Εννιά μήνες. Τόσο είναι το χρονικό διάστημα απουσίας των ομάδων της Super League 2 από την αγωνιστική δράση. Το καλοκαίρι και παρότι έκαναν κανονικά προετοιμασία, προκειμένου να εμφανιστούν έτοιμες στην έναρξη του πρωταθλήματος της νέας σεζόν, αυτό τελικά δεν άρχισε ενώ έπειτα από το νέο lockdown σταμάτησαν και οι προπονήσεις.
Όλα αυτά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (12/12) όταν με ΚΥΑ άναψε το πράσινο φως, προκειμένου από την Κυριακή (13/12) οι ομάδες να αρχίσουν προπονήσεις, για να είναι έτοιμες για το πρωτάθλημα που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Το SDNA επικοινώνησε με τους Γιάννη Μάγγο (προπονητής Απόλλωνα Λάρισας), Σωτήρη Αντωνίου (προπονητής Λεβαδειακού), Σάκη Θεοδοσιάδη (προπονητής Διαγόρα Ρόδου) και Γιάννη Ταουσιάνη (προπονητής Εργοτέλη) προκειμένου να τοποθετηθούν τόσο για την εξέλιξη αυτή, όσο και για το κατά πόσο οι ομάδες προλαβαίνουν να είναι έτοιμες μέχρι τότε.
Από την Κυριακή (13/12) οι ομάδες της Super League 2 πήραν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις. Πως κρίνετε την εξέλιξη αυτή;
Γιάννης Μάγγος: «Θετική και πλέον είμαστε γεμάτοι αισιοδοξία για τη συνέχεια».
Σωτήρης Αντωνίου: «Ήταν μια εξέλιξη την οποία περιμέναμε με πάρα πολύ μεγάλη αγωνία, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε επιτέλους κι εμείς κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα αυτό».
Σάκης Θεοδοσιάδης: «Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για όλες τις ομάδες, όπως και για την ομάδα μας. Για αρκετό διάστημα οι ομάδες ήταν αδρανείς. Αυτό είχε σημαντική αρνητική επίδραση για τους ποδοσφαιριστές μας, γιατί αναγκαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα να κάνουμε ατομικές προπονήσεις. Να δουλεύεις συγκεκριμένα κομμάτια, όσον αφορά την κάθε προπονητική μονάδα. Περιμέναμε αυτή την εξέλιξη, με μεγάλη ανυπομονησία και πλέον από την Κυριακή γυρνάμε στην καθημερινότητά μας».
Γιάννης Ταουσιάνης: «Με μία λέξη για να εκφράσω και την συναισθηματική κατάσταση, θα πω επιτέλους. Επιτέλους που δόθηκε έτσι ένα τέλος, σε μία περίοδο εξαθλίωσης αγωνιστικής ή και ψυχολογικής αν θέλετε ειδικά για τους ποδοσφαιριστές. Μπαίνουμε σε μία περίοδο δημιουργικότητας και εξέλιξης. Σαφώς ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη για εμάς, γατί ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος. Εύχομαι από εδώ και πέρα να μην ξαναβρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση, γενικότερα μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού και για την κοινωνία μας. Γιατί καμιά φορά ξέρετε όταν αίρονται και λίγο τα μέτρα χαλαρώνουμε και να μην βρεθούμε σε καταστάσεις τρόμου με τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά και για το ποδόσφαιρο ειδικά και για την κατηγορία μας, να μην βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση...».
Αυτό κατά την γνώμη σας θα μπορούσε να είχε γίνει πιο νωρίτερα;
Γ.Μ.: «Θα μπορούσε να είχε γίνει άμα είχαμε ξεκινήσει το πρωτάθλημα».
Σ.Α.: « Θεωρώ ότι βάσει της συλλογικής, που υπάρχει στην ανώτερη κατηγορία, που είναι η Super League 1 και το πρωτάθλημα διεξάγεται κανονικά, νομίζω ότι και οι ομάδες της Super League 2 είναι κλαμπ αξιόλογα. Είναι σύλλογοι με ιστορία, που διαθέτουν όλα αυτά τα οποία χρειάζονται ώστε να διεξαχτεί ένα πρωτάθλημα, με παρόμοιες συνθήκες όπως είναι της Super League 1, τουλάχιστον στο υγειονομικό κομμάτι. Οπότε θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει πιο νωρίς, δεν υπάρχει καμία λογική».
Σ.Θ.: «Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια γιατί οι λοιμωξιολόγοι είναι υπεύθυνοι. Η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο πλέον. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα βλέπουμε ότι τα νοσοκομεία, οι εντατικές ήταν γεμάτες. Οπότε ήθελε λίγο υπομονή και ήθελε λίγο το χρόνο του».
Γ.Τ.: «Σίγουρα εμείς δεν είμαστε οι ειδικοί και οι εξειδικευμένοι, πάνω σε αυτή την κατάσταση. Αυτό που αισθανόμαστε είναι ότι ίσως να μην αξιολογήθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο. Μιλάμε για την περίπτωση της Super League 2 και του πρωταθλήματος της. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνομαι ότι σαφώς όταν υπάρχει μία γενικότερα προβληματική κατάσταση, κατάσταση τρόμου με τα νούμερα και τις ανθρώπινες απώλειες θεωρώ ότι κάπως έτσι πήρε η μπάλα... κι εμάς. Σε καμία περίπτωση νομίζω εγώ και αισθάνομαι όπως και πολύς κόσμος, οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League 2 δεν αποτελούσαν εστία μετάδοσης του ιού. Κι αυτό γιατί από την στιγμή που μπαίνουν σε μια διαδικασία ελέγχου εβδομαδιαίου του κορωνοϊού, μάλλον σαν εστία περιορισμού του κορωνοϊού το έβλεπα εγώ, μια και δεν ξέρω εγώ πόσες χιλιάδες άτομα, τα οποία απασχολούνται στην κατηγορία και βάλτε και τις οικογένειές τους θα μπουν πλέον σε μία διαδικασία εβδομαδιαίου ελέγχου, που πριν δεν ήταν. Οπότε αισθάνομαι ότι κάπου δεν αξιολογήθηκε η κατάσταση όπως έπρεπε και ίσως η συγκεκριμένη απόφαση, να μπορούσε να παρθεί και νωρίτερα ώστε να μην χαθεί έδαφος, το οποίο είναι πολύτιμο για την περίπτωσή μας».
Ο πρόεδρος της Super League 2 – Football League Λεωνίδας Λεουτσάκος σε δηλώσεις που έκανε είπε ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Οι ομάδες μέχρι εκείνο το διάστημα μπορούν να είναι έτοιμες όπως πριν;
Γ.Μ.: «Με τίποτα. Θεωρώ ότι όλες οι ομάδες θα είναι γύρω στο 70% της ετοιμότητας»
Σ.Α.: «Οι ομάδες, οι οποίες αγωνίζονται στην Super League 2 από πέρυσι είναι ταλαιπωρημένες, όσον αφορά όλο τον αγωνιστικό σχεδιασμό. Θέμα προετοιμασίας, φιλικών παιχνιδιών, ρυθμού. Σίγουρα είναι τελείως διαφορετική χρονιά από τις προηγούμενες και χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, όσον αφορά τους τραυματισμούς των παικτών και η κατάσταση που θα εμφανιστούν δεν την γνωρίζει κανένας. Νομίζω ότι έχουν περάσει πάρα πολλά, όλα αυτά τα παιδιά που αγωνίζονται σε αυτή την κατηγορία, που δεν το γνωρίζει κανένας».
Σ.Θ.: «Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι θα είναι έτοιμες, γιατί έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα. Πιστεύω όμως ότι αυτές οι 3-4 εβδομάδες, που έχουμε μπροστά μας, θα προσπαθήσουμε να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται και μέσα από τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, όλες οι ομάδες σιγά-σιγά να βρουν το ρυθμό τους. Γιατί σίγουρα πολλά κομμάτια έχουν πάει πίσω».
Γ.Τ.: «Αν θεωρήσουμε ότι σε όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας, η δική μας η ομάδα, αλλά θεωρώ και οι περισσότερες προσπάθησαν να διατηρήσουν σε ατομικό επίπεδο τους αθλητές τους, σε ένα υψηλό ποσοστό, όσον αφορά την αθλητική τους φόρμα πάνω στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και όλων των μηχανισμών που συνθέτουν την φυσική κατάσταση. Από εκεί και περά οι 4 εβδομάδες, που μας δίνονται νομίζω ότι είναι σε καλό βαθμό ικανοποιητικές, ώστε να παρουσιαστούν οι ομάδες όσο γίνεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Δεν μπορώ σίγουρα να πω ότι οι ομάδες θα είναι φορμαρισμένες 100%, αλλά νομίζω ότι έχοντας δουλέψει σε μία παρατεταμένη περίοδο προετοιμασίας οι ομάδες, θεωρώ ότι μέσα σε αυτές τις 4 εβδομάδες και εφόσον όπως είπα πριν υπάρχει αυτή η βάση, όσον αφορά την φυσική κατάσταση νομίζω σε ικανοποιητικό βαθμό θα μπορούν να παρουσιαστούν έτοιμες».
Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και τους παίκτες όλο αυτό το διάστημα της απραξίας από τις προπονήσεις.;
Γ.Μ.: «Ήταν πολύ ψυχοφθόρο, γιατί όλα τα παιδιά αντιμετώπιζαν το λεγόμενο ξενέρωμα που λέμε στο ποδόσφαιρο. Όταν σε έναν οργανισμό έχεις μάθει να ζεις στο ποδόσφαιρο κάθε μέρα και να ζεις για αυτό και ξαφνικά το κόβεις χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του».
Σ.Α.: «Ήταν μια ψυχοφθόρα διαδικασία, στην οποία ήμασταν όλοι μαζί. Με μεγάλη αγωνία πότε θα παίξουμε, πότε θα ξεκινήσουμε. Από πέρυσι η δικιά μου η ομάδα δέχτηκε μια πολύ μεγάλη αδικία, γιατί διακόπηκε ένα πρωτάθλημα χωρίς λόγο. Βγήκαν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες στην ουσία δεν είχαν καμία λογική και συνεχίζεται αυτή η διαδικασία, μέχρι τώρα που μιλάμε. Εύχομαι και ελπίζω αυτό το πράγμα να λήξει και επιτέλους να μπούμε στον αγωνιστικό χώρο».
Σ.Θ.: « Ήταν μια δύσκολη κατάσταση. Μια μεταβατική περίοδος για όλους μας. Αλλιώς ξεκινήσαμε κάνοντας την προετοιμασία μας ορθολογικά. Ξαφνικά μπήκαμε σε μια άλλη αγωνιστική συμπεριφορά. Το καλό με την ομάδα μου είναι ότι προσπαθήσαμε και κρατήσαμε τη συνοχή, όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα μεταξύ μας. Από το νησί δεν έφυγε κανένας για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Είχαμε καθημερινή επαφή με τους παίκτες μας και αυτό πιστεύω ήταν πολύ σημαντικό στο να υπάρχει μια επαφή καθημερινή».
Γ.Τ.: «Αρκετά... Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι όταν μιλάμε για αθλητές ομαδικού αθλήματος τους βάζουν να μπουν στην διαδικασία ατομικής προπόνησης, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την φύση του αθλήματος. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξέλιξη του ποδοσφαιριστή. Είναι εντελώς διαφορετικό, ο ποδοσφαιριστής να κάνει ατομική προπόνηση και εντελώς διαφορετικό από την ομαδική. Ακόμα αν θέλετε και στα φορτία των επιβαρύνσεων. Άλλα φορτία επιβαρύνσεων φέρουν μια μονομαχία σε ένα αγωνιστικό παιχνίδι και άλλο το να κάνει μόνος του ο αθλητής. Από εκεί και πέρα σίγουρα έχει επίπτωση στο επίπεδο της συνεργασίας, της τακτικής, οπότε 100% σε πάει πίσω αυτή η διαδικασία. Και αν θέλετε και το ψυχολογικό κομμάτι, γιατί εμείς όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο επαγγελματικά έχουμε την τύχη, να ασχολούμαστε επαγγελματικά και βιοποριστικά με κάτι που αγαπάμε πολύ, με κάτι από μικρά παιδιά ονειρευόμασταν και αποτελεί χόμπι για πολύ κόσμο. Οπότε μέσα από αυτή την διαδικασία καταλαβαίνετε παίρνουμε ενέργεια... και σε αυτό ευτύχησε λίγο. Ήταν μία περίοδος προβληματική 100%».
Όταν δεν γινόντουσαν οι προπονήσεις εσείς και οι παίκτες σας νιώσατε φόβο από την όλη κατάσταση που επικρατεί...;
Γ.Μ.: «Υπήρχε και φόβος σίγουρα. Γιατί η υγεία είναι πάνω απ΄όλα, αλλά εμείς χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Όταν μάθαμε να ζούμε μια ζωή με αυτό και ξαφνικά μας το κόβουν αλλάζει όλη η ζωή μας. Ναι με υπήρχε φόβος, αλλά...».
Σ.Α: «Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε φόβος. Υπήρχε μια κατάσταση μην ξέροντας ποια είναι η επόμενη μέρα. Διότι κάθε φορά δεν υπήρχε μια σαφής ενημέρωση, σχεδόν από κανέναν για το κομμάτι αυτό. Αυτή τη στιγμή όντως και η δική μου ομάδα, αλλά και οι αντίπαλες, θεωρώ ότι μπορούν κάπου να στηριχτούν ώστε τελικά να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε κάτι, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε ήταν ο σχεδιασμός. Δεν ξέρεις πότε θα ξεκινήσεις, δεν μπορείς να ξέρεις πως να φορμάρεις μία ομάδα, πως να την παρουσιάσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το πιο δύσκολο για όλους τους προπονητές και τους παίκτες είναι να μπορέσουν να βρουν τη φόρμα τους, στο νέο πρωτάθλημα το οποίο ελπίζουμε να ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου».
Σ.Θ.: Σίγουρα είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Κι εμείς έχουμε οικογένειες, πατεράδες, μανάδες, γυναίκες και παιδιά. Βλέπουμε ότι αυτός ο ιός πλέον βρίσκεται παντού. Αλλά όπως γνωρίζετε όλοι οι αθλητές, στους αθλητικούς οργανισμούς προσέχουν πολύ την υγιεινή τους. Τηρούσαμε μέχρι το lockdown, όλα τα πρωτόκολλα. Προσπαθούσαμε να θωρακίσουμε με αυτά τα πρωτόκολλα την ομάδα μας, έτσι ώστε να μην κινδυνέψουν και οι αθλητές μας, αλλά και τα κοντινά τους πρόσωπα».
Γ.Τ.: «Στο μυαλό όλων πάντα υπάρχουν σκέψεις. Βλέπουμε καθημερινά, γιατί κι εμείς είμαστε μέλη της κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα που υπήρχε. Όλοι είμαστε μέρος του προβλήματος και όλοι πρέπει να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Οπότε ο καθένας μας, μέσα από την ατομική του ευθύνη έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα και να μπορέσουμε να φτάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην κανονικότητα. Δεν είναι ότι δεν μας απασχολούσε. Να μην παρεξηγηθεί αυτή η τάση και η απαίτηση που είχαμε να μπούμε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.
Από την άλλη αισθανόμασταν ότι δεν είναι ο χώρος του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού τέτοιος που θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Θεωρούσαμε ότι η διαδικασία αυτή που αιτούμαστε τόσο καιρό του ελέγχου των τεστ, ότι δεν θα μεγεθύναμε το πρόβλημα. Σίγουρα όλους τους εμπλεκόμενους ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, τους απασχολούσε το πρόβλημα. Από την άλλη αισθανόμασταν όμως ότι εμείς δεν θα μπορούσαμε να το μεγαλώσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Μια αβεβαιότητα υπήρχε πάντα, για το τι μέλλει γενέσθαι...»
Θεωρείτε «αδικία» προς εσάς το γεγονός ότι η μεγάλη κατηγορία παίζει κανονικά, την ίδια στιγμή που εσείς δεν έχετε ξεκινήσει;
Γ.Μ.: «Άδικο είναι αλλά θεωρώ ότι έγινε λάθος από την διοργανώτρια αρχή. Έπρεπε να ξεκινήσουμε όλοι το πρωτάθλημα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Αφού δεν είχαμε ξεκινήσει θεωρώ ότι ήταν δύσκολο να παρθεί μια απόφαση να ξεκινήσουμε λόγω καθαρά υγείας».
Σ.Α.: «Νομίζω είναι πολύ μεγάλη αδικία. Το ανέφερα στην αρχή, ότι δεν υπάρχει καμία λογική, από την στιγμή που οι σύλλόγοι που αγωνίζονται στην Super League 2 τηρούν τις προϋποθέσεις. Είναι επαγγελματίες υπάρχουν συμβόλαια, οι ομάδες είναι ΠΑΕ και νομίζω ότι όλα αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αδικία. Δεν υπήρχε καμία λογική να μην ξεκινήσουμε εμείς το πρωτάθλημα και να παίζει η Super League 1, όπως επαναλαμβάνω και αυτό που έγινε πέρυσι... η μεγαλύτερη αδικία ήταν αυτή που έγινε πέρυσι. Δεν συνεχίστηκε ένα πρωτάθλημα. Ξαφνικά το διακόψαν και σε εμάς μας στέρησαν την άνοδο».
Σ.Θ.: «Για εμάς το πρόβλημα παρουσιάστηκε που δεν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, όταν έπρεπε να ξεκινήσει. Υπήρχαν πολλές κωλυσιεργείες, για διάφορα θέματα. Αυτό ανάγκασε το πρωτάθλημα να πάει πολύ πίσω και όταν ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε ήρθε το lockdown και φτάσαμε σε αυτό το σημείο που φτάσαμε».
Γ.Τ.: «Για να είμαι ειλικρινής, αυτό το αίσθημα της αδικίας υπήρξε. Και το λέω αυτό γιατί και η Super League 2 είναι μια αμιγώς επαγγελματική κατηγορία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο όλων των απαιτήσεων του επαγγελματισμού. Θεωρούσαμε ότι από τη στιγμή που ήμασταν διατεθειμένοι... να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία υγειονομικών πρωτοκόλλων με αυτά της Super League, η αλήθεια είναι ότι αισθανθήκαμε μία αδικία. Υπήρχε αυτό το αίσθημα».
Πόσο διάστημα θα χρειαστεί κατά τη γνώμη σας προκειμένου να επανέλθουν οι ομάδες στην κανονικότητα που ήταν πριν;
Γ.Μ.: «Τουλάχιστον ένας μήνας θα χρειαστεί. Για να το πάμε πιο ρεαλιστικά θα χρειαστεί τρεις εβδομάδες προπονήσεων κανονικά και πρέπει να παίξουμε 3-4 φιλικά, για να προετοιμαστούμε που εμείς τώρα θα πάμε με 3 εβδομάδες και έναν αγώνα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι. Όχι μόνο εμείς όλες οι ομάδες. Γιατί δεν εί ναι μόνο οι προπονήσεις, αλλά και τα φιλικά που δίνουν ρυθμό και φρεσκάδα στην ομάδα».
Σ.Α.: «Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω 100%, διότι όπως είδαμε και στα φιλικά η μεγάλη απραξία, η οποία υπήρχε από όλες τις ομάδες της Super League 2, από τον Μάρτιο κι έπειτα... υπήρχαν αρκετοί τραυματισμοί για όλες τις ομάδες. Υπήρχαν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, γιατί είναι πάνω απ΄όλα ποδοσφαιριστές. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ρομπότ, είναι άνθρωποι, αθλητές. Χρειάζονται χρόνο προσαρμογής, ρυθμό, παιχνίδια στα πόδια τους και όλο αυτό έχει λείψει. Νομίζω ότι σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο πρωτάθλημα, αυτές οι ομάδες οι οποίες θα έχουν καλύτερη διαχείριση όλων αυτών των πραγμάτων».
Σ.Θ.: «Όπως είπα και πριν σίγουρα χρειάζονται 3-4 εβδομάδες προετοιμασίας, έτσι ώστε οι παίκτες να επανέλθουν σε μια κανονικότητα και από εκεί και πέρα, οι αγωνιστικοί ρυθμοί πιστεύω ότι θα έρθουν μέσα από τα παιχνίδια των πρώτων αγωνιστικών. Σίγουρα όμως είναι μια δύσκολη χρονιά είναι ένα στοίχημα, το πως θα παρουσιαστούν οι ομάδες στο πρωτάθλημα. Ευελπιστούμε όμως ότι θα υπάρχει μια κανονική ροή για όλες τις ομάδες, χωρίς τραυματισμούς που είναι το πιο σημαντικό. Από εκεί και πέρα να έχει μια καλή εξέλιξη το πρωτάθλημα και να είναι άκρως ανταγωνιστικό».
Γ.Τ.: «Καταρχήν να τα πάρουμε ένα – ένα τα πράγματα. Τώρα μπαίνουμε πάλι σε μία διαδικασία, η οποία θέλει προσοχή. Ειδικά η πρώτη εβδομάδα, η οποία θεωρώ ότι είναι μια μεταβατική εβδομάδα , γιατί μπαίνουμε πλέον σε άλλες συνθήκες προπονητικές. Πρέπει να προσέξουμε λίγο τα φορτία των προπονήσεων, να μην έχουμε πολύ μεγάλες μεταβολές, γιατί θα μας οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες. Θεωρώ ότι όπως είπα πριν, μέσα σε 4 εβδομάδες οι ομάδες μπορούν να ετοιμαστούν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Βέβαια την ετοιμότητα στο 100%, και τον αγωνιστικό ρυθμό, τον δίνουν τα παιχνίδια. Οπότε υπάρχει ένα ερωτηματικό, τι εικόνα θα παρουσιάσουν οι ομάδες, αλλά νομίζω ότι η σειρά των παιχνιδιών, θα έχει τέτοια συχνότητα γιατί πλέον ο χρόνος είναι περιορισμένος. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα οι ομάδες, θα αποκτήσουν τη φόρμα τους».
Πιστεύετε ότι η Super League 2 και η Football League αντιμετωπίζονται σαν τον φτωχό συγγενή του ελληνικού ποδοσφαίρου;
Γ.Μ.: «Σίγουρα. Σε όλα τα κράτη της Ευρώπης η Β΄Εθνική και οι μικρότερες κατηγορίες γενικά έχουν μεγάλες επιχορηγήσεις από το κράτος. Σε εμάς συμβαίνει το αντίθετο. Μας δίνουν ψίχουλα και γενικά δεν μας υπολογίζουν».
Σ.Α.: «Νομίζω ότι ναι. Από την στιγμή που υπάρχουν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες και ιδίως όλες οι προϋποθέσεις για να είσαι επαγγελματίας θεωρώ ότι με όλες αυτές τις αποφάσεις που παρθήκαν ήταν αποφάσεις, οι οποίες καθαρά διαχώριζαν τους ποδοσφαιριστές πάνω απ΄όλα γιατί μιλάμε για ανθρώπους, για υγεία. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι σε μία κατηγορία Super League 1, όλοι αυτοί που αγωνίζονται είναι διαφορετικοί, από αυτούς που παίζουν στις μικρότερες κατηγορίες. Άρα θεωρώ ότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη αδικία, για όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές, τις ομάδες αλλά και τους προπονητές».
Σ.Θ.: «Αυτό έχει να κάνει με αυτό που είπα προηγουμένως. Η Α΄Εθνική είχε ξεκινήσει κανονικά. Εμείς παρουσιάστηκαν διάφορα τότε με τις ενστάσεις και αυτό μας πήγε πίσω. Μία το ένα, μία το άλλο, μετά ήρθε και η πανδημία και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μας εγκλωβίσει την έναρξη του πρωταθλήματος Αυτή η παθογένεια είναι χρόνια».
Γ.Τ.: «Ήρθε τώρα η περίοδος του κορωνοϊού και ανέδειξε ένα πρόβλημα, το οποίο υπήρχε και πρωτύτερα. Ναι θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες;, δεν έχουν προσεχτεί αναλόγως. Όταν μιλάμε ειδικά για την Super League 2, που είναι ο προθάλαμος της μεγάλης κατηγορίας θεωρώ ότι η δομή του πρωταθλήματος και η οργάνωση και η προσοχή που πρέπει να έχει αυτό το πρωτάθλημα, σαν επίπεδο πρέπει να πλησιάζει πολύ τη Super League 1. Μιλάμε για τον προθάλαμο. Έτσι νομίζω και απ΄όσο γνωρίζω γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θεωρώ ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης, ειδικά των προηγμένων πρωταθλημάτων, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση και διαφορά, μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων όπως υπάρχει στη χώρα μας».
Μέχρι τώρα οι παίκτες έκαναν ατομικές προπονήσεις. Η ατομική προπόνηση από την ομαδική απέχει πολύ. Υπάρχει ενδεχόμενο όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα να έχουμε πολλούς τραυματισμούς στις ομάδες;
Γ.Μ.: «Δεν αντικατοπτρίζεται καθόλου στο ποδόσφαιρο η ατομική προπόνηση. Είναι ομαδικό άθλημα έχει άλλες πιέσεις, άλλο ρυθμό, καθώς συντηρεί ένα 30% στη φυσική κατάσταση. Όσον αφορά το ενδεχόμενο τραυματισμών, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Απλά τώρα προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε σε πρώτο βαθμό τους τραυματισμούς».
Σ.Α.: «Ναι το ανέφερα και προηγουμένως. Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Θεωρώ ότι είναι δεδομένο αυτό, διότι οι παίκτες δεν είναι ρομπότ. Δεν μπορεί ξαφνικά ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει να παίξει από το Μάρτιο μέχρι τώρα εννιά μήνες περίπου επίσημο παιχνίδι, ξαφνικά να παίξει πέντε, έξι, επτά και οκτώ παιχνίδια σερί Τετάρτη- Κυριακή. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για όλους τους ποδοσφαιριστές που έχουν τόσο καιρό να παίξουν πρωτάθλημα. Είναι κάτι που δεν είναι λογικό».
Σ.Θ.: «Όλο αυτό το διάστημα οι παίκτες έκαναν σε συγκεκριμένα κομμάτια προπόνηση. Έκαναν μια συντήρηση στην φυσική τους κατάσταση και στην τεχνική τους. Από εκεί και πέρα σίγουρα οι απαιτήσεις των προπονήσεων των κανονικών και όχι μόνο του αγώνα είναι διαφορετικές. Όσον αφορά το διάστημα των 3-4 εβδομάδων που θα ακολουθήσει μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τους παίκτες μας, περίπου στο επίπεδο που ήταν πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και σιγά-σιγά μέσα από τα παιχνίδια, να αποκτήσουμε την αγωνιστική φόρμα που θέλουμε. Ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρχουν τραυματισμοί».
Γ.Τ.: «Υπάρχει διαφορά, γιατί μιλάμε για ομαδικό άθλημα. Όταν μιλάμε για ομαδικό άθλημα, τότε μιλάμε και για ομαδικές προπονήσεις, οι οποίες τώρα εδώ και 40 μέρες πάλι απήχαμε. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπει σε κάποια αχαρτογράφητα νερά εδώ και 9-10 μήνες. Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, στην αλληλουχία και στην διαδικασία επιβαρύνσεων και αναπληρώσεων του αθλητή, γιατί την περίοδο αυτή είναι όπως σας είπα αχαρτογράφητα νερά. Νομίζω μας το έδειξε αυτό, στο πρώτο βήμα, η περίοδος της προετοιμασίας του καλοκαιριού που είχε πάλι τετράμηνη αποχή.
Πήραμε κάποια μαθήματα από εκεί. Νομίζω είμαστε τώρα πιο διαβασμένοι λίγο και θεωρώ ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Ενδέχεται και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αυτός του τραυματισμού, γιατί όπως είπα και πριν είναι εντελώς διαφορετικές, οι πιέσεις που υπάρχουν μέσα από αγώνες ή προπονήσεις ομαδικές ενός ομαδικού αθλήματος απ΄ότι στις ατομικές. Είναι διαφορετικό ενδέχεται ο κίνδυνος και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτό».
Όταν θα αρχίσει το πρωτάθλημα, το οποίο έπειτα από τα όσα έχουν προηγηθεί ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση πιστεύετε ότι είναι καλό να υπάρχουν σε αυτό πλέι οφ και πλέι άουτ;
Γ.Μ.: «Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε πλέι οφ και πλέι άουτ. Βέβαια σε διαφορετική μορφή για να μπουν οι ημερομηνίες. Μάλλον σε μονούς αγώνες να γίνει αλλά πρέπει να γίνει για να μην υπάρξει καμιά αδιάφορη ομάδα στο τέλος».
Σ.Α.: «Το πρωτάθλημα θα πρέπει να είναι αυτό, στο οποίο τηρούνται οι κανόνες της προκήρυξης. Διότι πέρυσι, οι κανόνες της προκήρυξης δεν τηρήθηκαν. Έγινε μια πολύ μεγάλη αδικία».
Σ.Θ.: «Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ. Είναι η λίγκα αρμόδια. Δεν ξέρω τώρα αν στον υπόλοιπο χρόνο που μένει υπάρχουν οι αγωνιστικές για να γίνει όλο το πρωτάθλημα ή θα πάμε σε κάτι διαφορετικό. Σε ένα πρωτάθλημα με τις πρώτες 22 αγωνιστικές. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο, θα πάρει απόφαση η λίγκα της κατηγορίας».
Γ.Τ.: «Αυτό νομίζω θα το καθορίσει πλέον ο χρόνος και οι ημερομηνίες. Το ιδανικό θα ήταν να γίνει ένα ολοκληρωμένο πρωτάθλημα, βάσει της προκήρυξης που έχει βγει των 32 αγωνιστικών. Το ιδανικό θα ήταν αυτό, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει πλέον».