MENU

Θα αρχίσουμε όπως θα ήθελε κι όπως έκανε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Είναι καλή ομάδα η Σλάβια Πράγας. Ένα δουλεμένο σύνολο, που παίρνει ρίσκα στο χορτάρι γιατί ξέρει πως έχει ικανότητες σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού. Ανεβάζει απότομα ρυθμό και σε μπερδεύει, βρίσκει τις ανισορροπίες και τις εκμεταλλεύεται. 

Εκ των πραγμάτων ήταν δύσκολο το έργο του Παναθηναϊκού. Απλά μετά την πρώτη αναμέτρηση στην Πράγα, μένει αυτό το γαμώτο. Γιατί έδειξε το Τριφύλλι πως με τις δεδομένες δικές του αδυναμίες που υπάρχουν ή προέκυψαν, έχει την ικανότητα να ισορροπήσει το ματς. Να το πάει στα μέτρα του. Βρίσκοντας τον τρόπο όσο περνούν τα λεπτά και η Σλάβια αναγκαστικά θα ρίσκαρε παραπάνω, να γίνει και πιο απειλητικό. 

Αλλά εκεί ακριβώς, ήρθε ο πιο άχρηστος διαιτητής που έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη να κάνει το μαγικό του. Μια αποβολή που καταργεί μέχρι και τους νόμους της φυσικής. Επειδή ο Παλάσιος τον είχε πάρει… γραμμή και ήταν προφανές. Κάνει το τάκλιν στην μπάλα ο αντίπαλος. Αναγκαστικά το πόδι του αμυνόμενου είναι μπροστά απ’ τον Αργεντινό, εκεί που ήταν η μπάλα. 

Άρα έπρεπε ή να το πατήσει, ή να πέσει. Άλλη λύση δεν υπήρχε. Ο «Τούκου» αν δείτε, θέλει να δείξει κιόλας πως δε ζητά κάτι απλά πέφτει λόγω της φυσικής! Γι’ αυτό ακουμπά με χέρια πόδια στο έδαφος, χωρίς να πέσει τελείως και σηκώνεται αμέσως. Αλλά ο τύπος που όρισε η UEFA ήθελε να τον αποβάλει. Τόσο απλά, επειδή και η ανικανότητα έχει όρια. 

Εκεί ακριβώς αλλάζουν τα πάντα. Σημειώστε κιόλας πως ο Παλάσιος στη φάση εκείνη έχει κάνει εκπληκτική ενέργεια και είναι ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Ο ίδιος παίκτης νωρίτερα είχε το σουτ που έδιωξε με γροθιές ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Κοινώς αποβλήθηκε ο ποδοσφαιριστής που ταίριαζε για να κάνει ζημιά στη Σλάβια. Φρόντισε ο Γάλλος να ακυρώσει το πλεονέκτημα και για την Πράγα και για την Αθήνα. 

Ίσως να συζητούσαμε διαφορετικά αν είχε κρατήσει ο Παναθηναϊκός το μηδέν μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους. Όμως με ίσως δουλειά δε γίνεται. Μπήκε εκείνο το γκολ που άλλαξε τα δεδομένα μια και καλή. Έδωσε το δικαίωμα στη Σλάβια να διαχειριστεί αλλιώς το ματς, παρότι επανήλθαν οι αριθμητικές ισορροπίες. Πάλι καλά κιόλας, γιατί το φοβηθήκαμε κάποια στιγμή πως θα αποβάλει τον Σπόραρ ο τυπάκος αυτός. 

Το 2-0 ήταν λάθος, έμεινε… αεροδρόμιο στον άξονα και έγινε η ζημιά. Η Σλάβια είναι πολύ καλή ομάδα. Στο έδειξε στο πώς εκμεταλλεύτηκε αμέσως τη δική σου αδυναμία. Είτε μόλις έμεινες με δέκα, είτε μόλις χαλάρωσες λίγο επειδή έμεινε αυτή με δέκα. Εκεί είναι η εμπειρία και η ικανότητα διαχείρισης καταστάσεων που ο Παναθηναϊκός με πέντε χρόνια απουσίας, δεν μπορεί να τα έχει. 

Συνολικά μέχρι τώρα φτάσαμε στο ξεκάθαρο προβάδισμα των Τσέχων ως μια ακολουθία πραγμάτων. Πρώτα απ’ όλα η ίδια η κλήρωση που σου εμφάνισε τη Σλάβια. Προσθέστε τον ιό που σου στέρησε παίκτες περισσότερο από σημαντικούς. Έλλειψε απίστευτα η ένταση του Αλεξανδρόπουλου για παράδειγμα. Έλειψε απίστευτα ο Σένκεφελντ και φάνηκε στα λάθη που έγιναν στην άμυνα ή στην ολιγωρία που υπήρξε. 

Από κάθε άποψη, ήταν σα να λέει η μοίρα στον Παναθηναϊκό πως θα του κάνει τη ζωή δύσκολη. Και την έκανε. Χωρίς να σημαίνει πως αναζητάμε δικαιολογίες, άλλωστε και να το κάνουμε εμείς δεν έχει νόημα. Η ομάδα δεν το έκανε, ο προπονητής, οι παίκτες. Εκεί είναι όλο το… ζουμί. 

Η ρεβάνς τώρα, έγινε Γολγοθάς. Λίγο πιο εύκολος αν γεμίσει το γήπεδο. Αν έρθουν οι Τσέχοι και συναντήσουν… τρέλα στην εξέδρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σου έρθει η πρόκριση. Άλλη η συνθήκη του ματς, η Σλάβια πρέπει απλά να διαχειριστεί και να εκμεταλλευτεί χώρους που είναι… μανούλα. 

Εσύ δείχνεις να μην είσαι άνετος στη δημιουργία και στο γκολ. Ξεκάθαρα πράγματα. Τώρα θες να βάλεις τουλάχιστον δύο, χωρίς να δεχτείς κανένα, κόντρα σε εξαιρετικό αντίπαλο. Δε γίνεται να τα παρατήσεις όμως. 

Το 2-0 είναι δύσκολο σκορ. Όχι απίθανο να ανατραπεί. Το ένα γκολ μπορεί να αλλάξει την ισορροπία. Μπορεί να μετατρέψει την έδρα σε… κόλαση για τους Τσέχους. Πίστη πρέπει να υπάρχει. Ανεξάρτητα απ’ το τι πιθανότητες δίνει ο καθένας, το δεύτερο ματς περάσεις δεν περάσεις, πρέπει να έχει στοιχεία που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός. 

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η έδρα για αυτή την ομάδα ήταν τεράστιο «όπλο» την περασμένη σεζόν. Γιατί να μην ισχύσει και τώρα; Χωρίς-ξαναλέμε-να αρκεί αυτό για την ανατροπή. 

Κατά τα άλλα, ο Παναθηναϊκός φανέρωσε και πάλι πως οι μεταγραφικές του ανάγκες είναι εκεί. Ένας χαφ επιπέδου, ένας ακόμη για έξτρα λύσεις δε θα ήταν κακός. Αυτοί για αρχή και βλέποντας και κάνοντας μετά. Μην εφησυχάσει κανείς πάντως, στο ενδεχόμενο που έρθει ο αποκλεισμός στο δεύτερο ματς. Στη λογική πως έχουμε μόνο εγχώριες διοργανώσεις, άλλα δε χρειαζόμαστε τόσους παίκτες. 

Η πιο σημαντική μεταγραφή, θα ήταν ένας καλός διαιτητής πάντως. Σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός μονίμως και ασταμάτητα, μετρά σημάδια από σφυρίγματα. Κι ο Γάλλος είναι πιθανό αυτή τη στιγμή να στέρησε τις πιθανότητες για πρόκριση. Δεν είναι κρίμα; Εκεί στην UEFA δε νοιάζονται φυσικά, ο τελικός θα γίνει στην Πράγα, κακό δεν είναι να προχωρήσει η Σλάβια… 

Γάλλοι, ιοί, κληρώσεις, το μόνο που έλειπε ήταν να του απαγορεύσουν να κατέβει
EVENTS