MENU

Ήταν Μάιος του 2003 όταν η ερυθρόλευκη λαοθάλασσα βύθισε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού να επιδίδονται σε ξέφρενους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του έβδομου σερί πρωταθλήματος. Το εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση λόγω της κατάρριψης του ρεκόρ των έξι συνεχόμενων πρωταθλημάτων της ομάδας του ’50, που ως εκ τούτου έλαβε και το περιβόητο προσωνύμιο «θρύλος».

Οι επευφημίες και οι πανηγυρισμοί δονούσαν την ατμόσφαιρα όταν άρχισε να ακούγεται υπόκωφα ένα σύνθημα, πρωτάκουστο και μοναδικό. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού μεθυσμένοι από την έκσταση της στιγμής αιτούνταν από τον πρόεδρο, Σωκράτη Κόκκαλη την άφιξη του παγκόσμιου θρύλου Ριβάλντο στον Ολυμπιακό. Ένα όνειρο θερινής νυκτός που έλαβε σάρκα και οστά ένα χρόνο αργότερα.

Ο Βραζιλιάνος Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο γεννήθηκε σαν σήμερα στις 19 Απριλίου του 1972 στη πόλη Ρεσίφε και ξεκίνησε την καριέρα του από τις Ακαδημίες της Σάντα Κρουζ. Πήρε την απόφαση να αποδημήσει σε πιο προηγμένες πολιτείες του εξωτερικού χάριν της Λα Κορούνια το 1996, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί σε Κορίνθιανς και Παλμέιρας, με την οποία μάλιστα κατέκτησε δύο εθνικά πρωταθλήματα.

Με τη φανέλα της Ντεπορτίβο σημείωσε 21 γκολ σε 41 εμφανίσεις, προσελκύοντας τα βλέμματα της Μπαρτσελόνα που έσπευσε να τον αποκτήσει απογειώνοντας την καριέρα του. Κατά τη θητεία του στην Βαρκελώνη εκτοξεύτηκε στην ποδοσφαιρική στρατόσφαιρα σηκώνοντας πέρα από δύο εθνικά πρωταθλήματα και ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, καθώς και πληθώρα περίλαμπρων ατομικών βραβείων, προεξάρχοντος αυτού της Χρυσής Μπάλας το 1999.

Το 2002, έχοντας προηγουμένως γευτεί το νέκταρ της επιτυχίας με την Εθνική του ομάδα στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας κατακτώντας το Μουντιάλ, αποφάσισε να αποχωρήσει από τους «μπλαουγκράνα» υπογράφοντας συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με την Μίλαν.

Στο Μιλάνο δεν έθελξε ακριβώς με την απόδοση του αναγκασμένος να καταφύγει εσπευσμένα στην πατρίδα του για λογαριασμό της Κρουζέιρο, προτού προσαράξει στο λιμάνι που σημάδεψε την ύστερη αλλά επ’ ουδενί λιγότερο εκτυφλωτική, φάση της καριέρας του.

Το ιστορικό καλοκαίρι του 2004 θα μνημονεύεται πέραν των σημαδιακών για το έθνος μας αθλητικών γεγονότων και για έναν ακόμη λόγο. Στις 21 Ιουλίου πάτησε το πόδι του στη χώρα μας η μεγαλύτερη αθλητική φυσιογνωμία που αγωνίστηκε στη χώρα μας. Ο σπουδαίος αρτίστας και ένα από τα καλύτερα δεκάρια στην ιστορία, Ριβάλντο έμελλε να αφιερώσει τρεις σεζόν της μυθικής του καριέρας στην ταπεινή αφεντιά μας.

Ένας θρύλος ήρθε στον Ολυμπιακό σκορπώντας ντελίριο ενθουσιασμό στους απανταχού φιλάθλους που γέμισαν ασφυκτικά το Ελ. Βενιζέλος καθώς και το στρατηγείο της ομάδας στην Καστέλλα για να υποδεχτούν τον Μεσσία τους. Στον Ολυμπιακό έμεινε τρεις ολόκληρες σεζόν πανηγυρίζοντας ισάριθμα πρωταθλήματα και δύο νταμπλ, δίχως να κατορθώσει να υλοποιήσει τον ευσεβή πόθο των ερυθρολεύκων για υπέρβαση στην Ευρώπη.

Σε 81 ματς πέτυχε 43 τέρματα καθηλώνοντας με τις αριστουργηματικές του ενέργειες τους οπαδούς που έβλεπαν λίγη από την βραζιλιάνικη αστρόσκονη να διαχέεται στην ομάδα τους, καλύπτοντας το δυσθεώρητο κενό του έτερου μάγου Ζιοβάνι.

Το τέλος της σχέσης των δύο πλευρών ήταν τόσο ταραχώδες όσο και αιφνιδιαστικό, όπως άλλωστε και η έλευση του στην Ελλάδα. Ο Ριβάλντο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου συνοδευόμενος από τη γυναίκα και το παιδί του κατά την οποία εξαπέλυσε λάβρους κατά της διοίκησης του Ολυμπιακού, του προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη και του αντιπροέδρου Γιώργου Λούβαρη. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ανακολουθία λόγων και πράξεων όσον αφορά τους συμφωνηθέντες όρους του συμβολαίου του, με τους διοικούντες να του προτείνουν ξαφνική μείωση της τάξεως του 50% και την ΠΑΕ να προβαίνει σε άμεση διάψευση των κατηγοριών του Βραζιλιάνου, ευχαριστώντας τον παράλληλα για την πλούσια προσφορά του.

Η τελευταία παράσταση του Ριβαλντο με την ερυθρόλευκη φανέλα δόθηκε στις 13 Μαΐου του 2007 στην νικηφόρα με 5-3 εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στον Ιωνικό, όπου ο Βραζιλιάνος σημείωσε μάλιστα δύο τέρματα, βαθαίνοντας το σχίσμα που είχε ήδη δημιουργηθεί στις τάξεις των οπαδών. Ο ίδιος, πιστός στα λεγόμενά του δεν ακολούθησε την υπόλοιπη ομάδα στην πλέον αμήχανη φιέστα της ιστορίας του Ολυμπιακού, με τον βαθύ διχασμό στις κερκίδες να υπερισχύει έναντι των πανηγυρισμών για το πρωτάθλημα.

Ο Ριβάλντο ολοκλήρωσε την καριέρα του στον Ολυμπιακό πετυχαίνοντας 36 γκολ σε 70 συμμετοχές, καθώς και πληθώρα αλησμόνητων παραστάσεων που θα μνημονεύονται εσαεί.

Στις 30 Μαΐου του 2007 ο Βραζιλιάνος έγινε το απολωλός πρόβατο για τον Ολυμπιακό αποσκιρτώντας και υπογράφοντας συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Την κορωνίδα της καριέρας του στο δικέφαλο και μία εμβληματική στιγμή της εν Ελλάδι καριέρας του, αποτέλεσε ο διασυρμός επί του μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακού με 4-0, σε ένα πολυκύμαντο και διαβλητό πρωτάθλημα που κηλιδώθηκε στη συνείδηση των οπαδών από την πολύκροτη υπόθεση Βάλνερ.

Στις 30 Μαρτίου του 2008 η ΑΕΚ των Ριβάλντο, Μπλάνκο, Λυμπερόπουλου, Ζήκου και Παπασταθόπουλου υποδέχεται τον υπέρμετρα νωχελικό Ολυμπιακό των Γκαλέτι, Κοβάσεβιτς, Στολτίδη, Τζόρτζεβιτς και Μπελούτσι, με τα γκολ του θριάμβου να πετυχαίνουν οι Μπλανκο, Εντίνιο, Λυμπερόπουλος και Καφές και έναν Ριβάλντο να επιδίδεται σε μία προσωπική παράσταση απείρου κάλλους. Το ήδη βεβαρυμένο κλίμα πυροδότησαν οι καυστικές δηλώσεις του Ριβάλντο για την αξιοκρατία του πρωταθλήματος καθώς και ο χαρακτηριστικός πανηγυρισμός του με την επίδειξη των τεσσάρων δακτύλων.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι τόσο άδοξο το τέλος της παθιασμένης σχέσης του Βραζιλιάνου με τον Ολυμπιακό, με τον «άσωτο υιό» να επιστρέφει στο σπίτι του το 2010, αποκαθιστώντας οριστικά τις σχέσεις του με τον Ολυμπιακό. «Δεν το έκανα για τον κόσμο του Ολυμπιακού αλλά για κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα. Ήταν λάθος αυτό που έκανα και ξέρω ότι δυσαρέστησα πολύ κόσμο. Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω δεν θα το ξαναέκανα. Άλλωστε, δεν το έχω ξανακάνει στην καριέρα μου. Θέλω να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη για την κίνηση αυτή. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Λυπάμαι πολύ», δήλωσε ο Βραζιλιάνος.

Ένας ποδοσφαιρικός θρύλος που προσγειώθηκε αίφνης στη χώρα μας χαρίζοντας μας αφειδώς λίγη από τη λάμψη του γίνεται σήμερα 45 ετών.

Τα λόγια περιττεύουν όταν μιλάμε για έναν αστέρα τέτοιου βεληνεκούς με τις εικόνες και τα βίντεο να αποτυπώνουν πιο εύγλωττα τα αναρίθμητα κατορθώματά του. Ιδού η βραζιλιάνικη μεγαλοφυΐα του.

http://www.youtube.com/embed/OqXtQLv9Yv8?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
http://www.youtube.com/embed/IvoH2tY5bks?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Ριβάλντο: Η γέννηση ενός θρύλου (pics & vids)