MENU

Δεν μπορώ να αδικήσω κανέναν. Είναι λίγο σαν το μαρτύριο της σταγόνας όλο αυτό που συμβαίνει με τα μεταγραφικά της ΑΕΚ. Να βλέπεις τους άλλους να κάνουν κινήσεις, να παίρνουν και να δίνουν παίκτες, μέχρι και φιλικά να παίζουν και εσύ να λιώνεις στο…f5 ψάχνοντας την είδηση για μια μεταγραφή. Φαίνεται πάντως, πως όλες αυτές οι επαφές που έγιναν τις προηγούμενες μέρες θα αποδώσουν καρπούς και η ΑΕΚ θα μπορεί να ανακοινώσει πολύ σύντομα τις πρώτες μεταγραφικές προσθήκες.

Αναμφίβολα, από τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει και έχουν δεδομένα απασχολήσει την ΑΕΚ, αντιλαμβάνεται κάποιος πως υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση. Το θέμα δεν είναι απλά πλέον να γίνουν κάποιες κινήσεις που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις. Η ΑΕΚ δεν ψάχνει απλά κάποιο δυνατό όνομα στις μεταγραφές, αλλά παίκτες που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν το κάτι παραπάνω, σε αυτό που θέλει να εμφανίσει η ομάδα.

Ο ρόλος του Αλμέιδα

Αυτό είναι ένα πρώτο στοιχείο διαφοροποίησης. Φαινόταν μέχρι τώρα, ακόμα και στις κινήσεις που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, ότι ενώ αρχικά δόθηκε έμφαση στην εμπειρία και την προσωπικότητα, στο τέλος της ημέρας φάνηκε να κυριαρχεί μόνο η σκέψη να αποκτηθούν παίκτες που θα έδιναν «άλλοθι» στους υπεύθυνους του σχεδιασμού. Γι’ αυτό η ΑΕΚ χάθηκε κάποιες φορές – ειδικά τον Γενάρη – σε ανέφικτες περιπτώσεις, χωρίς να βρίσκει αυτό που πραγματικά έψαχνε. Εάν υποθέσουμε πως το ήξερε.

Για την ποιότητα των μεταγραφών θα πούμε πολλά περισσότερα όταν θα έχουμε ξεκάθαρα δείγματα και δεν θα συζητάμε στα τυφλά. Επί του παρόντος, μπορούμε να εντοπίσουμε και μια άλλη παράμετρο που δίνει ξεχωριστή σημασία σε όσα συμβαίνουν στην ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι. Για κάθε περίπτωση ποδοσφαιριστή που αυτήν την εποχή βρίσκεται μπροστά στις επαφές που κάνει η Ενωση για να κλείσει μεταγραφές, υπάρχει η σφραγίδα του Αλμέιδα.

Προσωπική επαφή με κάθε στόχο

Προσέξτε: δεν αναφέρω, ότι όλοι οι παίκτες που συζητά η ΑΕΚ αυτήν την εποχή αποτελούν προτάσεις και επιθυμίες του προπονητή. Θα ήταν και λάθος κάτι τέτοιο, με νωπές σχετικά τις εμπειρίες – άκρως δυσάρεστες – από την εμπλοκή του Καρντόσο και την καταστροφική συνεργασία με τον Λυμπερόπουλο. Υπάρχουν επιλογές, όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος Πινέδα, που αποτελούν εισηγήσεις του Αλμέιδα, αλλά η ΑΕΚ δεν εγκλωβίζεται σε αυτές.

Αντίθετα, η ΑΕΚ προσπαθεί και φαίνεται πως έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το όνομα και την προσωπικότητα του Αλμέιδα. Μη λησμονείτε, πως ο Αργεντινός μπορεί να περνά για πρώτη φορά ως προπονητής τον Ατλαντικό για να δουλέψει στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αλλά κουβαλά μια τεράστια ποδοσφαιρική πορεία και ένα όνομα που είναι σεβαστό απ’ όλους. Γι’ αυτό και είναι άξιο αναφοράς, πως ο Αλμέιδα έχει άμεση προσωπική επαφή με όλους τους παίκτες.

Ο σωστός τρόπος

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις λάθος στις μεταγραφές και η ΑΕΚ τους έκανε σχεδόν όλους στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι φαίνεται – σε επίπεδο προθέσεων και αρχικών κινήσεων τουλάχιστον – διάθεση να δουλέψει με το σωστό τρόπο. Προτείνονται παίκτες, εξετάζονται διεξοδικά, πιστοποιείται πως ταιριάζουν σε αυτό που θέλει να παίξει η ομάδα και έπειτα ξεκινούν οι επαφές, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή.

Ο Αλμέιδα μιλά άμεσα με κάθε παίκτη που ενδιαφέρει την ΑΕΚ. Του εξηγεί πως σχεδιάζει να τον αξιοποιήσει, ποιον ρόλο έχει στα πλάνα του, πως μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Αυτό δεν υπήρχε μέχρι πρότινος στην ατζέντα της ΑΕΚ. Πολλές φορές γίνονταν μεταγραφές που δεν είχαν ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία και έτσι κατέληγε σε αδιέξοδο γρήγορα η κατάσταση. Φέτος, γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν λάθη. Εάν πετύχουν, θα το δούμε στην πράξη.

Ετσι κι αλλιώς, νομίζω πως φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση μιας πρώτης μεταγραφικής κίνησης από την πλευρά της ΑΕΚ και δεν θα απέκλεια να γίνουν μαζί και άλλες κινήσεις, καθώς δουλεύονται παράλληλα και σε πολύ υψηλό επίπεδο αρκετές περιπτώσεις. Το θέμα είναι πως η ΑΕΚ αντιλαμβάνεται πως δεν πρέπει να κάνει λάθος στις μεταγραφές και ο μοναδικός στόχος για να το πετύχει αυτό, είναι να τις δουλέψει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο ξεχωριστός ρόλος του Αλμέιδα στα μεταγραφικά της ΑΕΚ
EVENTS