MENU

Σύμφωνα με οικονομική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. 

Οι Καταλανοί χρωστούν 1.173 εκατ. ευρώ, αλλά το χειρότερο είναι πως τα 730 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα χρέη, δηλαδή ποσά που πρέπει να πληρώσουν άμεσα στους επόμενους μήνες, με τα 266 εκατ ευρώ να οφείλονται σε τράπεζες και  να πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όπως αναφέρει η μελέτη ένα ποσό 90 εκατ. από τα συνολικά 266 των τραπεζών, οφείλεται στην  Goldman Sachs.

Οι «μπλαουγκράνα» επίσης χρωστούν ένα ποσό της τάξεως των 196 εκατ. ευρώ σε άλλες ομάδες από μεταγραφές ποδοσφαιριστών… 

Επίσης παρά την συμφωνία για μειώσεις στα συμβόλαια των παικτών, τα έξοδα όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι καλύπτουν το 74% του συνολικού εισοδήματος του συλλόγου. Συνολικά τα έξοδα μειώθηκαν μόλις κατά 2% από 973 εκατ. ευρώ σε 955 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα μειώθηκαν στα 855 εκατ. ευρώ. Για το τρέχον οικονομικό έτος τα έξοδα αναμένεται να φτάσουν τα 796 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα στα 828 εκατ. ευρώ. 

Αυτοί είναι οι αριθμοί. Γεγονός αποτελεί, επίσης, ότι όπως αποκάλυψε ο προσωρινός πρόεδρος της Μπαρτσελόνα (οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Ιανουαρίου αναβλή8θηκαν για τις 7 Μαρτίου λόγω του κορωνοϊού) ο σύλλογος δεν είναι δυνατόν να πληρώσει τις δόσεις που προβλέπονται στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών για τον Ιανουάριο. 

Συγκεκριμένα στις 27 Νοεμβρίου, η προσωρινή διοίκηση της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, σχετικά με το ζήτημα της περικοπής στην μισθοδοσία. Ο προσωρινός πρόεδρος των Καταλανών, Κάρλες Τούσκετς, προχώρησε τότε σε λεπτομέρειες της συμφωνίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1. 

«Οι παίκτες δεν θα πληρωθούν τον Ιανουάριο. Κανονικά, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας έχουν δύο πληρωμές, μία τον Ιανουάριο και μία τον Ιούλιο. Αλλά φέτος δεν θα λάβουν τίποτα τον Ιανουάριο. Όπως και άλλα μπόνους που είχαν προγραμματιστεί, συμπεριλαμβανομένων των πριμ για την κατάκτηση τίτλων. Η οικονομική κατάσταση του συλλόγου είναι ανησυχητική, αλλά υπάρχει ελπίδα» είχε πει τότε ο Τούσκετς εκφράζοντας, επίσης, την άποψη ότι θα έπρεπε οι Καταλανοί να είχαν πουλήσει τον Λιονέλ Μέσι το περασμένο καλοκαίρι. «Από οικονομικής άποψης θα έπρεπε να γίνει. Θα βοηθούσε και με ρευστό από τη μεταγραφή, αλλά και θα γλιτώναμε ένα βαρύ συμβόλαιο. Θα έπρεπε, βέβαια, να υπάρχει συναίνεση και από το προπονητικό επιτελείο και αυτό δεν είναι θέμα της διοίκησης» ήταν τα λόγια του.

Πρόκειται για κατάσταση μη αναστρέψιμη; Ο καταλανικός σύλλογος οδηγείται στον γκρεμό; Σε σχετικό ρεπορτάζ της η ισπανική εφημερίδα «Μarca» επιχειρεί να καταγράψει τα δεδομένα και τους κινδύνους που υπάρχουν. 

Είναι κοντά η χρεοκοπία; Η κατάσταση είναι εξαιρετική δύσκολη και περίπλοκη, αλλά η πτώχευση απέχει πολύ, είναι η απάντηση που δίνει σε αυτό το ερώτημα το ρεπορτάζ. Κυρίως λόγω των πολύ μεγάλων χορηγιών που έχει συνάψει. Και, επίσης, υπάρχουν πολυτιμα ακίνητα, όπως το «Καμπ Νόου» και το προπονητικό κέντρο. Το έκανε και η Ρεάλ Μαδρίτης όταν βρέθηκε σε δύσκολη θέση πούλησε το παλιό προπονητικό κέντρο της στην τοπική κυβέρνηση της ισπανικής πρωτεύουσας. 

Και, φυσικά, υπάρχουν παίκτες μεγάλης αξίας: ο Γκριεζμάν, ο Κουτίνιο, ο Ντεμπελέ, ο Ντε Γιονγκ. Όπως σημειώνεται και σε άλλα δημοσιεύματα στην Ισπανία, φαίνεται μονόδρομος η πώληση τουλάχιστον τεσσάρων ποδοσφαιριστών το προσεχές καλοκαίρι για να ανταποκριθεί στις ανάγκες. 

Εννοείται πως για μεταγραφές δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή λόγος και θα προτιμηθούν οι ελεύθεροι για την ενίσχυση της ομάδας. Για παράδειγμα, ο Μέμφις Ντεπάι, ο Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ και ο Έρικ Γκαρθία. 

Πως διαχειρίζεται την κατάσταση ο σύλλογος; Υπάρχει προσωρινή διοίκηση και ο νέος πρόεδρος θα είναι αυτός που θα κληθεί να πάρει τις σημαντικές αποφάσεις. Μια από τις πρώτες ενέργειές του θα είναι να επαναδιαπραγματευτεί με τις τράπεζες για τα χρέη, ώστε να γίνει αλλαγή στις δόσεις που καταβάλλονται. Δηλαδή, στόχος θα είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων, που θα μειώσει τις άμεσες υποχρεώσεις και θα δώσει «ένεση» ρευστότητας στον σύλλογο.

Θα μπορούσε η Μπαρτσελόνα να γίνει ανώνυμη εταιρεία; Αυτή θα μπορούσε να είναι μια λύση καθώς η εισροή χρημάτων από την έκδοση και πώληση μετοχών θα είναι προφανώς μεγάλη. Και το «mes que un club»; Θα είναι αυτό το οριστικό τέλος της υπότασης του συλλόγου, όπως πορευόταν στην μεγάλη ιστορία του. Είναι αξιοσημείωτο πως όλοι οι υποψήφιοι  για την προεδρία έχουν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο. 

Είναι λογικό να υπάρχουν τόσα χρέη; Κάθε φορά που γίνεται μια μεταγραφή ποδοσφαιριστή η αποπληρωμή συνηθίζεται να γίνεται σε δόσεις πολλών ετών. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να υπάρχουν τόσες εκκρεμείς πληρωμές. 

Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση; Είναι προφανές πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει στον πρώην πρόεδρο των Καταλανών, Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Η οικονομική διαχείριση που έκανε ήταν καταστροφική. Ναι μεν η κατάσταση επιβαρύνθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς χάθηκαν πολλά έσοδα, αλλά το πρόβλημα έχει τη ρίζα του πιο παλιά. Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, οι άμεσες υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 730 εκατ. ευρώ. 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Είναι δυνατόν να χρεοκοπήσει η Μπαρτσελόνα;
EVENTS