MENU

Είναι φαινόμενο που το μελέτησε έντονα ο Άλμπερτ Αϊνσταϊν, αλλά και οι σημαντικότεροι διανοητές όλων των εποχών. Το βάφτισαν «συγχρονικότητα», που είναι η εμπειρία δύο ή περισσότερων γεγονότων που είναι φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους και συμβαίνουν παράλληλα, αποκαλύπτοντας ένα σημαντικό νόημα στον παρατηρητή. 

Από τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού ο Ηράκλειτος, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας κατέληξε στο πόρισμα πως τίποτα δεν είναι απομονωμένο και πως όλα μα όλα σχετίζονται και συνδέονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους.

Μέσα σε ένα 24ωρο συνέβησαν πολλά. Τόσα πολλά που ένας κοινός νους δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί όλες τις πληροφορίες, να συνδέσει πρόσωπα και καταστάσεις, να ερμηνεύει την αλληλουχία και την πιθανή αλληλεξάρτηση όλων των γεγονότων.

Ο παλιός πρόεδρος της (αμαρτωλής) ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας με δεκαετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και πρόστιμο 70.000 ευρώ. Ίδια ακριβώς ποινή και στον πρώην ταμία της ΕΠΟ, ενώ ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας (που κάποιοι με δημόσιο λόγο τον πρότειναν /προωθούσαν ξανά σε θεσμικό ρόλο ως άσπιλο και αμόλυντο για την επόμενη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου) Παυσανίας Παπανικολάου θα κληθεί να πληρώσει 50.000 ευρώ πρόστιμο.

Σε μία άλλη φαινομενικά άσχετη εξέλιξη οι διαιτητές Παπαπέτρου και Τσαγκαράκης που πέρασαν τον Ατρόμητο από χειρουργείο χωρίς αναισθητικό στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό παραμένουν εκτός ορισμών και δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός πινάκων αν η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ αποφασίσει την οριστική αποπομπή τους από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σε άλλα νέα, σελίδα που ειδικεύεται στο οικονομικό ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η πώληση με σημαντικό κούρεμα ίσως και πάνω του 50% του κόκκινού δανείου του «Καραϊσκάκης», το οποίο εδώ και χρόνια έχει πάψει να αποπληρώνεται.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αθώωσε πλήρως τον ΠΑΟΚ από τις κατηγορίες για δήθεν πολυϊδιοκτησία, μία σκευωρία που φαίνεται ότι στήθηκε από πολύ συγκεκριμένα κέντρα και με πολύ συγκεκριμένους σκοπούς και η οποία εξαφάνισε την Ξάνθη από την Super League και αλλοίωσε την εικόνα του περσινού πρωταθλήματος, που θα μείνει αιώνια στιγματισμένο στην ιστορία. 

Όλες αυτές οι ιστορίες αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και μοιάζουν εντελώς άσχετες μεταξύ τους. Είναι όμως; 

Διαβάστε ξανά το κείμενο από την αρχή και ψάξτε καλά για την θεωρία της συγχρονικότητας. Υπάρχει άραγε μια αόρατη (κόκκινη) κλωστή που συνδέει όλες αυτές τις ιστορίες, κι αν ναι, με ποιον τρόπο;

Είναι όλα αυτά μία… τυχαιότητα ή μήπως πρόκειται για άριστα μεθοδευμένες κινήσεις που εκπορεύονται από τα ίδια μυαλά, τα ίδια κέντρα εξουσίας;

Το ποτάμι δεν γυρίζει ποτέ πίσω. Ο ΠΑΟΚ έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει και να πάρει ένα ακόμα πρωτάθλημα (βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας πέντε αγωνιστικές πριν την λήξη της κανονικής διάρκειας όταν «έσκασε» αυτή η ιστορία), η Ξάνθη υποβιβάστηκε μετά από 31 χρόνια στην μεγάλη κατηγορία, άνθρωποι έχασαν τον ύπνο τους για ένα χρόνο και άλλοι αναγκάστηκαν να ζουν με μία βρόμικη ρετσινιά, που τους κολλήθηκε.

Στο τέλος της ημέρας όμως αποδείχθηκε κάτι. Πως το τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. Αργά ή γρήγορα όλα έρχονται στο φως και ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. Η ιστορία ξέρει να ξεβράζει όσους για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξαν «χρήσιμοι»…

Ποιος κινεί τα νήματα;