MENU

Ό,τι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο... Όπως η περίοδος 1980-81 για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος διήγαγε, εκείνη την εποχή, τα πρώτα χρόνια με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη στο τιμόνι του. Ο ενθουσιασμός των φίλων του Τριφυλλιού έφτασε στα ουράνια, όταν η ομάδα του Ρόνι Άλεν συνέτριψε 4-0 τη Μίντλεσμπρο (ομάδα A΄ Κατηγορίας τότε, δηλαδή της μετέπειτα Premier League), στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στις 6 Αυγούστου 1980, ενώ, αντίστοιχα, ο πρωταθλητής Ελλάδας 1980, Ολυμπιακός, παραχωρούσε ισοπαλία 2-2 στους Άγγλους.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 10 Αυγούστου 1980, η Κυπελλούχος Ευρώπης της περιόδου 1970-71, Τσέλσι (την ίδια χρονιά που ο Παναθηναϊκός πατούσε το χορτάρι του Γουέμπλεϊ για να αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών), επισκεπτόταν το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να αντιμετωπίσει τους Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, σε φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας εν όψει της επικείμενης αγωνιστικής σεζόν. Η μετέπειτα δις πρωταθλήτρια Ευρώπης αγωνιζόταν τότε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου...

«Ευρώπη ο Παναθηναϊκός με Μπουμπλή - Δεληκάρη!», έγραφε την επομένη η «Αθλητική Ηχώ», στο ρεπορτάζ του αγώνα. Ενώπιον περίπου 18.000 θεατών, οι Αθηναίοι παρατάχθηκαν με τους Κωνσταντίνου, Ζιάκο, Καρούλια, Κόβη, Καψή, Υφαντίδη, Τερζανίδη, Αντωνιάδη, Δεληκάρη και Ρότσα και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους «Blues». Το τελικό 2-0 ήταν ένα καθ' όλα δίκαιο αποτέλεσμα, καθώς το Τριφύλλι κυριάρχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. «Κεραυνός ο ΠΑΟ στο α' μέρος, γονάτισε και την Τσέλσι 2-0», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της «μεγαλυτέρας των Βαλκανίων». Ο Γιώργος Δεληκάρης, λίγες ημέρες προτού πετύχει ένα πανέμορφο γκολ απέναντι στη Γιουβέντους, στο ιστορικό 4-2 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατάφερε να σκοράρει και εναντίον των Άγγλων, και μάλιστα με έναν τρόπο όχι τόσο προσφιλή για εκείνον: με κεφαλιά-ψαράκι! Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, στο ίδιο γήπεδο, ένας άλλος «πράσινος» ποδοσφαιριστής, που το κεφάλι το χρησιμοποιούσε μόνο για να... σκέφτεται, όπως δηλαδή κι ο Πειραιώτης πρώην «ερυθρόλευκος» μέσος, χάριζε τη νίκη στο Τριφύλλι, πάλι με κεφαλιά, στο παρθενικό παιχνίδι της ομάδας του Βασίλη Δανιήλ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Ντινάμο Κιέβου των Σεβτσένκο και Ρεμπρόφ! 

Πρώτο τέρμα στο 29΄ για τον τυπικά γηπεδούχο Παναθηναϊκό, δεύτερο τέρμα στο 33΄, έπειτα από έξοχο συνδυασμό των Δεληκάρη και Ρότσα (άλλαξαν την μπάλα τέσσερις φορές) και δεξί δυνατό σουτ του Υφαντίδη, που δεν μπόρεσε να αποσοβήσει ο γκολκίπερ Ιλέι. Στη συνέχεια του ματς, η αθηναϊκή ομάδα δημιούργησε κι άλλες ευκαιρίες, δίχως όμως να καταφέρει να αυξήσει το δείκτη του σκορ, που σταμάτησε στο 2-0. Για την ιστορία, έπειτα από δύο ημέρες, η Τσέλσι αντιμετώπισε και την ΑΕΚ, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες (2-2).

«Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, που με εκδηλώσεις παραληρήματος υποδέχεται την ομάδα στην κάθε της εμφάνιση, έχει πειστεί από τα δύο πρώτα φιλικά ότι φέτος η χρονιά θα είναι δική του. Το ξεκίνημα που έκανε η ομάδα, οι μεγάλες μεταγραφές και το γενικό κλίμα που επικρατεί αυτόν τον καιρό στο στρατόπεδο των ''πρασίνων'' δικαιολογούν αυτή την αισιοδοξία». Η διαπίστωση της εφημερίδας αποδείχτηκε τελικά ευσεβής πόθος, καθώς, παρά τις προσθήκες των Ντορουνικολάε, Αλφάρο (ή... Μπιστάκη), Καρούλια και Σημαιοφορίδη (το πιο δυνατό αράουτ όλων των εποχών!), οι «πράσινοι» τερμάτισαν μόλις 5οι στο πρωτάθλημα, δέκα βαθμούς πίσω από τον νταμπλούχο Ολυμπιακό (με σύστημα 2-1-0). Ο Παναθηναϊκός δεν διακρίθηκε ούτε στο Κύπελλο Ελλάδας, αποκλειόμενος στον Γ΄ γύρο από την ΑΕΚ, σε διπλούς αγώνες (3-2 νίκη στη Λεωφόρο και ήττα 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια), ενώ, στο Κύπελλο UEFA, η Γιουβέντους, που ήταν παράλληλα και η βάση της πανίσχυρης Εθνικής Ιταλίας, αποδεικνυόταν ανυπέρβλητο εμπόδιο. Οι λαχανί φανέλες που φόρεσαν οι άσοι του Τριφυλλιού στο Κομουνάλε του Τορίνο δεν αποδείχθηκαν γούρικες ούτε για τον Ρόνι Άλεν, ο οποίος, όπως θρυλείται, απολύθηκε μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής!

Σήμερα, εν έτει 2021 πια, η Τσέλσι δεν φιγουράρει στη 14η θέση της δεύτερης κατηγορίας της Αγγλίας, όπως την περίοδο 1980-81. Από χθες, μάλιστα, είναι η καλύτερη -κατά τεκμήριο- ομάδα της Ευρώπης, κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ, έπειτα από τη νίκη 1-0 απέναντι στο υπέρτατο φαβορί, τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Οι «μπλε» μετρούν πλέον επτά ευρωπαϊκά τρόπαια και δεν θυμίζουν σε τίποτε την ομάδα που κάποτε ανεβοκατέβαινε σαν ασανσέρ τις κατηγορίες στη χώρα της.

Από την άλλη, για τον Παναθηναϊκό η περίοδος 2020-21 φαντάζει ακόμα χειρότερη κι από την περίοδο 1980-81! Οι «πράσινοι» παραμένουν στην 5η θέση του πρωταθλήματος (όπως τότε), αποκλείστηκαν πρόωρα από το Κύπελλο Ελλάδας (όπως τότε), ενώ, εδώ και τέσσερα χρόνια, αγνοούν παντελώς τη συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις. Κι όμως, κάποτε οι ισορροπίες μεταξύ των δύο πρωτευουσιάνικων συλλόγων ήταν τελείως διαφορετικές!

Αρκετά χρόνια αργότερα, η Τσέλσι ανέβηκε αρκετά επίπεδα πιο πάνω, χάρη στο επενδυτικό ενδιαφέρον του Ρώσου μεγιστάνα, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός είχε κι αυτός την ευκαιρία του να πατήσει στα υψηλότερα στρώματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όταν, στο διοικητικό προσκήνιο, εμφανίστηκε μια ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι, δια στόματος Ανδρέα Βγενόπουλου, ήταν «όλοι μαζί πιο δυνατοί από τον Αμπράμοβιτς». Αυτή η τόσο παρεξηγημένη δήλωση του αείμνηστου πρωταθλητή του Τριφυλλιού και εμπνευστή της «Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης» ίσως να μην απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Τελικά, η ατέρμονη διχόνοια, η φρενήρης εσωστρέφεια και ίσως και κάποιο «αόρατο χέρι» που κρατάει εδώ και πολύ καιρό τον Παναθηναϊκό δέσμιο στη μετριότητα, μην επιτρέποντάς στο σύλλογο να κάνει την υπέρβαση που τόσο προσδοκούν οι εκατομμύρια οπαδοί του, είναι σίγουρα παράγοντες «πιο δυνατοί από τον Αμπράμοβιτς»...

Όταν ο Παναθηναϊκός «καθάριζε» την Τσέλσι μέσα σε 4 λεπτά!