MENU

1. Φταίει η διοίκηση;

Είναι παγκόσμιος νόμος πως όταν κάτι δεν πάει καλά ξεκινάμε από την κορυφή. Από το κεφάλι που λένε και για το ψάρι που βρωμάει… Και μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε αντιστρέψει λίγο τον παγκόσμιο νόμο και να ξεκινάμε από την ουρά, ώστε μέχρι να φτάσουμε στο κεφάλι να έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια ότι θα φταίνε όλα τα υπόλοιπα, όμως στον Παναθηναϊκό ακόμα υπάρχει διαφορετικός τρόπος σκέψης. Ο Γιάννης Αλαφούζος, λοιπόν… Ο ιδιοκτήτης του τριφυλλιού είναι φέτος πιο ενεργός απ’ όσο έχει υπάρξει εδώ και τρία χρόνια. Για όποιον λόγο κι αν συμβαίνει αυτό, συμβαίνει.

Πήρε πάνω του μεταγραφές, πήρε πάνω του ανανεώσεις, πήρε πάνω του και το λάθος που έκανε το καλοκαίρι. Έδωσε μπάτζετ για να γίνουν κινήσεις από ψηλότερα ράφια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πάτησε πόδι με τον Μαουρίτσιο, ενέκρινε τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, όμως η κακή μέρα χάλασε από το πρωί και η ευθύνη είναι δική του. Η επιλογή του Ντάνι Πογιάτος ή αν πάμε ακόμα πιο πίσω (και) η απομάκρυνση του Γιώργου Δώνη ήταν καταστροφικές. Ο Παναθηναϊκός έμεινε για ακόμα μια χρονιά πολύ πίσω αγωνιστικά και τα μετέπειτα μπαλώματα δε θα έφταναν για να γίνει η ολική επαναφορά. Ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο, ώστε να έχει αντίληψη και η πρόσληψη του Ισπανού τεχνικού ήταν ξεκάθαρα ένα πείραμα. Μπορεί και να πετύχαινε… Όμως, ένας Παναθηναϊκός που έψαχνε με κάθε τρόπο να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποκαταστήσει το αλλοιωμένο του DNA δεν είχε το περιθώριο να πειραματιστεί.

2. Φταίει ο Μπόλονι;

Ήρθε για να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του και να αλλάξει την εικόνα του Παναθηναϊκού. Το κατάφερε; Το κατάφερε! Οι πράσινοι είχαν 15 παιχνίδια στα οποία ηττήθηκαν μόνο στην Τούμπα και στο Αγρίνιο. Κέρδισαν την ΑΕΚ εκτός έδρας, κέρδισαν τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, κέρδισαν τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, έχτιζαν μια ομάδα η οποία δεν έχανε, δεν δεχόταν γκολ και έψαχνε τη μία ευκαιρία για να μπορέσει να σκοράρει και να πάρει τη νίκη. Πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζουν να επιλέγουν οι προπονητές όταν αναλαμβάνουν ομάδα μεσούσης της περιόδου, αφού είναι ευκολότερο να χαλάς – εν προκειμένω, το παιχνίδι του αντιπάλου - από το να δημιουργείς.

Μόνο που στην πορεία, ο Ρουμάνος τεχνικός κάπου επαναπαύτηκε σε εκείνο που ήταν ευκολότερο να κάνει και το πήγε στο άλλο άκρο. Ο Παναθηναϊκός σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο. Σταμάτησε να ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για τη δημιουργία και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Μέσα σε είκοσι ημέρες γκρεμίστηκαν όλα και το ποδόσφαιρο τιμώρησε τον Παναθηναϊκό και τον Λάζλο Μπόλονι. Δύο ήττες και αποκλεισμός από τον ΠΑΣ, η άχρωμη ισοπαλία με την ΑΕΚ και ήττες από τον Παναιτωλικό και τον ΠΑΣ ήρθαν ως απότομη προσγείωση μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού. Η χρονιά για τον Παναθηναϊκό έχει εν πολλοίς χαθεί και απομένει ο στόχος του ευρωπαϊκού εισιτηρίου για να σωθούν κάπως τα προσχήματα. Μόνο που ο Λάζλο Μπόλονι μοιάζει να έχει κάψει την ευκαιρία του και για τον λόγο που θα δούμε πιο μετά.

3. Φταίει η λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος;

Ο Παναθηναϊκός έχει πρόεδρο. Ο Παναθηναϊκός έχει τεχνικό διευθυντή. Ο Παναθηναϊκός έχει συντονιστή ποδοσφαιρικών τμημάτων. Ο Παναθηναϊκός έχει επιμελητή ομάδας. Ο Παναθηναϊκός έχει διοικητικό συμβούλιο. Κι όμως, ο Παναθηναϊκός μπάζει νερά! Έμπαζε νερά πριν τη διακοπή των Χριστουγέννων και συνεχίζει να μπάζει νερά. Ο Γιάννης Αλαφούζος παρουσίασε τον Πιερ Ντρεοσί ως αφεντικό στο Κορωπί και ο Γάλλος, γνωστός ως λάτρης της πειθαρχίας, υποτίθεται ότι θα έκανε τα… κουμάντα του για να υπάρξει ισορροπία στις σχέσεις του Λάζλο Μπόλονι με τους ποδοσφαιριστές.

Τι έχει συμβεί σχεδόν τρεις μήνες μετά; Είδαμε παίκτες, όπως ο Βασίλης Ζαγαρίτης να αποχωρούν και να κατηγορούνται. Ποδοσφαιριστές να στοχοποιούνται από τον Λάζλο Μπόλονι. Νέοι παίκτες, όπως ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης να εκμεταλλεύονται ευκαιρία που τους δίνονται και παρά το γεγονός αυτό, να αποχωρούν. Είδαμε βασικές μονάδες και περιουσιακά στοιχεία του Παναθηναϊκού να μένουν στο περιθώριο και να επικρατεί μια καταδικαστική λογική του ποιος θα επικρατήσει. Μόνο που μιλάμε για μια αληθινή ομάδα και όχι «ομάδα» σε reality τηλεπαιχνίδι, με αποτέλεσμα να χάνουν αμφότερες οι πλευρές. Τα παρακάτω στοιχεία είναι ενδεικτικά:

  • Ο Λούκα Βιγιαφάνιες από τον Δεκέμβριο και το ματς στην Τούμπα έχει παίξει σε εννέα ματς, ενώ έχει ξεκινήσει μόλις σε τρία! Μέσος όρος συμμετοχής, 55 λεπτά!
  • Ο Αϊτόρ έχει παίξει σε έντεκα ματς και έχει ξεκινήσει σε έξι. Σε ένα εξ αυτών έγινε αλλαγή στο ημίχρονο. Μέσος όρος συμμετοχής, 54 λεπτά!
  • Ο Φεντερίκο Μακέντα έχει παίξει σε εννέα ματς και έχει ξεκινήσει σε δύο εξ αυτών. Μέσος όρος συμμετοχής, 32 λεπτά!
  • Ο Καρλίτος έχει αγωνιστεί σε δώδεκα παιχνίδια, ξεκινώντας μόλις σε τρία εξ αυτών. Μέσος όρος συμμετοχής στο 2021, 37 λεπτά!

Η μη εύρυθμη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος μοιάζει να είναι η σοβαρότερη αιτία της κατάρρευσης του Παναθηναϊκού. Ο λόγος; Όταν μια ομάδα παίρνει τα αποτελέσματα, όσο υπάρχει ενθουσιασμός και κρύβονται όλα κάτω από το χαλί, η κατάσταση κυλάει όσο πιο ομαλά γίνεται. Όταν κάτι στραβώσει και ζητήσεις από τον ποδοσφαιριστή να πιεστεί, τότε είναι που δε θα έχει την ψυχική δύναμη ή την ψυχική διάθεση να το κάνει.

4. Φταίνε οι ποδοσφαιριστές;

Δε χρειάζεται 24ωρη παρακολούθηση των πεπραγμένων στα αποδυτήρια για να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει ομοψυχία. Ο Λάζλο Μπόλονι έχει χωρίσει την ομάδα σε παιδιά και αποπαίδια. Φαίνεται από τον τρόπο που τον μιλούν για εκείνον κάποια «παιδιά» και από τον τρόπο που τον έχουν αδειάσει τα «αποπαίδια». Ένα επιπλέον πρόβλημα και πολύ βασικό για την εικόνα του Παναθηναϊκού είναι η απουσία του Δημήτρη Κουρμπέλη αυτό το διάστημα. Είναι ο φυσικός και πραγματικός αρχηγός του τριφυλλιού και ενδεχομένως να είχε κατορθώσει να κρατήσει κάποιες ισορροπίες αν ήταν στο γήπεδο σε προπονήσεις και αγώνες.

Από τη στιγμή που μιλάμε για επαγγελματίες, όφειλαν και η στάση τους να είναι πιο επαγγελματική. Υπάρχουν δύο άξονες που ξεκάθαρα φάνηκε να έχει χαθεί ο έλεγχος από τους παίκτες, ότι έχει χαλάσει το μυαλό τους. Ο πρώτος ήταν όταν ζήτησαν ακρόαση από τον Γιάννη Αλαφούζο για να μιλήσουν για τον Λάζλο Μπόλονι, ενώ η ομάδα κέρδιζε! Ο δεύτερος ήταν το «άδειασμα» μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού. Το πρόβλημα δεν ήταν αν ζήτησαν ή όχι bonus, αυτό συνηθίζεται. Το πρόβλημα είναι ότι θα έπρεπε να μείνουν συγκεντρωμένοι στο σύνολο των στόχων τους και όχι να αισθανθούν ότι μετά από ένα μεμονωμένο αποτέλεσμα κατάφεραν κάτι το σπουδαίο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αδειάσουν ψυχικά και να παρουσιάσουν αυτό το έκτρωμα σε όλα τα παιχνίδια που ακολούθησαν. Στις 14 Φεβρουαρίου κέρδισε ο Παναθηναϊκός τον αιώνιο αντίπαλό του και έκτοτε έχασε από τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Αγρίνιο, έχασε από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, ήρθε ισόπαλος με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, έχασε από τον ΠΑΣ στη Λεωφόρο, έχασε στα Γιάννινα από τον ΠΑΣ…

Ο καταμερισμός ευθυνών για τον Παναθηναϊκό δε θα φέρει πίσω όσα χάθηκαν στη φετινή σεζόν. Όμως, ενδεχομένως να προλάβει το επόμενο τις πταίει… Ας μην ξεχνάμε ότι είναι, ήδη, το δεύτερο φετινό. Δεν έχει φτάσει ακόμα των αριθμό των lockdown, αλλά δεν απέχει και πολύ…

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τις πταίει: 2021 edition!
EVENTS