MENU

«Είναι προφανές πως αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί» ήταν τα πρώτα λόγια του Ιλκάι Γκουντογκάν μετά το σφύριγμα της λήξης. 

«Ένιωσα σαν να ήταν πάντα μπροστά μας και να έπρεπε να τους κυνηγήσουμε. Και τους αφήσαμε δύο φορές να σκοράρουν χωρίς να κάνουμε τίποτα, Είναι ανεπίτρεπτο» συμπλήρωσε ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι προσπαθώντας να δικαιολογήσει αυτό που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στο Ντούισμπουργκ. 

Η «νάσιοναλμανσαφτ» είχε ένα αήττητο σερί 35 αγώνων σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου από όταν έχασε με 5-1 από την Αγγλία το 2001! Είχε, επίσης, και ένα νικηφόρο σερί 18 παιχνιδιών σε προκριματικά... Επί δύο δεκαετίες η εθνική Γερμανίας δεν είχε ζήσει τέτοιο κάζο. Και το έπαθε από έναν σαφώς υποδεέστερο αντίπαλο, που όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά έδειξε πως είναι να τολμάς και να βγαίνεις νικητής. 

Η Βόρεια Μακεδονία είναι στην 65η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, δηλαδή 52 θέσεις κάτω από τη Γερμανία, φυσικά, δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελική φάση Μουντιάλ και το προσεχές καλοκαίρι θα κάνει ντεμπούτο σε τελική φάση EURO. Και με αυτή τη νίκη της όχι μόνο έγινε θέμα σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει και μια εξαιρετικά δυσάρεστη ανάμνηση στον Γιόακιμ Λεβ. Αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι του ομοσπονδιακού τεχνικού της Γερμανίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από τον Σεπτέμβριο, όταν συνεχίζεται η προκριματική φάση, θα κάθεται άλλος στον πάγκο. 

Η αλήθεια είναι πως οι Γερμανοί, όπως αναμενόταν εξάλλου, ήταν αυτοί που έλεγχαν το παιχνίδι, αυτοί που δημιουργούσαν τις επιθέσεις και τις φάσεις, αλλά δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες τους. Όπως συνέβη πχ νωρίς με τον Λέον Γκορέτσκα και αργότερα με το άχαστο που χάθηκε από τον Τίμο Βέρνερ, ο οποίος έχει μόνο δύο γκολ στα τελευταία 31 παιχνίδια του με την Τσέλσι και την εθνική ομάδα. 

Έδειξαν, ωστόσο, σημαντικές αδυναμίες στην άμυνά τους, εκεί όπου φαίνεται η απουσία του Νίκλας Σίλε, με τον Σερζ Γκνάμπρι, ο οποίος ήταν πολύ καλός στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, να φαίνεται σαν να βρισκόταν σε... λήθαργο. Ο Κάι Χάβερτς είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του στη διάρκεια του αγώνα (όπως άλλωστε έτσι είναι οι εμφανίσεις του τη φετινή σεζόν και με την τσέλσι), αλλά έδειξε και στα τρία παιχνίδια αυτής της προκριματικής φάσης ότι είναι πολύτιμη μονάδα. 

Οι παίκτες της Βόρειας Μακεδονίας έπαιξαν σαν ομάδα, ήταν εξαιρετικά συμπαγής σε όλο το ενενηντάλεπτο, είχαν πλάνο και το «εκτέλεσαν» άψογα. Περιμέναν από τους αμυντικούς της Γερμανίας να κάνουν το λάθος και όταν αυτό συνέβη το εκμεταλλεύτηκαν και στα δύο γκολ. 

Ο Λεβ έχει δείξει πως γενικά δεν τολμά να κάνει εκτεταμένο rotation. Και οι παίκτες του κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία δεν έδειξαν την ενέργεια που είχαν στους δύο προηγούμενους αγώνες, με αντιπάλους τη Ρουμανία και την Ισλανδία. Και ναι μεν η Γερμανία είναι μια ομάδα κυνική επιθετικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται οι ποδοσφαιριστές να έχουν ενέργεια για να νικήσουν. Έδειχναν κουρασμένοι, έκαναν λάθη... Και ενδεχομένως να ήταν λάθος του Λεβ ότι δεν έκανε αλλαγές στις ενδεκάδες των τριών αγώνων. 

«Είναι μεγάλη η απογοήτευση» παραδέχθηκε ο Γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής μετά το παιχνίδι. Η Γερμανία δεν έχει αγωνιστεί στο Μουντιάλ του 1930 και της απαγορεύτηκε η συμμετοχή στη διοργάνωση του 1950. Τώρα είναι στην τρίτη θέση του ομίλου, τρεις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Αρμενία, αλλά και κάτω από τη Βόρεια Μακεδονία, λόγω της διαφοράς γκολ. Αυτά, βέβαια, δεν είναι θέματα που θα προβληματίσουν τον Λεβ, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε ανακοινώσει πως δεν εξαντλήσει το συμβόλαιό του και θα αποχωρήσει μετά το EURO. 

Στο EURO, βέβαια, οι Γερμανοί έχουν κληρωθεί σε όμιλο... θανάτου! Θα κληθούν να παίξουν με την κάτοχο του τίτλου, Πορτογαλία, την πρωταθλήτρια κόσμου, Γαλλία, και την Ουγγαρία... 

Πριν από τη σέντρα του αγώνα με τη Βόρεια Μακεδονία, οι Γερμανοί διεθνείς σήκωσαν ένα πανό το οποίο έγραφε: «Είμαστε 30». Αναφερόταν στη διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν άλλη μια μορφή διαμαρτυρίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι μετανάστες στα έργα για το Μουντιάλ του Κατάρ. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάστηκε πως μπορεί οι Γερμανοί να μην σκέφτονται να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ίσως τελικά το κάνουν αγωνιστικά. Τραβηγμένο, προφανώς. 

Tον Νοέμβριο του 2016 η Γερμανία αντιμετώπισε εκτός έδρας το Σαν Μαρίνο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κανένα πρόβλημα για τη «νάσιοναλμανσαφτ» που έκανε… αγγαρεία και επικράτησε με 8-0. Μετά από το παιχνίδι ο Τόμας Μίλερ έκανε εξαιρετικά απαξιωτικές δηλώσεις για τους (ποδοσφαιρικά) ταπεινούς και καταφρονεμένους που είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίζει. 

«Το να παίζεις απέναντι σε εθνικές ομάδες όπως αυτή του Σαν Μαρίνο δεν έχει σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα στο να παίζεις τέτοια παιχνίδια» ήταν τα λόγια του άσου της Μπάγερν. 

Και σε κάθε ήττα της Γερμανίας, πολλοί θα σκέφτονται εκείνο το γράμμα που είχε στείλει στον Μίλερμ, ως απάντηση, ο διευθυντής επικοινωνίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Σαν Μαρίνο, Άλαν Γκασπερόνι. 

«Αγαπητέ Τόμας Μίλερ,

Έχεις δίκιο. Τα παιχνίδια σαν δεν είναι τίποτα. Για σένα. Από την άλλη, αγαπητέ Τόμας, δεν χρειάζεται να έρχεται στο Σαν Μαρίνο για το τίποτα σε ένα Σαββατοκύριακο, το οποίο χωρίς τη Μπούντεσλιγκα, θα μπορούσες να το έχεις περάσει με τη γυναίκα σου στην πολυθρόνα της πολυτελούς βίλας σου ή θα μπορούσες να πάρεις μέρος σε events που διοργανώνουν οι χορηγοί σου για να βγάλεις χιλιάδες ευρώ.

Σε πιστεύω, αλλά επίτρεψέ μου να σου δώσω 10 καλούς λόγους, για τους οποίους πιστεύω ότι το ματς Σαν Μαρίνο - Γερμανία ήταν πολύ χρήσιμο και αν μπορείς σκέψου το και πες μου τι πιστεύεις.

1. Μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι ακόμη και σε μία αδύναμη ομάδα όπως η δική μας δεν μπορείτε να σκοράρετε - και μη μου πεις ότι δεν νευρίασες όταν ο Σιμοντσίνι σε σταμάτησε.

2. Μας βοήθησε να δείξουμε στους μάνατζέρ σας (και στους Μπεκενμπάουερ και Ρουμενίγκε) ότι το ποδόσφαιρο δεν ανήκει σε αυτούς, αλλά σε όλους όσοι το αγαπούν, μεταξύ των οποίων - είτε σου αρέσει είτε όχι - βρισκόμαστε κι εμείς.

3. Θύμισε σε εκατοντάδες δημοσιογράφους σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν τα όνειρά τους και όχι τους κανόνες σας.

4. Μας θύμισε ότι εσείς οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αλλάξετε και ότι πάντα θα κάνετε μπούλινγκ, έστω και αν δεν εγγυάται πάντα την επιτυχία.

5. Έδειξε ότι 200 τύποι στο Σαν Μαρίνο, που παίζουν για οποιονδήποτε λόγο, δίνουν πάντα το 100%. Ποιος ξέρει, ίσως μία μέρα όλες οι θυσίες τους δεν θα ανταμειφθούν με ένα παιχνίδι απέναντι στους παγκόσμιους πρωταθλητές.

6. Βοήθησε την Ομοσπονδία σας (όπως και τη δική μας) να συγκεντρώσει χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με τα οποία μπορεί να χτίσει γήπεδα για τα παιδιά της χώρας σας, σχολεία και να κάνει τα γήπεδα πιο ασφαλή. Θα σας πω ένα μυστικό: Η Ομοσπονδία μας χτίζει ένα νέο γήπεδο σε ένα απομακρυσμένο χωριό, το οποίο λέγεται Acwuaviva. Θα μπορούσες να το χτίσεις σε έξι μήνες με τον μισθό σου, εμείς θα το κάνουμε με τα έσοδα από έναν αγώνα μαζί σας.

7. Βοήθησε μια χώρα, τόσο μεγάλη όσο το γήπεδό σας στο Μόναχο να γίνει πρώτο θέμα στον Τύπο για καλό λόγο, γιατί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι πάντα ένας καλός λόγος.

8. Βοήθησε τον φίλο σας τον Γκνάμπρι, να ξεκινήσει με την εθνική ομάδα και να βάλει τρία γκολ.

9. Έκανε μερικούς ανθρώπους στο Σαν Μαρίνο χαρούμενους, επειδή θυμήθηκαν ότι έχουν μια κανονική εθνική ομάδα.

10. Με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι παρότι φοράτε την καλύτερη φανέλα της Adidas, από κάτω είστε πάντα εκείνοι που φοράτε λευκές κάλτσες με σανδάλι.

Με αγάπη, Άλαν».

Και σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, οι… αντιΓερμανοί ας κρατούν μικρό καλάθι, διότι έχουν τον τρόπο πάντα να απαντούν. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βλέπεις τους Γερμανούς ταπεινωμένους. Ίσως γι’ αυτό οι περισσότεροι το απολαμβάνουν περισσότερο όταν συμβαίνει. Κι αυτό δεν ισχύει, βέβαια, μόνο στο ποδόσφαιρο. 

Μα να... γλεντάει η Βόρεια Μακεδονία τη Γερμανία;