MENU
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Άλβαρο Ντιονίσιο: Ο μέσος του Αλμυρού είχε πέσει θύμα trafficking στην Πορτογαλία

0

Το βήμα από την Αργεντινή στην Ευρώπη φάνταζε θεωρητικά ως ένα βήμα σε μια σκάλα εξέλιξης που ανοιγόταν μπροστά του. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα βήμα σε κινούμενη άμμο, που τον ρούφηξε στα βάθη της και τον εξαφάνισε, ευτυχώς προσωρινά, όχι μόνο από το προσκήνιο, αλλά και από τις αξιοπρεπείς επαγγελματικές και βιοτικές συνθήκες. Ο Άλβαρο Ντιονίσιο και αρκετοί συνάδελφοι του βγήκαν από τον καλοστημένο βάλτο Πορτογάλων ατζέντηδων όταν ζήτησαν βοήθεια και, πλέον, αποκατέστησαν την τάξη στις ζωές τους.

Η περιπέτεια του Άλβαρο Ντιονίσιο ξεκινά πίσω στο καλοκαίρι του 2019. Σε ηλικία 21 ετών τότε, έχοντας περάσει από Χιμνάσια Λα Πλάτα, Εστουντιάδες Λα Πλάτα και Ντιφένσα ι Γιουστίτσια, ο Αργεντίνος μέσος αναζητούσε την πρόκληση εκείνη που θα έδινε ώθηση στην καριέρα του, την αρχή στο όνειρο. Τότε του παρουσιάστηκε η ευκαιρία για το μεγάλο ταξίδι που κάθε Λατιονοαμερικάνος προσμένει, το πέρασμα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού: Πορτογάλοι ατζέντηδες είχαν προγραμματίσει δοκιμαστικά ποδοσφαιριστών στο Μπουένος Άιρες. Ο Ντιονίσιο πήρε την πληροφορία από έναν φίλο του και δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά, ταξιδεύοντας στην πρωτεύουσα της Αργεντινής όπως και πολλοί ακόμη συνάδελφοι του.

«Αφού είχα παίξει λίγο, ένας τύπος που είπε ότι ήταν ατζέντης μού είπε ότι είχα μπει στη λίστα τους. Ενάμιση μήνα μετά μου έστειλαν τα αεροπορικά εισιτήρια και πετάξαμε για την Πορτογαλία στις 16 Ιουλίου 2019», εξηγεί ο 23χρονος μεσοεπιθετικός στην ιστοσελίδα της FIFPro, του συνδέσμου των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ανά τον κόσμο. Προορισμός ήταν η Ολιβαϊρένσε, ομάδα της 3ης κατηγορίας του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, όμως γρήγορα έγινε φανερό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά... «Ανακάλυψα ότι ταυτόχρονα έτρεχαν δοκιμαστικά και στο Ροζάριο», συνεχίζει ο Άλβαρο. «Ήμασταν πάρα πολλοί. 25 παίκτες προπονούμασταν στην πρωινή προπόνηση και άλλοι 25 το απόγευμα. Ήταν τρελό. Ήμασταν 25 μόνο από την Αργεντινή και στην κατηγορία αυτή επιτρέπονταν μόνο έξι ξένοι ανά ομάδα».

Λίγες ημέρες μετά, 17 παίκτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Ντιονίσιο, θα μεταφέρονταν στη Μιράντα ντο Ντούρο, για να παίξουν στην Μιραντές, στην 4η κατηγορία.

«Εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα. Είχα συμφωνήσει (σ.σ. στην αρχή) τριετές συμβόλαιο. Τώρα μου είπαν ότι θα υπέγραφα μονοετές και για λιγότερα χρήματα. Μας είπαν επίσης ότι ο μισθός μας θα πληρωνόταν από έναν Αργεντίνο επενδυτή με τα αρχικά Σ. Ντ. που έμενε στις ΗΠΑ. Αρχίσαμε να επικοινωνούμε με αυτόν τον άνθρωπο και εκείνος καθυστερούσε τις πληρωμές από την αρχή. Μετά από μερικές εβδομάδες, μας είπαν από το σύλλογο ότι οι επιταγές που έστειλε για τις πληρωμές μας ήταν ακάλυπτες. Η συμφωνία υποτίθεται προέβλεπε ότι ο σύλλογος θα μας παρείχε στέγη και φαγητό και ο άνθρωπος αυτός θα πλήρωνε τους μισθούς μας. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είδαμε ούτε ευρώ από τον Αύγουστο ως τον Ιανουάριο».

Η 17άδα Αργεντίνων άρχισε, φυσικά, να διασπάται. Πέντε έφυγαν και γύρισαν στη χώρα τους, ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα έμεναν όλοι μαζί, απλήρωτοι, σε ένα σπίτι. Κοντά στον Μάρτιο, η πανδημία της Covid-19 εισχώρησε και στην Πορτογαλία, οπότε, εκτός των άλλων, για τους άτυχους ταξιδευτές σταμάτησε και η ποδοσφαιρική δράση. Μόνοι, χωρίς χρήματα, χωρίς τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς μπάλα. Τα μέτρα προστασίας επέτρεπαν το τρέξιμο κατά ζευγάρια και αυτή ήταν η μοναδική άσκηση για τους εκκολαπτόμενους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Και ενώ ο σύλλογος δεν έδειχνε σπουδαίο ενδιαφέρον, η αλληλεγγύη εμφανίστηκε από τη γειτονιά, στη μικρή πόλη της Μιράντα.

Ο φούρναρης πήγαινε φαγητό στο σπίτι των δώδεκα, ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου τούς άφηνε να προπονούνται εκεί δωρεάν, ενώ ακόμη και ένας γείτονας τούς κάλεσε για δείπνο στη βεράντα!

Το πιο περίεργο είναι ότι ο κύριος Σ. Ντ., ο υποτιθέμενος επενδυτής εκ των ΗΠΑ, διατήρησε επικοινωνία με τους Αργεντίνους ποδοσφαιριστές, ωστόσο συνέχισε να μην ανταποκρίνεται στα καλέσματα τους για κατάθεση χρημάτων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Μιραντές προσέγγισε τους ποδοσφαιριστές και τους ζήτησε να υπογράψουν ένα έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν ότι έχουν πληρωθεί κανονικά. Ισχυρίστηκε ότι ήθελε να δώσει το έγγραφο στο Δημαρχείο της πόλης ώστε να κάνει έξωση στους δώδεκα Αργεντίνους! Τότε, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι «όμηροι» ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να αλλάξουν την τύχη τους, ζητώντας βοήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, απευθύνθηκαν στο σύνδεσμο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Πορτογαλίας (τον αντίστοιχο ΠΣΑΠ), και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη νομική οδό απέναντι στη Μιραντές, με τον σύνδεσμο να τους εξασφαλίζει και ένα ποσό της τάξης των 350 ευρώ το μήνα, για την επιβίωση τους. Σύμφωνα με όσα μοιράστηκαν μαζί τους οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών της χώρας, το ποδοσφαιρικό... trafficking είναι μια πρακτική πολύ συνηθισμένη. Ψευτοατζέντηδες, ημιατζέντηδες και επίδοξοι ατζέντηδες πραγματοποιούν ένα «παιδομάζωμα» σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την προσδοκία ότι έστω ένα από τα «θύματα» θα «πιάσει», θα «βγει», και θα φέρει ζεστό χρήμα στο σύλλογο. Με αυτό το χρήμα, θα πληρωθούν και όλοι οι υπόλοιποι... όμηροι του εκάστοτε πονηρού και κακόβουλου συλλόγου. Φυσικά, αν κανείς δεν «πιάσει», η άβυσσος θα τους ρουφήξει όλους μαζί...

Όταν κατατέθηκε η καταγγελία, ο Σ. Ντ. εξαφανίστηκε από προσώπου γης και έπειτα οι Αργεντίνοι ακολούθησαν έκαστος τον δικό του δρόμο, άλλοι επιστρέφοντας στην Αργεντινή, άλλοι πηγαίνοντας στη Γερμανία και άλλοι σε νέες ομάδες στην Πορτογαλία. Ο Ντιονίσιο υπέγραψε στην Μπραγκάντσα και, με την πανδημία - ή ορθότερα την απαγόρευση άθλησης - να αποτελεί παρελθόν, ολοκλήρωσε τη σεζόν κανονικά και έβαλε και πάλι μπρος σε μια... χαμένη καριέρα.

Φέτος το καλοκαίρι, ο Αλμυρός Γαζίου από το Ηράκλειο της Κρήτης τού πρότεινε μια νέα αρχή και ο Άλβαρο Ντιονίσιο δέχτηκε να μετακομίσει στην Ελλάδα και στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Το Σάββατο (23/10), αγωνίστηκε επί 90 λεπτά στην πρεμιέρα του Αλμυρού, στην ήττα (0-1) από τον Άγιο Νικόλαο. Μπορεί να έχασε ένα παιχνίδι, αλλά σίγουρα δεν έχασε την καριέρα και τη ζωή του, καταφέρνοντας να επιστρέψει στην επιφάνεια από μια διαφαινόμενη απόπειρα... πνιγμού από ψευτοατζέντηδες.

«Αυτό που έμαθα», κλείνει την εξιστόρηση της περιπέτειας του στο site της FIFPro, «είναι ότι οφείλεις να ελέγχεις τα πάντα όπως πρέπει. Ίσως να ήμουν πολύ εύπιστος και με ξεγέλασαν. Πρέπει να μιλάς, να ρωτάς για όλα, όχι μόνο με τους ατζέντηδες αλλά επίσης και με τον σύλλογο στον οποίο πρόκειται να πας. Υπάρχουν τόσα παραδείγματα παικτών που πίστεψαν σε ψέματα και των οποίων η καριέρα καταστράφηκε...».

 

photo credits:
FIFPro.org

 

Άλβαρο Ντιονίσιο: Ο μέσος του Αλμυρού είχε πέσει θύμα trafficking στην Πορτογαλία