MENU

Ακόμη και το χρονικό σημείο που συμβαίνει αυτό, δεν είναι τυχαίο. Σα να συμπληρώθηκε το «παζλ» των λαθών που ξεκίνησαν από τον καλοκαιρινό σχεδιασμό. Συνεχίστηκε με λάθος προσεγγίσεις σε ζητήματα που δημιούργηθηκαν αφότου ξεκίνησε η σεζόν κι ολοκληρώθηκαν με την αδράνεια της ΑΕΚ στην ευκαιρία που της δίνει το μεταγραφικό «παράθυρο». Και συμπληρώνονται τώρα με τον προπονητή να δείχνει σημάδια απώλεια της ισορροπίας στη διαχείριση και στη στόχευση του στα παιχνίδια.

Με βάση τη στόχευση που έχει ο Γιαννίκης, όσο περνάει ο καιρός γίνονται βήματα πίσω. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, αναδεικνύονται μέσω της αύξησης της έντασης της δουλειάς και στην αγωνιστική προσέγγιση και στον αθλητικό τομέα, τα σημαντικά προβλήματα που έχει η ΑΕΚ. Κυρίως όσον αφορά την ποιοτική επάρκεια επιλογών σε συγκεκριμένες θέσεις (σε κάποιες και την αριθμητική), όπως επίσης και την όχι ιδανική αθλητική κατάσταση όχι λίγων παικτών που αναγκαστικά έχουν ρόλο. Σε όχι λίγες επίσης περιπτώσεις, διαπιστώνεται πως η εξέλιξη μέσω της στοχευμένης δουλειάς, έχει τα όρια της. Ωστόσο το κρίσιμο σημείο εκεί, είναι η διαχείριση της κατάστασης με βάση το πως είναι. Όχι πως θα ήθελες να είναι και όχι με μόνο γνώμονα το που θέλεις να φτάσεις. Υπάρχουν και τα αποτελέσματα και μιλάμε για την ΑΕΚ.

Οι εσωτερικές αντιφάσεις

Ο Γιαννίκης ως σχετικά νέος και υπό εξέλιξη προπονητής, δεν είναι αυτός που θα έμπαινε στα Σπάτα και θα έπαιρνε τα κλειδιά. Το περιβάλλον και οι ρυθμοί της ομάδας εκ των πραγμάτων θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο. Και παίζουν. Στην ΑΕΚ είναι καλά στερεωμένα αρνητικά στοιχεία, που στη περίπτωση του Γιαννίκη, δηλαδή Έλληνα κι υπό εξέλιξη μπορεί να παίζουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο.

Μπήκε... φορτσάτος ο ομογενής Έλληνας τεχνικός, έδειξε διάθεση να αντιμετωπίσει απόλυτα ουδέτερα τη κατάσταση. Αλλά λίγους μήνες μετά, η ΑΕΚ είναι πάλι η ομάδα με σημείο αναφοράς τη παρουσία του Πέτρου Μάνταλου, πλέον και του Στράτου Σβάρνα, ενώ ακόμη και στη περίπτωση του Παναγιώτη Τσιντώτα, υπάρχει μια διάθεση να πάει πίσω... η ολοκλήρωση της αποστολής του για τη κάλυψη της θέσης του Τσίτσαν Στάνκοβιτς, οσο έλειπε. Αυτό δε μπορεί να είναι τυχαίο και το κακό είναι πως και ο κόσμος έχει αρχίσει να το καταλαβαίνει. Κι αυτός είναι από τους βασικούς λόγους που χάνουν την εμπιστοσύνη σε έναν προπονητή που αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από το ξεκίνημα.

Από... τα πάνω, ο Γιαννίκης έχει από την αρχή το ξεκάθαρο μήνυμα (όπως το είχε και ο Μιλόγεβιτς) πως η διαχείριση προσώπων και καταστάσεων είναι δική του απόλυτα υπόθεση. Χωρίς να υπάρχει κανένα θέσφατο. Για κάποιο λόγο όμως, μετά από ένα διάστημα, όπως και ο Μιλόγεβιτς, παρά το γεγονός πως το ξέρει αυτό, αρχίζει να βάζει και τις ισορροπίες στο σκεπτικό του. Εκ των πραγμάτων αυτό δείχνει. Και δε μπορεί να πάει μπροστά αυτό το σκεπτικό, ούτε τον προπονητή, ούτε την ομάδα.

Ο προβληματικός περίγυρος

Υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο, ιδιαίτερα προβληματικό με την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, που επηρεάζει περισσότερο έναν προπονητή που στην Ένωση αντιμετωπίζει τη πρώτη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του.

Ο Γιαννίκης είδε να κερδίζει τον Άρη και τον Παναθηναϊκό και από το ίδιο βράδυ, το περιβάλλον όχι μέσα στην ομάδα, αλλά γύρω από αυτή, να του... ζητάει και το λόγο για τον τρόπο. Αν έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο, γιατί η ομάδα έδωσε μέτρα, «παίζει ρόλο και η εικόνα» κι όλα αυτά. Έλυσε το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας της η ΑΕΚ και τώρα την απασχολεί και το θέαμα...

Ο προπονητής της ΑΕΚ βέβαια, βάσει απαιτήσεων της θέσης του, πρέπει να υπερβαίνει όλα αυτά τα στοιχεία. Είτε αφορούν σχόλια του Τύπου ή του κόσμου, είτε τα στοιχεία που αναλύσαμε κι έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της ομάδας. Αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Ο Γιαννίκης δεν ήρθε στην ΑΕΚ ως φτασμένος προπονητής, με παραστάσεις απο το κορυφαίο επίπεδο, με αίσθηση ανωτερότητας σε σχέση με το περιβάλλον που ζει καθημερινά. Και είναι κι Έλληνας. Κι ακούει και διαβάζει δηλαδή. Το διάστημα της προσαρμογής στις συνθήκες είναι υποχρεωτικά μεγάλο. Πόσο μάλλον σε μια ομάδα με τις ιδιαιτερότητες της τωρινής Ένωσης.

Ανάγκη και για ευελιξία

Παρόλα αυτά, είναι πλέον θέμα κοινής ποδοσφαιρικής λογικής, να αντιμετωπίσει ο Αργύρης Γιαννίκης κάποια στιγμή τη κατάσταση με βάση το πως είναι κι όχι αποκλειστικά με βάση τη στόχευση που έχει για το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας ή τις βεβαιότητες που κακώς υπάρχουν εντός ΑΕΚ. Όπως επίσης να κάνει πέρα κάθε σκέψη για ισορροπίες.

Δεν είναι πολύ καιρό στην ΑΕΚ, αλλά είναι αρκετό για να έχει καταλάβει πως τίποτε από όσα ακούει και διαβάζει δε θα του κάνει τη ζωή πιο εύκολη, απ΄όσο θα του τη κάνουν τα αποτελέσματα. Ούτε το να είναι... καλός με κάποιους συγκεκριμένους. Η ΑΕΚ έχει ακόμη ζητήματα, αλλά όχι τέτοια που να μη της επιτρέπουν να βρει τακτικές προσεγγίσεις που θα της επιτρέψουν να κρατήσει προβάδισμα ως γηπεδούχος απέναντι στον ΟΦΗ και τον Παναιτωλικό. Αυτό θα αρκούσε για να είναι σήμερα τέσσερις πόντους μακριά από τον Ολυμπιακό. Σε αυτά τα ματς, ο Γιαννίκης δεν συνείσφερε τίποτα θετικό, αντίθετα η διαχείριση του σε κάποια σημεία, έκανε χειρότερη τη κατάσταση.

Ο «Γόρδιος Δεσμός» στα μεταγραφικά

Στο μεταξύ, ενώ ο Αργύρης Γιαννίκης, καλείται να διαχειριστεί διάφορες δύσκολες καταστάσεις και μέσα σε αυτές και τα προβλήματα από τη πανδημία και τους τραυματισμούς που πάντα υπάρχουν, ο προπονητής της ΑΕΚ δεν έχει ως τώρα την ευκαιρία να βοηθηθεί στη δουλειά του με κάποια προσθήκη.

Η ΑΕΚ είναι σε όχι πολύ άνετη περίοδο από πλευράς οικονομικών δυνατοτήτων, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι που θέλεις να δεις το σχεδιασμό σου να κάνει τη διαφορά. Και σχεδιασμός χωρίς εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του scouting, ξεκάθαρες αποφάσεις και ανάληψη ρίσκου, δεν υπάρχει πουθενά. Όσο λείπουν αυτά τα τρία στοιχεία κι ακόμη χειρότερα κυριαρχείται και ο μηχανισμός της ομάδας από τη φοβία για την απήχηση που θα έχει κάποια κίνηση που σκέφτονται, θα περιμένει για παράδειγμα η ΑΕΚ τη Νις να πέσει στα χρήματα που θα ζητήσει για τον Μπαρμπόσα ή να δεχθεί τη πρόταση για 18μηνο δανεισμό. Και στο μεταξύ θα χάνει έδαφος, όπως ήδη συμβαίνει.

Analysis: Τα λάθη της ΑΕΚ, οι μεταγραφές και ο Γιαννίκης
EVENTS