MENU

Η κρίσιμη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 19/7 για την Ολιστική Μελέτη της UEFA και της FIFA για το ποδόσφαιρο, πλησιάζει.

Την Τετάρτη 7/7 έπειτα από πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσιάστηκε η Ολιστική Μελέτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκεί, παρών ήταν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Λούκα Νίκολα, ο οποίος διεμήνυσε αναφερόμενος στις αλλαγές της Ολιστικής Μελέτης, ότι «FIFA και UEFA φρονεί ότι θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στις 19/7 στη ΓΣ της ΕΠΟ». Νωρίτερα, όπως τόνισε… «Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΠΟ, χέρι, χέρι για να εξασφαλίσουμε ότι οι συστάσεις που βρίσκονται στην ολιστική μελέτη και αφορούν θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης και διακυβέρνησης θα υλοποιηθούν απολύτως». Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το περιεχόμενο της μελέτης «έχει φύση σύστασης. η υλοποίηση και η εφαρμογή της προφανώς είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΟ. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί πως ανά πάσα ώρα και στιγμή θα υπάρχει ανεξαρτησία της ΕΠΟ και αυτός είναι ένας παράγων που είναι ο σημαντικότερος όλων».

Η ομιλία του Λούκα Νίκολα, επικεφαλής διακυβέρνησης των ομοσπονδιών της UEFA.

«Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που διέπουν και διατρέχουν την ολιστική μελέτη. Το περιεχόμενο έχει φύση σύστασης που σημαίνει ότι ενώ η UEFA και η FIFA, προφανώς, εντόνως, ισχυρά συνιστούν και εργάζονται πλήρως για να υλοποιηθούν οι συστάσεις της μελέτης, η υλοποίηση και η εφαρμογή της προφανώς βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΟ. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί πως ανά πάσα ώρα και στιγμή θα υπάρχει ανεξαρτησία της ΕΠΟ και αυτός είναι ένας παράγων που είναι ο σημαντικότερος όλων.

Να μελετήσετε τη μελέτη και να εστιάσετε στα πεδία και τους τομείς που η ΕΠΟ θα χρειαστεί βοήθεια από την κυβέρνηση, όπως σε θέματα ασφάλειας και την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων. Στο δεύτερο κομμάτι, η ΕΠΟ θα πρέπει να περιλαμβάνετε στην Εθνική Πλατφόρμα που έχει συσταθεί μετά τη σύμβαση Macolin.

Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΠΟ, χέρι, χέρι για να εξασφαλίσουμε ότι οι συστάσεις που βρίσκονται στην ολιστική μελέτη και αφορούν θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης και διακυβέρνησης θα υλοποιηθούν απολύτως. Στις 19/7 τα μέλη της ΕΠΟ θα λάβουν απόφαση για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις για τον κανονισμό. Η UEFA φρονεί πως οι αλλαγές είναι υψίστης σημασίας και θα βελτιώσουν ουσιωδώς τη λειτουργία της ΕΠΟ σε όλα τα επίπεδα. FIFA και UEFA φρονούν ότι θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στις 19/7 στη ΓΣ της ΕΠΟ.

«Στο παρελθόν, έχουμε εντοπίσει διατάξεις που συγκρούονται με το αυτοδιοίκητο»

«Στο παρελθόν, σε συνεργασία με την ΕΠΟ έχουμε εντοπίσει διατάξεις της νομοθεσίας που σε ένα βαθμό φαίνεται ότι συγκρούονται με το αυτοδιοίκητο. Η ΕΠΟ έχει την υποχρέωση να λειτουργεί ανεξάρτητα και χωρίς να ασκείται επιρροή από τρίτους. Το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίσαμε αφορά το μητρώο, υπάρχουν και κάποιες αβεβαιότητες για την αναδρομική ισχύ του νόμου αλλά και για τους προπονητές. Η συνάντηση με τον υφυπουργό αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα».

Στη δευτερολογία του, είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι ο μόνος δρόμος είναι η εποικοδομητική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Να αφήσουμε ο καθένας τα ατομικά του συμφέροντα για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για το συνολικό καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προφανώς η Ολιστική Μελέτη δεν προσφέρει μια και μοναδική λύση στα προβλήματα. Είναι θέμα της ελληνικής πλευράς να βρει βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Βεβαίως εννοείται ότι η UEFA  θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει να βοηθάει το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκομένους».

Ενωτική η ΕΠΟ

Την ΕΠΟ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, εκπροσώπησε ο Αστέριος Αντωνίου, α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας που είπε μεταξύ άλλων… «Η προσπάθεια μας είναι να πάμε μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με την παρουσία του κ. Ζαγοράκη, με τη σύμπλευση και συμφωνία, μπορούμε να ανεβούμε ψηλά στο ranking της UEFA και της FIFA και να δούμε την Εθνική ομάδα να μας δίνει και πάλι χαρές. Στο επόμενο διάστημα, πρέπει να προσαρμοστεί ο νόμος με την ολιστική μελέτη, ορισμένα άρθρα που έχουν δημιουργήσει προβλήματα, για να βάλουμε το ποδόσφαιρο σε καινούργιες ράγες για να μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Ευελπιστώ στην καλή διάθεση όλων των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να κάνουμε βήματα μπροστά».

Ακόμη τόνισε... «Για εμάς ήταν μεγάλη υπόθεση η επιχορήγηση των σωματείων με το Μητρώο. Σε καμία περίπτωση η Ομοσπονδία δε ζητάει να δοθούν λεφτά σε κανένα σωματείο που δεν είναι στο μητρώο. Η τοποθέτηση του κ. Σαράκη έχει να κάνει με το γεγονός ότι προέκυψαν κάποια άλλα κωλύματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν με το οικονομικό κομμάτι, το οποίο πιέζουμε τις ομάδες να αποκατασταθούν όλες και χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια γιατί πραγματικά τα σωματεία έπαιρναν κάποια λεφτά αλλά αυτό σταμάτησε. Μένω σε αυτά που είπατε κ. Αυγενάκη ότι η σύνδεση, η συμπόρευση και η συμφωνία του υπουργείου με τους αθλητικούς φορείς μπορούν να οδηγήσουν τα πράγματα μπροστά. Πιστεύω ότι θα ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια της Ολιστικής Μελέτης. Η αναδιάρθρωση είναι στο σωστό δρόμο, έχει γίνει ένα λάθος πριν από 1-2 χρόνια το οποίο διορθώνεται, δεν μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να σηκώσει τόσες επαγγελματικές ομάδες. 

Πρέπει τέλος να πω, ότι η πίτα που μοιράζεται, όλοι θέλουμε να μοιραστεί ισομερώς και αν είναι δυνατόν να πάρουν περισσότερα λεφτά οι μικρές ομάδες. Είναι πολύ λίγα τα λεφτά και αυτό έχει να κάνει με την πειρατεία που υπάρχει στα τηλεοπτικά και δεν μπορούν οι εταιρείες να πληρώσουν αυτό που πρέπει πραγματικά να πάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχει μείνει πίσω. Για τους προπονητές, μαζί με το υπουργείο έγινε μια συγκροτημένη προσπάθεια προσέγγισης και βελτιώθηκαν κάποια πράγματα, και με πίεση της ΟΥΕΦΑ γιατί είναι ο κανονισμός της ΟΥΕΦΑ. Δεν εφαρμόζει η ΕΠΟ το πλαίσιο αυτό το κανονιστικό των προπονητών. Αν είχαν αλλάξει τα πράγματα, και είχαμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν θα είμασταν εδώ να έχουμε την Ολιστική Μελέτη και να έχουμε τις παρεμβάσεις των συνομοσπονδιών. Για το VAR, φέτος στο πρωτάθλημα υπήρχε αρκετά μεγάλη βελτίωση».

Ζαγοράκης: «Συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος της Μελέτης»

«Με βρίσκει σύμφωνο στο μεγαλύτερο μέρος των παραγράφων της η Ολιστική Μελέτη. Προτεραιότητα μας είναι να κοιτάξουμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και τις επαγγελματικές ομάδες. Είναι μια καινοτομία, πολύ καθοριστική για το ελληνικό ποδόσφαιρο η Ολιστική Μελέτη. Στις 19/7 είναι η ΓΣ των Ενώσεων και θα παρθούν εκεί οι αποφάσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Μπουτσικάρης: «Καταρχήν θετική η Super League»

Ο πρόεδρος της Super League Λεωνίδας Μπουτσικάρης τόνισε ότι η διοργανώτρια είναι κατ’ αρχήν θετική στην Ολιστική Μελέτη και στα μέτρα της κυβέρνησης, παραπέμποντας στη συνεδρίαση του ΔΣ της Λίγκας, την Πέμπτη 8/7.

«Η Σούπερ Λίγκα είναι καταρχήν θετική στην υλοποίηση της ολιστικής μελέτης καθώς κινείται στην κατεύθυνση διόρθωσης κακώς κειμένων που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο για δεκαετίες. Δυστυχώς η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτή που προαναφέρθηκε με τη χώρα μας να έχει κατρακυλήσει στο ranking της UEFA σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο αλλά να υπάρχει παράλληλα, σημαντική μείωση στα εισιτήρια και τα έσοδα μας. Oι θεσμικές αλλαγές που εισηγείται η μελέτη αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

Ακόμη, είπε: «Ήταν στρατηγική της κυβέρνησης τα χρήματα από το στοίχημα να διανεμηθούν στις ομάδες ισομερώς. Η Σούπερ Λίγκα χαιρέτησε αυτή την απόφαση επειδή κι εμείς επιθυμούμε η ψαλίδα να κλείσει. Οι μικρότερες πήραν ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού τους από το στοίχημα και οδήγησε πραγματικά στο να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ μικρών και μεγάλων. Ακούστηκαν κάποιες αναφορές για κρατικοδίαιτο αθλητισμό λόγω του στοιχήματος. Μόνο έτσι δεν είναι. Ο νέος τρόπος φορολόγησης του στοιχήματος, του παίκτη, με νέο, δίκαιο σύστημα οδηγεί στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Τα χρήματα μοιράζονται στην κυβέρνηση και ότι περισσεύει πηγαίνουν στις ομάδες. Από τα χρήματα εκπονήθηκε ένα πλάνο για πλήρη αναμόρφωση αγωνιστικών χώρων, για την αναβάθμιση γηπέδων, φτιάχνουμε το κοινωνικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Ήταν βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη της Σούπερ Λιγκ, το να μην είναι υποχρεωτικό για καμία ομάδα και με κανένα τρόπο να συμμετέχει σε κεντρική διαχείριση αν αυτή δεν θέλει. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται σε βάση εθελοντική. Παρόλα αυτά υπάρχει η βούληση είτε με είτε χωρίς κεντρική διαχείριση οι ομάδες να μην επιτρέψουν να γίνει το πρωτάθλημα σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ή έλλειψης ισονομίας. Είναι μια πραγματικότητα οι ζημιές και αφορά όλες τις χώρες, όπως η Ισπανία και όχι μόνο την Ελλάδα. Ακούστηκε ότι οι ομάδες μας έχουν προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά τον έλεγχο. Οι ΠΑΕ της Α’ Εθνικής είναι πιο σκληρά ελεγχόμενες ανώνυμες εταιρίες στην Ελλάδα. Όχι μόνο έχουμε τον έλεγχο που έχουν όλες οι ανώνυμες εταιρίες αλλά δύο φορές το χρόνο, στο πλαίσιο της αδειοδότησης, και η τελευταία, η παραμικρή σύμβαση των 50 ευρώ ελέγχεται στο πλαίσιο της αδειοδότησης».

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το μήνυμα της UEFA για την Ολιστική Μελέτη ενόψει της ΓΣ της ΕΠΟ
EVENTS