MENU

Η οικονομική κρίση που βιώνει η Τουρκία διογκώνεται με τις συνεχόμενες πτώσεις του εθνικού νομίσματος.

Η τουρκική λίρα χτυπάει πολλά ιστορικά χαμηλά με την ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ράλι ανατιμήσεων και ραγδαία αύξηση τιμών σε όλα τα προϊόντα (βασικά και όχι μόνο) και εξωθεί τον κόσμο διαμαρτυρόμενο στους δρόμους.

Το  SDNA  επικοινώνησε με τον άλλοτε αθλητικό διευθυντή της Ξάνθης, Ανέστη Τσετινέ και μόνιμο κάτοικο Σμύρνης που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και ο σημαντικότερος εισαγωγικός και εξαγωγικός εμπορικός λιμένας της χώρας.

«Έτσι όπως βιώνω εγώ την κατάσταση στη Σμύρνη δεν υπάρχει πανικός στον κόσμο, σίγουρα όμως όλοι νιώθουν μια ανασφάλεια.

Σε καθημερινή βάση καταγράφεται μια ανατίμηση προϊόντων που δεν έχει σταματήσει από το καλοκαίρι του ΄18 κι από την στιγμή που άρχισε η πτώση της τουρκικής λίρας.

Για τις μηνιαίες ανάγκες μιας οικογένειας σε ένα σούπερ μάρκετ και την αγορά καλών προιόντων απαιτούνται 10-15.000 λίρες όταν ο βασικός μισθός κυμαίνεται στις 3.000 λίρες.

Όλες οι τιμές στα βασικά προϊόντα και όχι μόνο είναι εκτοξευμένες παντού. Το όριο για την αγορά βασικών προϊόντων δεν θεσπίστηκε τώρα, αλλά μετά την πρώτη καραντίνα που έγινε στην Τουρκία λόγω του κορωνοϊού. Τότε που οι Τούρκοι δούλευαν όλη την εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο κλεινόντουσαν στα σπίτια τους».

- Για την ψυχολογία του κόσμου και το φόβο ενός οικονομικού «κραχ»:

«Σίγουρα υπάρχει φόβος δεδομένου πως οι τιμές όλων των προιόντων έχουν φτάσει στο…Θεό. Όλα ανεβαίνουν ακόμα και τα ενοίκια και οι πωλήσεις κατοικιών.

Σημειώνεται ανεξέλεγκτη ανατίμηση προιίοντων. Ωστόσο μην ξεχνάμε πως η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και παράγει τα πάντα σε γάλα, φρούτα, λαχανικά κι άλλα είδα πρώτης ανάγκης κι ακόμα κι αν φτάσει στο σημείο μηδέν η κατάσταση ως ένα βαθμό θα είναι διαχειρίσιμη.

Στη Σμύρνη που το κυβερνών κόμμα δεν έχει κερδίσει ποτέ σε εκλογές υπάρχει σήμερα προγραμματισμένη ομιλία του Ερντογάν και καλούν τον κόσμο με μηνύματα να πάει στη συγκέντρωση».

- Για το πως επηρεάζει η τεράστια πτώτη της τουρκικής λίρας τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές:

«Εννοείται πως εκεί όπου οι μισές ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών πλήρωναν με καθυστερήσεις, τώρα αυτό θα συμβαίνει στα 2/3 των ομάδων. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία και θα εκμεταλλευτούν καταστάσεις.

Η ποδοσφαιρική αγορά έχει πέσει ωστόσο οι παίκτες είναι εξασφαλισμένοι πως δεν θα χάσουν τα χρήματά τους και βάσει των συμφωνιών που έχουν κάνει πληρώνονται σε ευρώ».

 

 

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Υπάρχει ανασφάλεια στον κόσμο, όχι πανικός, για την κατάσταση στην Τουρκία»
EVENTS