MENU

Στη νέα εποχή των ΠΑΟΚ – Άρης, συναντάμε αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά που φανερώνουν σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση των ομάδων στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Για παράδειγμα, είναι σαφές πως ο ΠΑΟΚ προσεγγίζει λάθος τα παιχνίδια. Το γιατί, φαίνεται στα αποτελέσματα.

Η τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ σε κανονική περίοδο απέναντι στον Άρη στη Τούμπα, είναι στις 24/11/2013. Έχουμε 2021 και πάμε προς 2022, ενώ πρέπει να καταγραφεί πως για χρόνια οι δύο ομάδες δεν συναντήθηκαν, όμως και πάλι, ο Άρης έχει έναν τρόπο να προσεγγίζει πιο έξυπνα τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Αν εξαιρέσουμε την ισοπαλία με το γκολ – οφσάιντ του Βέλεθ στην προ VAR εποχή, υπάρχουν δύο παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ έσωσε την παρτίδα στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων. Μία φορά ο Μίσιτς και πέρυσι ο Ίνγκασον που αποφάσισε να κερδίσει ότι αερομαχία υπήρξε και γύρισε ένα παιχνίδι που λίγα λεπτά πριν ο Μάνος θα μπορούσε να μας διατηρήσει στη Τούμπα μέχρι και σήμερα. Θα μας έφερναν ελικόπτερα φαγητό. Τα κάποια χιλιοστά ποδιού του Βιεϊρίνια που βρήκε τη μπάλα, ήταν αρκετά για να συνεχιστεί η ζωή μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στα δικά μου μάτια λοιπόν, ο ΠΑΟΚ πάει στα παιχνίδια με τον Άρη έχοντας πλήρη άγνοια για το πως σκέφτεται ο αντίπαλός του. Τα προσεγγίζει σχεδόν με αφέλεια και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ενώ είναι καλύτερη ομάδα, δεν κερδίζει.

Το μόνο σίγουρο είναι, πως ο ΠΑΟΚ όταν παίζει με τον Άρη, δεν αντιμετωπίζει την ομάδα που παίζει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αντιμετωπίζει μία ομάδα, που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο παιχνίδι για την εξιλέωσή της.

Και εδώ θα χρησιμοποιήσω στατιστικά για να γίνω κατανοητός. Αν εξαιρέσουμε ένα παιχνίδι, αυτό με το δωράκι του Νιλχάουζ στον Μπερτόλιο στο Χαριλάου, σε όλα τα υπόλοιπα, τα στατιστικά του Άρη στις τελικές προσπάθειες, δεν έχουν καμία σχέση με τα γενικότερα της σεζόν.

Μία ομάδα που σκοράρει συνήθως ένα γκολ ανά οκτώ τελικές, στα παιχνίδια απέναντι στον ΠΑΟΚ έχει δύο φορές, δύο γκολ σε έξι τελικές, έχει το εντυπωσιακό τέσσερις τελικές, τέσσερα γκολ στο 4-2 του Χαριλάου, έχει γενικά άλλο βαθμό συγκέντρωσης όταν παίζει απέναντι στον αυριανό της αντίπαλο.

Οι παίκτες του Άρη, όταν παίζουν απέναντι στον ΠΑΟΚ έχουν συγκέντρωση Δαλάι Λάμα για να γίνω πιο κατανοητός. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί οι παίκτες τους να κάθονται οκλαδόν και να σηκώνονται σαράντα εκατοστά από το έδαφος. Και αυτό βέβαια, δεν είναι τιμητικό για τον Άρη και τη νοοτροπία του, κυρίως γιατί αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει σε όλα του τα παιχνίδια.

Στον ΠΑΟΚ λοιπόν θα πρέπει να κατανοήσουν πως οι αγώνες αυτοί, είναι ευκαιρία εξιλέωσης για έναν ολόκληρο οργανισμό. Έχει περάσει – κακώς για αυτούς – στο DNA τους, πως οποιαδήποτε ζημιά απέναντι στον ΠΑΟΚ, σβήνει κακές στιγμές. Σβήνει ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς, σβήνει κακές βραδιές σαν αυτή του περασμένου Σαββάτου με τον ΠΑΣ. Μπορεί μία καλή βραδιά στη Τούμπα, να δώσει χρόνο σε όλους. Κάτι που στο τέλος βέβαια, δεν έχει κανένα ουσιαστικό κέρδος για τον ίδιο τον σύλλογό τους, αλλά αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι πρέπει να μελετήσουν.

Αυτή τη νοοτροπία έχει το γκρουπ της ομάδας, αυτό πιστεύει και ο Θόδωρος Καρυπίδης που βγαίνοντας από το Χαριλάου το περασμένο Σάββατο, είπε σε οπαδούς της ομάδας του που περίμεναν έξαλλοι πως «θα κερδίσουμε τον ΠΑΟΚ». Δεν το είπε έτσι ακριβώς, αλλά αυτό ήταν το νόημα. Το ευχάριστο για τον Άρη και το μέλλον του, ήταν πως οι οπαδοί δεν τσίμπησαν στο παραμυθάκι με τον κακό ΠΑΟΚ, έχοντας στη πλάτη την ξεφτίλα της εντός έδρας… παλάμης. Και έπεσε αρκετό μπινελίκι έμαθα.

Από τη μία έχουμε μία ομάδα τον ΠΑΟΚ, που δεν κατανοεί το τι πραγματικά σημαίνει ο αγώνας για τον αντίπαλό του. Από την άλλη έχουμε μία ομάδα, τον Άρη, που χρησιμοποιεί αυτό το παιχνίδι για να καλύψει τις αδυναμίες του. Και αν ο ΠΑΟΚ θέλει να κερδίσει, θα πρέπει να είναι έτοιμος για μία μάχη άνευ προηγουμένου.

Η κουλτούρα εξιλέωσης που έχει ο Άρης, ενισχύεται και από τα όσα έπαθε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που έγινε απέναντι στον ΠΑΣ δεν ξεπλένεται εύκολα. Είναι από τα πατατράκ που δεν θέλεις να σκέφτεσαι πως συνέβησαν.

Και μέσα σε όλα, η ΚΕΔ όρισε τον Μάντεν. Ως θεατή, εμένα μου αρέσει αυτή η επιλογή. Παιχνίδι χωρίς πολλά φάουλ, με επαφές στα όρια, με ρυθμό. Οι παίκτες των δύο ομάδων θα πρέπει να παίξουν θέλουν δεν θέλουν.

Περιμένω να δω λοιπόν το πως θα προσεγγίσει ο ΠΑΟΚ το παιχνίδι. Αν ως γκρουπ, έχει διαβάσει το τι ακριβώς συμβαίνει και δεν κερδίζει τον Άρη στη κανονική περίοδο. Αν για ακόμη μία φορά, του δώσει ανάσα και παλμό.

Όταν αντιμετωπίζεις κλώνους του Δαλάι Λάμα…
EVENTS