MENU

O Κυριάκος Κυριάκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πορεία της ομάδας στην Ευρώπη ήταν κάτι ξεχωριστό και έδωσε αυτοπεποίθηση στον Δικέφαλο, μίλησε για τον επερχόμενο τελικό Κυπέλλου, και παράλληλα αναφέρθηκε στις μεταγραφικές κινήσεις και στο θέμα του γηπέδου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό City of Primo 106,1:

Για το λόγο που έχει να τοποθετηθεί δημοσίως πολύ καιρό:

«Δεν υπάρχει πάντα λόγος να βγαίνεις να μιλάς. Η χρονιά είναι ατελείωτη και... ψυχολογικό τρενάκι τρόμου από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Ευτυχώς τώρα είμαστε στην ευθεία του τρένου, λίγο ανηφορική, αλλά ευθεία. Ήταν μία χρονιά με εντάσεις, που ξεκίνησε με πολύ μεγάλη εσωστρέφεια . Υπήρχαν πολλά δύσκολα γεγονότα προς διαχείριση. Οι δημόσιες τοποθετήσεις δεν είναι πάντα αυτές που λύνουν  τα προβλήματα, πολλές φορές τα δημιουργούν κιόλας, ειδικά όταν υπάρχει μια καχυποψία, μία εσωστρέφεια, μία εσωτερική ένταση που χρειάζεται να κατευναστεί πριν να μπορέσεις να τοποθετηθείς, ουσιαστικά και ειλικρινά για κάποια ζητήματα. Είναι κάποιες φορές που περιμένεις να πέσουν οι τόνοι και μετά να πεις κάποιες αλήθειες.

Αυτή είναι η άποψη μου και επειδή δε μου αρέσει να βγαίνω για να βγω ή να πω πράγματα απλά για να τα πω και δεν είναι και ο ρόλος μου πια αυτός, θεώρησα ότι είναι καλό να αραιώσουν λίγο οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΟΚ και να αφήσουμε τη δουλειά μας να φανεί στο γήπεδο, για την οποία είχαμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, ότι παρά τις δυσκολίες με τις οποίες ξεκίνησε, θα απέδιδε καρπούς. Και θα φαινόταν ουσιαστικά και το σχέδιο κάτω από το οποίο κινηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα».

Για το πως κρίνεται η χρονιά με τον τελικό Κυπέλλου ενόψει και αν αυτή είναι θετική ως τώρα:

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κρίνεις μία πραγματικότητα. Η μία είναι η επίτευξη των στόχων. Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα στόχων, ειδικά τα τελευταία 5-6 χρόνια, είναι ξεκάθαρα μια ομάδα πρωταθλητισμού, είναι ξεκάθαρα μέσα στις δύο καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και διεκδικεί τους στόχους που οφείλει να διεκδικεί. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ διεκδικούν τίτλους τα τελευταία χρόνια.

Άρα, η επίτευξη στόχων, τόσο εγχώρια όσο και στην Ευρώπη, είναι αυτή που ουσιαστικά, αποτυπώνει πόσο καλά πήγε, ο σχεδιασμός και η χρονιά. Για μια διοίκηση, για μια ομάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία και η δυναμική του πράγματος. Μία χρόνια μπορεί να είναι πετυχημένη και χωρίς να πάρεις τίτλο, αν η απόσταση ανάμεσα σε δεύτερο και πρώτο έχει μειωθεί τόσο, ώστε να ξεκινάς την επόμενη σεζόν διεκδικώντας επί ίσοις όροι ξανά τους εγχώριους τίτλους.

Επί της ουσίας, οι τελικοί, τα νοκ-άουτ παιχνίδια είναι και λίγο συγκυριακοί στόχοι. Στόχο μπορείς να βάλει τον τελικό ή τα ημιτελικά, το αποτέλεσμα τους όμως, έχει τόσες πολλές παραμέτρους που δε μπορείς να πεις αν όλα πήγαν στραβά σε μία χρονιά, επειδή πήγε δοκάρι και έξω ή όλα πήγαν καλά, γιατί πήγε δοκάρι και μέσα. Κρίνονται ο τρόπος με τον οποίο έφτασες εκεί, κρίνεται ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαχείριση του υλικού, αν πήρε πολλά πράγματα από τους περισσότερους ποδοσφαιριστές, αν εξέλιξες ποδοσφαιριστές, αν δημιούργησες υπεραξίες. Υπάρχουν κι άλλοι, πολλοί παράπλευροι στόχοι, για να κριθεί διοικητικά μια σεζόν αν είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη.

Ουσιαστικά, αγωνιστικά, εγώ θεωρώ ότι η χρονιά έτσι όπως ξεκίνησε, είναι μια καλή χρονιά για τον ΠΑΟΚ. Η Ευρώπη την κάνει καλύτερη χρονιά από τα συνηθισμένα των τελευταίων ετών. Η Ευρώπη ήταν κάτι επειδή ήταν κάτι ξεχωριστό που επιτεύχθηκε φέτος. Όλοι είδαν και όσοι δεν είχαν την ίδια άποψη ότι τα ευρωπαϊκά ματς είναι αυτά που και την αυτοπεποίθηση δημιουργούν και την ομάδα εκπαιδεύουν περισσότερο, γιατί πρέπει να ανταπεξέλθεις σε διαφορετικά είδη ποδοσφαίρου, με υψηλού επιπέδου ομάδες. Νομίζω ότι αυτό ήταν που κάνει τη διαφορά φέτος και φυσικά, όλοι μας έχουμε μια τρέλα πια, όταν πηγαίνουμε σε τελικούς να του κερδίζουμε. Κανένας μας δεν πηγαίνει με την αίσθηση ότι πάμε να χαρούμε το παιχνίδι».

Για το σχέδιο της ιδιοκτησίας, την αυτάρκεια της ΠΑΕ και πως αξιολογείται αυτή:

«Είναι άδικο για τον κόσμο να του ζητήσουμε να κρίνει υπό αυτό το πρίσμα αν του άρεσε η ομάδα ή όχι. Προφανώς υπάρχει μία συναίσθηση ότι οι οικονομικές τρέλες, παγκοσμίως, έχουν στοιχίσει σε ομάδες ακόμα και την ύπαρξη τους. Ο κόσμος πρέπει να ενδιαφέρεται αν το σχέδιο που έχει επιλεγεί από την εκάστοτε διοίκηση, είναι βιώσιμο ή μπορεί να στηριχθεί σε λογικά πλαίσια από την ομάδα και το ιδιοκτήτη.

Είναι άδικο όμως να ζητάμε από τον κόσμο να κρίνει αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι καλά ή αν τον κάνουν χαρούμενο. Κανένα φίλαθλο δεν κάνουν χαρούμενο τα οικονομικά αποτελέσματα. Τους φιλάθλους τους κάνουν χαρούμενους, το ωραίο ποδόσφαιρο, οι νίκες, οι τίτλοι οι ευρωπαϊκές πορείες και το αντιλαμβανόμαστε αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το πρωτάθλημα του 2019 και με δεδομένο ότι υπήρχε τότε και ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο του FFP, βάλαμε έναν όρο στο τραπέζι, το οποίο θέλαμε να τον καταλαβαίνει και να τον αγκαλιάσει ο κόσμος, που ήταν ο οικονομικός εξορθολογισμός. Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλό μπάτζετ, εξακολουθεί να είναι πρώτος-δεύτερος, ανάλογα τη χρονιά, στην Ελλάδα, εξακολουθεί να κάνει πολλές μεταγραφές, εξακολουθεί να δίνει πολύ μεγάλα συμβόλαιο, τα οποία σε σχέση με τον τρίο και τον τέταρτο έχουν πολύ μεγάλη απόσταση στο μέσο όρος τους. Είναι μία ακριβή ομάδα που στηρίζεται στο πάθος που έχει ο ίδιος ιδιοκτήτης για αυτή. Δε στηρίζεται ακριβώς στον οικονομικό ορθολογισμό, ωστόσο προσπαθήσαμε να βάλουμε αυτόν τον όρο στο τραπέζι γιατί έπρεπε να καταλάβει και ο κόσμος ότι δε μας επιτρέπεται να κάνουμε ό,τι μας καπνίσει στα οικονομικά δεδομένα. Πρέπει να έχουμε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο.

Δεν ξέρω αν αυτό παρεξηγήθηκε, ότι ο ΠΑΟΚ θα πήγαινε σε περικοπές ή ότι ο ΠΑΟΚ θα πηγαίνει να πάρει παίκτες από το «πανέρι» ή θα επιστρέψει σε χρόνια που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε, αυτό πάντως, δε συνέβη.

Παρότι και τα 2-3 τελευταία χρόνια, υπάρχει κάθε καλοκαίρι μία εσωστρέφεια, ειδικά την περίοδο των μεταγραφών. Μία δημόσια κουβέντα, πολύ αυστηρή. Κάποιες φορές, έχω τη θεωρώ άδικη».

Για τη δημόσια κουβέντα αυτή που έγινε γύρω από το αν άξιζαν τα λεφτά τους οι κινήσεις που έγιναν:

«Αυτό εγώ δε θέλω να το κρίνω. Για τον αγωνιστικό σχεδιασμό και για το πως, κατά τη γνώμη τους, αξιολογείται ή κοστίζει ένας παίκτης, είναι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με αυτόν το ρόλο. Εγώ δε μπορώ να πω αν άξιζαν τα λεφτά του Κούρτιτς».

Για το μεταγραφικό προγραμματισμό και αν αυτός ολοκληρώνεται εγκαίρως:

«Το μεταγραφικό σχέδιο κάθε καλοκαιριού, για το οποίο σωστά ο κόσμος ζητάει πολλές ενημέρωση, που κάποιες φορές είναι και δύσκολη ειδικά αν δεν υπάρχει ο άνθρωπος ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη συνολική εικόνα του αγωνιστικού τμήματος, ο οποίος σήμερα είναι ο κ. Μπότο, ακόμα κι αυτό έχει πολλές παραμέτρους. Ψάχνοντας ένα παίκτη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση την απαίτηση του προπονητή και στα οικονομικά δεδομένα τα οποία μπορεί να αντέξει ή δικαιολογεί η ιδιοκτησία να δοθούν, μπορεί να μη βρεθεί ο παίκτης που πληροί τα κριτήρια και να συναποφασίσουν οι συμμετέχοντες στο σχεδιασμό, ότι καλό είναι να μην παρθεί κάποιος άλλος στη θέση του κι ότι οι ανάγκες, καλύπτονται εκ των έσω.

Να δεχτώ ότι μπορεί να γίνει ένα λάθος στο σχεδιασμό ή κάποια καθυστέρηση ή να μην πάνε τα πράγματα όπως είναι, δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να δημιουργεί τόση μεγάλη ένταση, όσο γίνεται κάθε φορά 31 Αυγούστου, γιατί ας πούμε βγάζουμε στη βιτρίνα τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν, πριν τους δούμε και σε κάποιους φαίνονται πολύ καλοί, σε κάποιους όχι τόσο καλοί, κάποιοι θα ήθελαν έναν παίκτη διαφορετικών χαρακτηριστικών...

Δεν πρέπει να μπαίνει αυτό στη δημόσια κουβέντα, πριν δούμε τα πράγματα να εξελίσσονται στο χορτάρι. Ούτε πρέπει να μπαίνει στη δημόσια κουβέντα τόσο πολύ, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Καλώς ή κακώς, άλλη αξιολόγηση υπήρχε από τον κόσμο για τον Μιτρίτσα τότε, άλλη υπάρχει τώρα. Άλλη υπήρχε π.χ. για τον Σάστρε τη μέρα που ήρθε, άλλη σήμερα. Άλλη υπήρχε για παίκτες που πληρώθηκαν ακριβά και ήρθαν με πολλές ελπίδες, άλλη υπάρχει σήμερα. Εγώ μιλάω από τη διοικητική πλευρά, όχι από την αγωνιστική. Δεν είχα ποτέ λόγο για τα αγωνιστικά και δεν είμαι άνθρωπος που θέλω να έχω λόγο για τα αγωνιστικά».

Για το στόχο του πρωταθλητισμού που τέθηκε ο στόχος και γιατί δεν τον πέτυχε ο ΠΑΟΚ:

«Αυτή τη στιγμή η ομάδα κάνει πρωταθλητισμό. Δεν έκανε τον Οκτώβριο, δεν έκανε το Νοέμβριο... Η πραγματικότητα είναι ότι ο  Ραζβάν Λουτσέσκου επέστρεψε για να επιστρέψει και ο ΠΑΟΚ στο  σκληρό πρωταθλητισμό, στο να είναι πειστικός διεκδικητής του τίτλου, που σήμερα, με τόσους πόντους μακριά από τον πρώτο, δεν είναι.  Ένα ποσοστό της διαφοράς που υπήρχε, μειώθηκε. Μειώθηκε και γιατί εμείς είμαστε καλύτεροι και γιατί ο Ολυμπιακός, είναι χειρότερος. Θέλω να είμαστε ρεαλιστές και αντικειμενικοί.

Η λειτουργία της ομάδας, το μέταλλο και η αυτοπεποίθηση που βγάζει σήμερα, είναι ομάδας πρωταθλητισμού. Σε επίπεδο βαθμολογικό δεν είναι σε ομάδα πρωταθλητισμού, γιατί αυτό άργησε να το βγάλει περισσότερο από όσο πιστεύαμε κι εμείς και ο προπονητής. Η ομάδα άρχισε να ρολάρει μετά το Δεκέμβριο.

Σε αυτό βοήθησε ότι είχε τα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έχουν κάποια καλά και κάποια άσχημα. Τα αποτελέσματα, τελευταία, δε συνάδουν με την πίστη που βγάζει και ο κόσμος για την ομάδα και η ομάδα για τον εαυτό της, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήταν ειδικών συνθηκών κάποιες ισοπαλίες και κάποιες ήττες. Το 2-1 στη Μασσαλία, ή οι δύο ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό που έφεραν πρόκριση, είναι παιχνίδια ειδικής διαχείρισης, δε μπορείς να θεωρήσεις ότι η ομάδα, έφυγε από το γήπεδο απογοητευμένη.

Τα πρώτα παιχνίδια των πλέι οφ, ήταν ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πρόκληση και η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίστηκαν ως παιχνίδια προετοιμασίας για τα ευρωπαϊκά, καλώς ή κακώς. Το ρόστερ έχει συγκεκριμένο αριθμό παικτών, οι επιβαρύνσεις είναι συγκεκριμένες, οι τραυματισμοί είναι συγκεκριμένοι και κάποια στιγμή, έρχεται η ώρα που πρέπει να πάρεις κάποιες αποφάσεις».

Για την ομάδα που πρέπει να χτιστεί για να παίζει 60 παιχνίδια τη σεζόν και να είναι αποτελεσματική παντού

«Το ακούω από αντιπάλους ως κατηγορία στον Ραζβάν, ότι διαμαρτύρεται για τα πολλά παιχνίδια. Δε διαμαρτύρεται κανένας για τα πολλά παιχνίδια και η άποψη που επικρατεί εσωτερικά, είναι ότι τα ευρωπαϊκά παιχνίδια φέτος, μας βοήθησαν να φέρουμε την ομάδα που θέλουμε. Είναι παιχνίδια που απαιτούν συγκέντρωση, απαιτούν κίνητρο, είναι παιχνίδια που πρέπει να αντιμετωπίσεις κατά συνθήκη άγνωστες ομάδες, ως προς τον τρόπο που αγωνίζονται όχι ως σύλλογοι. Πρέπει να κάνεις γεμάτες προετοιμασίες αγώνων, με πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση και πρέπει οι ποδοσφαιριστές, να ακολουθήσουν πιστά το πλάνο του προπονητή

Δεν είναι παιχνίδια που αφήνουν περιθώρια χαλαρότητας. Επειδή ήταν μαζεμένα και πολλά παιχνίδια, μας βοήθησαν πολύ, οι ποδοσφαιριστές να αντιληφθούν και να ακολουθήσουν το πλάνο του προπονητή και να αποκτήσουν μέταλλο και αυτοπεποίθηση με τα αποτελέσματά τους στη συνέχεια. Προφανώς και ο ΠΑΟΚ φτιάχνεται για να παίζει 60 παιχνίδια της σεζόν. Κανένας δε μπορεί να διαφωνήσει με αυτό, όπως επίσης κανένας, δε μπορεί να προβλέψει ότι μπορεί να υπάρξουν και περίοδοι που μπορεί να έχουμε 10-12 ελλείψεις, γιατί το έχουμε περάσει και αυτό».

Για το μοντέλο με τις αρμοδιότητες του καλοκαιριού και το λόγο που άλλαξε αυτό με την συμφωνία που σημειώθηκε με τον Ζοσέ Μπότο:

«Άλλαξε γιατί βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος, γιατί δεν είχε βρεθεί έγκαιρα για να αναλάβει το σχεδιασμό του καλοκαιριού και γιατί κάποιες επιλογές του παρελθόντος, μας είχαν δώσει το δικαίωμα να θέλουμε να πάρουμε όσο χρόνο ήταν απαραίτητος για να βρεθεί ο κατάλληλος. Αν σε αυτήν τη θέση δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να συνδυάσει τη γνώση του για το ποδόσφαιρο με τις επαφές του και τον κύκλο του, παράλληλα με τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου, το σεβασμό στην κουλτούρα του ΠΑΟΚ και τις δυνατότητες που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο, να προσελκύσει ποδοσφαιριστές, τα αποτελέσματα είναι πολλές φορές άσχημα είτε στον αγωνιστικό είτε στον οικονομικό τομέα.

Έπρεπε να βρεθεί ένας άνθρωπος σαν τον κ. Μπότο, όσο κι αν κοστίζει, γιατί ο κ. Μπότο είναι μια ακριβή μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι μία προσθήκη της σειράς στον οργανωτικό σκελετό. Μέχρι να βρεθεί ένας κ. Μπότο ο οποίος θα έχει συζητήσει και 5 φορές με τον ιδιοκτήτη και τον προπονητή, για να καταλάβουν ότι συμπλέουν οι απόψεις τους, αποφασίσαμε ότι δεν έπρεπε να γίνει μία κίνηση, απλά για να καλυφθεί το οργανόγραμμα.

Μας δυσκόλεψε και σε προσωπικό επίπεδο γιατί όσο λείπουν άνθρωποι, υπεύθυνοι για κάθε θέση, ο κόσμος ρίχνει τις ευθύνες σε όποιον ξέρει, σε όποιον βλέπει μπροστά του και συχνότερα. Είπαμε ότι όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα εσωτερικής προστασίας, να αφήσουμε την ομάδα όσο το δυνατόν περισσότερο ανεπηρέαστη, δεν έγινε σε τόσο μεγάλο βαθμό, αλλά προσπαθήσαμε να το κάνουμε και να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στον προπονητή, που δεν τις ζήτησε. Κάναμε ένα καλοκαίρι του οποίου οι μεταγραφές, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, έχουν βοηθήσει πολύ την ομάδα φέτος. Αν έπρεπε να πάρουμε έναν ακόμη που δε βρήκαμε ή αν πήραμε έναν παραπάνω που δεν έπρεπε, γιατί προέκυψε μια άλλη καλύτερη εσωτερική λύση, αυτά συμβαίνουν σε όλες τις μεταγραφικές περιόδους».

Για τη συνεργασία του Λουτσέσκου με τον Μπότο και το καλό κλίμα μεταξύ τους:

«Είναι μια πολύ καλή συνεργασία και χημεία. Είναι δύο πολύ κομβικές θέσεις σε μια ομάδα, ίσως οι κομβικότερες, προφανώς μαζί με του ιδιοκτήτη για ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο. Προσωπικά, επειδή είμαι ειλικρινής, σπάνια έχω δει τέτοιες συνεργασίες. Δε θέλω να το πάρει κάποιος ως αιχμή, για κάποιες προηγούμενες συνεργασίες, αλλά τέτοιο δέσιμο τόσο νωρίς και σύμπνοια, δεν την έχω δει και το λέω ειλικρινά».

"Το πλάνο αυτάρκειας και απόκτησης νεαρών παικτών μπορεί να συνδυαστεί με πρωταθλητισμό»

Για το πλάνο του Μπότο με τους νεαρότερους ποδοσφαιριστές, αν αυτή είναι η φιλοσοφία και του ιδιοκτήτη και αν μπορεί να συνδυαστεί και με πρωταθλητισμό:

«Όταν ένας από εμάς μιλάει δημόσια, εκπροσωπεί το σύλλογο. Σημαίνει ότι έχει κάνει όλες τις εσωτερικές κουβέντες και συνεννοήσεις για να εκπροσωπήσει το σύλλογο στον τομέα του. Επειδή τα αγωνιστικά είναι απόλυτη ευθύνη του κ. Μπότο, δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι.

Είναι αυταπόδεικτο και γίνεται σε όλο τον κόσμο, ο πρωταθλητισμός με νεαρούς παίκτες. Σημασία έχει ότι πρέπει να μπούμε σε μια λογική όλοι μας και μιλάω για τους ανθρώπους που έχουμε ζήσει τον ΠΑΟΚ σε εποχές που τέτοιες κουβέντες ήταν πολυτέλεια. Όλοι μας έχουμε ζήσει εποχές που ο ΠΑΟΚ δεν ήξερε αν θα βγάλει άδεια για να παίξει, χωρίς να λέω ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε εκείνο το σημείο.

Ψάχνουμε να βγάλουμε το αγωνιστικό σχέδιο, το οποίο θα μας βγάλει στην κορυφή και μπορούμε να έχουμε μία άποψη για το αν το σχέδιο του κ. Μπότο είναι το σωστό.

Ο ΠΑΟΚ θα κάνει αυτό που πρέπει, για να διατηρήσει τα κεκτημένα του και να πάρει ακόμα περισσότερα πράγματα σε επίπεδο τίτλων και ευρωπαϊκών διακρίσεων τα επόμενα χρόνια. Δεν έχει αλλάξει ο στόχος, δεν έχουμε πάρει απόφαση να γίνουμε φυτώριο, δε έχουμε πάρει την απόφαση ότι θα δειγματίζουμε ποδοσφαιριστές μόνο της ακαδημίας μας, δεν έχουμε πάρει την απόφαση ότι θα πουλάμε μόνο. Έχουμε πάρει την απόφαση να είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κλαμπ, το οποίο μπορεί να βρίσκει έσοδα, μπορεί να κάνει έξοδα, μπορεί να κάνει επενδύσεις. Ακούω πολλά ότι μειώθηκαν οι επενδύσεις, αλλά 2 εκατομμύρια σε ποδοσφαιριστές 22 χρονών, δε δίνουν πολλές ομάδες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πρωταθλήματα του ίδιου επιπέδου.

Έχει σημασία το ηλικιακό γκρουπ 22-26 και τι υπεραξία μπορεί να δημιουργήσει, οικονομική και αγωνιστική. Δεν είναι ελεύθεροι, είναι με αγορές οι περισσότεροι. Ναι, γίνεται σε όλο τον κόσμο ο πρωταθλητισμός με τέτοιες ηλικίες. Έχετε ακούσει πολλές φορές, ότι λείπει η ένταση λόγω της ηλικίας του ρόστερ, δεν επενδύουμε σε αθλητικά χαρακτηριστικά κλπ. Πρέπει να γίνει ένα μείγμα και με αρκετούς νεότερους, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η εμπειρία υπερκερνάει το θέμα της ηλικίας και έχουμε τέτοιους ποδοσφαιριστές».

Για τη λειτουργία της Β’ ομάδας και αν υπάρχει ικανοποίηση:

«Είναι ένα αυτονόητο πλάνο που φτύσαμε αίμα ως ΠΑΟΚ να το πετύχουμε. Προφανώς είμαστε ικανοποιημένοι. Αγωνίστηκαν πολλά παιδιά από την Κ19, είτε παίρνοντας χρόνο για να επιστρέψουν από τραυματισμούς, είτε βρίσκονται σε αγωνιστικό ρυθμό είτε ακόμα και εκπαιδευόμενοι, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Είναι καλύτεροι ποδοσφαιριστές από ότι ήταν πέρσι τον ίδιο καιρό.

Ακόμα κι αν δεν παίξουν στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ είναι πιο ψημένοι σε νεαρότερη ηλικία. Προφανώς ο ΠΑΟΚ Β’ είναι ένα αυτόνομο, έτσι κι αλλιώς πρότζεκτ, έχει από μόνο του στόχους. Δεν είναι ομάδα πρωταθλητισμού ο ΠΑΟΚ Β’. Θέλει να δημιουργεί ποδοσφαιριστές. Πέτυχε απόλυτα το στόχο του και βοήθησε πολύ την πρώτη ομάδα, είτε φέρνοντας παίκτες σε καλό αγωνιστικό ρυθμό, όπως τον Λύρατζη και τον Τσιγάρα, είτε φέρνοντας παίκτες από τραυματισμό όπως τον Ίνγκασον, είτε στέλνοντας ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα, όταν είχε πολλές ελλείψεις που κράτησαν τις προπονήσεις στο επίπεδο που πρέπει να είναι. Δεν ήρθαν παιδάκια να συμπληρώσουν και να χαλούν τις προπονήσεις, όπως συνέβαινε πολλά χρόνια, ήρθαν άντρες που συμμετείχαν κανονικά στις υποχρεώσεις της πρώτης ομάδας, χωρίς να φαίνεται η διαφορά τους και έχει αρκετά παιδιά που έχουν το επίπεδο να σταθούν τουλάχιστον στην προετοιμασία το ερχόμενο καλοκαίρι και να προσπαθήσουν να κερδίσουν την ευκαιρία τους και την εμπιστοσύνη του Λουτσέσκου».

Για την έδρα που θα ξεκινήσει ο ΠΑΟΚ το νέο πρωτάθλημα:

«Την Τούμπα... Δεν είναι η στιγμή να πούμε ότι στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ θα ψάχνει άλλο γήπεδο. Υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Δε βλέπω το χρονοδιάγραμμα να μας οδηγεί σε εναλλακτική έδρα τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο».

Για το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη Νέα Τούμπα, σημείωσε 

«Θα τοποθετηθούμε με το ΠΔ, μόλις το πάρουμε στα χέρια μας. Ξέρουμε κάποια πράγματα, αλλά είναι ένα νομικό κείμενο που θα δεσμεύσει τον ΠΑΟΚ με ένα γήπεδο για τα υπόλοιπα 100 χρόνια. Κάναμε τόση υπομονή, καλό είναι να δούμε ότι όλες οι νομικές διατυπώσεις και λεπτομέρειες, είναι όπως πρέπει να είναι. Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν είναι όπως έχουμε συμφωνήσει.

Είναι πολύ συνειδητή επιλογή, να μην το σχολιάσουμε πριν το πάρουμε στα χέρια μας. Έχουμε καεί στο χυλό, φυσάμε και το γιαούρτι. Θέλουμε η νομική διατύπωση, όλων όσων έχουμε συμφωνήσει, είναι έτσι που που διασφαλίζει και την αξιοπρέπεια και τη βιωσιμότητα και το μέλλον του του ΠΑΟΚ σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Φαντάζομαι είναι ζήτημα ημερών».

Για το χρονοδιάγραμμα του ΠΑΟΚ για το νέο γήπεδο:

«Όλο αυτό το διάστημα, έχουμε ανακοινώσει τα βήματα για την προεργασία που έχουμε κάνει. Είμαστε σε πολύ προχωρημένο επίπεδο. Όταν πάρουμε το ΠΔ στα χέρια μας, θα το σχολιάσουμε και εφόσον είναι όλα όπως φαίνεται ότι είναι, πολύ ευνοϊκά, θα ανακοινώσουμε και το χρονοδιάγραμμα μας και θα μπει και στην κουβέντα όλη η οικογένεια του ΠΑΟΚ.

Επιθυμία του κ. Σαββίδη, είναι αυτό το έργο πνοής να αγκαλιαστεί από όλη ή από το κατά δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη ομοψυχία γι’ αυτό το σχέδιο και γι’ αυτό θα μπουν κάποια πράγματα σε δημόσια συζήτηση.

Δε θέλω να πω κάτι παραπάνω. Θα γίνουν όλα με τη σοβαρότητα που έχουν γίνει όλα ως τώρα στο θέμα του γηπέδου κι ένα πλάνο που φαινόταν να ήταν ανέφικτο τα προηγούμενα χρόνια, τώρα μπορεί να είναι πραγματικότητα. Ο ΠΑΟΚ να κάνει γήπεδο στην Τούμπα, όπως ήταν η μεγάλη επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου και όλων των φορέων ή όσων έχουν συμφέρον από το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Μιλάμε όμως για νομικά κείμενα και μπορεί ία λανθασμένη νομική διατύπωση, να φέρει μπελάδες και καθυστερήσεις ετών. Οπότε περιμένουμε να το πάρουμε στα χέρια μας, να το αξιολογήσουμε και να κάνουμε όλα τα επόμενα βήματα».

Για το τι κάνει ο Ιβάν Σαββίδης και τα διάφορα δημοσιεύματα εδώ και καιρό γι’ αυτόν:

«Πόσοι χαίρονται με την παρουσία του κ. Σαββίδη τα τελευταία χρόνια στον ΠΑΟΚ; Πέρα από τους ανθρώπους που εργάζονται, πέρα από τους ανθρώπους που ζουν τις αλλαγές που έχει επιφέρει η παρουσία του στον τόπο τους, πέρα από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, πέρα από εργαζόμενους που έσωσαν τις θέσεις εργασίας τους, γιατί εξαγοράστηκαν οι επιχειρήσεις που έκλειναν από τον κ. Σαββίδη, πόσοι άλλοι χαίρονται πραγματικά, ουσιαστικά από την παρουσία του κ. Σαββίδη τα τελευταία χρόνια στον ΠΑΟΚ;»

Για το αν είναι διαρκώς σε θέση άμυνας:

«Πόσο μεγάλη είναι η επιχειρηματική πίτα τα τελευταία 100 χρόνια; Είναι πολύ συγκεκριμένα τα κομμάτια, που μοιράζονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Ποτέ όταν πας να χάσεις ένα κομμάτι από την πίτα σου, χωρίς να το προσφέρεις εσύ δεν αντιμετωπίζεσαι καλά».

Για την απουσία του από την πόλη τα τελευταία δύο χρόνια:

«Δε μπορούμε να ζητάμε από έναν άνθρωπο, για να πειστούν οι άπιστοι ότι είναι εδώ, πέρα από τα χρήματα που στέλνει, πέρα από τις κινήσεις που κάνει κάθε μέρα, πέρα από τις εξαγορές εκατομμυρίων, πέρα από την παρουσία μέσα από τις δουλειές του, δεν πρέπει να ζητάμε από έναν άνθρωπο να αποδείξει σε κάποιον ότι δεν είναι ελέφαντας και να αγνοεί τα ζητήματα υγείας που πρέπει να σέβεται ή να παίρνει αεροπλάνα για να ταξιδεύει για μια φωτογραφία, για να πειστεί ο Τάκης από το Ναύπλιο ότι ο Σαββίδης είναι εδώ και θα τα σαρώσει όλα. Αυτό το στάδιο επικοινωνίας έχει ξεπεραστεί από τη δεκαετία του 80».

Για όσα λέει ο ίδιος ο Σαββίδης:

«Την έμαθε την Ελλάδα, αντιλαμβάνεται τους λόγους, έχει τη δική του στρατηγική. Αν τον ενδιέφερε, έχει και ο ίδιος τα μέσα να είναι κάθε μέρα στην επικαιρότητα. Δεν τον ενδιαφέρει όμως. Τον ενδιαφέρει να αφήνει η δουλειά του το αποτύπωμα της προσωπικότητάς του, τα όσα κάνουμε στον ΠΑΟΚ. Οι κουβέντες μας είναι καθημερινές. Χθες πάλι είχαμε μία τηλεδιάσκεψη αρκετής ώρας για όλα τα ζητήματα. Ο άνθρωπος είναι πάρα πολύ δίπλα μας, πάρα πολύ ενεργός και πάρα πολύ δυνατός επιχειρηματικά. Ο ΠΑΟΚ αυτήν τη στιγμή, κοστίζει πολύ, αυξάνει το μπάτζετ για την επόμενη χρονιά. Αν κάποιος θέλει να αμφισβητεί τη διάθεση του μπορεί να το κάνει, δε μας επηρεάζει εμάς γιατί τον βλέπουμε και τον ζούμε».

Για το θέμα της διαιτησίας και τι λέει ο ΠΑΟΚ για τον Κλάτενμπεργκ:

«Θα σχολιάσουμε συνολικά το θέμα το καλοκαίρι. Για πολλούς λόγους, θα γίνει το καλοκαίρι, δεν αποφεύγω την ερώτηση. Υπάρχουν σημεία που έχουμε εντοπίσει κι εμείς. Πλέον έχει αλλάξει η ισχύς του ΠΑΟΚ τα τελευταία 5-6 χρόνια κι έχει φύγει από το ρόλο του διαμαρτυρόμενου. Ο ΠΑΟΚ είναι ισότιμος παράγοντας διαμόρφωσης συνθηκών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οφείλει να είναι κι έχουμε παλέψει πάρα πολύ για να είναι, άρα ο λόγος μας δεν έχει να κάνει μόνο με το τι θα πούμε αν θα διαμαρτυρηθούμε ή αν θα σιωπήσουμε.

Ο λόγος μας συνδιαμορφώνει τις συνθήκες ανταγωνισμού, μαζί και με άλλους. Για να είμαστε δίκαιοι, εγώ δε συμφωνώ ότι θυμίζει η κατάσταση παλιότερες δεκαετίες, αλλά το πλαίσιο το οποίο και ο ΠΑΟΚ με τη στάση του επέβαλλε στο ποδόσφαιρο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να πραγματοποιήσει πονηρούς σκοπούς. Ο ξένος διαιτητής, ακόμα κι είναι άπειρος δεν επηρεάζεται από το τι θα πει η «χ» εφημερίδα, ο «χ» παράγοντας, ποιον θα δει κάτω από το σπίτι του...

Το VAR είναι ένας παράγοντας, ακόμα κι αν θέλει ο διαιτητής, δε μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει αυτό που βλέπει ο κόσμος. Το πλαίσιο είναι πιο σφιχτό. Ακόμα κι αν κάποιος έχει σκοπό να αδικήσει τον ΠΑΟΚ, γιατί ο ΠΑΟΚ το επέβαλλε, αλλά και αν αποφασίσουμε ότι προσπαθεί να αδικήσει τον ΠΑΟΚ, έχουμε πια τη δύναμη και τη δυνατότητα, να επιβάλλει αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να συνυπολογίζονται. Δεν είναι για δημόσια κουβέντα το Μάιο με τους στόχους του Κυπέλλου και των επόμενων αγώνων των πλέι οφ. Είναι κουβέντα που θα γίνει όταν πρέπει.

Για την αντίδραση του ΠΑΟΚ κατά του Τάκη Τσουκαλά: 

«Μιλώντας προσωπικά, είμαι κάθετα αντίθετος ότι πρέπει ο ΠΑΟΚ να υποκαθιστά το πολιτικό προσωπικό της πόλης που θα έπρεπε να έχει ξεσηκωθεί σύσσωμο, μετά από αυτό που είπε ο Τσουκαλάς. Δήμαρχοι Περιφερειάρχες, τοπικοί βουλευτές. Είναι αδιανόητο να έχουμε τέτοια ανοχή σε τέτοια παραληρήματα, ανθρώπων που όσο αστείους κι αν τους θεωρεί ο κόσμος και ο καθένας μας, η αλήθεια είναι ότι δημιουργούν συνθήματα, συλλογικό υποσυνείδητο, τα ακούσαμε και στο γήπεδο. 

 Δε μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλη ανοχή πια, σε τόσο δύσκολες εποχές για όλο τον κόσμο. Να θίγεται τόσο πολύ ένα τόσο μεγάλο κοινό και να υποκαθιστά ο ΠΑΟΚ την Πολιτεία. Αυτά τα πράγματα πρέπει να λύνονται αυτεπάγγελτα και γρήγορα, όπως πρέπει να λύνονται όλες οι παράνομες πράξεις. 

 Είναι αστειότητα να περιμένουμε από τις ομάδες να υποκαταστήσουμε την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, το Κοινοβούλιο κλπ. Ο προϊστάμενος ήξερε το θέμα, το θεωρεί εξίσου σοβαρό όσο και εμείς και μας είπε ότι θα κινηθούν όσα όσα πρέπει για να εκλείψουν τέτοια πράγματα. Το λέω με πίκρα ότι το πολιτικό προσωπικό πετάει... χαρταετό για κάποια ζητήματα για τα οποία ο κόσμος που βλέπει την αδιαφορία του, απομακρύνεται περισσότερο από αυτό».

Για τον τελικό Κυπέλλου, τον κόσμο που θα γίνει και την έδρα:

«Πλέον εμείς ζητάμε το ΟΑΚΑ, ως δεύτερη έδρα μας, με την παράδοση που έχουμε! Η πραγματικότητα της χώρας είναι αυτή. Αγώνας με πολύ κόσμο και με ασφάλεια, δεν υπάρχουν άλλα γήπεδα που να μπορούν να φιλοξενήσουν. Είναι άλλο να κάνεις τελικό στο Βόλο και άλλο στο ΟΑΚΑ. Είναι η μόνιμη αδικία του να ζεις στην περιφέρεια. Το σέβομαι αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Γήπεδο που να μπορεί να φιλοξενήσει πολύ κόσμο με ασφάλεια έναν τέτοιο αγώνα, το ΟΑΚΑ είναι αυτό που καλύπτει όλες τις προδιαγραφές. 

 Το Καυτανζόγλειο είναι σε τραγική κατάσταση ακόμα κι αν θέλαμε εμείς να το αναβαθμίσουμε για να το χρησιμοποιήσουμε ως έδρα όσο α γίνεται η νέα Τούμπα, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Τα περιφερειακά γήπεδα δεν έχουν πολλά πράγματα. Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις. Από τη μία σκεφτόμαστε και καταλαβαίνουμε το κόστος που χρειάζεται κάποιος για να κατέβει στην Αθήνα, αλλά από την άλλη στοχεύουμε να γίνονται ωραίοι τελικοί και παράλληλα δουλεύουμε για να έχουμε τη Θεσσαλονίκη να μπορεί να έχει μία εναλλακτική για να μπορεί να φιλοξενήσει τελικούς Κυπέλλου ισότιμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε σύμπνοια από την Πολιτεία. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να τα καταφέρουμε και το Καυτανζόγλειο, να είναι μία σοβαρή εναλλακτική για να γίνει ένας τελικός Κυπέλλου Ελλάδας».

Για το συμβόλαιο του Λουτσέσκου και αν υπάρχουν σκέψεις επέκτασης: 

«Αυτό που περάσαμε πέρσι τον Μάιο τέτοιες μέρες, έχει κλείσει; Έχει απαντηθεί; Δε θέλω να επαναφέρουμε πληγές. Είναι καλό να ξεχωρίζουμε πράγματα. Η διοίκηση είναι για να πράττει, όλοι οι υπόλοιποι είναι για να σχολιάζουν. Για να πράττει σωστά πρέπει να προβλέπει. Εμείς κάναμε ένα σενάριο και είπαμε ότι επιστροφή του Λουτσέσκου θα μας ξαναβάλει σε ένα δρόμο, του οποίου την αρχή ζούμε τώρα. Δε φιλοδοξούμε ότι θα είμαστε δεύτεροι, αλλά είναι το πρώτο βήμα από αυτά που θέλαμε να κάνουμε με την επιστροφή του Λουτσέσκου

 Δεν περάσαμε εύκολο καλοκαίρι με αυτή μας την επιλογή. Πρέπει λίγο να θυμίζουμε, για να μην επαναλαμβάνονται κάποια πράγματα. Πρέπει να υπάρχει λίγο παραπάνω εμπιστοσύνη. Κανένας δε θέλει και δεν έκανε τον ΠΑΟΚ κομπάρσο. Διεκδικούμε το πέμπτο μας Κύπελλο σε έξι χρόνια. Έχουμε πάρει ένα πρωτάθλημα, δε μας έχει απονεμηθεί ένα ακόμα, που κερδίσαμε μες στο γήπεδο. 

 Δεν έχουμε κάνει λίγα πράγματα εδώ και 5-6 χρόνια. Το λέω και στις δύσκολες στιγμές. Δε δικαιολογείται τόσο μεγάλη καχυποψία, απέναντι στη διοίκηση του κ. Σαββίδη, ότι είτε δεν ξέρει να επιλέγει συνεργάτες, είτε δε θέλει να έχει την ομάδα του, κόσμημα. 

 Αστοχίες και λάθη; Χιλιάδες και καθημερινή. Κριτική και ακόμα πιο σκληρή κριτική να δεχτούμε για τα λάθη ή για τις παραλείψεις, αλλά όχι να ξεκινάμε από το μηδέν τις σχέσεις εμπιστοσύνης κάθε χρονιά, ανάλογα με το δεκάρι που ήρθε αν είναι καλό ή ήρθε 31 Αυγούστου ή ήρθε 1η Γενάρη.

 Είναι πράγματα που σηκώνουν κριτική, αλλά όχι κλίμα που μυρίζει ξύλο σε κάθε στραβή. Δεν είναι ωραίο και δε με αφορά προσωπικά, γιατί είμαι και «αλεξικέραυνο» και όλοι μας, πρέπει να δεχόμαστε τη φθορά για να μη φτάνει στην ομάδα. Είναι κάτι που δέχομαι και αποδέχομαι. 

 Ποτέ δεν έχω κατηγορήσει κάποιον που μίλησε άσχημα για μένα. Στα στελέχη πρέπει να σταματάει η φθορά, αλλά να μη σπάει η εμπιστοσύνη σε χίλια κομμάτια, ανάμεσα στον κόσμο και την ομάδα, που να οδηγεί σε στιγμές οι οποίες στους αντιπάλους αυτό που θέλουν να βλέπουν, δηλαδή μια εικόνα διάλυσης. 

 Επειδή η χρονιά είναι πάρα πολύ μεγάλη, περάσαμε από πολλά στάδια, θέλω η τελευταία γεύση αυτής της χρονιάς να είναι αυτή. Ότι μπορεί να γίνουν πολλά λάθη, μπορεί να έρθουν οι παίκτες που ήρθαν, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο ΠΑΟΚ είναι σε ένα διαφορετικό επίπεδο και πατάει σε ένα σκαλοπάτι για να πάει ψηλότερα. Ας είμαστε όλοι μαζί και ας ξέρουμε ότι οι προθέσεις όλων μας, είναι προ αυτήν την κατεύθυνση. Κανένας δε θέλει να πάει τον ΠΑΟΚ χειρότερα. Κανένας δεν κερδίζει αν δεν πάει ο ΠΑΟΚ καλύτερα».

Για το συμβόλαιο του Λουτσέσκου:

«Έχει άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο. Αμήν κάναμε, να κάνει το τριετές. Αποδείχθηκε και πέρσι το καλοκαίρι ότι έχει μια σχέση ζωής με τον ΠΑΟΚ. Δεν ήταν εύκολη η καλλιέργεια των συνθηκών για την επιστροφή του, δεν ήταν το λογικό βήμα για τον Λουτσέσκου, ίσως ούτε και για τον ΠΑΟΚ η επιστροφή του, αλλά ξεπεράστηκαν παρεξηγήσεις, αμφιβολίες, φοβίες, σε ένα λεπτό. Αν θα μείνει παραπάνω, έχω την αίσθηση ότι το συμβόλαιο θα είναι το τελευταίο». 

Για το τηλεοπτικό συμβόλαιο και αν μετάνιωσε ο ΠΑΟΚ για τη στάση του μαζί με τους μικρομεσαίους :

«Ο καθένας προασπίσει και διεκδικεί για την ομάδα του όσο το δυνατόν περισσότερα. Το καλύτερο για την κάθε ομάδα πρωταθλητισμού, είναι να έχει ένα ισχυρό πρωτάθλημα. Αυτή είναι η άποψη μας. Ένα ισχυρό πρωτάθλημα, σημαίνει οικονομικά ανεξάρτητες ομάδες. Άρα το να κάνεις μισό βήμα πίσω, για να είναι ικανοποιημένοι και όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα, δεν είναι και καμία σοβαρή θυσία, υπό την έννοια ότι ο ανταγωνισμός θα σου κάνει εσένα καλό και με τη Γάνδη, τη Μίντιλαντ, τη Μαρσέιγ κλπ., θα είσαι μία καλύτερη ομάδα, γιατί και οι αγώνες κάθε Σαββατοκύριακου, θα είναι αυτού του επιπέδου. Αυτή είναι στρατηγική εικόνα που έχει ο ΠΑΟΚ για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 Εφόσον δε βρίσκει άλλους συμπαραστάτες και η αγορά δεν το συμμερίζεται, ο καθένας θα κοιτάξει τον εαυτό του και θα κοιτάξει να πουλήσει όσο καλύτερα μπορεί τον εαυτό του και τα τηλεοπτικά του δικαιώματα. Καλά κάνουν, καλά θα κάνουμε κι εμείς, αλλά δεν αλλάζει η προοπτική μας στα πράγματα, ότι οι ομάδες γίνονται καλύτερες μέσα από ένα σκληρότερο ανταγωνισμό.

 Το έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, με το μονοπώλιο τίτλων, που έπαιρνε όλο το χρήμα, αν πήγε σε καλύτερο σημείο το ελληνικό ποδόσφαιρο ή αν βελτιώθηκε όταν ο ΠΑΟΚ μπήκε σε αυτό το παιχνίδι, δυνάμωσε η ΑΕΚ επιστρέφοντας από χαμηλότερες κατηγορίες, όταν κι ο Παναθηναϊκός δυναμώνει, όταν ο Αστέρας Τρίπολης είναι μια ομάδα που δε λες όλη την εβδομάδα, ότι έχουμε τρεις βαθμούς στο σακούλι μας, πάμε να δούμε τα ευρωπαϊκά... Ο συνολικός ανταγωνισμός είναι αυτός που δίνει και καλύτερες ομάδες». 

Για το αν ο ΠΑΟΚ έκανε όντως φέτος πορεία πρωταθλητισμού, ο Κυριάκος συμπλήρωσε:

«Δεν είπα ότι ο ΠΑΟΚ έκανε φέτος πορεία πρωταθλητισμού. Είπα ότι ο ΠΑΟΚ σήμερα έχει την εικόνα μιας ομάδας πρωταθλητισμού. Αν όπως είναι σήμερα, ξεκινούσε πέρσι τον Αύγουστο, θα ήταν σίγουρα μια που ή θα έπαιρνε ή θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα». 

Για το τι έγινε λάθος το καλοκαίρι: 

«Χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να ανταποκριθεί η ομάδα στα στάνταρ του προπονητή της. Χρειάστηκε χρόνος για να καταλάβουμε ότι υπήρχε μεγαλύτερο ρόστερ από αυτό που χρησιμοποιούνταν, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για εμφανιστούν ο Λύρατζης και ο Τσιγγάρας έτοιμοι, να γίνουν βασικοί ποδοσφαιριστές στα πλάνα του προπονητή και να δώσουν ενέργεια.

 Χρειάστηκαν πολλά πειράματα που δεν έγιναν νωρίτερα. Έπρεπε να περάσει ένα τρίμηνο-τετράμηνο, το οποίο το θεωρώ και φυσιολογικό και εντωμεταξύ στο ίδιο διάστημα, έπρεπε να έχουμε και τις ατυχίες με τους τραυματισμούς αλλά να μας πηγαίνουν και όλα στραβά. 

 Η σημερινή ομάδα, αυτή που εμφανίστηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης», αυτή που εμφανίστηκε με τη Μαρσέιγ, είναι μια ομάδα που αν ήταν έτσι πέρσι τον Αύγουστο, σήμερα δε θα ήταν σε αυτήν την απόσταση από τον Ολυμπιακό. Αυτό σημαίνει πρωταθλητισμός». 

Για το αν η ομάδα θα κάνει πρωταθλητισμό με μεταγραφές 22χρονων από την επόμενη σεζόν:

«Ο ΠΑΟΚ θα κάνει πρωταθλητισμό γιατί η βάση που έχει πλέον για τον επόμενο Αύγουστο, που ξεκινάει ο μαραθώνιος, είναι καλύτερη από αυτήν που είχε πέρσι τον Αύγουστο. Η βάση του ΠΑΟΚ τον ερχόμενο Αύγουστο, είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θα διεκδικήσουμε μέσα από τις μεταγραφές να είναι καλύτερο και σε ποσότητα, με περισσότερους ποδοσφαιριστές που θα δώσουνε περισσότερα πράγματα και σε ποιότητα».

Για τα συμβόλαια που λήγουν και τους σημαντικούς παίκτες που είναι σε μεγάλη ηλικία:

«Θα μπουν στη ζυγαριά του Μπότο και του Λουτσέσκου και θα βρεθούν οι λύσεις και το μείγμα εκείνο, που θα κάνει καλύτερη την ομάδα με βάση αυτό που βλέπουμε τώρα, γιατί ο προπονητής θα είναι ίδιος. Η μεγάλη βάση των ποδοσφαιριστών θα είναι αυτή με συν-πλην. Δεν είπα ότι κάναμε πρωταθλητισμό, όντας τόσους πόντους πίσω από την κορυφή. Η σημερινή ομάδα, έφτασε στο σημείο να είναι μια ομάδα που αν ξεκινούσε έτσι τον περασμένο Αύγουστο, σήμερα δε θα ήταν σε τόσο μεγάλη απόσταση από την κορυφή, αν δεν ήταν και πρώτη». 

Για το αν υπάρχει ποιοτικό έλλειμα σε σχέση με τον Ολυμπιακό:

«Δε διαφωνώ ότι υπάρχουν ελλείματα. Όταν δεν τα παίρνεις όλα, κάτι λείπει και δεν τα παίρνεις. Το ότι δεν πήγες στους ημιτελικούς του ECL κάποια λεπτομέρεια σε κράτησε πίσω και δε πέρασες της Μαρσέιγ. Προφανώς όταν είσαι πίσω τόσους πόντους από τον Ολυμπιακό, κάτι σου έλειπε και δεν κρατήθηκε κοντά. 

 Είναι προφανές ότι κάτι λείπει, αλλά απέναντι σε αυτό που λείπει, έχεις και κάποια προτερήματα. Εμείς έχουμε τον καλύτερο προπονητή. Προφανώς οι ομάδες κάθε χρόνο σηκώνουν βελτίωση και κάθε φορά που προσδοκάς κάτι από συγκεκριμένους παίκτες δεν τα παίρνεις και α πρέπει να το καλύψεις σε μία επόμενη μεταγραφική περίοδος. Δε λέει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ είναι η τέλεια ομάδα. Με βάση τον ανταγωνισμό, τα δικά μας προτερήματα και το πως ο Λουτσέσκου ξέρει να διαχειρίζεται την ομάδα, σήμερα, τον Μάιο του 2022, αν ξεκινούσε το επόμενο πρωτάθλημα, θα το διεκδικούσε επί ίσοις όροις».

Για την καλύτερη εικόνα που έχει έρθει μέσα από την καλή απόδοση των έμπειρων ποδοσφαιριστών:

«Αν μπορούμε να παίρνουμε πράγματα από παίκτες που μπορούμε, γιατί να μην τα πάρουμε; Πρέπει να κρίνουμε αν μας κάνει σε μισά παιχνίδια να είναι υψηλού επιπέδου  και να το πλαισιώσουμε με έναν άλλο για τα άλλα μισά. Προφανώς ο ΠΑΟΚ έχει ελλείψεις, προφανώς δεν έκανε κάποια πράγματα σωστά το καλοκαίρι, σήμερα όμως, μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά που φαίνεται ατελείωτη με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις, έχει αποκτήσει ένα μέταλλο που μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε το επόμενο πρωτάθλημα». 

Για τις κινήσεις μεταγραφικής ενίσχυσης που έχουν ξεκινήσει:

«Σήμερα η ομάδα δεν έχει υπογράψει κανέναν. Με την τυπική έννοια δεν υπάρχει μεταγραφή. Υπάρχουν δύο άξονες, αυτός των ανανεώσεων και των προσθηκών. Υπάρχει στόχος να είναι η ομάδα έτοιμη στην αρχή της προετοιμασίας. Δε θα πάμε για να ικανοποιήσουμε την κοινή γνώμη, αλλά να ικανοποιήσουμε τον προπονητή μας και τον άνθρωπο που επιφορτίστηκε με αυτό. Πιστεύω ότι στην αρχή της προετοιμασίας η ομάδα θα έχει καλύψει το 90% του ρόστερ της».

 

Κυριάκος: «Στην αρχή της προετοιμασίας έτοιμοι κατά 90%»
EVENTS