MENU

*Μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια (πάνω από μιάμιση ώρα) και απ’ τις καλύτερες προπονήσεις στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού διεξήχθη το πρωί της Τρίτης στο Χορστ της Ολλανδίας, υπό την οδηγίες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που σταμάτησε ουκ ολίγες φορές το πρόγραμμα για να κάνει παρατηρήσεις στον παίκτες του, τις περισσότερες φορές σε έντονο ύφος. 

*Το “μία από τις καλύτερες προπονήσεις” δεν αφορά την ποιότητα των πράσινων στα τελειώματα ή την κατανόηση της βασικής άσκησης που σχετίζονταν με την οργάνωση της ομάδας σε φάση ανάπτυξης, την κυκλοφορία της μπάλας και το πρέσινγκ. Αφορά αποκλειστικά το φροντιστήριο και τη διαδικασία εκμάθησης, αλλά και την ένταση που έβγαλε ο Σέρβος κατά τη διάρκεια της προπόνησης. 

https://streamable.com/tqs1qc

*Οι εκρήξεις του Γιοβάνοβιτς ήταν αρκετές και ο στόχος του δεν ήταν να συνετίσει έναν ή δύο παίκτες, δεν ήταν κάποιο πρόσωπο, αλλά η ομάδα και το γκρουπ στο σύνολο του. 
Η πλέον χαρακτηριστική ατάκα του Σέρβου προπονητή αφορούσε τις δικαιολογίες. Όποτε γινόταν ένα λάθος από κάποιον, υπήρχε έτοιμη στα χείλη του οποιουδήποτε. Και θέλησε να τις κόψει μαχαίρι, όπως και έγινε.

https://streamable.com/3cnk7q

*Μία, δύο, τρεις, τα πήρε ο Γιοβάνοβιτς και έκανε το πρώτο ξέσπασμα: “Δεν γίνεται να έχετε πάντα έτοιμη την δικαιολογία! Όταν σας λέω κάτι, αυτό είναι. Το κάνετε και προχωράμε. Ο καθένας έχει να πει τη δική του… ιστορία όταν γίνεται κάτι! Δεν θέλουμε δικαιολογίες᾽᾽ ήταν η φάση του σε πολύ έντονο ύφος. 

*Ακολούθησε ομοβροντία. Αρχικά εξήγησε πως πρέπει να γίνεται το σωστό διάβασμα του παιχνιδιού ανάλογα με την τακτική τοποθέτηση των αντιπάλων και όταν από τη θεωρία πήγαμε στην πράξη, τον άκουσε όλο το Χορστ! 

*”Ωπα, ώπα, στοπ!” φώναξε. “Πιέζετε σωστά, αλλά κάνετε πάντα κάτι λάθος. Τι είναι αυτό; Ξέρετε;” ρώτησε δίχως να λάβει καμία απάντηση. “Μαουρίσιο ξέρεις;” ρώτησε τον Βραζιλιάνο, χωρίς ανταπόκριση. 

*“Ξεκινάτε την πίεση και δεν μιλάτε; Πώς το κάνετε αυτό; Να πρεσάρετε με κλειστό το στόμα; Χωρίς επικοινωνία; Δεν είδατε στο φιλικό οι αντίπαλοι πως φώναζαν συνέχεια και μιλούσαν; Πάμε πάλι, αλλά αυτή την φορά να μιλάτε μεταξύ σας για καλύτερη συνεργασία. Μιλάς είσαι στο παιχνίδι. Δεν μιλάς, είσαι εκτός παιχνιδιού! Ωπα, πάμε”. 

*Λίγα λεπτά αργότερα, σταμάτησε την άσκηση εκ νέου. “Αν είστε όλοι μαζεμένοι προς τα πίσω, ποιος θα είναι σε θέση για γκολ; Με μόνο έναν παίκτη θα επιτεθούμε για να σκοράρουμε᾽᾽; ήταν η επόμενη προτροπή, ενώ αμέσως μετά έπιασε τον Μπουζούκη και του εξήγησε που πρέπει να κινηθεί για να βγαίνει ως έξτρα παίκτης στην επίθεση.  

https://youtu.be/zWIptyjC0rk?t=2

*Ακολούθησαν κάποιες βιαστικές επιλογές στο built up που τον τσίτωσαν. “Δεν με πειράζει να γυρίσετε την μπάλα πίσω. Ήρεμα με την μπάλα, όχι με πανικό. Θέλω να είστε ήρεμοι. Πάμε ξανά ήρεμα᾽᾽ τους είπε. Παρατηρήσεις σε σαφώς πιο ήρεμο ύφος έκανε και ο συνεργάτης του Νίκος Κολομπούρδας.  

*Απευθυνόμενος στον Χατζηθεοδωρίδη, του είπε “Η μπάλα μπροστά Ηλία. Μάθε να παίζεις την μπάλα μπροστά και μετά παράλληλα. Οχι πρώτη επιλογή παράλληλα και προς τα πίσω”, ενώ σε μία άλλη στιγμή τόνισε στον Χατζηγιοβάνη. “Μπορείς να τραβήξεις προς τα έξω τον αντίπαλο με πλάγια βήματα, τράβηξε τον για να ανοίξει χώρος”.

*Στο πλήρες πρόγραμμα προπόνησης ενσωματώθηκε την Τρίτη ο Ρουμπέν Πέρεθ, που ξεπέρασε τις ενοχλήσεις από την κλωτσιά στη γάμπα που δέχτηκε στο πρώτο φιλικό της σεζόν με την Αλ Τααβόν. 

*Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τρεξίματα φυσικής κατάστασης και κατόπιν δόθηκε έμφαση στην κυκλοφορία της μπάλας και στο πρέσινγκ. Για πρώτη φορά υπήρχε άσκηση με παγίδα στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου και πρέσινγκ στο κέντρο, με συγκεκριμένες οδηγίες στους εξτρέμ που έπρεπε να πιέζουν αλλά και να επιστρέφουν άμεσα στις θέσεις τους.  

*Ακολούθησε μία άσκηση τακτικής με κυκλοφορία, σπάσιμο της μπάλας στα άκρα και σέντρα μέσα στην περιοχή, όπου βρίσκονταν τέσσερις παίκτες για να εκτελέσουν. Τα τελειώματα ήταν τα περισσότερα απογοητευτικά. 

*Το κυρίως μενού εμπεριείχε χτίσιμο του παιχνιδιού και πρέσινγκ σε άτυπο δίτερμα. Με τους κίτρινους αγωνίστηκαν οι: Χατζηγιαννάκης, Κώτσιρας, Βέλεθ, Ρόμπι, Χατζηθεοδωρίδης, Μαουρίσιο, Αλεξανδρόπουλος, Σαβιέρ, Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ και Μακέντα. Με τους πορτοκαλί οι: Ξενόπουλος, Σάντσες, Σερπέζης, Σιδεράς, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Αγιούμπ, Χατζηγιοβάνης, Σανκαρέ, Ενγκμπακοτό και Ιωαννίδης.

*Στο τέλος της προπόνησης ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε τετ α τετ με τον Γιάννη Μπουζούκη για αρκετή ώρα. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μιλούσε για τακτικά θέματα, όπως φαινόταν από τις κινήσεις του σώματος του, σε διδακτικό ύφος και πάνω στην άσκηση που είχε ολοκληρωθεί πριν από λίγα λεπτά. 

Φουλ γκάζια από Γιοβάνοβιτς: «Δεν γίνεται να έχετε πάντα έτοιμη τη δικαιολογία» (pics&vids)
EVENTS