MENU

Και τα έσοδα είναι ένας παράγοντας καθορισμού πλούτου, αλλά δεν είναι ο μόνος. Σε αυτόν τον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των ομάδων που θα βοηθουσαν να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα αλλά όχι και τόσο ελκυστική για την δημοσιότητα.

Κυρίως γιατί η αναφορά στα χρέη δείχνει πως οι ισχυροί δεν είναι τόσο «πλούσιοι» όσο διαφημίζονται.

Μόνο τα έσοδα, όμως, τραβάνε το μάτι, ειδικά αν χρόνο με τον χρόνο έχουν ανοδική τάση γεγονός που δημιουργεί θετική προδιάθεση.

Υποθέτω πως η πλειοψηφία των αναγνωστών κοιτά τον αριθμό που βρίσκεται δίπλα στο όνομα της κάθε ομάδας. Εναν αριθμό που αντιπροσωπεύει εκατομμύρια. Στον φετινό κατάλογο, μάλιστα, οι τρείς ομάδες στις –αναμενόμενες- πρώτες θέσεις, για πρώτη φορά ξεπερνούν το όριο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως. Και οι τρεις. Ρεάλ, Μπάρτσα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στην ανάγνωση όμως της ανάλυσης των αριθμών του καταλόγου της Deloitte, υπάρχουν μερικά εξόχως ενδιαφέροντα ή ανησυχητικά στοιχεία, αναλόγως του πως βλέπει κάποιος τα πράγματα. Οι ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου είναι ίδιες για τρίτη συνεχή χρονιά, αν και με διαφορετική θέση ενώ η απόσταση του 10ου από τον 11ο διευρύνθηκε κι έφθασε τα 43,3 εκατ. από 17, 5 πέρυσι. Αυτή η παρατήρηση εξηγεί και την διαρκώς διευρυνόμενη προβλεψιμότητα του Τσάμπιονς Λιγκ.

Επίσης, ας σημειωθεί πως η 30η ομάδα του καταλόγου, η Νάπολι με έσοδα 125,5 εκατ. δύο χρόνια πριν, θα βρισκόταν στην πρώτη 20άδα.

Και οι 20 ομάδες του καταλόγου συνολικά παρουσίασαν έσοδα υψους 6,6 δις ενώ υπολογίζεται πως στην επόμενη έκδοση του καταλόγου για την περίοδο 2015/16 τα συνολικα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 7 δις και την μεθεπόμενη τα 8 δις, γεγονός αξιοπρόσεκτο αν σκεφθεί κάποιος ότι το 2010 τα έσοδα ήταν κατά τι λιγότερα από 4 δις.

Στις πρώτες 20 θέσεις του καταλόγου δεν υπάρχει ομάδα που να προέρχεται από χώρα εκτός της «μεγάλης πεντάδας» ( Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία). Στην 20η θέση βρίσκεται, για πρώτη φορά μετά το 2005 η Γουέστ Χαμ με έσοδα 160,9 εκατ. και η μόνη εκτός «πεντάδας» ομάδα στον κατάλογο με τις 30 ομάδες, είναι η Γαλατασαράϊ στην 21η θέση με 159,1 εκατ. Υπολογίζεται πως σε δύο χρόνια, όλες οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ θα βρίσκονται στον κατάλογο με τις 30 πλουσιότερες ομάδες.

Σε δύο χρόνια, επίσης, λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των τηλεοπτικών εσόδων των αγγλικών ομάδων υπολογίζεται πως η Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ θα εκθρονίσει την Ρεάλ από την πρώτη θέση, που βρίσκεται εκεί 12 χρόνια συνέχεια.

Η μελέτη της διάρθρωσης των εσόδων δείχνει πως οι ομάδες συγκεντρώνουν κατα μ.ο το 19% των εσόδων τους από εισιτήρια και την εκμετάλλευση του γηπέδου, το 40% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το 41% από τις εμπορικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό των εσόδων από το εισιτήρια θα μειώνεται διαρκώς από εδώ και πέρα, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της μείωσης των τιμών τους.

Γενικά, παντως, ο κατάλογος της Deloitte αν κάποιος παρακολουθήσει την εξέλιξή του από το 2010 και μετά, δείχνει την δημιουργία μίας ισχυρής 10-16αδας ομάδων που τείνει να οριστικοποιηθεί σε ποσοστό 80 -90% και αυτό δεν είναι καθόλου καλό σημάδι για το ευρωπαικό ποδόσφαιρο.

Οι πλουσιότερες ομάδες ποδοσφαίρου στον κόσμο