MENU

Η υπόθεση των εκλογών του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και της σημασίας του για το θέμα του γηπέδου της ομάδας, δεν είναι μοναδική στα χρονικά. Πριν από 17 χρόνια, στις 30 Μαΐου του 2005, στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ, παίχθηκε ένα δράμα για την ΑΕΚ. Ένα δράμα που της στοίχισε το να μείνει χωρίς ελπίδα να αποκτήσει δικό της γήπεδο, μέχρι το 2013 που επέστρεψε στα διοικητικά της ο Δ. Μελισσανίδης.

Σήμερα ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο είναι στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης του στην Νέα Φιλαδέλφεια. Οι οπαδοί της ΑΕΚ αντιμετωπίζουν... αφ΄υψηλού τις διαδικασίες στον Παναθηναϊκό, όμως υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν ξεχάσει πως στις 30/5/2005, ένα γκρουπ μελών της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, 195 στον αριθμό, ψήφισαν αντί για το συγκεκριμένο σχέδιο για γήπεδο εκεί που ήταν και το παλιό, το οποίο παρουσίασε και για το οποίο εγγυήθηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, το απόλυτο τίποτα! Αυτό δηλαδή που παρουσίασαν στην ίδια συνέλευση ο Ντέμης Νικολαΐδης, τότε πρόεδρος της ΠΑΕ και ο Χρήστος Ζούπας που είχε επιλεγεί από τη τότε μετοχική ομάδας της «κιτρινόμαυρης» εταιρείας ως επικεφαλής ψηφοδελτίου ενάντια στον Μελισσανίδη.

Κι αν το νέο γήπεδο της ΑΕΚ είναι σχεδόν έτοιμο και περήφανοι χιλιάδες οπαδοί της ομάδας πηγαίνουν από τώρα και φωτογραφίζονται, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός πως για καλή τύχη της Ένωσης, ο Μελισσανίδης δεν έπαψε ποτέ να έχει όνειρο να φτιάξει γήπεδο στην αγαπημένη του ομάδα. Και τελικά το 2013 επέστρεψε για να πάρει μόνος πάνω του κι αυτό και τη δημιουργία ομάδας από την αρχή, μετά από την απόλυτη ισοπέδωση που άφησαν πίσω τους όσοι πανηγύριζαν πως τον νίκησαν εκείνο το βράδυ του Μαΐου του 2005.

Ήταν μια δραματική στιγμή στην ιστορία της ΑΕΚ, της οποίας η τύχη στο γηπεδικό κρίθηκε για χρόνια από τις ψήφους 483 μελών. Τόσοι ψήφισαν από τους 722 ταμειακώς εντάξει. Και οι 195 έδωσαν τη ψήφο τους στον συνδυασμό του Ζούπα, φέρνοντας τον πρώτο με σχετική πλειοψηφία. Ο Χρήστος Ζούπας, που είχε κλείσει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση τότε, ζητώντας από τα μέλη να μη «κρατήσουν την ΑΕΚ φυλακισμένη στη Νέα Φιλαδέλφεια»!

Ο Μελισσανίδης που λίγες μέρες πριν είχε παρουσιάσει επίσημα το σχέδιο του για την «Αγιά Σοφιά» στην Νέα Φιλαδέλφεια, στην ομιλία του είχε εγγυηθεί ξανά για τη χρηματοδότηση του έργου και για τη χρηματοδότηση των τμημάτων της Ερασιτεχνικής.

Ακούστηκαν εκπληκτικά πράγματα σε εκείνη τη Γενική Συνέλευση. Εκτός προγράμματος και με... αβάντα του προεδρείου της συνέλευσης, δόθηκε ο λόγος στον Ντέμη Νικολαΐδη, που κατηγόρησε τον Μελισσανίδη πως παρουσιάζει «αυθαίρετες μακέτες» κι επέμεινε πως δε γίνεται γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, μεγαλύτερο από 20 χιλιάδες θέσεις... Ο Ζούπας κατηγόρησε τον Μελισσανίδη πως πούλησε την ΠΑΕ στον Τροχανά. Το εκπληκτικό εδώ είναι πως ο Χρήστος Ζούπας βγήκε ως εκπρόσωπος των θέσεων του Ντέμη Νικολαΐδη, που είχε έρθει στην ΑΕΚ με τα χρήματα που πλήρωσε τον Απόλλωνα ο αείμνηστος Μιχάλης Τροχανάς!

Το ακόμη πιο εκπληκτικό, είναι πως σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την ΑΕΚ, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο για κατασκευή νέου γηπέδου στη Φιλαδέλφεια να κρίνεται, είχαμε να κατεβαίνουν στις εκλογές, άλλοι τρεις συνδυασμοί! Των Γρανίτσα, Ανατολιωτάκη και Παπασταύρου. Οι οποίοι μάλιστα πήραν 67, 20 και 48 ψήφους αντίστοιχα κι όλοι έβγαλαν έδρες στο Δ.Σ. Και οι τρεις απέρριπταν σχέδιο για γήπεδο εκτός Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά στην ουσία με τη παρουσία τους ευνόησαν τον συνδυασμό που υποστήριζε η ΠΑΕ. Ο συνδυασμός του Δημήτρη Μελισσανίδη, πήρε 147 ψήφους και ήρθε δεύτερος. 

Ο Νικολαΐδης έμεινε όλο το βράδυ στην αίθουσα και πήρε πάνω του την υπόθεση κι επικοινωνιακά. Έγινε το επίκεντρο σε ένα μεγάλο «πηγαδάκι» με μέλη που τον άκουγαν... γοητευμένα, να τους εξηγεί τα δικά του «πως» και «γιατί», σε μια εποχή που η δημοφιλία του στην ΑΕΚ, μετά τη πρώτη πετυχημένη σεζόν σαν πρόεδρος, έπιανε «σταλινικά» ποσοστά.

Τελικά, όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο 17 χρόνια μετά, τα 195 μέλη που ψήφισαν το συνδυασμό του Ζούπα, που δε μπορούσε ο ίδιος να είναι μάλιστα πρόεδρος, αρκούσαν για να αλλάξουν την εξέλιξη των πραγμάτων σε ιστορικό πλαίσιο για την ΑΕΚ, προς το χειρότερο για χρόνια. Άνετα, όπως έδειξαν οι εξελίξεις μέχρι να εμφανιστεί ξανά ο Μελισσανίδης, θα μπορούσαν εκείνοι οι ψήφοι να γίνουν για δεκαετίες τουλάχιστον η «ταφόπλακα» κάθε ελπίδας της ΑΕΚ να αποκτήσει ξανά γήπεδο. Μόνο ο ίδιος ο Μελισσανίδης το απέτρεψε αυτό.

Μετά από τόσο λυσσώδη αγώνα, κατά του σχεδίου του, ο ίδιος αποχώρησε μετά τις εκλογές. Απογοητευμένος κι από το άδειασμα από συγκεκριμένη μερίδα οργανωμένων, που αφού τον είχαν πιέσει να κατέβει, τη κρίσιμη στιγμή στήριξαν Νικολαΐδη. Μπορεί από τους ίδιους λίγο καιρό μετά, αφού το «άδειασμα» που ακολούθησε από τους νικητές εκείνων των εκλογών ήταν απίστευτο, να ακουγόταν το σύνθημα «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια», όμως η αλήθεια ήταν πως όταν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν πράξη πήγαν σε μια επιλογή επικίνδυνη για το μέλλον της ΑΕΚ.

Κριτήριο για τη στάση της ΠΑΕ τότε, ήταν αποκλειστικά η ανησυχία για τις γενικότερες προθέσεις του Μελισσανίδη. Οι σκέψεις για γηπεδικό project αλλού υπήρχαν μεν, αλλά ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο, για να μπορούσαν να σταθούν απέναντι σε κάτι πολύ συγκεκριμένο όπως το σχέδιο του Μελισσανίδη. Αξιόλογα στελέχη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ είχαν μπει και στο συνδυασμό του Ζούπα, είχαν όραμα για τα τμήματα του συλλόγου, όμως πολύ σύντομα μετά τις εκλογές, διαπίστωσαν πως την ΠΑΕ την ενδιέφερε μόνο το να απομακρυνθεί ο Μελισσανίδης και καμιά στήριξη δε τους δόθηκε. Κυρίως βέβαια οικονομική. Έτσι, ο συνδυασμός που νίκησε αυτές τις εκλογές, μόλις κάποιους μήνες μετά, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το προσκήνιο ως βασικός πυρήνας της διοίκησης της Ερασιτεχνικής, για να τον διαδεχθούν άλλα σχήματα εχθρικά πλέον προς την ΠΑΕ στο θέμα του γηπέδου. Ανήμπορα όμως να προχωρήσουν κάποιο σχέδιο για την Νέα Φιλαδέλφεια.


 


 


 

Όταν 195 μέλη της ΑΕΚ την άφησαν άλλα 17 χρόνια χωρίς γήπεδο
EVENTS