Η ολιστική μελέτη προβλέπει εκπροσώπηση των διαιτητών στην ΕΠΟ. Και μάλιστα με δύο ψήφους. Η δημιουργία της Ενωσης Διαιτητών, η οποία υποκαθιστά πλέον την ΟΔΠΕ, έδωσε το έναυσμα να μπει στο τραπέζι το ζήτημα των δομικών αλλαγών στην ελληνική διαιτησία.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης άφησε να εννοηθεί ότι επεξεργάζεται σχέδιο αθλητικού νόμου για τη διαιτησία στο ποδόσφαιρο. Προφανώς του διαφεύγει η εκπεφρασμένη θέση των υπερεθνικών ομοσπονδιών περί αυτοδιοίκητου.
Όταν η διαιτησία απεξαρτηθεί από τη διεθνή επιτήρηση, θα επιστρέψει στην Ομοσπονδία. Το ζήτημα είναι αν θα βρίσκεται υπό την ΕΠΟ ή παρά τη ΕΠΟ.
Αυτό είναι και το «κλειδί» της υπόθεσης. Το μοντέλο μιας διαιτησίας που είναι πλήρως προσδεδεμένη στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, απέτυχε παταγωδώς. Η διαιτησία πρέπει να καταστεί ανεξάρτητη, όμως μέσα στους κόλπους της ΕΠΟ.
Πως θα γίνει αυτό;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εφαρμοστεί η ολιστική μελέτη με τις δύο ψήφους της Ενωσης Διαιτητών στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Παράλληλα να επανεργοποιηθούν οι Σύνδεσμοι Διαιτητών, τους οποίους περιθωριοποίησαν εντέχνως οι Ενώσεις. Και σε τρίτο στάδιο να γίνει η μεγάλη τομή στην ΚΕΔ. Να πάψει να είναι διορισμένη.
Ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί η ανεξαρτησία είναι να έχουμε εκλεγμένη ΚΕΔ. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να επιλέγονται αυτοί που θα ορίζουν τους διαιτητές ώστε να μην υπάρχουν παράπονα από κανέναν. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ισχυρά και αυτόνομα μέλη της ΚΕΔ, τα οποία δεν θα μπορεί κανείς να τα κουνήσει από τη θέση τους.
Η καραμέλα της ανεξαρτησίας στη διαιτησία είναι εύκολη στο στόμα του καθένα. Στην πράξη ο μονόδρομος που οδηγεί σε αυτήν, βρίσκεται στο δικαίωμα των εκλογών για τους διαιτητές.
Να αποτινάξουν το ζυγό των παραγόντων, οι οποίοι εδώ και περίπου τριάντα χρόνια έχουν ενσωματώσει πλήρως τη διαιτησία. Κι έφτασαν στο σημείο από ελεγχόμενοι να γίνουν ελεγκτές.
Σε κάθε περίπτωση η αυτονομία δεν χαρίζεται. Θα πρέπει να το κατανοήσουν οι ίδιοι οι διαιτητές. Και να ξεφύγουν από τις χρόνιες διχαστικές αντιλήψεις.