε λίγο πιο ευρωπαϊκά πρότυπα ως προς την οργάνωση εντός γηπέδου. Η Τουρκία είναι κάπως διαφορετική. Όταν δεν υπάρχει όμως από την άλλη υποδομή, ο αθλητής δεν μπορεί να νιώσει επαγγελματίας. Με εξαίρεση τους 3-4 μεγάλους στην Ελλάδα για όλες τις υπόλοιπες ομάδες αυτό το κομμάτι είναι στενάχωρο».

«Δικό μας θέμα πως θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους παίκτες της Εθνικής»

Έχεις ζήσει πολύ την Εθνική ομάδα. Ήσουν μέλος της σε μία περίοδο που οι επιτυχίες της μπορούσαν να μπουν κάτω μόνο από τη χρυσή γενιά του Euro. Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία σου τι είναι αυτό που πιστεύεις πως χρειάζεται η Εθνική για να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών;

«Είμαι γεμάτος από την Εθνική ομάδα και έχω ζήσει πολύ όμορφες στιγμές. Ίσως όμως το σημαντικότερο είναι πως έχω προλάβει κάποιους από εκείνους που μας έφεραν το Euro. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι μία μεγάλη κουβέντα που δεν θα ήθελα να την κάνω τώρα. Εγώ αυτό που εύχομαι και πιστεύω πως θα γίνει από εδώ και πέρα είναι να αντιμετωπίσουμε την ομάδα διαφορετικά και να δώσουμε στους παίκτες την ηρεμία που χρειάζονται. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με πολύ ταλέντο που βγαίνουν στο εξωτερικό. Είναι δικό μας θέμα πως θέλουμε να τους αντιμετωπίσουμε».

Τζαβέλλας στο SDNA: «Δύσκολη η επιστροφή στην Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά την Εθνική»
EVENTS