MENU

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2021, η ΑΕΚ ενεργοποίησε την οψιόν ανανέωσης του πρώτου συμβολαίου του Αργύρη Γιαννίκη. Ανανέωση μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Ήταν αντίδραση – έφραση στήριξης, στην άσχημη τροπή που πήρε η πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα στο τέλος του προηγούμενου έτους, μετά την ήττα από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, με το «κοντέρ» να γράφει -8 βαθμούς από τη κορυφή.

Την 1η Μαρτίου του 2022, δύο μήνες και κάτι μετά, ο ομογενής τεχνικός αποτελεί παρελθόν από την Ένωση. Το «κοντέρ» γράφει -20 από τη κορυφή. Ήττες στο ΟΑΚΑ από Παναιτωλικό, Βόλο, εκτός έδρας από Άρη, Ολυμπιακ, αποκλεισμός στο κύπελλο από τον ΠΑΟΚ με τραγελαφικό τρόπο όπως εξελίχθηκε η ρεβάνς και μια βαριά ήττα στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό. Αν βασιστείς σε αυτά μόνο, η απάντηση στο τι άλλαξε από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, μπορεί να είναι υπερβολικά απλή.

Αυτό που άλλαξε στην ουσία όμως, ήταν το εξής: Στο τέλος του 2021 επικράτησε η όχι παράλογη άποψη πως οι απώλειες βαθμών με Απόλλωνα, Αστέρα Τρίπολης και ΟΦΗ, που είχαν στοιχίσει τη διαφορά από την κορυφή, ήταν μέσα στις φυσιολογικές αναταράξεις ενός προπονητικού project, που στη πρώτη του φάση δεδομένα δε θα ήταν ασφαλές. Το βράδυ μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, υπήρχε πλέον ακραία ανησυχία πως ο έλεγχος έχει χαθεί και η ομάδα κινδυνεύει να χάσει και τους μίνιμουμ στόχους.

Συν, πως ήταν εύκολα διαπιστωμένο ότι οι αντοχές του κόσμου είχαν εξαντληθεί σε ακραίο επίσης βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ηττών μέσα στο 2022, ξεπερνούσε πλέον τις «φυσολογικές αναταράξεις», με δεδομένο το έτσι κι αλλιώς ρίσκο της επιλογής Γιαννίκη.

Μίλησε με Μελισσανίδη

Στον Αργύρη Γιαννίκη από πλευράς Μελισσανίδη τουλάχιστον, δεν καταλογίζονται... τα πάντα. Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν άλλωστε και τη μέρα του «διαζυγίου». Από αυτά που του είπε το αφεντικό της ΑΕΚ, κατάλαβε ο ομογενής τεχνικός πως ήταν διατεθειμένος ο Μελισσανίδης να πάρει πάνω του το βάρος για πράγματα που έστω και σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο θα περίμενε όταν τον επέλεγε, πήγαν στραβά, όμως το πράγμα παραπήγε. Δε του έδωσε κάτι να πατήσει, για να το πάει ως το τέλος τουλάχιστον για φέτος. Όπως ήταν η πρόθεση του. Του καταλογίζει επιμέρους επιλογές που στοίχισαν σε κομβικές στιγμές που καθόρισαν τελικά και το κλίμα γύρω από το πρόσωπο του.

Αυτό τον σόκαρε

Στη πραγματικότητα όμως αυτό που «σόκαρε» και το διοικητικό ηγέτη της Ένωσης, ήταν η προσέγγιση του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και το τελικό κόστος με μια βαριά ήττα, σε μια δύσκολη περίοδο για την ομάδα. Κατάλαβε εκεί, πως για τον Αργύρη Γιαννίκη αποδεικνύεται υπερβολικά δύσκολο να βρει το τρόπο να ισορροπήσει ανάμεσα στον τρόπο που πιστεύει ο ίδιος και στις ρεαλιστικές απαιτήσεις, αν θέλετε και τη πραγματικότητα του δυναμικού που διαχειρίζεται. Και ειδικά με τα προβλήματα που υπήρχαν για το συγκεκριμένο ματς, το «διάβασμα» και η διαχείριση, ήταν εκτός πραγματικότητας. Όση καλή θέληση και να έχεις.

Πολύ ωμά, μετά τη συντριβή με τον Παναθηναϊκό, το κόστος της στήριξης στον Γιαννίκη, άρχισε να γίνεται υπερβολικά μεγάλο.

Δε λήφθηκαν υπόψη τα αποδυτήρια

Τα αποδυτήρια δεν έχουν παίξει ρόλο στις εξελίξεις με τον Γιαννίκη. Ξέρει ο Δ. Μελισσανίδης και ξέρουν και όσα στελέχη της ΠΑΕ εμπιστεύεται περισσότερο τι λεγόταν πάνω κάτω, όμως δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Γιατί ξέρουν πλέον από προηγούμενες φορές, πως τα αποδυτήρια της ΑΕΚ όταν... μυριστούν αίμα προπονητή, αμέσως βλέπουν σε αυτόν το εύκολο θύμα που θα πάρει πάνω του και τις δικές τους ευθύνες. Κι όχι μόνο τα αποδυτήρια της ΑΕΚ.

Σε αντίθεση με κάποιες άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, δεν επιδιώχθηκε από πλευράς του αφεντικού της ΑΕΚ να πάρει... παλμό από τα αποδυτήρια. Είναι μάλιστα εξαιρετικά αμφίβολο αν θα το κάνει αυτό ξανά σε ανάλογη περίπτωση. Κι αν άλλοι φρόντισαν να του μεταφέρουν πράγματα, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Βασικό κριτήριο ως το τέλος, έμεινε το τι έβλεπε ο ίδιος στο γήπεδο και τι σκέψεις του δημιουργούσε.

Γνώμονας η ανάγκη για άμεση αντίδραση της ομάδας

Η απόφαση να γίνει η αλλαγή παραμονή του ματς με τον ΠΑΟΚ, ήταν έκπληξη, ακόμη κι αν όλοι θεωρούσαν τελειωμένο τον Αργύρη Γιαννίκη για την ΑΕΚ. Ο Μελισσανίδης αποφάσισε πως κανένα από τα 12 ματς που απομένουν δε περισσεύει ως προς την ανάγκη για αντίδραση. Και πήρε μια απόφαση όχι εύκολη. Ο Γιαννίκης θα αποτελούσε προφανή διέξοδο σε περίπτωση που στραβώσει κι αυτό το ματς. Προτίμησε να δώσει κίνητρο στους παίκτες, ενδεχομένως να αφαιρέσει και κάτι από το βαρύ κλίμα και για τους οπαδούς που θα πάνε στο γήπεδο. Σε κάθε περίπτωση, αποφάσισε πως το να στείλει την ομάδα με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο να κάνει μια προπόνηση, δεν θα ήταν περισσότερο επικίνδυνο από το να αφήσει και σε αυτό το ματς τον Αργύρη Γιαννίκη. Οπωσδήποτε όμως, μια θετική αντίδραση από την ομάδα τη περιμένει. Πήρε το ρίσκο να βασιστεί εκεί, παρά στην όποια διέξοδο θα έδινε σε νέα αποτυχία το να υπάρχει ο Γιαννίκης, για να τον διώξεις...

Τα κύρια λάθη του Αργύρη Γιαννίκη

Ο Αργύρης Γιαννίκης δεν έχει πολλά πράγματα να χρεώσει σε άλλους, για την άσχημη κατάληξη της παρουσίας του στην ΑΕΚ. Είχε μεγάλη στήριξη, ακραία θα έλεγε κανείς το τελευταίο δίμηνο βάσει αποτελεσμάτων από τη διοίκηση. Βρήκε στο ξεκίνημα εντυπωσιακή αποδοχή από τον κόσμο. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς, είναι πως ο σχεδιασμός της ομάδας με την αποτυχία του να βρει αυτό που χρειαζόταν η ΑΕΚ στη μεταγραφική περίοδο, του έκανε τη ζωή πολύ πιο δύσκολη.

Ο ομογενής προπονητής τη πάτησε εκεί που εύκολα μπορεί να τη πατήσει Έλληνας προπονητής στην ΑΕΚ, ειδικά πιο άπειρος σε τέτοιες καταστάσεις. Άρχισε πολύ νωρίς να δίνει σημασία στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Κομβικά σημεία ήταν οι νίκες με Άρη και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ειδικά η δεύτερη. Ο Γιαννίκης σοκαρίστηκε από το γεγονός πως δέχθηκε τόσο σκληρή κριτική για το ό,τι έδωσε μέτρα στο γήπεδο σε μεγάλα διαστήματα σε αυτά τα ματς, παρά τις νίκες. Κι ενώ από την ίδια την ομάδα ήξερε πως το ζητούμενο είναι οι νίκες και πήρε πάλι διαβεβαιώσεις πως κανείς δεν ασχολούταν με το πόσο ψηλά ή χαμηλά πίεζε η ομάδα, επηρεάστηκε. Ίσως να υπήρξε και κάποιος κύκλος δικός του εκτός ΑΕΚ, που να τον «παρά -φόρτωσε» με όλα αυτά.

«Χάλασε» το μυαλό του

Μετά από εκείνο το διάστημα η διαχείριση του άρχισε να αποκτά κάποια στοιχεία ανισορροπίας, αλλά κι εμμονής, ειδικά στα ματς που ήταν περισσότερο του μέσου όρου. Σα να πάσχιζε να αποδείξει πως σε αυτά τουλάχιστον τα ματς μπορούσε να το πάει ως το τέλος με τον τρόπο του, που κατά βάση δεν είναι καθόλου παθητικός. Και του στοίχισε. Είναι εντυπωσιακό πως παρά το γεγονός ότι είχε περάσει όσα πέρασε και παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε εν όψει του συγκεκριμένου ματς, πήγε να κάνει το ίδιο και με τον Παναθηναϊκό. Ενώ στις δηλώσεις του πριν το ματς, θυμήθηκε κάποια σχόλια του Γιοβάνοβιτς, για τον τρόπο που είχε παίξει η ΑΕΚ.

Από τον Αργύρη Γιαννίκη έλλειψε σε κρίσιμες στιγμές η ευελιξία. Η εξεύρεση τρόπων για να πας πιο ομαλά για το αποτέλεσμα. Κάτι που του ήταν απαραίτητο για να δώσει χώρο και χρόνο μακροπρόθεσμα για να φανεί η δουλειά του. Κυρίως να του έδινε χώρο και χρόνο να φανεί αυτό μέσα απο μια ομάδα που θα έστηνε και θα προετοίμαζε ο ίδιος το καλοκαίρι.

Αυτά που άλλαξε κι αυτά που δε μπόρεσε

Στους περίπου πέντε μήνες που έμεινε στην ΑΕΚ, ο Γιαννίκης πρόλαβε να δώσει κάποια δείγματα δυνατότητας να την πάει σε ένα άλλο επίπεδο παιχνιδιού. Υπήρξαν παιχνίδια που η ένταση και η πίεση της ΑΕΚ, παρήγαγαν μια εικόνα ασυνήθιστη γι' αυτή την ομάδα. Ήταν δύσκολο όμως να το πάει ως εκεί που ήθελε μέσα σε αυτή τη σεζόν. Και λόγω των χαρακτηριστικών του ρόστερ και λόγω του ό,τι αυτό που ήθελε, χρειάζεται και θεμέλια που μπαίνουν με ξεκίνημα της δουλειάς από το καλοκαίρι.

Ο Γιαννίκης ειδικά το τελευταίο διάστημα παρουσίασε απτά δείγματα βελτίωσης συγκεκριμένων παικτών. Δεν είναι άσχετα με τη δουλειά του, ούτε η κατακόρυφη άνοδος της απόδοσης του Αραούχο, ούτε η βελτίωση του Ρότα μέχρι και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ούτε η σταθεροποίηση της απόδοσης του Σιμάνσκι, ούτε η εικόνα του Λιβάι Γκαρσία μέσα στο 2022. Κι άλλα ακόμη...

Η προπόνηση του είναι μελετημένη, σε σύγχρονα πρότυπα και σίγουρα εγγυάται πως η ομάδα που αφήνει πίσω του, ως βάση είναι σε πολύ καλά κατάσταση και μπορεί να γίνει παραγωγική με σωστή διαχείριση. Αυτό το τελευταίο, είναι που χρειάστηκε να αλλάξει σε κομβικά σημεία και δε μπόρεσε. Τα στοιχεία της διαχείρισης του. 

Φάκελος Γιαννίκη: Από την επέκταση στο «αντίο» - Η απόφαση Μελισσανίδη!
EVENTS