MENU

Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1948 όταν στο Μόσταρ της σημερινής Βοσνίας γεννιόταν ένας άνθρωπος που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο λόγος για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος σήμερα γίνεται 73 ετών. Μία προσωπικότητα του αθλητισμού που έχει αγαπηθεί, αλλά και έχει μισηθεί όσο λίγες στη χώρα μας. Ένας άνθρωπος που έχει αναγνωριστεί, αλλά και αμφισβητηθεί όσο λίγοι.

Ως ποδοσφαιριστής, σέντερ φορ κλάσης, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συνδέθηκε με δύο ομάδες. Η μία ήταν η Βελέζ Μόσταρ και άλλη η ΑΕΚ. Ο «Ντούσκο» εντάχθηκε στην ομάδα της γενέτειρας του και την υπηρέτησε με τέτοια αφοσίωση όσο κανείς.

Στη Μόσταρ αγωνίστηκε για σχεδόν 400 ματς από το 1966 έως το 1977 σκοράροντας περίπου 170 φορές. Αποκορύφωμα η το 1970 «μάτωσε» 20 φορές τα αντίπαλα δίχτυα στο γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα και ανακηρύχτηκε πρώτος  μαζί με τον Σλόμπονταν Σάντρατς. Το 1972 του του απονεμήθηκε το βραβείοτου καλύτερου Γιουγκοσλάβου ποδοσφαιριστή της χρονιάς για το 1972. Όντας επιθετικός πυλώνας στη Βελέζ, το 1974 η ομάδα «άγγιξε» για πρώτη φορά τον τίτλο, αλλά εν τέλει έχασε την κούπα του πρωταθλητή στο νήμα, αφού μειονεκτούσε στη διαφορά τερμάτων έναντι της Χάιντουκ Σπλιτ.

Όσο για την Εθνική ήταν φύσει αδύνατο να περάσει απαρατήρητος. Από το 1970 έως το 1977 ήταν αναντικατάστατο στέλεχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Κορωνίδα των επιτυχιών του «πρίγκιπα του Νερέτβα» με το εθνόσημο αποτέλεσαν οι σπουδαίες παρουσίες του σε ένα μίνι Μουντιάλ που διεξήχθη στη Βραζιλία το 1972. Ο υψηλόσωμος επιθετικός πραγματοποίησε μοναδικές εμφανίσεις, βρίσκοντας δίχτυα 13 φορές συνολικά και όπως ήταν αναμενόμενο απέσπασε τον τίτλο του αρχισκόρερ της διοργάνωσης.  

Και ειδικά σ' εκείνη τη διοργάνωση κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την παράσταση που έδωσε στο ματς της 14ης Ιουνίου με τη Βενεζουέλα, όπου οι «πλάβι» νίκησαν με 10-0 με τον Μπάγεβιτς να σκοράρει 5 φορές! Άνοιξε το σκορ στο 5', έκανε το 2-0 στο 17'. Στο 48' πέτυχε χατ τρικ σημειώνοντας το 6-0 για να ακολουθήσουν άλλα δύο γκολ στο 68' και στο 74' διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Το '74 πήγε στο Μουντιάλ, όπου η Γιουγκοσλαβία ήταν στον ίδιο όμιλο με τις Βραζιλία, Σκωτία και το πρωτοεμφανιζόμενο Ζάιρ με τους δύσμοιρους Αφρικανούς να χάνουν με 9-0 στις 18 Ιουνίου με τον Ντούσκο να κάνει χατ τρικ. Στο 8' και στο 30' σκόραρε με το κεφάλι και να ολοκληρώνει το χατ τρικ στο 81' με εξαιρετικό σουτ.

Και φθάνουμε στον Ιούνιο του 1977, όπου ο Ντούσαν Μπάγεβιτς φθάνει στη χώρα μας για την ΑΕΚ που προερχόταν από την πορεία έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Με τους «κιτρινόμαυρους» σε μια τετραετία (1977-1981) πέτυχε 91 γκολ σε 135 επίσημες συμμετοχές. Τη σεζόν 1979/1980 παρέλαβε το βραβείο του πρώτου σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα με 25 τέρματα. Επιπρόσθετα, πανηγύρισε μαζί τους την κατάκτηση των πρωταθλημάτων 1978, 1979 και του κυπέλλου το 1978.

Το 1981 ο Μπάγεβιτς επιστρέφει στη Βελέζ και μένει έως το '83 με περίπου 50 εμφανίσεις και κρεμά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Η σπουδαία καριέρα του ως προπονητής

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με το που κρέμασε τα παπούτσια του ανέλαβε τη Βελέζ ως προπονητής. Την οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου Γιουγκοσλαβίας το 1986, επικρατώντας της Διναμό Ζάγκρεμπ με σκορ 3-1 στον τελικό. Την επόμενη χρονιά η Βελέζ τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα. Και το 1988 ο Μπάγεβιτς παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Έρχεται στην Ελλάδα και επιστρέφει στην ΑΕΚ, αυτή τη φορά ως προπονητής.

ην πρώτη κιόλας χρονιά του στην ΑΕΚ ως προπονητής, κατόρθωσε να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από δέκα έτη. Ήταν κάτι το απροσδόκητο, καθώς κύριοι διεκδικητές του τίτλου θεωρούνταν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Την τριετία 1992-1994 η ΑΕΚ απέδωσε ποδοσφαιρικά σεμινάρια και κατέκτησε τρία συναπτά πρωταθλήματα.

Τη δε χρονιά 1995-1996 κατέκτησε το κύπελλο, όχι όμως και το πρωτάθλημα το οποίο κατέκτησε με διαφορά ενός βαθμού ο Παναθηναϊκός, εντούτοις η γενική παραδοχή ήταν ότι η ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά απέδωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο της ιστορίας της.

Συνολικά κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ σε 316 παιχνίδια στην Α' Εθνική (202 νίκες, ποσοστό 63,92%).

Η μετακίνηση στον Ολυμπιακό

Το 1996, προκάλεσε σάλο με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του αντιπάλου της ΑΕΚ, Ολυμπιακού. Οι οπαδοί της ΑΕΚ, που ως τότε τον είχαν ίνδαλμα, τον αντιμετώπισαν με πρωτοφανές μίσος. Στη νέα του ομάδα σημείωσε σημαντικές επιτυχίες. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα την ίδια χρονιά, μετά από 10 χρόνια.

Ενδιαφέρον είναι ότι από το 1988-89 έως και το 1998-99, για 11 δηλαδή συνεχόμενες σεζόν, το πρωτάθλημα Ελλάδας κατέληγε είτε στον Παναθηναϊκό, είτε στην ομάδα που προπονούσε ο Μπάγεβιτς (ΑΕΚ ή Ολυμπιακό). Συνολικά ο Μπάγεβιτς κατέκτησε επτά πρωταθλήματα και ο Παναθηναϊκός τέσσερα.

Ο ΠΑΟΚ και η κατάκτηση του Κυπέλλου

Ο Μπάγεβιτς αποφάσισε να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη και είχε μια επιτυχημένη θητεία στον ΠΑΟΚ, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις οικονομικές δυσχέρειες του σωματείου. Σημαντικότερη στιγμή ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας το 2001 μετά από 27 χρόνια, επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με σκορ 4–2. Συνολικά με τον ΠΑΟΚ σε 117 επίσημους αγώνες (77 για το πρωτάθλημα Ελλάδας, 28 για το κύπελλο Ελλάδας και 12 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ), σημείωσε 63 νίκες, 28 ισοπαλίες και 26 ήττες (ποσοστό νικών: 53,8%).

Επιστροφή στην ΑΕΚ

Η επιστροφή του στη Νέα Φιλαδέλφεια δίχασε τον κόσμο της ΑΕΚ ανάμεσα σε εκείνους που τον αποδέχτηκαν και σε εκείνους που ποτέ δεν τον συγχώρησαν. Οι δεύτεροι τον εξύβριζαν συνεχώς ώσπου σε ένα ματς με αντίπαλο τον Ηρακλή δεν άντεξε και υπέβαλε την παραίτησή του απροσδόκητα, και ενώ το παιχνίδι ήταν ακόμη στο πρώτο ημίχρονο.

Τη χρονιά 2002-2003 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, πέτυχε το αξιοσημείωτο και μοναδικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των έξι ισοπαλιών σε ισάριθμους αγώνες. Εντυπωσιακοί ήταν οι αγώνες απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, που έληξαν 3-3 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 2-2 στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.Τελικά η ΑΕΚ βγήκε τρίτη και συνέχισε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Επιστροφή στον Ολυμπιακό

Το 2004 επέστρεψε στο λιμάνι, όπου και κατέκτησε εκ νέου το νταμπλ. Ακόμη ο Ολυμπιακός έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, συλλέγοντας 10 βαθμούς. Η ήττα όμως από τη Λίβερπουλ με 3-1 στο τελευταίο παιχνίδι στάθηκε αποτρεπτική. Ο Ολυμπιακός συνέχισε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου έφτασε ως τον τέταρτο γύρο.

Παρά τα καλά αποτελέσματα δεν συνέχισε μετά το τέλος της χρονιάς, κυρίως λόγω της πίεσης των οπαδών, οι οποίοι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Η συνεργασία με τον Ερυθρό Αστέρα

Στις 25 Μαΐου του 2006, ο Μπάγεβιτς χρίστηκε προπονητής του τέως πρωταθλητή Ευρώπης, Ερυθρού Αστέρα. Στην ομάδα του Βελιγραδίου τον έφερε ο πρόεδρος Ντράγκαν Στόικοβιτς ως αντικαταστάτη του αναχωρήσαντα Βάλτερ Ζένγκα. Έτυχε θερμής υποδοχής από τους οπαδούς της ομάδας, λόγω της καλής φήμης που του είχαν επιφέρει οι επιτυχίες του στην Ελλάδα.

Οι υψηλές προσδοκίες μετριάστηκαν νωρίς, όταν αποκλείστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την ισχυρή Μίλαν, με δύο ήττες, 1-2 στο Βελιγράδι και 1-0 στο Μιλάνο. Παράλληλα, αποκλείστηκε σύντομα και από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στις εγχώριες διοργανώσεις πάντως τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά, με τον Ερυθρό Αστέρα να προηγείται στη μέση της χρονιάς κατά 14 βαθμούς από το δεύτερο της βαθμολογίας. Στη συνέχεια της χρονιάς όμως, η ομάδα σημείωσε μια ανεξήγητη πτώση απόδοσης, με ναδίρ τις 27 Φεβρουαρίου του 2007, οπότε και ο Ερυθρός Αστέρας υπέστη ντροπιαστική εντός έδρας ήττα από την αιώνια αντίπαλο Παρτιζάν με 2-4. Κάτι που είχε να συμβεί 11 χρόνια. Εξαγριωμένοι οπαδοί του Αστέρα προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητό του.

Η θητεία του Μπάγεβιτς στον Ερυθρό Αστέρα έλαβε απροσδόκητο τέλος στις 10 Μαρτίου του 2007, κατά τη διάρκεια εντός έδρας αγώνα με αντίπαλο τη Βοϊβοντίνα. Ενώ στο 70ό λεπτό ο Ερυθρός Αστέρας έχανε με 0-2, ο Μπάγεβιτς σηκώθηκε μεσούντος του αγώνα και εγκατέλειψε το γήπεδο, απηυδησμένος από τις ύβρεις των οπαδών εναντίον του. Τελικά το ματς έληξε 0-3, συρρικνώνοντας το προβάδισμα του Ερυθρού Αστέρα μόλις στους 6 βαθμούς και με τον Μπάγεβιτς να έχει θέσει εαυτόν εκτός της ομάδας.

Η συνεργασία με τον Άρη

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2007 ανέλαβε τα ηνία της ομάδας του Άρη υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, παραιτήθηκε όμως αιφνιδιαστικά λίγο πριν το ξεκίνημα της περιόδου 2008-09. Υπό τις οδηγίες του η ομάδα προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ αγωνίστηκε και στον τελικό του κυπέλλου το 2008.

Για τρίτη φορά στην ΑΕΚ

Τον Νοέμβριο του 2008 ανέλαβε μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου για τρίτη φορά την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, μετά την απομάκρυνση του προκατόχου του Γιώργου Δώνη. Κατάφερε να την οδηγήσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ωστόσο ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό μετά από μια συγκλονιστική διαδικασία στα πέναλτυ με 15-14. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 παραιτήθηκε μετά τη βαριά ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό Βόλου με 3-1, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του για την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας.

Η άφιξη στην Κύπρο και την Ομόνοια

Υπέγραψε συμβόλαιο τον Οκτώβριο του 2010 με την Ομόνοια, ως αντικαταστάτης του προπονητή Τάκη Λεμονή. Συνεργάτες του ήταν οι Λύσσανδρος Γεωργαμλής και Δημήτρης Μπουρουτζίκας. Το πέρασμά του ήταν σύντομο, καθώς το καλοκαίρι αποχώρησε.

Ο Ατρόμητος

Ο Ατρόμητος δεν ήρθε σε συμφωνία με τον πρώην προπονητή του Γιώργο Δώνη και η κύρια λύση αντικατάστασης που είχαν οι ιθύνοντες, ήταν ο Βόσνιος τεχνικός. Στις 2 Ιουνίου 2012, μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συμφώνησε με την ομάδα του Περιστερίου για δύο χρόνια συμβόλαιο. Μαζί του συνέχισαν οι δύο συνεργάτες του, Γεωργαμλής και Μπουρουτζίκας. Από τον Ατρόμητο αποχώρησε οικειοθελώς στις 24 Δεκεμβρίου του 2012.

Η συνεργασία με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

Την 1η Απριλίου 2011, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανέλαβε πόστο στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, μετά τον αποκλεισμό της για δύο μήνες, από κάθε ποδοσφαιρικό γεγονός. Σκοπός της πρόσληψής του, μαζί με άλλων ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων της χώρας, ήταν η ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας, στα πρότυπα της ΦΙΦΑ, ώστε να μην υπάρχει εκ νέου πρόβλημα, μετά το πέρας της τιμωρίας.

Το πόστο στη νέα ΑΕΚ

Από το καλοκαίρι του 2013, που η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της υποβιβάστηκε και ξεκίνησε από τη Γ' Εθνική, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ανέλαβε το πόστο του Επικεφαλής Αγωνιστικού τμήματος, υπό τον Πρόεδρο και καλό του φίλο Δημήτρη Μελισσανίδη. Έμεινε στην ΑΕΚ έως τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του 2018.

Η αποχώρηση από την Ένωση και η συνεργασία με την Εθνική Βοσνίας

Την ώρα που όλη η ΑΕΚ πανηγύρισε την πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς μία ημέρα μετά το ματς με την Βίντι να γνωστοποιεί την απόφαση του.

 Έμεινε αρκετό καιρό εκτός και τελικά βρήκε πάλι θέση στους πάγκους μετά από χρόνια, λόγω της Εθνικής Βοσνίας. Εν τέλει η Βοσνία αποκλείστηκε από τα τελικά του EURO. Ο Μπάγεβιτς δεν κατάφερε να οδηγήσει τη Βοσνία στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης μέσω του Nations League και αποφάσισε να μην συνεχίσει στο πόστο του προπονητή.

«Ο στόχος είναι να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε και μετά η εθνική ομάδα θα έχει έναν νέο προπονητή. Θα έχουν πάντα βοήθεια από μένα, αλλά υπάρχουν προπονητές που είναι πολύ φιλόδοξοι που μπορούν να βοηθήσουν την εθνική μας ομάδα στο μέλλον», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο Μπάγεβιτς γίνεται 73 ετών και το SDNA ξετυλίγει το κουβάρι της καριέρας του (pics)