MENU

Η λέξη επένδυση μάλλον δεν στέκει και τόσο στην περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη και του ΠΑΟΚ. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δεν περιμένει κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα απ’ το Δικέφαλο. Ούτε θα έρθει ποτέ η μέρα που θα κερδίσει λεφτά απ’ το σύλλογο. Ουσιαστικά τα κοντά 165 εκ. που έχει βάλει στους Θεσσαλονικείς, είναι απλά το μεράκι του. Η «τρέλα» του. Ναι μεν μίλησε για αυτάρκεια σε βάθος χρόνου, όμως ουδέποτε οι συνθήκες της αγοράς ευνόησαν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, ακόμα και σε στιγμές που ο ΠΑΟΚ πληρώνεται την υπεραξία που δίνει στους αθλητές του, ο Ιβάν Σαββίδης και πάλι πρέπει να βάλει το χέρι στη τσέπη.

Το μέγεθος του τι έχει κάνει ο Σαββίδης, το αντιλαμβάνεται κανείς αν αναλύσει τα έσοδα που υπήρχαν. Δεν είχε ποτέ τα 25 εκατ ευρώ του Champions League στο ταμείο του, ούτε ο δρόμος για να τα εξασφαλίσει έστω μία φορά ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το ποσό των 4,5 εκατ ευρώ που βάζει στη τρέχουσα αύξηση, είναι το κατώτερο που έχει μπει από την ημέρα που εμφανίστηκε στη ζωή του ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης. Σε μία χρήση που πουλήθηκαν αρκετοί παίκτες, με μεγάλα μάλιστα ποσά, η εικόνα της αγοράς κυρίως λόγω της πανδημίας, δεν έφερε θετικό ισολογισμό.

Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι πως ο Ιβάν δεν είναι… εξαφανισμένος όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν τα ΜΜΕ που ελέγχει ο Ευάγγελος Μαρινάκης. Είναι δίπλα στον ΠΑΟΚ, καλύπτει όλες τις ανάγκες του για την εύρυθμη λειτουργεία του και είναι έτοιμος αν χρειαστεί, τα 164 εκατ ευρώ που έχει βάλει ακόμη, να γίνουν 200, να γίνουν και 300 αν ποτέ υπάρξει η βούληση για να χτιστεί το νέο γήπεδο της ομάδας. Και δεν αναφερόμαστε στην δική του βούληση. Αυτή είναι δεδομένη.

Τα αφηγήματα των οχτρών, έχουν πέσει στο κενό. Η πραγματικότητα είναι πως στη δεκαετία του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, το στάτους του κλαμπ έχει ανέβει εντυπωσιακά, είναι αποδεδειγμένα η δεύτερη δύναμη εντός Ελλάδος και αν προχωρήσει και στα θέματα υποδομής – κυρίως του γηπέδου – δεν αποκλείεται να γίνει και η πρώτη.

Στην εποχή Ιβάν, ο ΠΑΟΚτσής δεν γίνεται από τον λαό του, αλλά και από αυτόν. Υπάρχουν και οι τίτλοι που δημιουργούν νέες γενιές οπαδών.

Αυτό που κάνουν τα αφηγήματα των απέναντι, στη προσπάθειά τους να χτυπήσουν τον ΠΑΟΚ μέσω του Ιβάν και τον Ιβάν μέσω ΠΑΟΚ, είναι να δημιουργήσουν έναν σκληρό πυρήνα ανθρώπων που αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια το τι πρεσβεύουν αυτοί και το πως οι πρακτικές τους δεν έχουν επηρεάσει απλά το επίπεδο του ποδοσφαίρου της χώρας, αλλά την ίδια την χώρα.

Αυτό που κάνουν στον μοναδικό σοβαρό επιχειρηματία που επένδυσε στον ελληνικό βορρά με συνέπεια και όχι με αρπαχτές, είναι η επιβεβαίωση των όσων έζησαν ολόκληρες γενιές που μεγάλωσαν σε έναν παρατημένο τόπο.  

Το να επιτίθεσαι με χυδαίο τρόπο σε έναν άνθρωπο που δημιούργησε θέσεις εργασίας, η δραστηριότητά του έσωσε παραδοσιακές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, έδωσε ζωή σε μια πόλη που όλοι την ανέφεραν ως πανέμορφη, αλλά στην πράξη κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί της. Την άφηναν να παρακμάζει για να μη πάρει το κομμάτι της πίτας που της αναλογεί. «Η ερωτική Θεσσαλονίκη» ακουγόταν αμήχανα από τα πρωινάδικα, λες και στο υπόλοιπο χώρας ζούνε ευνούχοι.

Ως έναν βαθμό, είναι λογικό το μένος που έχουν εναντίον του γιατί αλλιώς είχαν μάθει.

Μία χώρα κομμένη και ραμμένη για τους λίγους, μία πρωτεύουσα μαθημένη να κινεί όλο το χρήμα, είδε έναν σοβαρό παίκτη να στέκεται απέναντι σε αυτή την παθογένεια.

Έναν παίκτη που δεν είχε εξαρτήσεις, που ο ίδιος ορίζει το πως θα κινηθεί και το τι θα κάνει. Ένας ανεξέλεγκτος παίκτης που δημιούργησε τις συνθήκες για να ξεγυμνωθούν εγκληματικές οργανώσεις, που έφερε ισονομία με VAR και ξένους διαιτητές εκεί που μάλλον κανένας δεν ήθελε.

Ένας ανεξέλεγκτος παίκτης που δεν τον είχε ανάγκη μόνο ο ΠΑΟΚ, αλλά η αγορά ολόκληρη και ο τρόπος που αυτή έχει δομηθεί δεκαετίες τώρα.

Οι παραδοσιακές επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας, τον χτυπούν αδυσώπητα. Δεν είναι μόνο τα ΜΜΕ του Μαρινάκη που έχουν αμφισβητήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, έπαιξαν με την καταγωγή του, ξέχασαν διακριτικά την υπηκοότητά του, χτύπησαν κάτω από τη ζώνη βάζοντας στην ατζέντα αόρατα θέματα υγείας.

Προπαγάνδα άλλων δεκαετιών, διασπορά εμετικών ψεμάτων, στόχευσαν στο να τον αποδομήσουν και να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει από τη χώρα. Εδώ και οκτώ χρόνια άλλωστε, αυτό γράφουν. Πως θα φύγει. Αλλά είναι εδώ.

Έχουν κάνει σίγουρα ζημιά γιατί η κοινή γνώμη δεν θα αναζητήσει το ποιος λέει τι και το γιατί. Υπάρχει και ένα κομμάτι της που απλά υποστηρίζει άλλη ομάδα και δεν τον βλέπει με συμπάθεια.

Όμως όσοι τον ξέρουν καλά, αντιλαμβάνονται πως όλα αυτά που αντιμετωπίζει τον κάνουν πιο ισχυρό. Πως όλο αυτό το διάστημα, ετοιμάζει την αντεπίθεσή του. 

Οι πράξεις και τα 165 εκατομμύρια είναι η απάντηση του Ιβάν στη χυδαία προπαγάνδα
EVENTS