MENU

Ταινιάρα. Για το "Έγκλημα στον Νείλο» αναφέρομαι, που μας θύμισε ο Καραλής τώρα που βγήκαν τα μαντήλια για να σκουπιστούν τα δάκρυα για το παιδί που φεύγει για τα ξένα. Πως θα είναι άραγε στο Κάιρο; Θα τρώει καλά; Θα περνά καλά; Θα βρει συντροφιά για να γεμίζει το χρόνο του; Υπάρχει αγωνία για τον Κλάτενμπεργκ. Τόση σοφία μοίρασε σε αυτό το διάστημα που βρέθηκε στο τιμόνι της ελληνικής διαιτησίας, δεν είναι και εύκολο να ζήσεις μακριά του.

Έχω μελαγχολική διάθεση και ο Μαρκ είναι η αιτία. Βέβαια, θα πει κανείς, τώρα σε έπιασε; Οχι βέβαια. Ανήκω σε εκείνους που δεν έφαγαν όλο το σανό στη διάρκεια της σεζόν που πέρασε. Που έβλεπε και δεν «έβλεπε» μόνο όσα ήθελαν τα γνωστά παράκεντρα εξουσίας, που έχουν τη δύναμη επικοινωνιακά να εμφανίζουν μια εικονική πραγματικότητα. Και δυστυχώς για την ΑΕΚ, να επηρεάζουν πολύ και πολλούς, ακόμα και εντός ομάδας που παρασύρονταν από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Έσταξε αίμα πέρυσι

Όσα συνέβησαν πέρυσι, οι μικρές λεπτομέρειες που υπήρξαν, ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν, έδωσαν την τροπή που πήρε όλη η χρονιά. Τα έχω πει ξανά, αλλά ας τα θυμηθούμε. 

Στην Κρήτη, δεν υπήρξε αδικία για την ΑΕΚ, αλλά έσταξε αίμα. Κυριολεκτικά, με τον Χατζισαφί να ψάχνει το κεφάλι του. Ανύπαρκτη αποβολή, χαρισμένες κόκκινες, άκυρα γκολ και εμείς ψάχνουμε πως γύρισε το ματς. Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το πέναλτι στον Βράνιες και το πιθανό 2-1 μασήθηκε και έγινε 1-2 σε μια ΑΕΚ που διαμαρτύρονταν. 

Δυο ματς; Όχι βέβαια μόνο δύο. Ακόμα αρκετά. Αλλά πλέον, στην εποχή της τεχνολογίας, του VAR και του Μαρκ, δεν χρειάζονται και περισσότερο. Δίνεις μπουστάρισμα στη μία πλευρά, σπρώχνεις στην εσωστρέφεια την άλλη και τελειώνει η σεμνή τελετή από νωρίς. Αλλά πλέον, τα κόζια αλλάζουν. Η ΑΕΚ υπέστη όσα υπέστη από τη διαιτησία και πλήρωσε κάθε λάθος, κάθε ατυχία, κάθε κακή εμφάνιση, κάθε ποδοσφαιρική ατέλεια, τη στιγμή που άλλοι ακόμη και με 30 βαθμούς διαφορά, δεν τελείωνε ματς αν δεν κέρδιζαν με οποιοδήποτε τρόπο.

Δικαίωση για την ΑΕΚ

Τώρα, τι θα απογίνουμε χωρίς τον Μαρκ; Τι θα συμβεί με εκείνα τα δυναμικά ρεπορτάζ, που προσπαθούσαν να επιβάλουν την παραμονή του και να μας πείσουν, πως όσα παράπονα και εάν έχουν οι ομάδες ε αυτήν την ταλαιπωρημένη Ψωροκώσταινα, θα φοράγαμε το «παλτό» και φέτος. Έσκιζαν τα ιμάτια τους, ότι δεν πρόκειται να φύγει από την ελληνική ΚΕΔ, αλλά εν τέλει θα τον απολαμβάνουν ως υπεύθυνο για τη διαιτησία στην Αίγυπτο. Αντε και σε κάνα σχολιασμό για ματς της Αγγλίας, ειδικά εκεί στο Νότιγχαμ που φοριέται πολύ.

Η υπόθεση του Κλάτενμπεργκ, έχει τεράστια σημασία ως προς τις προϋποθέσεις, με τις οποίες θα ξεκινήσει η νέα σεζόν. Είναι ξεκάθαρο και άκρως σημαντικό για να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή διάσταση, πως η ΑΕΚ κράτησε κάθετη στάση όλο το διάστημα φέτος σε σχέση με όσα γίνονταν με επίκεντρο τον Κλάτενμπεργκ. Και προφανώς τώρα, αισθάνεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις και όσα θα γίνουν διαφορετικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έστειλε μήνυμα η ΑΕΚ

Να σας το πω και διαφορετικά. Επί μήνες, χρόνια, υπήρχαν πολλοί που ζητούσαν από την ΑΕΚ να έχει πιο επιθετική πολιτική, να αξιώνει πιο έντονα το δίκιο της. Υπήρχε η αίσθηση, πως πολλές φορές η ΑΕΚ έπαιζε άμυνα και δεν πέρναγε στην επίθεση. Τώρα, λίγο πριν μπει στο νέο γήπεδο, φαίνεται πως η ΑΕΚ ειδοποιεί. Πως στέλνει μηνύματα, ότι αλλάζει τακτική και πλέον κάνει παιχνίδι. Δεν θα ανεχθεί από κανέναν να τη βάζει σε διαδικασίες να αγωνιστεί με συνθήκες που δεν επιτρέπουν ισονομία.

Πριν από μερικές εβδομάδες, φάνταζε σχεδόν σαν επιστημονική φαντασία πως ο Κλάτενμπεργκ θα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός. Πίστευαν αυτός και οι παρέες του, ότι ήταν εξασφαλισμένος και δεν τον άγγιζε τίποτα. Το πήρε το μήνυμα ο Άγγλος και μαζί το έλαβαν και όσοι έδιναν αγώνα για να τον κρατήσουν. Ενδεχόμενη αποχώρηση του είναι νίκη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Με τον Κλάτενμπεργκ είναι δεδομένο τι θα είχαμε. 

Ανεπιθύμητος ο Λουτσέσκου

Σε ό,τι αφορά τον Λουτσέσκου, οφείλω να πω, ότι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που κάθε φορά δείχνουν πως μπορούν να σε απογοητεύσουν και περισσότερο. Όσο και εάν προκαλούσαν εκνευρισμό όσα έλεγε και έκανε το 2018, καταλάβαινα πως ήταν εκείνος που κράτησε εν πολλοίς όρθιο τον ΠΑΟΚ. Ανέπτυξε μια ρητορική, γέννησε ένα αφήγημα, που συσπείρωσε τον οργανισμό και τον κράτησε ζωντανό, όταν όλα έδειχναν να καταρρέουν.

Στα χρόνια που κύλησαν, με την ένδεια και τα Μίκυ Μάους που εμφάνισε η ΑΕΚ στον πάγκο της, αλλά και την εξέλιξη που παρουσίασε ο Λουτσέσκου με ένα δυνατό επιτελείο, με έκαναν να σκέφτομαι, ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι λύση. Έλεγα, πως ίσως χρειάζεται κάποιες φορές να συμμαχήσεις και με τον «διάβολο» για να πετύχεις. Αγωνιστικά, όσα έκανε με τον ΠΑΟΚ πέρυσι, επιβεβαίωσαν απόλυτα τη σκέψη μου.

Ωστόσο, ειδικά όταν μιλάμε για αθλητισμό και αγνά συναισθήματα, δεν μπορούν να μπαίνουν τα πάντα στη μηχανή του κιμά. Ο Λουτσέσκου προκαλεί χωρίς λόγο, δημιουργεί εντάσεις, φαίνεται πως τρέφεται από αυτό. Αλλά στα πάντα, υπάρχει ένα όριο. Το έχει υπερβεί και πλέον ανήκει στην κατηγορία των ανεπιθύμητων. Καλά να είναι, αλλά η ΑΕΚ που άλλαξε, θα μοιράζει πλέον απαντήσεις όπως και όταν πρέπει και σε αυτόν.

Η ΑΕΚ μόλις άρχισε να ειδοποιεί!
EVENTS