MENU

Για όσους βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στη εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ήταν ένα μάθημα κουλτούρας. Η συνάντηση των δύο πιο επιτυχημένων προπονητών στην ιστορία της Εθνική μας ομάδας, του Ότο Ρεχάγκελ και του Φερνάντο Σάντος, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί το καλύτερο μάθημα για όσους είχαν τη διάθεση να τους ακούσουν και έδωσαν το παρών. Για όσους ενδεχομένως δεν ήταν αρκετά μεγάλοι για να ζήσουν ή για να καταλάβουν τα όσα συνέβησαν το μαγικό καλοκαίρι του 2004 στην Πορτογαλία. Ή για όσους αναρωτιούνται γιατί στην εποχή που ο «μίστερ» ήταν στο τιμόνι της Εθνικής μας ομάδας έγινε... συνήθεια η παρουσία στα μεγάλα τουρνουά.

Ήταν συγκινητικό να βλέπεις τον Φερνάντο Σάντος να «στάζει μέλι» μιλώντας για την Ελλάδα. Να ξεκινά λέγοντας ότι φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Αθήνας αισθάνθηκε παντού την «ελληνική μυρωδιά». Να εξηγεί στη συνέχεια πόσο τον βοήθησε η παρουσία του στα μέρη μας για την μετέπειτα, κάτι παραπάνω από απλά σπουδαία, πορεία του στα γήπεδα της Ευρώπης. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ο κάτοχος του Euro αλλά και του πρώτου Nations League στην ιστορία. Ήταν ξεκάθαρος υποστηρίζοντας πως η παρουσία του στον ελληνικό πάγκο ήταν άκρως σημαντική στο να μπορέσει δύο χρόνια αργότερα να οδηγήσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του στην κορυφή της Ευρώπης στα γήπεδα της Γαλλίας.

Ίσως όμως το καλύτερο το κρατούσε για το τέλος. Όταν θυμήθηκε πως στον μεγάλο τελικό του Ντα Λουζ το 2004 είχε το ρόλο του σχολιαστή. Τελειώνοντας το ματς η χώρα του είχε ηττηθεί και μάλιστα εντός έδρας. Έτσι, όπως εξήγησε, δεν μπορούσε να αισθάνεται χαρούμενος. Δεν μπορούσε όμως και να αισθάνεται λυπημένος. Γιατί; Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «Και αυτή είναι πατρίδα μου». Όταν τον ρωτούσαν οι συμπατριώτες του πως αισθάνεται απαντούσε «δεν χαίρομαι που χάσαμε, αλλά αυτοί που κέρδισαν είναι φίλοι μου». Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό πόσο συγκινητικό είναι ακούει κανείς αυτά τα λόγια από έναν άνθρωπο με την πορεία του Φερνάντο Σάντος. Από έναν άνθρωπο που ασφαλώς και δεν έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει και που αποτελεί τιμή για τη χώρα μας και μόνο η επιστροφή του στην Ελλάδα ακόμα και για τον σκοπό που ήρθε. Για το αυριανό σπουδαίο παιχνίδι – επανάληψη του μεγάλου τελικού του Euro του 2004.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης περίπου συζήτησης με τον Ότο Ρεχάγκελ και τους δημοσιογράφους του πάνελ, εμφανίστηκε πολύ διαφορετικός από αυτό που έχουν ως εικόνα στο μυαλό τους οι περισσότεροι Έλληνες φίλαθλοι. Ευδιάθετος και συνεχώς χαμογελαστός προσπάθησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να παρουσιάσει με σαφήνεια τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν κρύφτηκε σχετικά με την νοοτροπία των Έλληνων ποδοσφαιριστών λέγοντας χαρακτηριστικά πως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ότο Ρεχάγκελ το 2004 ήταν πως κατάφερε να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη νοοτροπία που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η αναφορά του στη «νοοτροπία της καφετέριας» είχε και εκείνη το δικό της ξεχωριστό συμβολισμό.

Όπως και η φράση πως «αν καταφέρεις να εμπνεύσεις τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, είναι αήττητος». Άλλωστε, πάνω σε αυτό θεωρεί πως στηρίχθηκε και ο Ότο Ρεχάγκελ και κατάφερε να οδηγήσει την Ελλάδα στην πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού.Του ζητήθηκε πλησιάζοντας στο φινάλε της εκδήλωσης να εξηγήσει πως καταφέρνει και διαχειρίζεται στα αποδυτήρια της εθνικής Πορτογαλίας έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έβαλε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ακόμα και σε αυτό, προσπάθησε να με τον τρόπο να μας κάνει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη μας. «Όταν έφτασα στην Ελλάδα όλοι έλεγαν εγώ, εγώ, εγώ… Την πρώτη φορά που το άκουσα, σκεφτόμουν πώς γίνεται όλοι να έχουν τόσο μεγάλο εγωισμό, αλλά μετά κατάλαβα τι σημαίνει. Όλοι οι άνθρωποι έχουν “εγώ”. Ο Κριστιάνο είναι όπως όλοι οι άνθρωποι, έχει το δικό του εγώ. Αντίστοιχα, κι αυτός πρέπει να δουλέψει με το δικό μου εγώ», ήταν τα λόγια του.

Όταν, δε, ρωτήθηκε για το αγαπημένο του μέρος στην Ελλάδα μπορεί αρχικά να απάντησε πως του αρέσει κάθε άκρη της χώρας μας, όμως, στη συνέχεια αποκάλυψε πως είναι για εκείνον ιδιαίτερη τοποθεσία τα Μετέωρα. Μάλιστα, χαμογέλασε ακόμα περισσότερο όταν είδε την φωτογραφία από το τοπίο στην οθόνη που υπήρχε. «Τα έχω επισκεφθεί, έχω αρκετούς φίλους μοναχούς εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας αυτό εδώ το κείμενο, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί αυτό που ζήσαμε σήμερα το μεσημέρι ήταν κάτι παραπάνω από μία συνέντευξη. Ήταν ένα μάθημα ποδοσφαιρικής κουλτούρας και ταυτόχρονα μία σειρά στιγμών γεμάτων από συναισθήματα.

Ήταν συγκινητικό να τον βλέπεις να «στάζει μέλι» για την Ελλάδα...