MENU

Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ιδιαίτερη ευφυΐα για να αναγνωρίσει ότι όλα τα δεδομένα ήταν εις βάρος του Παναθηναϊκού πριν από την έναρξη του αγώνα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». 

Ο Αρης προερχόταν από τρεις νίκες και μία οριακή ήττα από τον Ολυμπιακό στον Πειραιά στα τέσσερα τελευταία του ματς κι έδειχνε ότι έχει βρει τον τρόπο για να λύσει το πρόβλημα δυστοκίας, όντας περιτυλιγμένος από την αύρα του νέου προπονητή. 

Η ψυχολογία του βρισκόταν σε εξαιρετικό επίπεδο, εάν συνυπολογίσει κανείς και την επιστροφή των βαθμών που του είχαν αφαιρεθεί, ενώ αγωνιζόταν στην έδρα του και είχε την ευκαιρία να ρίξει σκόνη στο τριφύλλι και να προσεγγίσει με αξιώσεις την τρίτη θέση. 

Ενας λόγος παραπάνω από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε χτυπηθεί ανελέητα από ιώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με συνέπεια αφενός μεν η προετοιμασία του αγώνα να διεξαχθεί μετ’ εμποδίων, αφετέρου δε να μην έχει διαθέσιμους έντεκα ποδοσφαιριστές αλλά και να είναι αναγκασμένος να ταξιδέψει αυθημερόν στη Θεσσαλονίκη και να φτιάξει αποστολή με παίκτες από τον Παναθηναϊκό Β’. 

Με την πλάτη στον τοίχο, στο πιο κρίσιμο ματς της σεζόν, καθώς ενδεχόμενη ήττα θα ισοδυναμούσε με καταδίκη και καταστροφή και μ’ ένα βουνό προβλήματα να σε αναγκάζουν να σπας το κεφάλι σου πριν από το ματς και να απελπίζεσαι με τις συνειρμικές απαντήσεις του ερωτήματος «τι μπορεί να γίνει για να μην χαθεί αυτό το ματς»… 

Στη ζωή, εντούτοις, και κατ’ επέκταση στο ποδόσφαιρο, τα δεδομένα δεν είναι… δεδομένα. Δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο και ποτέ δεν ξέρεις τι (σου) ξημερώνει. 

Στο χορτάρι ο Παναθηναϊκός φρόντισε να κάνει κατάθεση ψυχής, να πολεμήσει με τα λιγοστά όπλα που είχε διαθέσιμα και να επιλέξει τη στρατηγική που επέβαλλε η περίσταση. Ο Γιοβάνοβιτς τη σχεδίασε με μαεστρία και οι παίκτες εφάρμοσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους, από τον Μπρινιόλι έως τον Σάρλια και τον Πούγγουρα, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι διαθέτουν… άντερα και χαρακτήρα. 

Τέτοιες ψυχάρες θέλουμε να βλέπουμε, έτσι θα δέσει το γλυκό και θα μπορέσει να συνδυαστεί επιτέλους με το ποδοσφαιρικό μοντέλο που χτίζεται. Το ένα χωρίς το άλλο, δεν αρκεί. 

Οι προπονήσεις και οι αρχές του προπονητή διαμορφώνουν την ποδοσφαιρική φιλοσοφία και τις αρχές μίας ομάδας, αλλά οι αντιξοότητες είναι αυτές που χτίζουν το χαρακτήρα και τη νοοτροπία της. Και ειδικά για τον φετινό Παναθηναϊκό, το δεύτερο είναι ακόμα σημαντικότερο από το πρώτο… 

Ο Γιοβάνοβιτς τακτικά επέλεξε για πρώτη φορά φέτος να αγωνιστεί με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, αλλά η ειδοποιός διαφορά δεν αφορούσε μόνο τον σχηματισμό αλλά και την επιλογή να δώσει τη μπάλα στον Αρη. 

Να τον περιμένει στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου, να είναι οργανωμένος πίσω από τη μπάλα και το κυριότερο: να μην του δώσει σε καμία στιγμή χώρο, καταστάσεις επιθετικού τρανζίσιον.

Οι τρεις στόπερ έδωσαν την ευχέρεια για καλύψεις στους ακραίους (Σάρλια σε Κώτσιρα, Πούγγουρας σε Σάντσες), με τον Σένκεφελντ σε ρόλο σκούπας, αλλά και τη δυνατότητα να υπάρχει ένας δημιουργικός μέσος (Βιγιαφάνιες) δίπλα στο 6άρι (Αλεξανδρόπουλος). 

Ο «Βίγια» ήταν το κλειδί στο να παγώνει ο ρυθμός και να κρατηθεί η μπάλα, παρότι ουδείς εκ της επιθετικής τριπλέτας δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά (Παλάσιος, Αϊτόρ και κυρίως Καρλίτος). 

Ο Γιοβάνοβιτς γνώριζε ότι ο Αρης έχει θέματα στο «σετ» παιχνίδι, του έδωσε τη μπάλα, φρόντισε να επιστήσει την προσοχή στο να παραμείνει πάση θυσία η ομάδα του οργανωμένη και έψαξε τις αντεπιθέσεις. Δεν τις βρήκε, αλλά το πλάνο του βγήκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα, με όλα τα παραπάνω δεδομένα που αναλύσαμε, υπήρξε προφανέστατα θετικό. 

Ενας λόγος παραπάνω εάν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι το δούλεψε μόλις δύο ημέρες εν μέσω ιώσεων και αγωνίας για το εάν θα κολλήσει και κάποιος ακόμα παίκτης του την τελευταία στιγμή, όταν το πρωτόκολλο προβλέπει αναβολές μόνο με κρούσματα COVID κι όχι ιώσεων γενικά.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να διατηρήσει την κατάθεση ψυχής που έκανε στο Βικελίδης και στα υπόλοιπα ματς των πλέι οφ, προκειμένου με τις επιστροφές που θα υπάρξουν να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Υπάρχουν ακόμα οκτώ ματς, καθένα εξ αυτών έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και κάθε λεπτομέρεια μετράει διπλά από τη στιγμή που η ομάδα βρίσκεται στο -2 από τον Αρη και στο -3 από την ΑΕΚ. 


 

Τέτοιες ψυχάρες θέλουμε να βλέπουμε!
EVENTS