MENU

Μια τέτοια πρωτοβουλία που κινείται σε εξαιρετικά καλή κατεύθυνση, αποτελούν οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε την Παρασκευή 30/1 στο Δ.Σ. της ΕΠΟ, ο πρόεδρος της Super League, Γιώργος Μποροβήλος. Προτάσεις, που αμφιβάλουμε πολύ αν τυγχάνουν ευρείας αποδοχής εντός του συνεταιρισμού και αμφιβάλουμε πολύ περισσότερο αν θα υιοθετηθούν από την ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της λίγκας, λοιπόν, πρότεινε την περαιτέρω μείωση των ομάδων της κατηγορίας σε 14, από τη σεζόν 2016-2017. Θυμίζουμε πως το επόμενο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 16 ομάδες, ενώ αν γίνει πράξη μια νέα σταδιακή μείωση σε 14, ή ακόμα και σε 12 το 2018, θα πρόκειται για μια κίνηση-πραγματική ανάσα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας μας.

Έχουμε κουραστεί να το λέμε, όχι μόνο οι δημοσιογράφοι που ασχολούμαστε με το εξω-αγωνιστικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, αλλά και διάφοροι ειδικοί μέσα από σχετικές έρευνες που έχουν γίνει, πως η μεγάλη κατηγορία δεν αντέχει 18, ούτε καν 16 ομάδες. Στη μεγάλη κατηγορία πρέπει να παίζει η ελίτ, όχι μόνο από αγωνιστικής άποψης, αλλά κυρίως από οικονομικής. Ομάδες υγιείς, που δεν θα κινδυνεύουν να «βαρέσουν κανόνι» μέσα στη σεζόν, που θα πληρώνουν όλους και όλα στην ώρα τους ώστε και ο ανταγωνισμός να είναι υγιής και τα πρωταθλήματα να διεξάγονται επί ίσοις όροις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συνέπεια της κάθε ΠΑΕ στις υποχρεώσεις της (διότι για να διεξάγεται πρωτάθλημα επί ίσοις όροις απαιτούνται και άλλες «συμφωνίες», που θα αφορούν τη διαιτησία, την δικαιοσύνη και τα θεσμικά όργανα).

Στην πραγματικότητα θα ήταν ιδανικό ένα πρωτάθλημα με 12 ομάδες σε τρεις γύρους ή με πλέι οφ ευρύτερης κλίμακας. Ή έστω με 14 και ενισχυμένα πλέι οφ, στα οποία θα μετάσχει και ο πρώτος της κανονικής περιόδου στην περίπτωση που τερματίζει στην κορυφή με ισχνές διαφορές (διότι κακά τα ψέματα, δεν μπορείς να βάζεις τον πρώτο σε διαδικασία πλέι οφ όταν τερματίζει π.χ. με διψήφιες διαφορές).

Η πρόταση Μποροβήλου είναι αυτή που θα έπρεπε να είχαν κάνει άλλοι, εδώ και χρόνια, και όχι να αυξομειώνουν τον αριθμό των ομάδων ανάλογα με τα συμφέροντα, ανάλογα με το ποιος κινδυνεύει να πέσει, ανάλογα με το πόσα λεφτά θα δώσει ο ένας ή ο άλλος χορηγός, ή ανάλογα με το ποιες ομάδες πρέπει να… «αποκατασταθούν». Ωστόσο για να γίνει αυτό απαιτείται και η συναίνεση της ΕΠΟ, που οφείλει να απεγκλωβιστεί από αγκυλώσεις και να κάνει επιτέλους κάτι θετικό για το ποδόσφαιρο…

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η δεύτερη πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Super League: Να διαμορφωθεί ένα πλάνο πενταετίας με κανόνες που θα τους υπογράψουν όλοι και δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν.

Αν και δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις ΠΑΕ και στην ΕΠΟ, ακόμα και όταν βάζουν την υπογραφή τους κάπου, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για πρόταση που πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθεί. Ακόμα και η σταδιακή μείωση των ομάδων, ο τρόπος λειτουργίας της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης και όλα όσα έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο, πρέπει να συμφωνηθούν, να γίνουν γνωστά σε όλους ανεξαιρέτως, να υπογραφούν και να μην μπορούν επ ουδενί να αλλάξουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η τρίτη πρόταση που κατέθεσε ο Γιώργος Μποροβήλος, είναι να δημιουργηθεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός για τα οικονομικά των ΠΑΕ, ο οποίος και θα σχετίζεται άμεσα με την αδειοδότησή τους. Δηλαδή οι ομάδες που δεν θα αδειοδοτούνται λόγω οικονομικών προβλημάτων (ή ακόμα και αυτές που αδειοδοτούνται, θα πω εγώ) να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από έναν μηχανισμό, ώστε να παρακολουθείται η βελτίωση των οικονομικών τους ή για να παίρνουν κατευθύνσεις οι ΠΑΕ για το πώς σταδιακά θα εξυγιαίνονται. Έτσι θα αποφεύγονται και οι αποχωρήσεις ομάδων μεσούσης των σεζόν.

Παράλληλα με αυτό, θα πρέπει να επανεξεταστούν και οι κυρώσεις για τις ομάδες που δεν αδειοδοτούνται, διότι κακά τα ψέματα: η λίγκα και οι ΠΑΕ που την απαρτίζουν, κοροϊδεύουν την κοινωνία με την αστεία ποινή του περιορισμού των μεταγραφών, που αντί να αυστηροποιείται σημαντικά κάθε χρόνο, την αφήνουν σχεδόν ίδια με λίγο αμπαλάζ δήθεν αυστηροποίησης…

Ο Μποροβήλος τις έκανε τις προτάσεις. Ο Γκιρτζίκης, αν θέλει σε ενάμισι χρόνο που θα φύγει, να μπορεί να λέει ότι άφησε κάτι στοιχειωδώς θετικό πίσω του, θα πρέπει να τις υιοθετήσει.

Επιτέλους, μια σοβαρή πρόταση για το ποδόσφαιρο!
EVENTS