MENU

«Αγωνίστηκαν δύο μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου και είμαστε απογοητευμένοι, γιατί πρέπει να σέβονται την ομάδα και τη φανέλα της Λάρισας. Και την Κυριακή είχαμε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μας, αλλά και σήμερα. Σφυρίχτηκε ένα φάουλ που δεν υπήρχε. Θύμισε εποχές της παντοδυναμίας του Παναθηναϊκού, που κάποιοι διαιτητές λέγανε ‘Μήτσο πέσε, Μάικ πέσε’. Σήμερα υπάρχει κατάφωρη αδικία για την ομάδα μας. Εμείς είχαμε πειθαρχία ήταν κοντά οι γραμμές μας. Οι μεγάλοι νικητές της αναμέτρησης είμαστε εμείς. Απαιτούμε σεβασμό γιατί είμαστε από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ποδοσφαίρου». 

Ο Μιχάλης Ζιώγας που εκτέλεσε χρέη πρώτου προπονητή στον αγώνα της Λάρισας με τον ΠΑΟΚ (1-1) για τους “16” του Κυπέλλου Ελλάδας λόγω της τιμωρίας του Ηλία Φυντάνη, εκτόξευσε βολές για τη διαιτησία στο Αλκαζάρ και... θυμήθηκε τον Παναθηναϊκό. Ο βοηθός προπονητή των “βυσσινί” και παλαίμαχος άσος, ο οποίος δόξασε ως παίκτης τη φανέλα της Λάρισας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι η αλήθεια με τη χθεσινή τοποθέτησή του. Σε τέτοιο σημείο δε, που οδήγησε την ΠΑΕ  Παναθηναϊκός στην απόφαση να κινηθεί νομικά εναντίον του για δυσφήμιση. 

Αλήθεια, να θυμηθούμε, έστω πρόχειρα τι ακριβώς συνέβαινε στο ελληνικό ποδόσφαιρο την εποχή που περιγράφει ο Μιχάλης Ζιώγας; Ποια ήταν λοιπόν η εποχή της υποτιθέμενης παντοδυναμίας του Παναθηναϊκού; Η εποχή του Γιώργου Βαρδινογιάννη, δηλαδή από το 1979 ως το 1996. Σε αυτά τα 17 χρόνια λοιπόν πόσα πρωταθλήματα πήρε άραγε ο Παναθηναϊκός. Οριακά το 1/3 αυτών! Συγκεκριμένα έκοψε πρώτος το νήμα έξι φορές, μία λιγότερη ο Ολυμπιακός, άλλες τέσσερις η ΑΕΚ, ενώ και ο ΠΑΟΚ με τη Λάρισα πανηγύρισαν από ένα πρωτάθλημα. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τους δύο βασικούς ανταγωνιστές τους, οι “πράσινοι” δεν κατέκτησαν ποτέ σε αυτό το διάστημα περισσότερα από δύο σερί πρωταθλήματα. Η τελευταία φορά που συνέβη δε αυτό, ήταν την τριετία 1959-62. Στον αντίποδα οι "ερυθρόλευκοι" στέφθηκαν τέσσερις διαδοχικές χρονιές πρωταθλητές το 1979-83. Ναι, την περίοδο που ο Παναθηναϊκός του Βαρδινογιάννη ήταν... παντοδύναμος και ήλεγχε τα πάντα, ενώ η ΑΕΚ μέτρησε τρία σερί πρωταθλήματα την περίοδο 1991-94. 

Μετά από αυτή τη σύντομη αναδρομή, εύλογα θα μπει στη διαδικασία κάποιος να συγκρίνει το πώς κατανεμήθηκαν οι τίτλοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο όταν τελείωσε η... παντοδυναμία του Παναθηναϊκό, δηλαδή από το 1996 μέχρι το 2017, όταν και “γκρεμίστηκε” το προηγούμενο καθεστώς της ΕΠΟ. Έχουμε και λέμε: 19 πρωταθλήματα μέτρησε ο Ολυμπιακός αλλάζοντας για τα καλά τον ρου της ιστορίας και μόλις δύο ο Παναθηναϊκός, εκείνο του 2004 και αυτό του 2010, που παραμένει και το τελευταίο του μέχρι σήμερα. 

Προφανώς βέβαια  σε αυτά τα 21 χρόνια όλα κυλούσαν ομαλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι διαιτητές δεν έλεγαν... “πέσε” και οι επιθετικοί έπεφταν, όλα τα πρωταθλήματα ήταν κρυστάλλινα, δεν υπήρχε απολύτως καμία αδικία πουθενά, ο καλύτερος πάντα στο τέλος κέρδιζε. Και 'ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Έτσι δεν είναι κ.Ζιώγα; 

Εκτός κι αν ο τεχνικός της Λάρισας δεν βρισκόταν στην Ελλάδα σε αυτό το διάστημα και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του το 1996 αποχώρησε από τη χώρα μας. Διαβάζοντας ωστόσο κανείς το βιογραφικό του, θα διαπιστώσει ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντιθέτως θα τον βρει να έχει προπονήσει αρκετές ομάδες, βασικά χαμηλότερων κατηγοριών και να έχει ζήσει για τα καλά στο πετσί του, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, τον... νόμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Το ερώτημα που μένει στο τέλος λοιπόν, είναι αν ο συμπαθής Μιχάλης Ζιώγας τελούσε χθες βράδυ σε κατάσταση σύγχυσης, ευθυμίας ή απλά προσωρινής αμνησίας. 

Οι γραφικότητες Ζιώγα με αριθμούς: Οι τίτλοι στην εποχή Βαρδινογιάννη