MENU
 • Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία στο πρώτο 15ήμερο του Γενάρη, περισσότερο να προπονηθεί, παρά να παίξει. Έδωσε ένα ματς μόνο και το κέρδισε. Μια σημαντική νίκη εκτός έδρας, στη Λαμία. Σε αυτό το διάστημα είχε τα προβλήματα της μεν, όχι τόσα πολλά συγκριτικά με άλλους δε. Τέσσερα κρούσματα που εδώ και κάμποσες μέρες προπονούνται κανονικά και ο Αραούχο. Που δε προπονείται ακόμη κανονικά.

 • Η συνθήκη ήταν αρκετά καλή, από τη στιγμή που αύριο με τον Παναιτωλικό ξεκινάει βαρύ πρόγραμμα, με πολύ δύσκολα σερί ματς. Δηλαδή δύο εβδομάδες με ένα ματς κι αρκετή δουλειά στη προπόνηση, δεν ήταν και πολύ κακό πριν μπεις σε αυτό.

 • Τι περιμένεις να δεις λοιπόν από αύριο; Στο σημείο της σεζόν που είμαστε, περιμένεις αποτελέσματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Όσον αφορά την αγωνιστική εξέλιξη, είναι σημαντική, είναι δεδομένο πως τη ψάχνει ο Αργύρης Γιαννίκης, είναι δεδομένο πως έχει στόχο πάνω στον οποίο δουλεύει για το προφίλ της ομάδας.

 • Κακά τα ψέματα όμως, σήμερα είναι 15 Ιανουαρίου και αν η αγωνιστική εξέλιξη είναι ο βασικός οδηγός, δεν έχουν γίνει πράγματα για να βοηθηθεί σε αυτό ο προπονητής ως τώρα. Οι επιλογές είναι οι ίδιες. Με τον Παναιτωλικό αν θέλει να επιμείνει στο 4-2-3-1, τότε έχει Λε Ταλέκ και Σιμόες κυρίως, αφού λείπει ο Σιμάνσκι.

 • Κεφαλαιώδη ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Στη ραχοκοκαλιά της ομάδας, στο «6-8» η ΑΕΚ μπαίνει σε αγωνιτικό «μαραθώνιο», όντας η μόνη ομάδα που δεν έχει βρει λύση στη βασική επιλογή στη συγκεκριμένη θέση. Ο ΟΣΦΠ ξεκίνησε τη σεζόν με τη σιγουριά του Εμβιλά. Ο ΠΑΟΚ βρήκε τον Κούρτιτς. Ο Παναθηναϊκός τον Πέρεθ και κάνει κι αυτός τη δουλειά του. Η ΑΕΚ δεν έχει βασικό τον παίκτη που πήρε για να της λύσει το πρόβλημα και σε κανέναν δε φαίνεται περίεργο αυτό, βάσει όσων έχουμε δει ως τώρα. Μια ολόκληρη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο λοιπόν και μισή χειμερινή, ένα ζήτημα που ορίζει πολλά συνολικά για την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας, για την ΑΕΚ παραμένει κεφαλαιώδες πρόβλημα.

 • Έχει ακόμη να διαχειριστεί επιμέρους προβλήματα ο Γιαννίκης. Ο Τσούμπερ προέρχεται από μια περίοδο με πρόβλημα, που διαδέχθηκε μια άλλη περίοδο, που είχε επίσης προβλήματα. Άγνωστο αν είναι σε θέση άμεσα να ξεκινήσει βασικός.

 • Ο Λιβάι Γκαρσία έχει κι αυτός τις απαιτήσεις στη διαχείριση του. Παραμένει ένας παίκτης που σε 53 συμμετοχές ως τώρα, έχει μόνο 15 ενενηντάλεπτα κι αυτό κάτι λέει. Θέλει δουλειά και διαχείριση κι αυτός.

 • Ο Άμραμπατ εντυπωσιάζει με τις αντοχές του, αλλά παραμένει 34 ετών. Δεν είναι κι εύκολη υπόθεση να τον υπολογίζεις για συνεχόμενα ματς. Ο Αραούχο όπως είπαμε και στην αρχή, με πρόβλημα αυτή τη περίοδο.

 • Ζήτημα υπάρχει ακόμη και στο δεξί άκρο της άμυνας. Ίσως φανεί υπερβολικό, αλλά νομίζω πως δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως η καλύτερη εμφάνιση σε αυτή τη θέση που έχουμε δει φέτος (συνολικά, ολοκληρωμένα), είναι του Σβάρνα στη Λαμία. Έστω κι ως... τη μεσαία γραμμή. Όταν έχεις κάνει δύο κινήσεις σε αυτή τη θέση, να υπάρχει έστω κι ως αίσθηση αυτό στις 15 Ιανουαρίου, καλό δε το λες.

 • Με όλα αυτά τα δεδομένα και πιθανά κι άλλα που δε γνωρίζεις αν δεν είσαι μέσα στην ομάδα, προσωπικά αδυνατώ να βάλω στο μυαλό μου απαίτηση να δω ουσιαστική εξέλιξη άμεσα, ως προς τα αγωνιστικά ζητούμενα του προπονητή μακροπρόθεσμα. Έχω καταλήξει πως υπάρχουν τομείς που η δουλειά του μπορεί να βγάλει βελτίωση σε περιπτώσεις ήδη γνωστές, υπάρχουν άλλοι που δε μπορεί. Και το έγραψα και πρόσφατα πάλι εδώ, πως η προσωπική μου εντύπωση είναι πως πολύ δύσκολα άμεσα και με τους παράγοντες που αναφέρθηκαν πριν να ισχύουν, θα μπορέσει να ξεφύγει από τα ρίσκα που έχει η συγκεκριμένη προσέγγιση. Πάντα με βάση το δυναμικό που διαθέτει και τα χαρακτηριστικά του σε συγκεκριμένες θέσεις.

 • Αυτό που με προβληματίζει πολύ, είναι ο προσανατολισμός με τον οποίο θα μπει η ομάδα στη πολύ σοβαρή αγωνιστική πρόκληση που έχει μπροστά της. Αν υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένος προσανατολισμός, που τον έχει υιοθετήσει ο σύλλογος και στα πλαίσια αυτά αξιολογείται και η εξέλιξη της δουλειάς του προπονητή. Αλλά και ορίζεται η αντίδραση του συλλόγου, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα άμεσα, δημιουργήσουν ζητήματα.

 • Αν είναι τώρα να μιλάμε δηλαδή για την ανάγκη να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε το στόχο που έχει ο Γιαννίκης μακροπρόθεσμα (κάτι που το ενστερνίζομαι 110%, ακόμη κι αν η ομάδα δε πάει καλά βραχυπρόθεσμα), αλλά σε δυο εβδομάδες και με τα ματς κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ μέσα, τρέχει ο ένας από δω κι ο άλλος από κει, τότε δεν έχει καμιά αξία αυτό που θεωρητικά στηρίζουμε σήμερα.

 • Ο Γιαννίκης είναι άδικα για μένα, περισσότερο στο επίκεντρο της κριτικής από τους άλλους τρεις προπονητές στο λεγόμενο Big4, στο ξεκίνημα του 2022. Ο Μαρτίνς έμεινε εκτός Champions League, από αντίπαλο στα μέτρα του. Ο Λουτσέσκου μιλούσε για πρωτάθλημα κι έχασε τα αυγά και τα πασχάλια, μέχρι να συνέλθει και να το πάρει πίσω. Ο Γιοβάνοβιτς είναι 16 βαθμούς μακριά από τη πρώτη θέση, άσχετα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δουλειάς του. Και δέχεται το τελευταίο διάστημα περισσότερο κριτική ή γίνεται λόγος για απαιτήσεις άμεσα ως προς την εικόνα της ομάδας, ο μόνος από τους τέσσερις που πρώτη φορά δοκιμάζει σε αυτό το επίπεδο. Ο μόνος που δεν έκανε προετοιμασία και δεν είχε συμμετοχή στο σχεδιασμό της ομάδας του.

 • Στα «πρέπει» σε σχέση με τον Γιαννίκη... πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Εξακολουθεί να... πρέπει κυρίως να διαχειριστεί σημαντικά προβληματικά στοιχεία. Αυτή τη στιγμή καλείται να το κάνει με τις ίδιες προϋποθέσεις ακριβώς που είχε κι όταν ανέλαβε. Και με κάποιες περιπτώσεις παικτών, περισσότερο να φτάνουν στο όριο τους σε σχέση με όσα επιβάλλουν οι αγωνιστικές απαιτήσεις του προπονητή, παρά να σε κάνουν να αισιοδοξείς πως δεν έχουμε δει το 100% τους σε αυτά τα πλαίσια.

 • Αν πρέπει να πάω αναγκαστικά σε ένα «πρέπει» για τον Γιαννίκη, είναι το εξής: Πρέπει να βρει ένα τρόπο, σε αυτό που έχουμε μπροστά μας, να καλύψει αδυναμίες που μπορεί να του στοιχίσουν αποτυχίες, ακόμη και σε ματς που το αγωνιστικό του πλάνο θα έχει λειτουργήσει καλά σε γενικές γραμμές. Δε γίνεται αλλιώς. Και δε πρέπει να αφήσει πιστεύω, οποιαδήποτε χρόνια παθογένεια της ομάδας, να τον στρέψει σε λάθος δρόμους.

 • Τέλος, κάτι για το σχεδιασμό. Η ΑΕΚ έχει καταφέρει να περάσει σε γενικές γραμμές τους χαμηλούς τόνους κι αυτό είναι αξιοσημείωτο. Έπαιξε ρόλο η έγκαιρη δημόσια τοποθέτηση, σχετικά με τη στόχευση και τις ιδιαιτερότητες τον Γενάρη. Οπότε υπάρχει σχετική ηρεμία. Αλλά όπως είναι γνωστό, σε αυτή τη περίπτωση κρατάμε πάντα το «σχετική».

 • Το γεγονός πως έχει συγκεκριμένα ζητούμενα και προϋποθέσεις σε αυτή τη μεταγραφική αναζήτηση, δε σημαίνει πως δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός πως μια τουλάχιστον κίνηση που από τους πάντες θεωρείται κι απαραίτητη και κρίσιμη για τη συνέχεια, δεν έχει γίνει ήδη. Πριν κληθεί ο προπονητής να αντιμετωπίσει τις μεγάλες άμεσες αγωνιστικές προκλήσεις.

 • Αυτό ήδη δυσκολεύει πολύ τη προσπάθεια να το πάει απόλυτα με το δικό του τρόπο. Κι αποτελεί ήδη μειονέκτημα για την ΑΕΚ για όσα καλείται να καταφέρει άμεσα.

 

Διαχείριση προβλημάτων έχει μπροστά του πάλι ο Γιαννίκης
EVENTS