MENU

Λίγες ημέρες πριν από τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η 33χρονη αρχηγός των ΗΠΑ έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό της.

«Μεγκς, ραγίζει η καρδιά μου που δεν μου κάλυψες τα έξοδα για να έρθω να σε δω στη Γαλλία» έγραφε.

«Ναι, βέβαια, τι κρίμα που δεν θα σε κανακεύω ένα μήνα στη Γαλλία» απάντησε.

Περίπου μία ώρα πριν από τη σέντρα του πρώτου αγώνα των Αμερικανίδων κόντρα στην Ταϊλάνδη, στις 11 Ιουνίου, ο Μπράιν Ράπινο φόρεσε το βραχιολάκι του και κάθισε, μαζί με τους άλλους, στον ειδικό χώρο όπου υπάρχει τηλεόραση στη φυλακή, όπου εκτίει την ποινή του. Για την ακρίβεια, είναι ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο παρακολοθούν κατάδικοι τον τελευταίο χρόνο της ποινής τους προσφέροντας κοινωνική εργασία. Την ίδια ώρα τα άλλα μέλη της οικογένειας ήταν στο γήπεδο της Ρεμς για να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια της Μέγκαν.

Οι ΗΠΑ διέλυσαν με 13-0 την Ταϊλάνδη. Πανηγυρισμοί στις εξέδρες, αλλά και στο σοφρωνιστικό κατάστημα, όπου κρατείται ο Μπράιαν. Καθώς, μάλιστα, η τηλεοπτική κάμερα έκανε ζουμ στη Ράπινο, ένας από τους κρατούμενος πρόσεξε την ομοιότητα. «Γαμώτο, είναι ο Μπράιαν».

Ο Μπράιαν και η Μέγκαν έχουν πέντε χρόνια διαφορά. Εκείνος είναι ο μεγαλύτερος, η Μέγκαν γεννήθηκε το 2918 με τη δίδυμή της, Ρέιτσελ. Τόσο ίδιοι, αλλά και τόσο διαφορετικοί. Στα 15 της η Μέγκαν όχι μόνο έπαιζε ποδόσφαιρο, αλλά ήταν ήδη διεθνής στις μικρές κατηγορίες. Στην ίδια ηλικία ο Μπράιαν πωλούσε μεθαμφεταμίνες στο σχολείο, ήταν μέλος συμμορίας και είχε ζωγραφίσει στο κορμί του σβάστικες.

Παρά τους αντίθετους δρόμους που ακολούθησαν με τη Μέγκαν να αφοσιώνεται στο ποδόσφαιρο, να φτάνει μέχρι τη μεγάλη εθνική ομάδα και να γίνεται αρχηγός της ούσα μια από τις μεγάλες σταρ του αθλήματος και τον Μπράιαν να μπαινοβγαίνει στις φυλακές άλλοτε για μικρά και άλλοτε για μεγάλα αδικήματα, τα αδέρφια παρέμειναν δεμένα.

Μπορεί να μην βλέπονται συχνά, αλλά μιλούν στο τηλέφωνο και ανταλλάσουν μηνύματα. «Τη σέβομαι τόσο πολύ. Όχι μόνο επειδή παίζει ποδόσφαιρο. Είναι η θεώρηση που έχει για τη ζωή, τα πιστεύω της, η μάχη που δίνει για έναν καλύτερο κόσμο. Ξέρω πως πριν από πολλά χρόνια, όταν ήμασταν παιδιά, ήμουν ο ήρωάς της. Τώρα είναι αυτή η ηρωίδα μου» λέει ο Μπράιαν.

Αυτά τα πιστεύω, αυτή η μάχη της Μέγκαν την έκαναν πιο γνωστή τις τελευταίες ημέρες. Πρώτα ήταν η δήλωσή της ότι δεν πρόκειται να πάει στον «γαμ@@@@@ο Λευκό Οίκο» προκαλώντας την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι φανατικός φίλαθλος της ομάδας των ΗΠΑ και του ποδόσφαιρου Γυναικών, αλλά η Μέγκαν θα πρέπει να κερδίσει, προτού μιλήσει. Τελείωσε τη δουλειά. Δεν έχουμε αποστείλει ακόμη πρόσκληση στη Μέγκαν ή την ομάδα, αλλά τώρα την καλώ, χάσει κερδίσει. Η Μέγκαν δεν θα έπρεπε να δείξει ασέβεια στη χώρα, τον Λευκό Οίκο, τη σημαία, ειδικά μετά από όλα όσα έχουν γίνει γι’ αυτήν και την ομάδα. Να είσαι περήφανη για τη σημαία που φοράς. Οι ΗΠΑ τα πάνε υπέροχα» σχολίασε ο Πλάνητάρχης, ο οποίος αρνήθηκε να υποστηρίξει μια εκστρατεία της Ράπινο και των συμπαικτριών της για ισότητα στις αμοιβές ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες ποδοσφαιριστές.

Η Ράπινο είναι μία από τις αθλήτριες που έχει ακολουθήσει τη διαμαρτυρία του αθλητή του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Κόλιν Κάπερνικ και γονατίζει στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη λευκή αθλήτρια που το έκανε. Δεν βάζει το χέρι στο μέρος της καρδιάς ούτε τραγουδάει τους στίχους.

Η Ράπινο είναι ομοφυλόφιλη και ένα από τα ξεχωριστά μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν φοβάται να μιλήσει δημόσια. Όχι μόνο για την ίδια, αλλά κυρίως για όλους όσοι δεν έχουν φωνή. Αυτά είναι τα πιστεύω, αυτή είναι η μάχη της που προκαλεί τον θαυμασμό του αδερφού της, αλλά όχι μόνο αυτού.

Μαζί με την Άμπι Ουάμπακ, την Άλεξ Μόργκαν και άλλες 25 συναθλήτριές τους υπέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο την αγωγή κατά της US Soccer για διάκριση φύλου και διαφορά στις αμοιβές. Οι Αμερικανίδες κατήγγειλαν την καταπάτηση του Νόμου του 1964 περί Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Η Μέγκαν προσπάθησε πολλές φορές να φέρει τον Μπράιαν στον... ίδιο δρόμο. Κυρίως για να μην κάνει κακό στον εαυτό του. Όταν μπήκε για πρώτη φορά στο αναμορφωτήριο, η Μέγκαν έκλαιγε τα βράδια επειδή δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί. Ο Μπράιαν πέρασε από τα ελαφριά ναρκωτικά στην ηρωίνη, ήταν ο τύπος με τις σβάστικες, κι ας είχε μεγαλώσει σε μια οικογένεια που καμία σχέση δεν είχε με τέτοια ιδεολογία. Οικογένειά του ήταν η συμμορία.

Πέρασε από φυλακές υψίστης ασφαλείας, έζησε στην απομόνωση, βρέθηκε δίπλα σε βαρυποινίτες και φαίνεται πως πήρε το μάθημά του. Δεν μπορούσε καν να δει την αδερφή του να συμμετέχει σε Μουντιάλ. «Δεν ήμουν ποτέ εκεί, αυτό πονούσε πολύ». Καθώς του απομένει ένας χρόνος για να είναι και πάλι ελεύθερος, αισθάνεται ότι μπορεί να αφήσει πίσω του το σκληρό παρελθόν του.

«Αν ξαναπάρω ναρκωτικά, είναι σίγουρο ότι θα γυρίσω στη φυλακή και δεν θέλω να συμβεί αυτό. Θέλω να είμαι όπως η Μέγκαν» είπε ο Μπράιαν μιλώντας στο ESPN.

«Ο αδερφός μου είναι ξεχωριστός. Θα ήταν κρίμα όταν φύγει από τη ζωή να αφήσει πίσω του μόνο τη φυλακή. Το να μπορέσω να τον έχω δίπλα μου, να είναι υγιής και ελεύθερος, να είναι ένας άλλος άνθρωπος, που σκέφτεται τελείως διαφορετικά» λέει η Μέγκαν.

Aφήνοντας πίσω ένα δράμα: Η μεγάλη μάχη της Μέγκαν Ράπινο