MENU
ALE

Ο Νίκος Αλέφαντος έφυγε σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο, προδομένος από την καρδιά του και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχανε το πρωινό της 22ης Ιουνίου το δικό του παλικάρι.

Γεννημένος στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα, είχε μεγαλώσει στα Εξάρχεια.

Από πολύ μικρός είχε τρέλα με το ποδόσφαιρο, το λάτρευε, ζούσε για αυτό, όπως πολλοί πιτσιρικάδες στη γενιά του και ήθελε να ζήσει στιγμές δόξας με τη δική του αγαπημένη θεά, τη στρογγυλή.

Ως ποδοσφαιριστής ο Νίκος Αλέφαντος ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αστέρα Εξαρχείων, πριν περάσει στην ΑΕ Χαλανδρίου, στον ΠΑΟ Ρουφ, στον Ολυμπιακό, στον Ατρόμητο Πειραιώς, στον Ολυμπιακό Χαλκίδας, τον Παναιγιάλειο, τον Πανελευσινιακό και τον Βύζαντα Μεγάρων, ομάδα στην οποία κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1969.

ALEF

 

Η τρέλα του για το ποδόσφαιρο, την… μπαλίτσα όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος, έκανε τον… άρχοντα, στο παρατσούκλι του τα τελευταία χρόνια, να συνεχίσει ως προπονητής.

Από εκεί που ξεκίνησε, από τον πάγκο του Αστέρα Εξαρχείων.

Ο Νίκος Αλέφαντος πέρασε από τους πάγκους μεγάλων ελληνικών ομάδων. Το αποκορύφωμα ήρθε για εκείνον όταν πέρασε από τον πάγκο του αγαπημένου του Ολυμπιακού, στον οποίο εργάστηκε μάλιστα τρεις φορές, το 1983, το 1994 και το 2004.

χψ
ες

Το τελευταίο του πέρασμα από τον πάγκο των Πειραιωτών, χάρισε ακόμα μία πολύ χαρακτηριστική στιγμή του, την οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ. Θεωρούσε υπεύθυνο της απώλειας του πρωταθλήματος τον διαιτητή Δούρο για το γεγονός ότι δεν απέβαλε τον Κυριάκο στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στη «Λεωφόρο» που έληξε 2-2.

«Γιατί δε βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο…», ένα μαράζι με το οποίο έφυγε, καθώς ήθελε στην τελευταία του θητεία στον πάγκο του αγαπημένου του Ολυμπιακού να στεφθεί πρωταθλητής.

Ο Νίκος Αλέφαντος πέρασε επίσης από τους πάγκους των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΑΕΛ, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς, ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.

Τα τελευταία χρόνια το ξεχωριστό ποδοσφαιρικό του σχόλιο, με το οποίο δίκαζε τους πάντες, το έκανε στην αθλητική εκπομπή του Τηλεάστυ, στην οποία έχει χαρίσει μυθικές ατάκες.

Ο Αλέφαντος έμεινε στην ιστορία για τις τρομερές ατάκες του «τα πάντα όλα» και «μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα, στα εξηγώ ωραία;;;», αποτελώντας μία καλτ φιγούρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μάλιστα η πορεία του έγινε έμπνευση και τελικά τραγούδι από τα παιδιά από την Πάτρα, συγκρότημα που κυκλοφόρησε το 1983 το τραγούδι «Γεια σου ρε Αλέφαντε είσαι παλικάρι», εξυμνώντας τον λαϊκό υπηρέτη του ποδοσφαίρου, αναφέροντας και τις αδικίες που έχει υποστεί.

Ο (κυρ) Νίκος έφυγε σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο από κοντά μας και σίγουρα είτε κανεις συμφωνούσε είτε διαφωνούσε μαζί του, ο ρομαντικός και σινάμα λαϊκός τρόπος με τον οποίο προσέγγιζε το ποδόσφαιρο τον έκανε μία ξεχωριστή φιγούρα που δύσκολα θα ξεχαστεί...

«Γεια σου ρε Αλέφαντε είσαι παλικάρι…» (pics+vid)