MENU

Ο ΠΑΟΚ σε δύο 24ωρά θα ταξιδέψει για Ολλανδία, το ίδιο και εγώ αφού διατηρώ αυτή την αρρώστια ακόμη. Βασικά θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να το κάνω μέχρι να αφήσω τον μάταιο τούτο κόσμο.

Αυτή τη φορά είχα αρκετές δικαιολογίες για να μη πάω. Τη στιγμή που κατασκευάζονται τα γραφεία του theopinion.gr, που θα ανακοινώσουμε σύντομα τις μεταγραφές αεροδρομίου που κάναμε, που θα διαμορφώσουμε το lay out, εγώ είπα να πεταχτώ δυο εβδομάδες στα δάση, δίπλα στον ομάδα μου. Έχω και τον Τσορμπατζόγλου δίπλα μου, που μου διώχνει παραδοσιακά τις ενοχές όταν την σκαπουλάρω.

Βέβαια μια χαρά τα έχω στρώσει όλα και δεν τεμπέλιασα καθόλου. Αντιθέτως για να φύγω στην Ολλανδία, μου έγινε ο εγκέφαλος κομπόστα για έναν μήνα. Αλλά αυτά έτσι πάνε. Χωρίς να πιεστείς, δουλειά δεν γίνεται. Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή η προετοιμασία δεν χάνεται με τίποτα.

Είναι με διαφορά η πιο ενδιαφέρουσα προετοιμασία της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΟΚ. Πολλά νέα πρότζεκτ, μία μετάβαση σε μία εντελώς διαφορετική λογική από αυτή που είχαμε συνηθίσει, μία προσπάθεια του Ζοσέ Μπότο να αλλάξει την λογική της ομάδας και να την προσαρμόσει σε πιο σύγχρονα δεδομένα.

Προσωπικά δεν είμαι πολύ του βαρύγδουπου, ούτε θα ακολουθήσω πρακτικές συναδέλφων που ενθουσιάζονται ιδιαιτέρως τα καλοκαίρια. Προφανώς και είμαι σίγουρος πως το πρότζεκτ συνολικά θα δεχτεί μεγάλη πίεση σε αρκετές στιγμές της σεζόν. Είναι πολλοί οι νέοι ποδοσφαιριστές και όταν σε αυτούς υπάρχουν και τρεις 21χρονοί – και ο ένας τερματοφύλακας – καταλαβαίνουμε όλοι πως θα υπάρξουν δυσκολίες.

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως ο ΠΑΟΚ γεμίζει από χαρακτηριστικά και παραγωγικές ηλικίες. Ο Κουαλιάτα 21, ο Ντάντας 21, ο Κοτάρσκι στα 22, ο Ράφα Σοάρες στα 27, ο Κάργας στα 27, ο Νάρεϊ εφόσον κλείσει στα 27, ο Νάσπεργκ στα 26 αν και εδώ με αυτά που βλέπω έχω τις ενστάσεις μου.

Υπάρχει και η περίπτωση του Δώνη που ο ΠΑΟΚ όντως τον θέλει. Για την ακρίβεια τον θέλουν ο Μπότο με τον Λουτσέσκου γιατί έχει αυτό που θέλουν και στα λεφτά που μπορούν να διαθέσουν. Το τι έχει προηγηθεί με τον Δώνη, τα μηνύματα, οι εντάσεις και όλα τα υπόλοιπα, ξεκάθαρα δεν απασχολούν αυτούς που τον θέλουν. Είπαμε, κάποιοι πληρώνονται για να παίρνουν αποφάσεις και θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Είναι κάπως άγαρμπο, να προσπαθώ να επιβάλω κάτι που δεν μου αρέσει, σε όποιον έχει την ευθύνη. Και αν αυτός αποτύχει επειδή εγώ επέβαλα τα θέλω μου, μετά να κρύβομαι και να μοιράζω ευθύνες.

Και επειδή μιλάμε για ποδόσφαιρο, ο Δώνης έχει στοιχεία που τα χρειάζεται η ομάδα. Όπως και η ομάδα, έχει στοιχεία που τα χρειάζεται ο Δώνης.

Εφόσον κλείσει αυτός ο κύκλος ενίσχυσης, ανοίγει ο άλλος που θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί «επιχείρηση κερασάκι στη τούρτα».

Δύο θέσεις θα μένουν κενές ουσιαστικά. Ο κεντρικός αμυντικός που στην ιεραρχία θα βρίσκεται δίπλα στον Ίνγκασον και ο επιθετικός που θα έρθει μόλις πουληθεί ο Τσόλακ. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, θα δοθούν μεγάλα συμβόλαια.

Εδώ ο Μπότο θα πάρει τον χρόνο του. Απλά ξέρει καλά πως πρέπει να είναι έτοιμος να αντικαταστήσει τον Τσόλακ μόλις πουληθεί. Και έχω την αίσθηση πως είναι έτοιμος.

Ο αντικαταστάτης του Κροάτη, δεν θα είναι φορ όπως αυτούς που έχουμε συνηθίσει, αλλά παίκτης με ταχύτητα και ατομική ενέργεια.

Πλέον έχουμε μία εικόνα για το πως θα πορευτεί η ομάδα. Κάθισα και είδα για αρκετή ώρα όλα τα παιδιά που ήρθαν. Τους αναλύσαμε και στο repress, κάτι που σημαίνει πως μπήκαν στο παιχνίδι και οι ειδικοί.

Καταλήξαμε σε απλά συμπεράσματα.

Ο Κοτάρσκι είναι γρήγορος, πολύ καλός κάτω από την εστία του, δεν φοβάται την έξοδο, παίρνει κοροϊδίστικα ρίσκα με την μπάλα στα πόδια, κάτι που είναι θέμα εμπειρίας.

Ο Ράφα Σοάρες, είναι ένα πολύ ισορροπημένο μπακ, με πολλά ανεβάσματα, στοχευμένη σέντρα.

Ο Κουαλιάτα, είναι ένα παιδί με πολύ καλές επαφές, καλό συνδυαστικό ποδόσφαιρο, έχει ιδέες μέσα στο παιχνίδι του και είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Ο Ντάντας, είναι ένα καθαρό 8 με σουλούπι δεκαριού, έχει παίξει στα χαφ σε όλους τους πιθανούς σχηματισμούς, στην εθνική Πορτογαλίας U21, παίζει μάλιστα στο 6, με την μπάλα είναι εκπληκτικός, κάνει το απρόβλεπτο, τακτικά άρτιος, αδύναμος όμως στο αμυντικό κομμάτι.

Τον Κάργα τον ξέρουμε, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, πλην του ότι είναι η ευκαιρία του να αλλάξει πίστα. Αυτό πολλές φορές αρκεί.

Για τον Νάρεϊ, εφόσον αποκτηθεί, ο ΠΑΟΚ θα έχει την κάλυψη του Ζίφκοβιτς σε παιχνίδια που θα περιμένει τον αντίπαλο και θα πρέπει να έχει βελτιωμένη επιθετική μετάβαση. Και τα 51 παιχνίδια του Ζίφκο πέρυσι – συν της εθνικής – κάθισαν βαριά.

Για τον Νάσμπεργκ είναι αλήθεια πως με φέρνει πιο κοντά στον Χριστό με αυτά που έχω δει, αλλά από τη στιγμή που προορίζεται για 4ος – 5ος στόπερ, δεν θα περιμένω πολλά.

Και τέλος για τον Δώνη, εφόσον αποκτηθεί και αυτός, ο ΠΑΟΚ παίρνει έναν ταχύτητα παίκτη για αριστερά, γνωρίζοντας πως παίζει όλες τις θέσεις της επίθεσης και πως ψάχνεται για να αλλάξει μομέντουμ στη καριέρα του.

Καταλήγοντας, με αυτούς συν τους δύο που περιμένουμε, ο Λουτσέσκου ξέρει πως μπορεί να παίξει ότι σχηματισμό θέλει, με ότι χαρακτηριστικά θέλει και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Μέχρι να βρει τον δρόμο βέβαια, θα περάσει καιρός.

Το μόνο που θα τον δυσκολέψει είναι ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από την Ευρώπη, γιατί τότε, δεν θα μπορεί να δώσει τους ρόλους που πρέπει με δικαιοσύνη.

Και επειδή τα καλοκαιρινά παιχνίδια είναι πάντα στη κόψη του ξυραφιού, χαίρομαι που δεν έφυγε ο Σβαμπ και θα υπάρχουν περισσότερες λύσεις που δεν θα χρειάζονται προσαρμογή, στα χέρια του Ρουμάνου.

Η πιο ενδιαφέρουσα προετοιμασία της σύγχρονης ιστορίας
EVENTS