MENU

 

  • Εσχάτως ενόχλησε την επικοινωνία του ΟΣΦΠ το γεγονός πως έχουν γίνει αναφορές σε πολλά δημοσιεύματα στην προσπάθεια που κάνει η ΑΕΚ να βελτιώσει την ομάδα της και στο πόσο στοιχίζει αυτό. Είναι άλλωστε προφανές πως η ΑΕΚ παίρνει παίκτες χωρίς να πληρώνει. Σε αντίθεση με αυτούς που διαλαλούν πως μπαίνει το χέρι... βαθιά στην τσέπη.

  • Θα πάρω ένα φανταστικό σενάριο. Ας πούμε πως υπήρχε διαθέσιμη η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2010 με έτοιμο δικό της γήπεδο, το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα. Με έτοιμο δικό της προπονητικό κέντρο και πάλι το καλύτερο στην Ελλάδα. Και με μια ομάδα που δεν είχε πάει καλά την σεζόν που τελείωσε, αλλά με συγκεκριμένες κινήσεις, όχι πολλές, γινόταν πάλι εύκολα πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα. Και το μόνο πρόβλημα ήταν να καλυφθούν ανοίγματα της τελευταίας διετίας, τριετίας.

  • Συν όλα αυτά, αυτός που θα αποφάσιζε να επενδύσει στην ΑΕΚ εκείνη την περίοδο να είχε ας πούμε τον έναν βασικό της αντίπαλο σε διοικητική εσωτερική διαμάχη που ξεκινούσε τότε και θα οδηγούσε σε διάλυση της διαδικασίας που τον είχε οδηγήσει στο νταμπλ την σεζόν που τελείωσε (Παναθηναϊκός 2010). Και τους άλλους δύο στην πραγματικότητα ήδη χρεοκοπημένους και χωρίς υποδομές.

  • Επίσης, ένα σύστημα που περίμενε έτοιμο τον επόμενο δυνατό για να του δώσει αυτά που εξασφάλιζε η κυριαρχία στην ΕΠΟ, πριν από το 2016.

  • Η ψαλίδα για την οποία όλοι μιλούν άνοιξε από το 2010 ως το 2016, όταν ο ΟΣΦΠ κάθε χρόνο μεγάλωνε το ρεκόρ εσόδων του, δεν είχε σοβαρό ανταγωνισμό λόγω των προβλημάτων των αντιπάλων του, αλλά και όποιος προσπαθούσε αγωνιστικά να σηκώσει κεφάλι με συνοπτικές διαδικασίες την έτρωγε από νωρίς και καθόταν στ' αυγά του. Μάλιστα στις περισσότερες από αυτές τις σεζόν, υπήρχε κι απευθείας συμμετοχή σε όμιλο του Champions League, κάτι που σημαίνει πως για να γεμίζει τα ταμεία του με υπέρογκα ποσά κάθε χρόνο, για να πείθει δυνατούς μάνατζερ να φέρουν εδώ τους παίκτες τους για μεταπώληση μέσω της βιτρίνας του Champions League, ο ΟΣΦΠ δεν είχε παρά να εκμεταλλευθεί όλα τα τεράστια πλεονεκτήματα θεμιτά ή όχι (διαλέγετε εσείς ποια ήταν τα πιο σημαντικά) που είχε εντός συνόρων. Κάθε κουβέντα λοιπόν για σύγκριση, αρχίζει και τελειώνει εκεί. Και κυρίως οικονομική. Η μόνη διαφορά πλέον είναι πως με τον ερχομό του Μαρτίνς μπήκαν σε μια πιο σωστή ποδοσφαιρική λογική.

  • Πάμε στην ΑΕΚ, στην οποία συμπληρώνονται και 8 χρόνια από την πρώτη επίσημη εμφάνιση Μελισσανίδη στην συνέντευξη Τύπου στο Τατόι, που σηματοδότησε το «Ερχόμαστε».

  • Μια ομάδα που είχε πέσει στην Β΄Εθνική και δεν υπήρχε ως ομάδα. Δεν είχε στην ουσία δυναμικό ούτε για Β΄Εθνική. Μια ομάδα που είχε συμπληρώσει μια δεκαετία χωρίς γήπεδο. Μια ομάδα με ένα προπονητικό κέντρο νέο μεν, με τις μίνιμουμ προδιαγραφές δε και κυρίως υποθηκευμένο. Κι όλα αυτά με ένα τερατώδες χρέος που είχε δημιουργηθεί και μετά την υπαγωγή στο Άρθρο 44 το φθινόπωρο του 2004.

  • Οκτώ χρόνια μετά τι υπάρχει; Ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο που θα είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Ένα δικό της πλέον σύγχρονο προπονητικό κέντρο που βελτιώνεται συνεχώς. Μια ομάδα που μέσα σε μια τριετία από την επιστροφή της πήρε πρωτάθλημα, κύπελλο, έπαιξε Champions League κι έχει ήδη σημειώσει δύο συμμετοχές στους ομίλους και του Europa League.

  • Πως έγιναν όλα αυτά; Τα έσοδα της ΑΕΚ αρκούσαν για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της κατασκευής του νέου γηπέδου, της βελτίωσης κι επέκτασης του προπονητηρίου και της δημιουργίας ανταγωνιστικής ομάδας; Είχε η ΑΕΚ σε αυτό το διάστημα έσοδα της τάξης των 105 εκατομμυρίων που έγινε γνωστό πριν λίγο καιρό πως έχουν στοιχίσει μόνο οι υποδομές που δημιουργούνται; Πόσα εκατομμύρια πήρε από την Περιφέρεια για το γήπεδο; Μέχρι πριν λίγο καιρό ούτε καν τα 3/4 των 20 εκατομμυρίων που από την αρχή είναι δεδομένο πως θα έπαιρνε. Πως λοιπόν από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι πέρσι, στην Νέα Φιλαδέλφεια υψώθηκε ένα γήπεδο;

  • Η προπαγάνδα που ακόμη και σήμερα γίνεται με αντικείμενο την ΑΕΚ, από πλευράς επικοινωνίας του ΟΣΦΠ, είναι σαφές πως απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν θα κουράσουν πολύ το μυαλό τους για να σκεφθούν. Και πιάνει τόπο, επειδή δεν πάει καλά η ΑΕΚ αγωνιστικά τις τρεις τελευταίες σεζόν. Που αν σκεφθείς τις οικονομικές ανάγκες που είχε για τα έργα υποδομής της, η μέτρια αγωνιστική παρουσία μετά το αποκορύφωμα του 2018, είναι ένα εξαιρετικά μικρό τίμημα.

  • Στην πραγματικότητα, η ΑΕΚ έκανε μια τιτάνια προσπάθεια για να συνδυάσει τα πάντα την τελευταία 8ετία και τα κατάφερε σε βαθμό ανέλπιστο. Αυτοί που παρουσιάζουν την εδώ και μια δεκαετία διαχείριση τεράστιων εσόδων ως επένδυση, μιλούν για «τρεις το λάδι τρεις το ξύδι». Αλλά δεν μας εξηγούν πως με «τρεις το λάδι τρεις το ξύδι», παίρνεις πρωτάθλημα, παίρνεις κύπελλο, παίζεις Champions League, φτιάχνεις από το μηδέν νέο μεγάλο γήπεδο και κάνεις δέκα φορές καλύτερο το προπονητικό σου. Πολύ ενδιαφέρον θα είχε να δούμε πως ακριβώς θα το πήγαιναν εκείνοι, αν ξεκινούσαν από την αφετηρία της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2013. Θα είχαμε αγορά μιας χρεοκοπημένης ΠΑΕ, χωρίς καμιά υποδομή, χωρίς ποδοσφαιρική ομάδα, υποβιβασμένη αγωνιστικά στην Β΄Εθνική, αποπληρωμή όλων των χρεών και μετά επένδυση σε γήπεδα, προπονητικά κέντρα και δημιουργία ανταγωνιστικής ομάδας;

  • Γιατί αυτό λένε πως έπρεπε να γίνει στην ΑΕΚ για να μην ισχύει το «τρεις το λάδι...». Να αγοραστεί ως ΠΑΕ με τα χρέη της στην Β΄Εθνική, να αποπληρωθούν αυτά και ταυτόχρονα να βρει λεφτά για νέο γήπεδο, προπονητικό κέντρο, δημιουργία ομάδας επιπέδου ΑΕΚ. Στην πραγματικότητα, αυτό θα τους βόλευε να γινόταν...

Η αλήθεια για την ΑΕΚ της τελευταίας οκταετίας