MENU

Η ΑΕΚ ολοκληρώνει την προετοιμασία της για την έναρξη του πρωταθλήματος και το ματς στη Λαμία με την τοπική ομάδα, έχοντας ως τελευταίο τεστ το φιλικό του Σαββάτου με την Προοδευτική στα Σπάτα. Βέβαια, η χαμηλή δυναμικότητα του αντιπάλου, αλλά και η επιλογή της διεξαγωγής τριών 45λεπτων από τον Αλμέιδα, περιορίζει αισθητά τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν. Ετσι κι αλλιώς πάντως, υπάρχουν πράγματα που δείχνουν ξεκάθαρα στο μυαλό του προπονητή και ένα από αυτά είναι αναμφίβολα η τριάδα στην άμυνα.

Είναι αλήθεια, πως ο Αλμέιδα ξένισε με την επιλογή του εξ αρχής να δουλέψει πάνω σε σχηματισμούς που περιλάμβαναν τριπλέτα κεντρικών αμυντικών. Και αυτό διότι αφ’ ενός έλειπαν οι καθαροί στόπερ (η ΑΕΚ ψάχνει τουλάχιστον έναν ακόμα) και αφ’ ετέρου, είναι ζητούμενο η επάρκεια των μπακ χαφ που μπορούν να καλύψουν εκ των έσω τις απαιτήσεις. Ωστόσο, ο Αλμέιδα έχει πειστεί πως αυτή η διάταξη ταιριάζει καλύτερα στην ΑΕΚ σε αυτήν τη φάση.

Γιατί τριάδα και η δουλεμένη τετράδα

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Αλμέιδα σε αυτήν την επιλογή είναι συγκεκριμένοι. Ο βασικότερος, πως με τριάδα στην άμυνα και γεμίζοντας τη μεσαία γραμμή, δύναται να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους πολλούς και καλούς χαφ που διαθέτει. Είτε με 3-5-2, είτε με 3-4-3, είτε με 3-4-2-1, η ΑΕΚ έχει μέσα στο γήπεδο πολλούς μέσους, που αυτήν τη στιγμή είναι η δύναμη της. Συν τοις άλλοις, έχει καλύτερη ανταπόκριση στην αμυντική λειτουργία. Εστω και εάν τα φιλικά δεν είναι πανάκεια, υπάρχει δείγμα με μόλις ένα γκολ παθητικό σε τέσσερα παιχνίδια.

Για αρκετούς ήταν απορία, για ποιον λόγο ο Αλμέιδα επέμεινε μόνο στην τριάδα και δεν δοκίμασε κατά τα φιλικά προετοιμασίας κάποιον άλλο σχηματισμό για την άμυνα του. Όπως έλεγε σε συνεργάτες του ο τεχνικός της ΑΕΚ, είναι μια απάντηση που έδωσαν οι παίκτες του. Οσες φορές δοκίμασε σε ασκήσεις τακτικής σχήματα με τετράδα, έδειξαν να ανταποκρίνονται άμεσα. Κυρίως, επειδή στο παρελθόν – αν και όχι πάντα με επιτυχία – δούλευαν σχεδόν κατά κόρον το συγκεκριμένο σχηματισμό και τις παραλλαγές του.

«Μπαλάτα» στόπερ και τα ερωτηματικά στα άκρα

Οσον αφορά το θέμα των στόπερ, είναι ξεκάθαρο πως η παρουσία του Βίντα μπορεί να δώσει πολλές και ποιοτικές λύσεις. Σαφέστατα ο Κροάτης δεν βρίσκεται στο επίπεδο φυσικής κατάστασης των υπολοίπων, που έκαναν μια ιδιαίτερα σκληρή προετοιμασία, αλλά δεν παύει να έχει κλάση και εμπειρία για να ανταποκριθεί. Πέραν του Βίντα, ο Αλμέιδα θέλει στόπερ με καλό χειρισμό της μπάλας, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό πάντα η μία θέση να καλύπτεται από κάποιον που παίζει κανονικά σε άλλη θέση (Σιμάνσκι, Χατζισαφί κ.α.).

Για τα άκρα, αριστερά η απάντηση του Αλμέιδα λέγεται Τσούμπερ. Ο Ελβετός είναι σε εξαιρετική πνευματική και αγωνιστική κατάσταση. Ερωτηματικό παραμένει ποιοι μπορούν να μοιραστούν τη θέση με τον Τσούμπερ στη διάρκεια της σεζόν. Βέβαια, τα μεγαλύτερα ερωτηματικά αφορούν τη δεξιά πλευρά, όπου οι επιλογές είναι όλες συζητήσιμες και ο Αλμέιδα δείχνει να ψάχνεται ακόμα, γι’ αυτό και δοκίμασε τον Γκατσίνοβιτς στο ρόλο αυτό κόντρα στην Ομόνοια.
 

ΑΕΚ: Γιατί ο Αλμέιδα επέλεξε τριάδα και οι σκέψεις για άλλα συστήματα
EVENTS