MENU

Έστω και στο «φίνις» των μεταγραφών ο Ολυμπιακός βρήκε στο πρόσωπο του Φελίπε Σαντάνα, τον κεντρικό αμυντικό που ήταν εμφανές ότι χρειαζόταν από τον Οκτώβριο, αποκτώντας τον Βραζιλιάνο με τη μορφή δανεισμού.

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι «ερυθρόλευκοι», παρά τα υψηλά έσοδα που έχουν κάθε χρονιά λόγω της συμμετοχής τους στο Champions League και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη λύση του δανεισμού για την ενίσχυση του ρόστερ τους. Είναι ενδεικτική η έρευνα της «Direction Business Reports», που δημοσιεύθηκε πριν από μία εβδομάδα και αποκάλυπτε ότι τα έσοδα της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ μόνο για το 2013-14 υπολογίζονται πάνω από 92 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 47,3% από τη σεζόν 2012-13, τη στιγμή που ο 2ος της σχετικής λίστας ΠΑΟΚ, έχει έσοδα 18,5 εκατ. ευρώ.

Το sdna.gr σας θυμίζει όλους όσοι αποκτήθηκαν από τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια με τη μέθοδο του δανεισμού. Ποιοι απ' αυτοί έπιασαν και ποιοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν.2011-12

Την πρώτη του σεζόν ως μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης προτίμησε να μην κινηθεί καθόλου για την απόκτηση κάποιου ποδοσφαιριστή με τη μορφή δανεισμού και αντίθετα αγόρασε παίκτες με συμβόλαια (Ριέρα, Νέμεθ, Φουστέρ, Ουρτάδο), αλλά και ελεύθερους (Τζιμπούρ, Ιμπαγάσα, Ρόμενταλ, Πάντελιτς). Ωστόσο, την επόμενη χρονιά τιμήθηκε δεόντως η μέθοδος των δανεικών. Την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2011 γίνονται κάτοικοι Πειραιά οι Πάμπλο Ορμπάιθ, Ζαν Μακούν και Ιβάν Μαρκάνο από Αθλέτικ Μπιλμπάο, Άστον Βίλα και Βιγιαρεάλ αντίστοιχα. 

Και οι τρεις άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, με τον Ισπανό να αγωνίζεται 24 φορές, τον Καμερουνέζο να πραγματοποιεί 23 εμφανίσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων στην πορεία του πρωταθλήματος, καθώς χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής, και τον αμυντικό να έχει 24 συμμετοχές. Παρ' όλα αυτά, η αγορά τους κρίθηκε ως ακριβό... σπορ και η συμφωνία δεν έγινε ποτέ μόνιμη. 

Τον Ιανουάριο του 2012 με τη μορφή δανεισμού αποκτήθηκε ο Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς από τη Γαλατασαράι. Ο Τούρκος διεθνής, παρά τις πολύ καλές συστάσεις που τον συνόδευαν, δεν κατάφερε να δείξει πολλά και δικαίως αποφασίστηκε να επιχειρηθεί η αγορά των δικαιωμάτων του.2013-14

Μετά τη σεζόν 2012-13 που οι δανεισμοί έμειναν στην άκρη, καθώς αποκτήθηκαν παίκτες με αγορά (Μασάδο, Γκρέκο, Βλαχοδήμος) ή ελεύθεροι (Μανωλάς, Ντιακιτέ, Πίνο), το 2013-14 οι συμφωνίες ενός έτους επέστρεψαν στη ζωή του Ολυμπιακού και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. 

Το καλοκαίρι του 2013, έρχονται στην Ελλάδα για το λογαριασμό των «ερυθρολεύκων», οι Ντελβίν Εντινγκά και Καρλ Μετζανί από τη Μονακό, ο Ζοέλ Κάμπελ από την Άρσεναλ και ο Ρομπέρτο από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Τον Ιανουάριο του 2014 προστίθενται στο ρόστερ με την ίδια μέθοδο οι Ερνάν Πέρες και Νέλσον Βαλντές. 

Από αυτούς ο Ολυμπιακός διατηρεί ακόμα στις τάξεις τον Εντινγκά, πάλι όμως με τη μορφή δανεισμού, ενώ ο Μετζανί αποχώρησε μετά από 6 μήνες αφού δεν αγωνιζόταν. Ο Ρομπέρτο, μετά τις επικές του εμφανίσεις στην Ευρώπη, αποκτήθηκε αντί 6 εκατ. ευρώ (λίγες μέρες μετά την πώληση του Μήτρογλου στη Φούλαμ). Στην περίπτωση του Κάμπελ, όσο κι αν προσπάθησαν οι «ερυθρόλευκοι», δεν μπόρεσαν να φέρει τις απαιτήσεις της Άρσεναλ στα μέτρα τους και ο παίκτης χάθηκε. 

Όσο για τους άλλους δύο που είχαν έρθει τον Ιανουάριο, ο Βαλντές προφανώς αποχώρησε, αφού φάνηκε ότι δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ ο Ερνάν Πέρες αν και είχε αποφασιστεί να αποκτηθεί, υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και τελικά επέστρεψε στη Βιγιαρεάλ.

Φτάνοντας στις πιο πρόσφατες μεταγραφές, το καλοκαίρι που πέρασε ο Ολυμπιακός εκ νέου τίμησε τη μέθοδο απόκτησης ποδοσφαιριστών με δανεισμό. Συγκεκριμένα, όπως προαναφέραμε ανανεώθηκε ο δανεισμός του Ντέλβιν Εντινγκά από τη Μονακό. Επιπλέον, αποκτήθηκε ως αντι-Σάμαρης ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς από την Άντερλεχτ και με τις εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει, υπάρχει ειλημμένη απόφαση να ενεργοποιηθεί η οψιόν αγοράς του που υπολογίζεται κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το... μεγάλο deal έγινε με την επιστροφή του παροπλισμένου στη Φούλαμ, Κώστα Μήτρογλου, για την κορυφή της επίθεσης. Ουσιαστικά γύρισε για να αντικαταστήσει τον εαυτό του, αφού μέχρι την τελευταία μέρα του Αυγούστου (8 μήνες δηλαδή μετά την πώλησή του) δεν είχε βρεθεί ο κατάλληλος ο διάδοχός του. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι μόνο για το δανεισμό από τη Φούλαμ, ο Ολυμπιακός συμφώνησε με τους «cottagers» στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ ο παίκτης μείωσε τις αποδοχές του από τα 2,5 εκατ. ευρώ με τα οποία αμειβόταν στους Άγγλους.

Τον κύκλο κλείνει η απόκτηση του Φελίπε Σαντάνα, ως δανεικού από τη Σάλκε, με την προοπτική να αποκτηθεί το καλοκαίρι με μεταγραφή και διετές συμβόλαιο...

Υπάρχουν λεφτά, ψωνίζει ...δανεικά!