MENU

Βρισκόμαστε, δίχως καμία υπερβολή, στο «Σημείο μηδέν» για το μεγάλο πρότζεκτ «Γήπεδο-α Παναθηναϊκού στον Βοτανικό». Και μέσα στον Δεκέμβριο, πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα, αναμένεται να έχουν κριθεί όλα. Και να ξεκαθαριστεί αν το έργο θα πραγματοποιηθεί ή θα σκάσει η «βόμβα» μιας τεράστιας αποτυχίας στα χέρια της κυβέρνησης.

Θυμίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκείνη που συνυπέγραψε το Μνημόνιο με τον Ερασιτέχνη, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τον Δήμο Αθηναίων και τις Τράπεζες, είναι εκείνη που δια στόματος Αδωνι Γεωργιάδη πολυδιαφήμισε ότι «Το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2023», είναι εκείνη που δεσμεύτηκε απέναντι στον κόσμο του τριφυλλιού, οπότε αυτή τη στιγμή κρατάει στα χέρια της και τα κλειδιά της λύσης αλλά και τη βόμβα του άδοξου τέλους της Διπλής Ανάπλασης.

Αναφέρομαι στην κυβέρνηση διότι από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης συμφωνεί με τα ζητούμενα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και παλεύει για την υλοποίησή τους. Όμως η λύση δεν εξαρτάται από αυτόν.

Στα χέρια της κυβέρνησης και δη του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη βρίσκεται το τελευταίο δίμηνο η υπόθεση. Και από μέρα σε μέρα λένε ότι θα δώσουν οριστική απάντηση.

Ποιο είναι το αγκάθι, ή αν προτιμάτε το μεγάλο σημείο τριβής; Το ποσοστό 15% επί των εισπράξεων των εισιτηρίων (και των διαφημίσεων) που παίρνει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός από τη Λεωφόρο και φυσικά –ορθότατα- ζητάει να μεταφερθεί αυτούσιο ως κατοχυρωμένο δικαίωμά του και στον Βοτανικό για ΟΛΑ τα χρόνια (99) που θα παραχωρηθεί το γήπεδο στο τριφύλλι.

Η αρχική πρόταση που πήγε στον ΑΟ ήταν «ποσοστό 15% για τα πρώτα 15 χρόνια της παραχώρησης, εν συνεχεία με νέα σύμβαση για τα επόμενα 15 και μετά θα υπάρξει ξανά καινούργια συζήτηση».

Η διοίκηση του Παναγιώτη Μαλακατέ το απέρριψε δίχως άλλη σκέψη. Από την πρώτη στιγμή είναι ξεκάθαρη: θέλει και στον Βοτανικό ΟΛΑ τα δικαιώματα που έχει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο: δηλαδή το ποσοστό 15% για ΟΛΟΚΛΗΡΟ το χρονικό διάστημα των 99 ετών.

Δεν συζητάνε τίποτα άλλο στον ΑΟ. Και, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε δεν πρόκειται να «κατεβάσουν» καμία άλλη πρόταση προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση αν δεν περιλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά ότι τα δικαιώματα που έχει ο Ερασιτέχνης στη Λεωφόρο μεταφέρονται αυτούσια στο Βοτανικό εις το διηνεκές. Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έχει πάρει όλα όσα επιθυμεί έως τώρα. «Μεγάλωσε» τη χωρητικότητα του κλειστού σε +3.000 θέσεις, έφτασε σε συμφωνία με την ΠΑΕ, ωστόσο το «15% για 99 χρόνια» είναι το τελευταίο αλλά γιγάντιο κομμάτι του παζλ. Οι διαπραγματεύσεις είναι χρονοβόρες, αλλά μιλάμε για ένα έργο ζωής που δεν επιτρέπει ούτε μισό βήμα πίσω και 4-6 ή και 10 μήνες καθυστέρησης είναι το ελάχιστο μπροστά στο να πάρει ο σύλλογος ΟΛΑ όσα δικαιούται. 

«Ή αυτό ή… τέλος ο Βοτανικός». Σε τούτο το σταυροδρόμι βρίσκεται πλέον η υπόθεση, η οποία έχει «βαλτώσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπάρχει πέπλο σιωπής.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση; Ότι το «πρόβλημα» δεν έχει να κάνει με τη δική της επιθυμία αλλά με την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία «πρέπει να ανάψει το πράσινο φως». Κι αυτό επειδή τα κονδύλια για το γήπεδο ποδοσφαίρου θα έρθουν από το Ταμείο Ανάπτυξης. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης που χειρίζεται την υπόθεση, ισχυρίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ότι η κυβέρνηση θέλει να πείσει τις Βρυξέλλες για το δίκαιο του αιτήματος του Παναθηναϊκού ΑΟ. Οι κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν «αισιοδοξία» πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, όμως είναι περιττό να σημειώσω ότι άπαντες πλέον κρατάνε μικρό καλάθι. Από υποσχέσεις έχει «χορτάσει» ο Παναθηναϊκός, οι πράξεις είναι το θέμα.

Αυτή η υπόθεση «σέρνεται» τους τελευταίους μήνες δίχως εξέλιξη. Στον Παναθηναϊκό ΑΟ περιμένουν δίχως, επαναλαμβάνω, να έχουν καμία διάθεση οπισθοχώρησης στο λογικό και δίκαιο αίτημά τους.

Είναι κάτι που ο Ερασιτέχνης δεν το συζητάει γνωρίζοντας φυσικά ότι δεν θα το συζητούσε ποτέ ούτε ο κόσμος της ομάδας. Θα είχε… απορριφθεί οτιδήποτε άλλο προτού καν πάει σε γενική συνέλευση.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί λέμε ότι τούτη την ώρα βρισκόμαστε στο «σημείο μηδέν». Αν η κυβέρνηση ενημερώσει τον ερασιτέχνη ΠΑΟ ότι το αίτημά του γίνεται δεκτό τότε όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Και το πρότζεκτ Βοτανικός θα μπει για τα καλά στις ράγες. Πρωτίστως φυσικά θα πάει για ψήφιση στη Γενική Συνέλευση, αυτό δεν το λησμονούμε.

 Βεβαίως –και τούτο πρέπει επίσης να επισημανθεί- με τα χρονοδιαγράμματα να έχουν πεταχτεί… στο καλάθι, καθώς η καθυστέρηση είναι τέτοια που πλέον (αν όλα πάνε καλά) θα μιλάμε για γήπεδο από το 2025, όχι τελειωμένο τον Δεκέμβριο του 2023 όπως με… στόμφο υποσχόταν ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Σε διαφορετική περίπτωση; Η ΒΟΜΒΑ μιας τεράστιας ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ θα σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και η περίφημη Διπλή Ανάπλαση θα γίνει σκόνη και θρύψαλα! Με κάθε επισημότητα και με την ψήφο του λαού… 

Βοτανικός, ώρα μηδέν: Γήπεδο ή σκάει ΒΟΜΒΑ… στα χέρια της κυβέρνησης!
EVENTS