MENU

Με την ολοκλήρωση του φιλικού της ΑΕΚ με τη Προοδευτική (όση σημασία μπορεί να δοθεί σε ένα φιλικό με αντίπαλο χαμηλής δυναμικότητας και καθαρά προπονητικού χαρακτήρα), μπορούμε να πούμε πως ολοκληρώθηκε το στάδιο της προετοιμασίας για την ΑΕΚ και πλέον ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σεζόν. Και μαζί, αρχίζει να μετρά ανάποδα ο χρόνος και για τις οριστικές αποφάσεις του Αλμέιδα για το ρόστερ που έχει στα χέρια του και πόσες ακόμα κινήσεις θα γίνουν στις μεταγραφές.

Τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από τη στιγμή που κάποια στιγμή η ΑΕΚ έδειξε να «κολλά» στην ολοκλήρωση του βασικού μεταγραφικού της σχεδιασμού, είναι εύλογο πως αναπτύσσεται ανησυχία. Βέβαια, ως σημείο των καιρών, κάποιες φορές λέγονται…τέρατα. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ δεν έχει αλλάξει στόχευση, ούτε φαίνεται να ψάχνει κάποιες «εσωτερικές» μεταγραφές για να καλύψει τα κενά της. Ο βασικός σχεδιασμός περιλάμβανε έξι κινήσεις, ήδη έχει υπάρξει μια επιπλέον κίνηση στα χαφ και απομένουν στόπερ, σέντερ φορ και ακραίος επιθετικός.

Είναι ξεκάθαρο, ότι στην ΑΕΚ θέλουν πρώτιστα να τελειώσουν με το θέμα του στόπερ. Είναι μεγάλο το κενό, οι επιλογές είναι περιορισμένες και είναι μια κίνηση που θα δώσει στον Αλμέιδα τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή, να παίξει και με δύο στόπερ. Διότι, είναι φανερό πως για περισσότερους από έναν λόγους, σε αυτήν τη φάση με τις επιλογές που έχει, θα είναι τεράστια έκπληξη εάν αποχωριστεί την τριάδα, που θεωρεί πως καλύπτει αδυναμίες.

Διψήφιο αριθμό μεταγραφών

Επίσης, θεωρώ εξαιρετικά πιθανό, να χρειαστεί χρόνος για τις επόμενες κινήσεις. Κυρίως, επειδή η ΑΕΚ φέτος στοχεύει – και καλά πράττει – σε παίκτες που θα είναι σημαντικοί και θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά και άρα υπάρχουν πολλές επιλογές, που σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί καν να τους προσεγγίσει. Υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά κατά πόσον αυτό μπορεί να στοιχίσει σε απώλεια στα ματς του ξεκινήματος, αλλά πέρα από εκτιμήσεις, η αλήθεια θα φανεί μόνο μέσα στο γήπεδο.

Εκτίμηση μου είναι πως πέραν από τις κινήσεις που προανέφερα, είναι νομοτελειακό για την ΑΕΚ να ανοίξει κι άλλο τις μεταγραφικές αναζητήσεις της. Πριν από αρκετό καιρό, στο ξεκίνημα των μεταγραφών, είχα κάνει την πρόβλεψη πως και φέτος η ΑΕΚ θα πάει σε διψήφιο αριθμό προσθηκών. Ηδη, βρίσκεται στις τέσσερις, δεδομένα θα πάει στις επτά και έχουμε ακόμα αρκετό χρόνο και σημαντικές ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν μέχρι να κλείσει το ρόστερ.

Τα δεδομένα του ρόστερ

Υπάρχουν πράγματα που δεν βγαίνουν ούτε καν αριθμητικά για μια σεζόν μεγάλη και απαιτητική. Σας θυμίζω, πως η ΑΕΚ είχε ταξιδέψει στην Ολλανδία με 31 ποδοσφαιριστές που ήταν οι Στάνκοβιτς, Αθανασιάδης, Χατζηεμμανουήλ, Θεοχάρης, Μοχαμαντί, Ρότα, Λάτσι, Μισελέν, Μήτογλου, Χατζισαφί, Τζαβέλλας, Ραντόνια, Μιτάι, Κορνέζος, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Φράνσον, Μάνταλος, Μπότος, Μουστακόπουλος, Λιβάι Γκαρσία, Άμραμπατ, Τσούμπερ, Αραούχο, Αλμπάνης, Κοσίδης, Μαχαίρας, Γιούσης, Τζούντα Γκαρσία και Πινέδα.

Από την Ολλανδία ακόμα αποχώρησε ο Μπότος, ενώ ήδη με την άφιξη στην Αθήνα ο Τζούντα Γκαρσία εντάχθηκε στην ΑΕΚ Β’ και ο Κορνέζος αφέθηκε ελεύθερος να πάει στη Λαμία. Αξιοπερίεργο, δεδομένου πως εάν υπήρχαν κάποιοι που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με κάποιον τρόπο την παραμονή τους, έδειχναν να είναι οι Μπότος και Κορνέζος, αλλά ο Αλμέιδα έκρινε πως δεν χωρούσαν στα πλάνα του. Την ίδια στιγμή, στο ρόστερ προστέθηκε μόνο ο Βίντα, άρα είμαστε στους 29 παίκτες.

Πόσοι από αυτούς ανήκουν σε αυτό που λέμε παίκτες κορμού, που θα είναι δεδομένα (εκτός και εάν προκύψει κάποια πρόταση μεταγραφής); Χωρίς κανένα ερωτηματικό για το μέλλον τους είναι οι Στάνκοβιτς, Αθανασιάδης, Χατζηεμμανουήλ, Ρότα, Βίντα, Μήτογλου, Χατζισαφί, Τζαβέλλας, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος, Γκαρσία, Άμραμπατ, Τσούμπερ, Αραούχο και Πινέδα. Το σύνολο 17, μεταξύ των οποίων και τρεις τερματοφύλακες, άρα μια 11άδα και τέσσερις ακόμα.

Δεν βγαίνει σεζόν με 20 παίκτες

Ο Χατζισαφί φαίνεται πως εξασφάλισε την παραμονή του με την προετοιμασία που έκανε. Αντίθετα, έχασαν πολλούς πόντους οι Μοχαμάντι και Μισελέν, που βρίσκονται σε φάση αναμονής για το μέλλον τους. Στην ίδια μοίρα και ο Φράνσον, που θυμίζει μεν ποδοσφαιριστή, αλλά κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος εάν έχει όλα όσα θέλει ο Αλμέιδα από τα (πολύ καλά) χαφ που διαθέτει. Αλμπάνης και Μαχαίρας έχασαν έδαφος με τραυματισμούς, Λάτσι, Ραντόνια, Μιτάι, Μουστακόπουλος, Κοσίδης, Γιούσης φαίνεται να περιμένουν τον επόμενο προορισμό τους.

Είναι και θέμα ποιότητας, είναι και θέμα αριθμητικής επάρκειας. Δηλαδή, η δεξιά πλευρά δεν μπορεί να βγει μόνο με τον Ρότα. Αν ο Χατζισαφί είναι λύση στα στόπερ, δεν αρκεί μόνο ο Τσούμπερ για τα αριστερά. Ισως τεθεί θέμα και για πέμπτο στόπερ. Αλλά όποιο σχηματισμό και εάν επιλέξει τελικά ο Αλμέιδα, όσες λύσεις και εάν βγάζει από την αξιοποίηση του ρόστερ, είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν βγαίνει σεζόν με 20 παίκτες και απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση. 

Άρα, οπλιστείτε με υπομονή γιατί φέτος θα είναι ένα πολύ μακρύ καλοκαίρι. Εχω την πεποίθηση, πως μέχρι και το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση, για πιθανές ευκαιρίες που θα προκύπτουν στην αγορά και θα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Υπάρχουν κενά, υπάρχει διάθεση να μη μείνει καμία σκιά, ας δούμε στην πράξη πως θα ολοκληρώσει η ΑΕΚ αυτό το μεταγραφικό καλοκαίρι.

Υπάρχει μακρύς δρόμος για την ΑΕΚ στις μεταγραφές
EVENTS