Με αφορμή τη «διπλή έκτακτη κρατική επιχορήγηση 30.000 ευρώ στον Α.Ο. Πόρου του υποψήφιου προέδρου Γιάννη Ασσαριωτάκη στις ΕΠΣ Ηρακλείου, που θα γίνουν στις 15/5, δημοσίευμα της "Νέα Κρήτης" αναφέρει τα εξής:
«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”... Αλλά τι συμβαίνει αν το “μαγειρείο” έχει ως αντίτιμο την προσπάθεια ελέγχου των διοικήσεων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα και μέσω αυτού και της διοίκησης της ΕΠΟ, με “προνομιακές” επιχορηγήσεις των “εκλεκτών” παραγόντων του εκάστοτε υπουργού;
Όταν αφορά σε “ειδική χρηματοδότηση” σωματείου, ο επικεφαλής του οποίου ωθείται από τον ίδιο τον υφυπουργό Αθλητισμού (δεν το κρύβει άλλωστε) να διεκδικήσει την προεδρία στην 'Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου.
Σύμφωνα μετά όσα αναρτήθηκαν στη “Διαύγεια”, με δύο ειδικές έκτακτες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 30.000 ευρώ, τις μόνες μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ηρακλείου, επιχορηγείται με δημόσιο χρήμα από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο της Γ Εθνικής κατηγορίας Α.Ο. Πόρος του Ηρακλείου.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι οι δύο αποφάσεις χρηματοδότησης προς το ίδιο αθλητικό σωματείο, από 15 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία, έχουν υπογραφεί εγκριθεί, σύμφωνα με την ανάρτηση στη “Διαύγεια”, με διαφορά μόλις πέντε (5) ημερών!!!
Η πρώτη την 22η/12/2021 με αριθμό 622704 με ποσό 15.000 ευρώ και η δεύτερη στις 27/12/2021 με αριθμό 627250 με ποσό και πάλι 15.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω σωματείο έχει ήδη λάβει και την τακτική επιδότηση που δικαιούται, των 10.000 ευρώ. Ήτοι σύνολο 40.000 και δη τις τελευταίες ημέρες του 2021.
Τέτοια πρεμούρα πρωτοχρονιάτικα για να προλάβουν το 2021 και προφανώς θα έρχονται και άλλα για το 2022!
Όλα αυτά, τη στιγμή που άλλα σωματεία της ίδιας κατηγορίας ή και άλλης δεν έχουν λάβει ούτε σεντ, με κάποια ανάλογη απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού.
Η σημερινή αποκάλυψη, όμως, στη "Ν.Κ." τροφοδοτεί σωρεία ερωτημάτων που σχετίζονται με τις εκλογές στην ΕΠΣΗ, καθώς αναδύεται κλίμα επιχείρησης “χειραγώγησης” των εκλογών και μάλιστα με κίνητρο την προνομιακή μεταχείριση παραγόντων και σωματείων, που ενδεχομένως θα αναλάβουν ένα ιδιότυπο ρόλο στα αθλητικά, ως "τζουκ μποξ”, το οποίο ως γνωστόν “ό,τι του ρίχνεις παίζει”... Πώς αλλιώς πολιτικά μπορεί να ερμηνευτούν οι παραπάνω ενέργειες;
Μόνο που η εκλογή διοίκησης στις κατά τόπους Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων ανά τη χώρα τελικά διαμορφώνει και τους συσχετισμούς για την εκλογή και τον έλεγχο της ΕΠΟ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πρόεδρος του Α.Ο. Πόρου Ηρακλείου έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΣΗ, ακριβώς τη στιγμή που ο υφυπουργός Αθλητισμού και Ηρακλειώτης πολιτικός δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμία του είναι να ηττηθεί κατά κράτος ο καταξιωμένος στη συνείδηση του τοπικού ποδοσφαίρου, αλλά και πανελλήνια, νυν πρόεδρος της ΕΠΣΗ ΝίκοςΤζώρτζογλου.
Με βάση το σημερινό δημοσίευμα, αν όλο αυτό είναι "σενάρια" και όχι βεβαιότητες και πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού καλείται να απαντήσει τόσο στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, όσο - και κυρίως - σε όλο τα αθλητικά σωματεία, όχι μόνο του Ηρακλείου, με ενδεχομένως ανάλογες περιπτώσεις, στα εξής:
1. Ποιο ήταν το κριτήριο αυτής της "ειδικής" επιχορήγησης, και μάλιστα δύο φορές με διάφορό μόλις 5 ημερών από 15.000 ευρώ, στο συγκεκριμένο ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο, όταν αυτό, μάλιστα, δε διαθέτει καν γήπεδο και εγκαταστάσεις;
2. Οι δύο αυτές "ειδικές" χρηματοδοτήσεις δόθηκαν για την ανάπτυξη των τμημάτων ακαδημιών του σωματείου; Ή μήπως, αν και το ερασιτεχνικό σωματείο, λειτούργησε "ημιεπαγγελματικά”, και αντί για ανάπτυξη των ακαδημιών του οι "ειδικές χρηματοδοτήσεις" πήγαν σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών από όλα τα μήκη και πλάτη του χώρου ή και αλλού;
3. Γιατί δεν επιχορηγήθηκαν και άλλα ερασιτεχνικά σωματεία - και ανάλογα με την κατηγορία τους - με αντίστοιχα ποσά; Μέχρι στιγμής μόνο το συγκεκριμένο σωματείο είχε το "προνόμιο" δύο επιχορηγήσεων και μάλιστα μέσα σε 5 ημέρες, ενώ 5 μήνες μετά κανένα άλλο δεν είχε την ίδιο "τύχη";
4. Σχετίζονται - ή διαψεύδεται - αυτές οι χρηματοδοτήσεις "ειδικού" χαρακτήρα με την υποψηφιότητα και προώθηση του προέδρου του Πόρου να διεκδικήσει την προεδρία στην ΕΠΣΗ, κόντρα στον Τζώρτζογλου; Είναι υπόθεσή του και έχει ρόλο να ανακατεύεται με τέτοιες "ειδικές χειρουργικές” επεμβάσεις στην αυτοτέλεια του ποδοσφαιρικού χώρου, και μάλιστα στην πλέον γνήσια μορφή του, το ερασιτεχνικό;
5. Τι σχέση μπορεί να έχει ο εξωδιοικητικός παράγοντας και συνεργάτης του Α.Ο. Πόρου και του προέδρου του Γιάννης Ράλλης με την ιδιότητά του ως έμμισθο μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διορισμένος από τον Λ. Αυγενάκη:
6. Στις εκλογές της ΕΠΣΗ θα συμμετέχουν26 μόνο σωματεία από τα 82 που συγκροτούν την ΕΠΣΗ. Σωματείο με πολυπληθείς φιλάθλους που εκπροσωπούν μεγάλες περιοχές της ενδοχώρας του Ηρακλείου αποκλείονται από το δικαίωμα ψήφου. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Αλήθεια, πώς αισθάνεται ο υπουργός με τον νόμο που κατακρεουργεί τα ερασιτεχνικό σωματείο και τους παράγοντές τους; Ας λάβει, τέλος, ο υφυπουργός υπόψη του, πριν προβεί σε οποιοδήποτε δήλωση, αν το αποφασίσει επί τούτων, ότι υπάρχει σωρεία πληροφοριών, μαρτυριών και στοιχείων παραγόντων του Αθλητισμού, ότι τις τελευταίες ημέρες - εβδομάδες παρεμβαίνει τόσο ο ίδιος, όσο και στελέχη του πολιτικού του γραφείου, απροκάλυπτα, για τη διαμόρφωση μηχανισμού παρέμβασης στις επικείμενες εκλογές της ΕΠΣΗ. Υποσχέσεις που ξεκινούν από δημιουργία γηπέδων, χλοοταπήτων, εγκαταστάσεων κ.λπ., Πώς γίνεται αυτό όταν γνωρίζει ότι σε λίγους μήνες τελειώνει η θητεία του και στη θέση του θα βρίσκεται άλλος;»