MENU

Κάτοχος MSc και πρώην performance analyst (σ.σ αναλυτής κατάστασης) στον ιστορικό σύλλογο του Ρότερνταμ, γεννημένος στη Ρόδο με σπουδές στη Θεσσαλονίκη και με εκπαιδευτική συνέχεια στη «χώρα της τουλίπας», ο Καστανίδης έμελλε να ριζώσει εκεί για χρόνια με την εξέλιξη της πορείας του να τον δικαιώνει απόλυτα.

Αρχικά, ο Έλληνας αναλυτής μίλησε για το πέρασμα από το «κλαμπ του λαού», όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι φίλαθλοί του, αλλά και για τα στοιχεία που καθιστούν τη Φέγενορντ ξεχωριστή.

«Ήμουν για έναν χρόνο στην πρώτη ομάδα (σ.σ Ιούλιος 2020 έως τον Ιούνιο του 2021), περνώντας και από τις ακαδημίες, ήμουν επιφορτισμένος με την ανάλυση των παικτών και της φυσικής τους κατάστασης, συνέλεγα τα δεδομένα από τις προπονήσεις και τα εργομετρικά τεστ», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Οι οπαδοί κάνουν τη Φέγενορντ ξεχωριστή, το κλαμπ είναι λαϊκό, έχει κόσμο, απλούς φιλάθλους που την ακολουθούν, το γήπεδό της είναι πάντα γεμάτο. Θα τη συνέκρινα με τον ΠΑΟΚ. Είναι σύλλογος με μεγάλο μπάτζετ, το δεύτερο μεγαλύτερο της κατηγορίας, προσέχουν πάρα πολύ τους φιλάθλους αλλά και το προσωπικό, υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση».

Η Φέγενορντ ακούει αλλιώς στο όνομά «υπερηφάνεια του Νότου» από τα κυριολεκτικά περήφανα για την ομάδα και τη σκληρή δουλειά που κάνουν, χείλη των ανθρώπων του μεγάλου λιμανιού της Ευρώπης ως αντίβαρο στο ρητό πως «το Άμστερνταμ είναι για πάρτι, η Χάγη για ζωή και το Ρότερνταμ για δουλειά».

Ο Ροδίτης master τοποθετείται σχετικά: «Ισχύει αυτό, το Ρότερνταμ έχει πιο απλό και λαϊκό κόσμο, αυτό λέει κάτι και αναφορικά με την υποστήριξη προς τη Φέγενορντ. Αντίθετα το high society συναντάται περισσότερο στην πρωτεύουσα ενώ η Χάγη έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο, αν και μιλάμε για μεγάλη πόλη, όλα είναι κοντά. Υπάρχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας καθώς υπάρχουν αρκετές πρεσβείες. Τώρα αναφορικά με το ποδόσφαιρο δεν θα έλεγα πως οι οπαδοί της Ντεν Χάαγκ στηρίζουν τόσο μαζικά και ζεστά την ομάδα».

Ακολούθως, για τα στοιχεία που λείπουν από την Ελλάδα έναντι των όσων βιώνει στην Ολλανδία πάνω στο κομμάτι του αθλήματος, ο Θεόδωρος Καστανίδης στέκεται σε ένα πράγμα: «Ο επαγγελματισμός, αυτό λείπει από τις ελληνικές ομάδες, έχουν το potential (σ.σ δυνατότητα) και το μπάτζετ αλλά θα έπρεπε να λειτουργούν πιο επαγγελματικά. Να υπάρχουν και επενδύσεις πάνω στην επάνδρωση με κατάλληλο προσωπικό. Επίσης στην Ελλάδα παίζουν αρκετοί ξένοι παίκτες και δεν δίνεται μεγάλη έμφαση στις ακαδημίες».


Η Φέγενορντ έχει βγάλει στη βιτρίνα φέτος αρκετούς ενδιαφέροντες και κυρίως νεαρής ηλικίας παίκτες που θα απασχολήσουν είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα με τον ίδιο να τους έχει ζήσει από κοντά δίνοντας στο SDNA το προφίλ τους.

«Ξεκινώντας από τον τερματοφύλακα, ο Μπάιλοου είναι σημαντικός, τόσο για την ομάδα αγωνιστικά, όσο και για το κοινό. Ο Κιοκτσού με ενθουσίαζε αλλά έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, είναι δίκοπο μαχαίρι, έχει θετική πορεία στη σεζόν αλλά κάποιες φορές δεν απέδιδε, το άγχος και το γεγονός πως είναι νεαρός ίσως παίξει ρόλο στον τελικό. Ο Ντέσερς έχει αποδείξει πράγματα, ο Σινιστέρα θα μπορούσε να κάνει το επόμενο βήμα, μιλάμε για παιδί που τραυματίστηκε σε νεαρή ηλικία έχοντας υποστεί τόσο ρήξη μηνίσκου όσο και χιαστό, έχει απίστευτη ντρίμπλα και επαφές με την μπάλα», είπε για να συμπληρώσει:

«Επίσης ο Σένεσι ξεχωρίζει, πολύ καλός χαρακτήρας, συνετός, το βγάζει αυτό και στο γήπεδο, έχει ξεχωριστή τεχνική κατάρτιση για αμυντικός. Δεν ξέρω αν θα ξεκινήσει στον τελικό τον Τούρνστρα, είναι εγγύηση, σταθερός ποδοσφαιριστής. Ο μοναδικός που έτρεχε πάντα, περισσότερο από τον καθένα, σε κάθε αγώνα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που είχα. Είναι ένα παιδί που έχει συνδεθεί με όλη την εξέλιξη της Φέγενορντ τα τελευταία χρόνια, έχοντας κατακτήσει και το πρωτάθλημα μαζί της (σ.σ σεζόν 2016-17). Πιστεύω ότι είναι υποτιμημένος παίκτης, δίνει πάντα το 100% σε αυτά τα οκτώ χρόνια που είναι στην ομάδα».

Κλείνοντας, ο κ. Καστανίδης τοποθετείται και για τον σπουδαίο -πρώτο- τελικό της νεόδμητης ευρωπαϊκής διοργάνωσης και πρώτο για τη Φέγενορντ μετά από 20 χρόνια.

«Είναι επιτυχημένη η σεζόν της Φέγενορντ ανεξάρτητα από την έκβαση του τελικού, έγινε μεγάλη στροφή φέτος όσον αφορά την αλλαγή στην κουλτούρα, τερμάτισε τρίτη στην Eredivisie, ακόμη και πέμπτη να τελείωνε στη βαθμολογία θεωρώ πως θα ήταν πάλι επιτυχημένη, υπήρξε μία περίοδος αλλαγής και επένδυσης. Πιστεύω πως η Ρόμα είναι το φαβορί αλλά δύσκολα μπορούν να γίνουν προβλέψεις όταν μιλάμε για τελικό».

Τελικός Conference: Το αποτύπωμα της Φέγενορντ από τον πρώην αναλυτή της, Θεόδωρο Καστανίδη
EVENTS