MENU

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία των σημερινών αθλητικών εφημερίδων...

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΤΑΛΗΣ – ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Για τον Τζαβέλλα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι φως φανάρι το πόσο λείπει από την ΑΕΚ αυτός ο χαρακτήρας. Πόσο μάλλον όταν στην πορεία έχει εξελιχθεί σε αριστερό στόπερ πρώτης γραμμής.

Είναι 33 και μισό; Σιγά τα αυγά λέμε εμείς. Με φουλ σεζόν βασικός και βασικός και στην Εθνική, ποια σημασία έχει αυτό; Οι ηλικίες δεν παίζουν τον ρόλο που έπαιζαν κάποτε. Το θέμα είναι να διακρίνεις τις περιπτώσεις που δεν παίζουν ρόλο και να τις ξεχωρίσεις από αυτές που παίζουν ρόλο. Άλλο ένας 33άρης με δέκα συμμετοχές την σεζόν που τελείωσε κι άλλο ένας 33άρης με 30 και βάλε συμμετοχές, εν ενεργεία διεθνής.

Και για τον Παπαδόπουλο από την στιγμή που φέτος μπήκε ξανά σε κανονικούς αγωνιστικούς ρυθμούς μετά από μεγάλο αγώνα κι αυτός, καθόλου δεν θα με χάλαγε. Δύο Έλληνες με αμυντική ποιότητα, με προσωπικότητα, δίπλα στους νεαρούς και ήδη «ψημένους» στην Super League 1από την περσινή σεζόν, Λάτσι, Μήτογλου, θα ήταν το ιδανικό.

Το ιδανικό! Και να ξέρετε κάτι. Όποια μεταγραφή και να κάνει η ΑΕΚ στις θέσεις των στόπερ, που θα είναι καλή, δεν θα πάει πολύ πιο κάτω οικονομικά, από το να πάρει και τους δύο αυτούς παίκτες. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ – LIVE SPORT

Χαμηλά η μπάλα και συγκρατημένα τα χαμόγελα πρέπει να είναι στην Εθνική. Θα συμφωνήσω ότι η ομάδα του Τζον Φαν'τ Σιπ, μετά την ισοπαλία στο Βέλγιο, ήταν ακόμα καλύτερη χθες κόντρα στη Νορβηγία. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μας έκανε να τρίβουμε τα μάτια, όχι γιατί πονούσαν, αλλά από ικανοποίηση γι' αυτό που βλέπαμε. Όμως, δεν παύουν να είναι φιλικά αυτά τα παιχνίδια. Σίγουρα οι διεθνείς έδειξαν και στα δύο ότι έχουν κάνει βήματα προόδου, έβγαλαν χαρακτήρα, αλλά ούτε οι ίδιοι ούτε οι αντίπαλοι έπαιξαν όπως θα έπαιζαν σε επίσημα ματς. 

Γι' αυτό και τα συμπεράσματα πρέπει να είναι φειδωλά. Το Σεπτέμβριο είναι τα σοβαρά ματς, με Κόσοβο και Σουηδία και εκεί θα δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος. Βέβαια, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι στο πρώτο μέρος χθες στη Μάλαγα η Ελλάδα ήταν μία ομάδα που ήξερε και τι ήθελε και πώς θα το πάρει στο γήπεδο. Ό,τι σχεδίασε ο Ολλανδός προπονητής, του βγήκε. Η Εθνική πέτυχε δύο ωραία γκολ, με Μασούρα και Ανδρούτσο και δεν απειλήθηκε παρά ελάχιστα από τους Ένγκααρντ και Χάαλαντ. 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ – METROSPORT

Για μένα, το τοπίο είναι ξεκάθαρο. Ο Ολυμπιακός ήταν φέτος ανώτερος ποιοτικά κι αυτή τη διαπίστωση δεν μπορεί, ούτε πρέπει να την κρύψει η κατάκτηση του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ. Μία πρόκριση επί της ΑΕΚ στους ημιτελικούς και μία νίκη επί του Ολυμπιακού στον τελικό δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από την άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού σε έναν μαραθώνιο 36 αγωνιστικών. Όποιος ΠΑΟΚτσής το παραβλέπει αυτό επειδή η ομάδα του έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν και πήρε το Κύπελλο, δεν είναι ρεαλιστής. 

Όποιος, λοιπόν, δεν πετάει στα σύννεφα, ξέρει ότι για να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα και, γιατί όχι, το νταμπλ, ένας μόνο τρόπος υπάρχει. Να γίνει καλύτερος από τον Ολυμπιακό. Για να γίνει καλύτερος δεν αρκεί να έχει έναν άξιο προπονητή, όπως κι αν λέγεται. Είτε με Γκαρσία, είτε με Λουτσέσκου,  είτε με οποιονδήποτε άλλο στον πάγκο του, το πιο κομβικό είναι να διαθέτει  καλύτερο ρόστερ από τον Ολυμπιακό. Και για να αποκτήσει καλύτερο ρόστερ πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά στις μεταγραφές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ - SPORTDAY

Οι περισσότερες ελληνικές ομάδες υιοθέτησαν την ευρωπαϊκή λογική του τεχνικού - αθλητικού διευθυντή μόνο που το έκαναν στα λόγια κι όχι στην πράξη, με εξαίρεση τον Ολυμπιακό που έχει εδώ και χρόνια εξελίξει τον τρόπο λειτουργίας του. Οι άλλες ομάδες βλέπουν τη θέση αυτή περίπου σαν αναγκαίο κακό.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι τεχνικοί διευθυντές είναι... φρούτο που δεν ευδοκιμεί στα μέρη μας. Έρχονται, προσπαθούν κάτι να κάνουν και φεύγουν. Μάλιστα, ορισμένοι φεύγουν και πριν απ' τους προπονητές. Κατά συνέπεια ας μείνουμε στην αξιολόγηση της πραγματικής δουλειάς που θα την κάνουν οι προπονητές και φυσικά οι ιδιοκτήτες. Όλα τα άλλα είναι για να γεμίζουν οι σελίδες με τα ρεπορτάζ των ομάδων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Στη Μάλαγα η Εθνική κράτησε τους Νορβηγούς σούπερ μεσοεπιθετικούς μακριά από τα γκολ, είχε Μασούρα και Ανδρούτσο -εκτός από εξαιρετικούς μέχρι το τελευταίο φετινό παιχνίδι τους- να πετυχαίνουν και γκολ, στο πρώτο ημίχρονο έπαιξε και καλό ποδόσφαιρο, οπότε η φιλική νίκη της αποκτά σημασία. Ενόψει των επίσημων που ακολουθούν με την έναρξη της νέας σεζόν και της διάρκειας που αναζητείται. Όχι μόνο σε απόδοση αλλά και σε αποτελέσματα. Κι αυτό μετράει πάνω απ'όλα. Ο Φαν'τ Σιπ αρχίζει και «το βρίσκει» όλο και περισσότερο, αυτό που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη ισορροπία απόδοσης από ημίχρονο σε ημίχρονο. Κάτι που φάνηκε και στο ματς με το Βέλγιο, αλλά βέβαια παίζει πάντα και ο αντίπαλος.

Για την Εθνική, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, είναι πολύ σημαντικό αυτό που επεσήμανε ο Κώστας Γαλανόπουλος στις δηλώσεις που έκανε πριν από το φιλικό με τη Νορβηγία. Σχετικά με το πώς νιώθουν οι διεθνείς και πώς εισπράττουν τις συμβουλές, τις οδηγίες και τις προτροπές από έναν πρόεδρο ΕΠΟ σαν τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Μπορεί να μην είναι ή να μην αποδειχθεί ο κορυφαίος παράγοντας, αλλά όταν οι ποδοσφαιριστές τον βλέπουν στα αποδυτήρια νιώθουν όντως «ανατριχίλα» όπως είπε ο μέσος της ΑΕΚ. Τον έχουν σαν μυθικό ήρωα της παιδικής ηλικίας τους.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΠΑΣ-SPORTIME

Η «γαλανόλευκη» παρουσίασε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στα δύο φιλικά προετοιμασίας με το Βέλγιο και τη Νορβηγία. Δεν ηττήθηκε σε κανένα, αλλά κυρίως έδειξε να αλλάζει στυλ και να προσαρμόζεται στην πεπατημένη συνταγή. Αυτή που οδήγησε την εθνική στις επιτυχίες. Ισοπαλία με τους «κόκκινους διαβόλους», νίκη με τους Σκανδιναβούς με σωστή προσέγγιση των αντιπάλων και εξαιρετικό διάβασμα από τον Φαν΄τα Σχιπ.

Το κλίμα ανάμεσα στους διεθνείς είναι σαφέστατα βελτιωμένο και όσο έρχονται τα αποτελέσματα, οι ελπίδες για να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στα προκριματικά του Μουντιάλ και να το παλέψει για πρόκριση στα τελικά του Κατάρ θα αυξάνονται. Οι παίκτες προσαρμόζονται στις νέες επιλογές του προπονητή τους, πειθαρχία και πάθος είναι στοιχεία που παρατάσσονται στο γήπεδο σε μέγιστο βαθμό. Απ΄όλους.

Ο Ολλανδός έπαθε και έμαθε. Φτιάχνει την άμυνα του. Όχι μόνο στα μετόπισθεν, αλλά συνολικά στο κομμάτι της αμυντικής λειτουργίας. Το δύσκολο γι΄αυτόν τώρα είναι να βρει τον παίκτη που θα του κάνει τα γκολ. Ο Παυλίδης δεν ταιριάζει…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Με βάση τον αθλητικό νόμο που προβλέπει και περιγράφει την περίφημη αναδιάρθρωση, για τη σύσταση της Σουπερλίγκ 2 θα υπάρξουν οικονομικοτεχνικά κριτήρια.

Οι ομάδες πρέπει να είναι εταιρίες που θα πληρούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις: πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο πολύ συγκεκριμένο και να καταβάλουν και μια εγγυητική επιστολή της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ. Το μετοχικό τους κεφάλαιο έχει προσδιοριστεί αρχικά στις 250 χιλιάδες ευρώ, αλλά μάλλον η απαίτηση θα είναι μεγαλύτερη κατά 100 χιλιάδες. 

Με απλά λόγια για να πάρεις άδεια συμμετοχής σε αυτό το πρωτάθλημα θα σου χρειάζονται για το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ και την έκδοση της τραπεζικής εγγυητικής επιστολής κοντά 450 χιλιάδες ευρώ. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε ένα μπάτζετ λειτουργία μιας κανονικής επαγγελματικής ομάδας που (χάρη και στα χρήματα που η ομάδα εισπράττει από την ΕΡΤ) θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. 

Βρίσκω το πράγμα εξαιρετικό. Αλλά και λόγο για να φρενάρει πάλι η περίφημη αναδιάρθρωση: μόλις οι ιδιοκτήτες των ομάδων της Σουπερλίγκ 2 και της Φούτμπολ Λιγκ καταλάβουν αυτή την υποχρέωση δεν αποκλείω να κάνουν όπισθεν ολοταχώς. Διότι δυσκολεύομαι να φανταστώ δεκαπέντε ιδιοκτήτες ικανούς να βρουν 450 χιλιάδες ευρώ. Και μακάρι να έχω άδικο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπο.

Πρωινός Τύπος (7/6): «Λείπει από την ΑΕΚ ο Τζαβέλλας - Τρίβουμε τα μάτια μας με την Εθνική»