MENU

Η επόμενη μέρα της Τούμπας, μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις για την ΑΕΚ, αν το κλίμα απογοήτευσης με τον προπονητή στο επίκεντρο, αφεθεί ελεύθερο να κυριαρχήσει. Η ήττα της Ένωσης από τον ΠΑΟΚ ήταν σίγουρα πάνω απ' όλα ήττα στο διάβασμα του ματς, ήττα στην διαχείριση του, ήττα γενικώς τακτικής. Το θέμα είναι που οφείλεται αυτό. Είναι πολύ εύκολη η ανάγνωση που θα οδηγήσει να θεωρήσουμε το συγκεκριμένο ματς κριτήριο επάρκειας ή όχι του προπονητή.

Αν ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς στο ξεκίνημα της σεζόν και κυρίως στην Τούμπα (που ήταν το πρώτο πραγματικά πολύ ανταγωνιστικό και σε δύσκολες συνθήκες ματς) δείχνει κάτι ξεκάθαρα, αυτό είναι πως επιθυμεί να συμβαδίσει, να μη χαλάσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εντός της ομάδας και γύρω της. Κλίμα που διαμορφώνεται από την άποψη πως η μεταγραφική περίοδος έκλεισε με όλα όσα μπορούσαν να γίνουν κι από δω και πέρα είναι θέμα του προπονητή να οδηγήσει αυτό το δυναμικό στο πεπρωμένο του, που είναι μαζί και πρωταθλητισμός και κυριαρχικό επιθετικό ποδόσφαιρο.

Μόνο ο προπονητής μπορεί να το αλλάξει

Η ΑΕΚ έκανε πάρα πολλά στις μεταγραφές. Δεν τα έκανε όλα γιατί δεν μπορούσε να τα κάνει όλα. Γιατί δεν μπορεί να περάσει από το «Ω» στο «Α» σε μια μεταγραφική περίοδο. Ακόμη καν δεν ξέρουμε – έχουμε αρχίσει να υποψιαζόμαστε μόνο- ποιες από τις κινήσεις που έγιναν ήταν οι ενδεδειγμένες και ποιες αμφιλεγόμενες. Σίγουρα στην πορεία θα φανεί πως υπήρξαν και τέτοιες και μάλιστα σε επίπεδο βασικού κορμού.

Ο προπονητής είναι σε δύσκολη θέση, επειδή καλείται να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση που είναι επικίνδυνη. Ο Μιλόγεβιτς έχει πολύ μεγάλη εμπειρία για να συμμερίζεται πλήρως αυτό το κλίμα και να μη βλέπει τις αδυναμίες. Δείχνει όμως προς το παρόν να θέλει να βαδίσει με αυτό. Φαίνεται πως έχει μπει στο «τριπάκι» να πάει με τη γενική ψυχολογία. Είναι κατανοητό, πως αν τραβήξει διαφορετικό δρόμο, στην αρχή τουλάχιστον θα μείνει πολύ μόνος του, αλλά την σχέση με τον ποδοσφαιρικό ρεαλισμό που είναι κλειδί για την καλή πορεία μιας ομάδας, ειδικά υψηλού επιπέδου, είναι ο μόνος που μπορεί να την χτίσει από την θέση που βρίσκεται. Ακόμη κι αν νιώθει πως δεν έχει ακόμη απόλυτα την στήριξη που θα ήθελε στο να τραβήξει ένα τέτοιο μονοπάτι, αν θέλει να αυξήσει τις πιθανότητες του να πετύχει, η λογική λέει πως πρέπει να το ακολουθήσει. Και έτσι έχει την μοναδική ελπίδα να χτίσει και την απαραίτητη στήριξη.

Δεν ήταν έτοιμη να παίξει έτσι στην Τούμπα

Η ΑΕΚ σε τέτοιο ματς, ακόμη κι απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που είχε πολλά προβλήματα με απουσίες, αλλά και αγωνιστικής εικόνας το αμέσως προηγούμενο διάστημα, δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί με την προσέγγιση που επέλεξε ο προπονητής της. Και το λέμε ξανά, δεν είναι κανένας χθεσινός ο Μιλόγεβιτς, για να θεωρήσεις πως πιστεύει πραγματικά ότι ήταν σε θέση στην παρούσα φάση να παίξει έτσι. Μπορεί να ήθελε να το πιστέψει... Και λόγω κάποιων σημαντικών απουσιών και λόγω βαθμού προσαρμογής νέων παικτών, με τα εργαλεία που είχε, στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν μπορούσε να έχει αυτή την προσέγγιση.

Η ομάδα θέλει χρόνο για να αφομοιωθούν πράγματα και να αποκτήσει συνοχή, αλλά ο ίδιος ο Μιλόγεβιτς έχει πει πως χρόνος δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ματς που μπορείς να πάρεις περισσότερα ρίσκα και ματς που δεν μπορείς. Το ματς της Τούμπας, ανήκε στην δεύτερη κατηγορία. Είναι μεγάλο ζήτημα για την ΑΕΚ να βρει την ισορροπία σε αυτό το κομμάτι. Γιατί αναγκαστικά πρέπει να βρει τον τρόπο να συνδυάσει αγωνιστική πρόοδο με βαθμούς. Απέναντι στον ΠΑΟΚ, ο Μιλόγεβιτς προφανώς έχοντας την αίσθηση πως σε αυτό το ματς η ομάδα του πρέπει να αποδείξει και πως μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο, οδηγήθηκε σε σωρεία λαθών.

Καλείται να... βάλει φρένο

Θα κάνει κι άλλα λάθη κατά πάσα πιθανότητα, αν δεν πάρει τον ρόλο που του ταιριάζει μέσα στο κλίμα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό. Πρέπει να είναι αυτός που θα βάζει φρένο και θα διαχειρίζεται την ομάδα με βάση το πως είναι κι όχι το πως θα θέλαμε να είναι ή πως μπορεί να γίνει σε μερικούς μήνες. Ακόμη και με τα προβλήματα με απουσίες ή τον Σιμόες μόλις να έχει μπει ξανά,  επιλογές για να δοκιμάσει κάτι που θα μάτσαρε πιο αποτελεσματικά αυτό που ήταν πολύ ξεκάθαρο πως θα έκανε ο ΠΑΟΚ, είχε. Κι αποκλείεται να μη γνωρίζει πως τις είχε.

Είναι σημαντικό ως προπονητής να δείξεις τον δρόμο της λογικής, μέσα σε ένα περιβάλλον που με όσα έχουν περάσει όλοι, η απαίτηση για το παράλογο είναι εύκολο να κυριαρχήσει. Η ΑΕΚ έκανε πολλά, χρειάζεται κι άλλα και σίγουρα είναι μετά από ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ στις πιθανότητες για πρωτάθλημα. Δεν έχει ακόμη καλύτερο υλικό από τους άλλους δύο, δεν έχει κορμό από πέρσι, είναι η μόνη με εντελώς νέο προπονητή από τους τρεις. Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία. Χονδρικά.

Να αποδείξει ότι έχει φλόγα

Αν ο Μιλόγεβιτς επιλέξει τον δρόμο της λογικής, στην αρχή τουλάχιστον σίγουρα θα είναι μόνος του κι αυτό είναι πρόβλημα. Είδαμε και μετά τον ΠΑΟΚ πως ο σύλλογος δεν δίνει στίγμα, παρά το γεγονός πως ξέσπασε μεγάλη κουβέντα για τον προπονητή. Ο πειρασμός να βρεθεί ο ένας που θα πάρει την ευθύνη αν δεν περπατήσει το πράγμα, πάντα υπάρχει, είναι ανθρώπινο, συμβαίνει σε όλες τις ομάδες. Στην περίπτωση της ΑΕΚ δεν ισχύει για τον ίδιο τον Μελισσανίδη που στην πραγματικότητα σε όλες τις περιπτώσεις προπονητών εκτός του Καρντόσο, έψαξε κάθε τρόπο να δώσει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο. Αλλά το περιβάλλον της ομάδας έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε με το που ξεκινούσε η ιστορία γύρω από έναν προπονητή, δεν υπήρχε περίπτωση να μη γίνει χειρότερη η κατάσταση. Όμως έτσι δεν γίνεται δουλειά. Από την άλλη πρέπει κι ο Μιλόγεβιτς να αποδείξει, πως έχει πραγματική επιθυμία και φλόγα να πετύχει κάτι σημαντικό στην ΑΕΚ και δεν είναι απλά συμβιβασμένος με την ασφάλεια που του δίνει ένα συμβόλαιο.

Το να ανοίγει κουβέντα για προπονητή, μπορεί να είναι σωστό, μπορεί να μην είναι. Μπορεί να μην υπάρχει λόγος να στηρίξεις τον Μιλόγεβιτς, μπορεί και να υπάρχει. Δύσκολα μπορούμε να το πούμε από τώρα αυτό. Αλλά επίσης σίγουρα χάνονται όλες οι πιθανότητες, αν το «κακομαθημένο» σε τέτοιες περιπτώσεις περιβάλλον της ομάδας, βρει από τώρα το ποιος θα είναι ο φταίχτης σε κάθε περίπτωση. Τέλος, μη ξεχνάμε το βασικό. Ο σύλλογος και η διοίκηση πάντα έχουν το απόλυτο δικαίωμα να κρίνουν και να πάρουν αποφάσεις ανά πάσα στιγμή. Πολλές φορές και την υποχρέωση. Αποφάσεις όμως που για να βγουν, πρέπει να είναι βάσει σωστών, καλά μελετημένων κριτηρίων. Και με προϋπόθεση όλοι όσοι έχουν σχέση με το χτίσιμο της ομάδας πρώτα να είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στους ίδιους. Έτσι βοηθιέται και ο απόλυτος κριτής, το αφεντικό της ομάδας, να πάρει τη σωστή απόφαση.


 

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Μιλόγεβιτς να βάλει πρώτος το φρένο στον παραλογισμό
EVENTS