MENU

 

 

Σήμερα(17/2) γράφτηκε και τυπικά το τέλος της συνύπαρξης της ΑΕΚ με τον Μάρκο Λιβάγια. Στην πράξη αυτό είχε οριστικοποιηθεί από τις 25 Ιανουαρίου, ουσιαστικά περίπου μια βδομάδα νωρίτερα. Όταν είχε συναντηθεί ο παίκτης μόνος του, χωρίς να είναι στην Αθήνα ο μάνατζερ του, με ανθρώπους της ΑΕΚ κι εκεί έγινε μια πολύ πιο προσωπική συζήτηση.

Ο Λιβάγια ανοίχτηκε πολύ στην συγκεκριμένη συζήτηση, η οποία είχε βγει στα ρεπορτάζ ως επαφή για το συμβόλαιο του γενικώς, αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί ποτέ επίσημα από πλευράς ΑΕΚ, όπως ήταν κι ευνόητο. Αυτό που κατάλαβαν οι άνθρωποι της ομάδας που βρέθηκαν εκεί και το μετέφεραν και στον Δημήτρη Μελισσανίδη, ήταν πως ο Κροάτης επιθετικός ήταν ήδη «φευγάτος» στο μυαλό του.

Φυσικά και το οικονομικό από την αρχή ήταν θέμα. Ποτέ ο Λιβάγια δεν έκρυψε πως ναι μεν αν ήταν να πάρει την απόφαση μόνος του, μπορεί να συμφωνούσε με την πρόταση της ΑΕΚ, αλλά τις προτεραιότητες που βάζει ο μάνατζερ του τις υιοθετεί πλήρως και είναι ταυτισμένος μαζί του στον χειρισμό του θέματος. Αλλά στην συγκεκριμένη συζήτηση, είπε κι άλλα πράγματα…

Μόνος στην Αθήνα

Εκεί αποκάλυψε στους ανθρώπους της ΑΕΚ πως είχε ήδη φύγει η γυναίκα του για την Κροατία και πως είχε αλλάξει το πλάνο του για να γεννήσει το δεύτερο παιδί τους εδώ. Κάτι που στην Ένωση το θεωρούσαν μέχρι τότε δεδομένο και μάλιστα και κάποιοι το λάμβαναν υπόψη κι ως θετικό παράγοντα, για την προοπτική παραμονής στην Ελλάδα και τους «κιτρινόμαυρους». Κανείς στην ΑΕΚ δεν γνώριζε μέχρι εκείνη την στιγμή, πως η σύζυγος του Μάρκο είχε φύγει, δεν το είχε αποκαλύψει σε κανέναν.

Ο Λιβάγια δεν έμεινε εκεί. Αποκάλυψε στους ανθρώπους της ΑΕΚ πως η σύζυγος του είχε κλονιστεί από επιθετικά μηνύματα που λάμβανε για τον άντρα της, από οπαδούς της ομάδας στα social media. Ο ίδιος τόνισε πως είχε πλήρη αίσθηση για το γεγονός πως για μεγάλη μερίδα του κόσμου της ομάδας ήταν στοχοποιημένος για την απόδοση του, αλλά πλέον θεωρούσε πως αυτό είχε περάσει σε άλλο επίπεδο.

Δεν ένιωθε πλέον καθόλου καλά στην Ελλάδα η σύζυγος του κι αυτό φυσικά σήμαινε πως γενικά η έννοια της οικογενειακής γαλήνης είχε κλονιστεί για τον Μάρκο. Ο Κροάτης επιθετικός δεν κατηγορούσε την ομάδα γι’ αυτό, άλλωστε και οι άνθρωποι της ΑΕΚ που τον άκουσαν να τους το αποκαλύπτει, δεν είχαν ιδέα και ήταν και γι’ αυτούς μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη όλο αυτό.

Προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν, να του εξηγήσουν κάποια πράγματα, ο ίδιος δεν είχε πρόβλημα να ακούσει και να δείξει κατανόηση και για τις εξηγήσεις που του έδιναν, αλλά ήταν φανερό πως ψυχολογικά είχε «φύγει» από την ΑΕΚ. Και… δεν επέστρεψε ποτέ. Κάτι που έγινε αντιληπτό απ’ όλους και παρά το γεγονός πως οι πιο αισιόδοξοι και οι πιο κοντινοί με τον Λιβάγια σε επίπεδο προσωπικής σχέσης δεν είχαν χάσει όλες τις ελπίδες τους, ρεαλιστικά ήταν φανερό πως τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους.

Δεν είναι τυχαίο πως στην τελευταία επίσημη ας πούμε επαφή, στις 25 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έστειλε μόνο τον Παναγιώτη Κονέ. Κάτι δείχνει αυτό.

Η εντελώς διαφορετική οπτική

Φυσικά θα πει κάποιος πως αν είχαν ικανοποιηθεί οι όροι που είχε βάλει στο τραπέζι ο μάνατζερ του, μπορεί όλα αυτά να είχαν πάει στην άκρη. Προφανώς αυτό ήταν πιθανό να συμβεί, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να ικανοποιηθούν αυτά που ζητούσε ο Ιταλός ατζέντης. Εδώ μιλάμε για τις πιθανότητες να υπήρχε συμφωνία, στην βάση της πρότασης της ΑΕΚ.

Πέρα από τους όρους αυτούς καθαυτούς, ήταν και η φιλοσοφία που μπήκε στην συζήτηση ο εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή. Ο Καβαλιέρε ήθελε να συζητήσει με την ΑΕΚ στην ίδια βάση με την οποία θα συζητούσε με κάθε ομάδα. Στην Ένωση από την άλλη πλευρά έβλεπαν έναν δικό τους παίκτη που ήθελαν να κρατήσουν και θεώρησαν πως οι όροι στο οικονομικό που έβαζε ο ατζέντης, εκτός από το ότι ήταν κατά την εκτίμηση τους υπερβολικοί, έδειχναν και μια τελείως ουδέτερη αντιμετώπιση προς την ΑΕΚ.

Αν ένα σημαντικό κομμάτι της προοπτικής για την έκβαση τέτοιων συζητήσεων, κρίνεται και στο ψυχολογικό, από πολύ νωρίς οι προϋποθέσεις δεν υπήρχαν εκατέρωθεν. Ο μάνατζερ τα δικά του, ο Λιβάγια προβληματισμένος από τον αρνητισμό που έβλεπε στον κόσμο και την αμφισβήτηση, η ΑΕΚ με την δική της οπτική.

Βεβαίως πάντα όταν μιλάμε για την διαπραγμάτευση για το συμβόλαιο του Λιβάγια και τις σκέψεις στην ΑΕΚ για το τι έπρεπε να γίνει, υπάρχει και ο παράγοντας που λέγεται πιθανότητα να πάει σε άλλη ελληνική ομάδα. Όποιος πει πως δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτό στο μυαλό των ανθρώπων της Ένωσης, θα πει ψέματα.

Αλλά ένα πράγμα έχει δείξει η ζωή τα τελευταία χρόνια στην ΑΕΚ. Αυτός ο παράγοντας ποτέ δεν ήταν καθοριστικός για τον Δημήτρη Μελισσανίδη σε τέτοιες συζητήσεις. Έτσι και τώρα. Τον χειρισμό του θέματος τον κράτησε αποκλειστικά στο πλαίσιο ΑΕΚ- Λιβάγια. Ό,τι έγινε, έγινε σε αυτή την βάση. Είναι κάτι που δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, Άλλωστε έχουν υπάρξει τόσες περιπτώσεις, με παίκτες που δεν ανανέωσαν και πήγαν σε αντιπάλους κατά την παραγοντική του πορεία στην Ένωση, που αν ήταν να έχει επηρεαστεί, θα είχε επηρεαστεί ήδη. Δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση. Αν μπορεί να βάλει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για παίκτη που είναι να φύγει, ναι, μπορεί να το επιχειρήσει και ενίοτε να το καταφέρει. Αλλά όχι να τον κρατήσει με κάθε τρόπο, μόνο και μόνο για να μην πάει σε αντίπαλο. Αν εκεί πόνταρε ο Καβαλιέρε για να κάνει την ΑΕΚ… να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, έκανε λάθος.

Έχασε μισό εκατομμύριο

Μάλλον, αυτό το λάθος που αναφέραμε αμέσως πριν, δεν ήταν το μοναδικό από πλευράς του εκπροσώπου του Λιβάγια. Σε κάθε περίπτωση, τα λάθη και τα σωστά κρίνονται στην πράξη και ο χειρισμός του ζητήματος από τον μάνατζερ του Κροάτη, στοίχισε στον παίκτη περισσότερο από μισό εκατομμύριο.

Πολλοί μπορεί να κάνουν κριτική στην τακτική που ακολουθεί ο Μελισσανίδης σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά πάντα κάτι κερδίζει η ΑΕΚ από αυτή στο τέλος. Ο Λιβάγια και ο μάνατζερ του μπορεί να βρουν μετά το τέλος της σεζόν τα χρήματα που ψάχνουν, μπορεί και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως γύρω στις 550 χιλιάδες που θα έγραφε το κοντέρ μέχρι το τέλος της σεζόν, από την Ένωση, χάθηκαν. Δεν είναι λίγα τα χρήματα. Ίσα - ίσα... Μένει να δούμε και το αν υπάρχουν κι επιπλέον όροι σε αυτή την συμφωνία λύσης του συμβολαίου από τώρα. Προς το παρόν λέγονται πολλά, αλλά δεν υπάρχει κάτι επιβεβαιωμένο. 

Όταν ο Λιβάγια έδειξε πως ήταν ήδη «φευγάτος»…
EVENTS