MENU

Η ΑΕΚ παίρνει τον Σέρβο άσο για «οκτάρι». Τουλάχιστον έτσι φαίνεται, με δεδομένο πως ο Αλμέιδα δεν έχει μιλήσει και δεν έχει δείξει ακόμα το πώς θέλει να παίζει, αλλά και βασιζόμενοι στους έτερους μετραγραφικούς στόχους των «κιτρινόμαυρων». Με δεδομένο πως η Ένωση κλείνει τον «Γκάτσι» και θέλει να εντάξει στο δυναμικό της και τους Πινέδα-Γιόνσον, ο Αργεντινός προπονητής δείχνει πρόθεση να παίξει 4-3-3 με τον Σέρβο να «κουμπώνει» και σε διάταξη 4-2-3-1. Αλλά ξαναλέμε πως όλα αυτά φαίνονται, διότι ο Αργεντινός προπονητής δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του.

Βάσει, λοιπόν, των όσων φαίνονται και του μεταγραφικού πλάνου που υφίσταται, η ΑΕΚ πάει σε μία λογική με «εξάρι» τον Γιόνσον και «οκταροδεκάρια» τους Γκατσίνοβιτς και Πινέδα. Και από πίσω υπάρχουν ο αρχηγός της ομάδας, Πέτρος Μάνταλος, ο πάντα χρήσιμος Νταμιάν Σιμάνσκι και ο Κώστας Γαλανόπουλος.

Τι ξεχώρισε από τον Γκατσίνοβιτς ο Αλμέιδα και τον ήθελε στα Σπάτα; Τη γρήγορη μετάβαση του παιχνιδιού από τα πόδια του, αλλά και την ένταση που μπορεί να φέρει στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Επίσης ο Αργεντινός τεχνικός διέκρινε και τις αμυντικές αρετές του Σέρβου.

Παρότι ο Γκατσίνοβιτς είναι πιο μεσοεπιθετικός, τα τελευταία χρόνια η μετατόπισή του στον άξονα τον υποχρέωσε να δουλέψει και να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας του ανασταλτικά. Βοηθά πολύ στο πρέσινγκ ούτως ώστε οι ομάδες, στις οποίες έχει παίξει να ανακτούν άμεσα την μπάλα. Το έκανε αρκετά καλά στον Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. 

Οι αριθμοί του μέσω Wyscout αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Είχε πέντε ανακτήσεις κατοχής κατά μέσο όρο ανά ματς, 2.62 κλεψίματα και 65.4% στις συνολικές του αμυντικές προσπάθειες ανά παιχνίδι. Έτσι αν το «πάντρεμα» με έναν πιο αμυντικογενή χαφ είναι σωστό και το σχήμα-σύστημα τον βοηθήσει, θα δώσει «πράγματα» και αμυντικά.

Ο Γκατσίνοβιτς είναι χαφ που ντριμπλάρει και αυτό αρέσει στον Αλμέιδα. Κατά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο Σέρβος άσος είχε μέσο όρο 4,15 προσπάθειες στο «ένας εναντίον ενός» ανά 90λεπτο με ποσοστό επιτυχίας 44.7%. Και επειδή πρόκειται για ένα συγκρίσιμο στοιχείο, να πούμε πως σ' αυτόν τον τομέα ο Σιμάνσκι ήταν 1,23 με 46% επιτυχία και στο 1,4 ο Σάκχοφ με 58% επιτυχία. Όσο για τον Κριχόβιακ των εννέα ματς στα πλέι οφ, ήταν στο 2,87 με 40% επιτυχία, με τους δύο παίκτες, βέβαια, να έχουν ξεκάθαρα διαφορετικά χαρακτηριστικά. 

Είναι καλός πασέρ και το δείχνουν οι αριθμοί του μέσω Wyscout. Στην κατηγορία "διαπεραστικές πάσες", όπου επί της ουσίας αξιολογείται το κάθετο παιχνίδι ενός ποδοσφαιρστή, είχε κατά μέσο όρο 1,2 με ποσοστό επιτυχίας 27,3%. Σημαντικός αριθμός, αν αναλογιστούμε πως πέρσι κορυφαίος στην αντίστοιχη κατηγορία ήταν ο Σάκχοφ με 0,4 και 25% επιτυχία. Βέβαια, από την άλλη ο Κριχόβιακ επιχειρούσε πολύ περισσότερες φορές διαπεραστικές πάσες σε σχέση με τον Γκατσίνοβιτς (1.56) είχε όμως αρκετά πιο ψηλό ποσοστό επιτυχίας σε αυτές (43.9%).

Τώρα στις άλλες κατηγορίες πάσας τα νούμερα του «Γκάτσι» είναι πολύ καλά. Στο δεύτερο μισό της σεζόν, όπου αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό, είχε 2,4 μεταβιβάσεις προς το τελευταίο τρίτο ανά ματς (77.3% επιτυχία), 2,29 πάσες προς την αντίπαλη περιοχή (33.3%) και 7,2 πάσες προς τα μπροστά ανά αγώνα με ποσοστό επιτυχίας 53%.

Σημαντική, όμως, ήταν η συνεισφορά του και στη δημιουργία ευκαιριών στα ματς. Κατ' αρχήν δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ήταν στην πρώτη τριάδα των παικτών του Παναθηναϊκού σ' αυτή την κατηγορία.

Συνολικά δημιουργούσε 1,46 τελικές προσπάθειες, όντας πίσω μόνο από τον Αϊτόρ που είχε 1,57 και τον Χατζηγιοβάνη που είχε 1,49. Σε open game ήταν ο κορυφαίος δημιουργώντας 1,01 έναντι 1 του Αϊτόρ και 0,99 του Παλάσιος. Ενώ ως προς τις στατικές φάσεις ήταν δεύτερος σε δημιουργία ευκαιριών με 0.45 ευκαιρίες ανά 90λεπτο, όντας πίσω μόνο από τον Αϊτόρ που έχει 0.57. Και σ' αυτά τα νούμερα έχει παίξει ρόλο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς που τον χρησιμοποιούσε ως δεκάρι με ελευθερία κινήσεων. 

Με δεδομένα, λοιπόν, όλα τα «παραπάνω» η ΑΕΚ εντάσσει στο δυναμικό της ένα «πολυεργαλείο» στη φαρέτρα του Ματίας Αλμέιδα.

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς: Ένα «πολυεργαλείο» στη φαρέτρα του Αλμέιδα (vids, pics)
EVENTS